Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

PARSUN или HIDEA
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- bohem_69
- вече хвърля и на тежко
PARSUN или HIDEA
Видяло се е че този сезон няма да мога да закупя нов по фирмен двигател а държа да е нов,та финансите ми позволяват ново само PARSUN или HIDEA ,та ще помоля колеги който са запознати със двете фирми да дадът мнение и аргументи коя е по добра?
Re: PARSUN или HIDEA
HIDEA !
Защо?С какво е по-добър или Парсъна по-лош?
Колеги аз сьщо се интерисувам от тази тема. бьдете по конкретни моля 

Ето един мой пост от друг форум:
По-добре повече пари, но по-маркова марка.
Успех с избора! Имам един колега/приятел/съфорумец, който пък не е особенно "вдъхновен" от Парсън 15.Шморхи написа:Аз съм с Хидея, но по-голям. 13.5 коня е моя. Какво да ти кажа....върви си мотора, но не мога да кажа, че съм много доволен. Разни дребни дефекти ми тровят рибарската душа. За спомагателен става, нали няма да е основен, но все пак..ако може избери си нещо друго. Моя като дойде време да го продавам, няма да е обявен в този форум - това трябва да означава нещо.
Моят двигател е идентичен с Парсън, Сайл, Дженово и...Ямаха. Т.е. под капака няма разлика. Само дето последните са китайски копия и кой как се е справил с копирането...Хидея не са се справили много добре.
Дефекти при моя:
- не му работеше цицката за водата. Свалях ботуш, сменях импелер, глупости, глупости...Оказа се, че кората на ботуша пречупва маркуча и оттам е била цялата беля.
- отнякъде тече масло като го държа легнал и целия се оплесква с масло за 2-3 часа легнало положение- така и не открих проблема
- силни вибрации на дръжката при движение. Карал съм Ямаха 8 к.с. и нямат нищо общо като шум и вибрация
- заради вибрацийте ми се развиха болтовете на лоста за управление и за малко да ми остане в ръката. Завих ги в морето на ръка, колкото можах и достягах на брега. Толкова не са се сетили да сложат една силиконова гайка или поне шайба...
- понякога като го паля му светва лампата за маслото и работи на един цилиндър. Лекарството е да го изфорсирам един-два пъти на място и се изчиства
- скъса ми се въженцето за палене и ми остана в ръката. Добре, че беше на брега, иначе...оттогава го имам предвид и винаги си нося ключ 10 за да мога да го разглобя и да го запаля с друго въже.
Дреболии са това(освен последното), но са достатъчни за да не му се кефя кой знае колко.
Иначе върви доста, харчи малко и в морето поне не ме е оставял(чукам на дърво).
Аз лично, вече не бих си купил китайски двигател(да ме извиняват колегите вносители). Доста се изплаших от моя...
Преди това имах Сузуки 2.5 к.с. и бях много доволен. Нищо не харчеше, не му се чуваше гласчето...радост си беше, но за новата лодка идваше кошмарно малък и отиде на пазара.
По-добре повече пари, но по-маркова марка.

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аз минах от Парсън на Хидея и не съм имал досега дерт и съм по доволен ! Иначе естествено ,че няма сравнение с японците !
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
еднакви конски сили ли ти бяха Парсън-а и Хидея-та ? или сравняваш 5кс с 15ксdogidog написа:Аз минах от Парсън на Хидея и не съм имал досега дерт и съм по доволен ! Иначе естествено ,че няма сравнение с японците !

Ти като вносител на Parsun мисля ,че си достатъчно пристрастен да даваш мнение тука !
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега, Тедо не е дал мнение а просто зададе въпрос. Всеки знае, кой е Тедо и може да си направи сам изводите. Теб обаче не те знаем кой си и беше коректно поне да отговориш на зададения въпросdogidog написа:Ти като вносител на Parsun мисля ,че си достатъчно пристрастен да даваш мнение тука !

Аз също съм вносител, но въпреки твоята "забрана" ще си дам мнението пък нека който смята, че може да съм пристрастен не го взема под внимание.

Едва ли има много хора (не само в България а и в целия свят), които са имали двигатели от двете марки и могат да дадат компетентно мнение и сравнение, така че на въпроса коя от двете марки е по-надеждна считам, че могат да отговорят най-точно на първо място производителите а на второ вносителите.
Аз се върнах преди три дена от Шанхай, където се състоя най-голямото яхтено изложение в Азия и на което се срещах и разговарях с производителите и на двете марки.
Производителите на Хидеа обосноваха като основно предимство на своите двигатели това, че 90% от частите на всички техни модели са аналогични на тези съответните модели на Ямаха, но признаха, че все още нямат опита на Парсън/Женово и все още се сбъскват със значително повече гаранционни проблеми.
Като вносител на Женово и моите наблюдения показват, че проблемите, които са наблюдавани при първите серии двигатели от всеки модел, в последствие биват отстранявани. Ето конкретно няколко дефекта, които се наблюдаваха при първите произведени двигатели и които напоследък се случват много по-рядко (или изобщо не се случват):
1.Слаб палец и ролка на стартерния механизъм на F15
2.Често горене на бобините под маховика, които генерират тока.
3.Лошо качество на боята - причина за образуване на шупли и корозия главно по ботуша.
и някои други по-несъществени проблеми.
Женово/Парсън са въвели система за отследяване на проблемите. Всеки възникнал гаранционен проблем се регистрира като се проследяват по сериен номер всички двигатели от тази партида. Ако този проблем възникне и при други двигатели се изследват причините и се решава как да бъде елиминиран.
Изобщо инвеститорите на Женово/Парсън са две големи компании (Американска и Британска) които проектират и разработват технологиите и доста стриктно следят спазването на процесите.
След проведените срещи и разговори, се отказах от първоначалната си идея да започна да внасям и Хидея.

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
-
- новобранец
Здравейте колеги! И моята дилема преди време беше -какъв двигател?-нов или 2 употреба? Като видях обаче какви са цените на 10годишни двигатели ....напрово се отказах от 2та употреба.Купих си Парсън/нов/ и не съжалявам за избора си.Трета година си го карам без проблеми макар и да се опитвах да се правя на майстор върху него/щеше ми се да му намаля оборотите/ и по едно време не искаше да запали,но после го оправих.Е ...не е като Ямаха или Сузуки но за цената си е много добър-отиваш на излет - помпаш гориво-дърпаш въженцето и заминаваш!...даже един приятел рибар явно не ме видя да дърпам и си помисли че съм с ел. стартер....за уточнение- двигателя е 9.8 коня и го карам на Дунава с 6.5 метра дървена лодка,4 тактов е и харчи около 3 литра бензин на час.
До скоро се занимавах с HIDEA,някои са доволни,други не.В последно време проблемите с тези двигатели много зачестиха,имах клиенти закупили Hidea и с първи впечатления за много добър избор но след две обслужвания "гаранционни" идват с някакъв проблем отново,което се дължи на завода производител.За моя радост поприключих с тая марка,казвам поприключих защото в момента имам два броя за ремонт,двата двигателя са гаранционни.Така че до тук за мен всичко друго ДА! но Хидейката с едно на ум
Вярно е че и дори при 2,5нр вибрацията е като на малко канго
В общи линии всичко си е и до късмет! Карал съм Парсън 40нр 2-такт. и вибрация не усетих грам,а вървеше като самолет.

- bananaman
- вече хвърля и на тежко
Колега по-добре по - старичко и качествено , лично от двете марки бих избрал Парсъна. Един приятел има хидеа 4 тактова 10 коня, нова я взе, много проблеми му създаде за 1 сезон. 

За 1 ден НАРИБА Господ два дена дава 
Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.

Там, седнал на един нос, Дарий I огледаждаше Понта (Черно море). В действителност, това море заслушаваше възхищението му, тъй като то е най-прекрасното от всички морета.
"История" , Херодот , 5в.пр.Хр.
Аз моят Parsun 15hp го возих много повече, отколкото той мене. Благодаря! Отговорът ми на въпроса по темата е "Виж нещо друго". Проблемът с горенето на бобината, както и корозията, ме накара да съм в категорията на щастливо отървал се след два сезона ползване. Към това ще добавя и некоректно гаранционно обслужване. Все пак сме в БГ.
колеги може ли някои да ми помогне.Имам двигател парсун 5коня.
Счупих му частта където е хванато жилото на смукача към карбуратора.
и сега оста в карбуратора явно се върти ли не знам ама двигателя не работи хубаво.
от къде мога да си закупя тази част..?
Счупих му частта където е хванато жилото на смукача към карбуратора.
и сега оста в карбуратора явно се върти ли не знам ама двигателя не работи хубаво.
от къде мога да си закупя тази част..?
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здравей колега,
Мога да ти предложа нов карбуратор за 150 лв.
Мога да ти предложа нов карбуратор за 150 лв.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!