Експлозии в кълването на балканката

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Експлозии в кълването на балканката

Мнение от Бат Стан »

Уважаеми колеги,

повдигам една интересна тема, за която ще бъде добре да се чуят повече мнения. Става въпрос за т.нар. "експлозия" в кълването на балканката. Това се получава при мен и още колеги при риболов с блесна. Изведнъж рибите почват да кълват като луди, отвсякъде изскачат балканки и кълват здраво. Това продължава около час-два и после рибите пак се кротват. На какво, според вас, се дължи това?
При мен това явление се наблюдава най-често през месеците юни и юли. Отворих си риболовния дневник и ето какво открих:
юли 2007, река в Югозападна Бг - около 30 балканки за времето 12.00 - 15.00, в участък около 1.5 км. В същия участък за времето от 8.00 до 11.30 часа - една риба.
юни 2008, река в Сев. Бг, очевидно зарибявана с пъстърви между 17 и 22 см - около 150 атаки на блесна с единична кука и без контра в рамките на времето от 10.00 до 16.00, след което изведнъж спира да кълве като отсечена
юли 2008, река в Югозападна Бг - експлозия на кълване между 12.30 и 14.00 часа. Буквално изпод всеки камък изскачат риби и атакуват. След това изведнъж всичко свършва.
юни 2009, голяма пъстървова река - след валеж на обяд в рамките на три часа кълве като пощуряло. Повечето риби са с размер около 22-25 см. За три часа имам около 50 атаки към блесната.
Същите излети ги имам през 2010 и през май 2011 г. Ся, очевидно е, че съм попадал на зарибявани участъци, в които обаче имаме периоди на затишия в кълването и на "експлозии". Интересно ми е какво според вас, предизвиква пъстървата изведнъж да се активизира и почне да кълве като обезумяла.
Аз лично съм чувал две теории. Първата е, че активизирането се случва, когато имаме масово люпене на ручейник във фаза "крисалид", когато насекомото се издига от дъното към повърхността на водата. Втората е, че в определени моменти нивото на водата и температурата й водят до такова хиперактивизиране на пъстървата.
Не визирам ситуациите, когато балканката кълве активно на суха муха, особено във вечерните часове на летните месеци. Това според мен е друга бира, тъй като тогава балканката има предпочитания към определен вид храна - майска муха, каменарка или някакво друго насекомо. Това е като все едно когато ядете слънчогледови семки - само тях люпите и не ядете нищо друго в този момент.

П.С. - по кодекса на клуб "Балканка", ако член на клуба попадне на място, където има много гъсти риби и очевидно е зарибявано, той трябва да смени участъка. Ако рибите са по една във вирче и не са гъсти, но са хиперактивни, тогава вече самият той трябва да си прецени. При всички положения не е добре да се злоупотребява с балканките и задължително да се лови без контри на блесната, за да не се повреждат уловените риби.
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”