Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли пъстървова зона
Модератор: dantho.mihov
-
- вече хвърля и на тежко
Има ли пъстървова зона
Колеги,има ли към момента пъстървова зона,и мога ли да пробвам по язовири,където я има -макар и рядко.Естествено през почивните дни ще е това,все още има проверяващи дето гонят хората,като казват че водоема не е в пъстървовата ЗОНА.
Още едно хвърляне и тръгвам.....
Re: Има ли пъстървова зона
Ще се опитам да отговоря.
Нормативно обозначена пъстървова зона за водните обекти няма и няма скоро да има. Много е трудно и иска много пари и ресурси – да бъдат районирани всички водни обекти /реки и водоеми/ и да се обозначат пъстървовите зони. Например – на някои реки пъстървите започват от 1000 метра надморска височина, а на други от 300 метра. На Панега и в Странджа – даже от 200метра.
Едно време си спомням, че съм виждал табела за пъстървова зона само на яз.Васил Коларов – сегашен Голям Беглик. Тая табела беше останала от Соц-а.
Сега – за риболова.
На реките – в чисто пъстървовата зона – няма проблем. В смесената мряно-пъстървова зона – може да те глобят. Но има толкова много пъстървови реки, че няма смисъл да се ходи в смесените зони.
За водоемите-
Ако е сигурно, че има пъстърви – не трябва да те глобяват. Доспат например – проверявали са ме безброй пъти през общата забрана, включително улова. Ако са само пъстърви – не е имало проблем. Също и на Белмекен.
За Голям Беглик не съм сигурен вече, защото там пъстървите са само спомен май.
Яз.Въча, Искъро и др. – където има само много редки единични екземпляри - ще ти сдерат задника със сигурност.
Разбира се – риболовът на пъстървови риби все още е разрешен само събота, неделя и на празнични дни!!! Има и водни обекти с целогодишна забрана на всякакъв риболов.
Най-добре се обаждаш в ИАРА и питаш за конкретния водоем.
Нормативно обозначена пъстървова зона за водните обекти няма и няма скоро да има. Много е трудно и иска много пари и ресурси – да бъдат районирани всички водни обекти /реки и водоеми/ и да се обозначат пъстървовите зони. Например – на някои реки пъстървите започват от 1000 метра надморска височина, а на други от 300 метра. На Панега и в Странджа – даже от 200метра.
Едно време си спомням, че съм виждал табела за пъстървова зона само на яз.Васил Коларов – сегашен Голям Беглик. Тая табела беше останала от Соц-а.
Сега – за риболова.
На реките – в чисто пъстървовата зона – няма проблем. В смесената мряно-пъстървова зона – може да те глобят. Но има толкова много пъстървови реки, че няма смисъл да се ходи в смесените зони.
За водоемите-
Ако е сигурно, че има пъстърви – не трябва да те глобяват. Доспат например – проверявали са ме безброй пъти през общата забрана, включително улова. Ако са само пъстърви – не е имало проблем. Също и на Белмекен.
За Голям Беглик не съм сигурен вече, защото там пъстървите са само спомен май.
Яз.Въча, Искъро и др. – където има само много редки единични екземпляри - ще ти сдерат задника със сигурност.
Разбира се – риболовът на пъстървови риби все още е разрешен само събота, неделя и на празнични дни!!! Има и водни обекти с целогодишна забрана на всякакъв риболов.
Най-добре се обаждаш в ИАРА и питаш за конкретния водоем.
Колегата в горния пост ти е дал обширен отговор.Аз ще ти дам конкретен/проверен чрез ИАРА/.Виждам,че си от Пещера,това значи,че спокойно можеш да посещаваш водоемите Голям беглик,Широка поляна,Доспат и Белмекен,разбира се само през почивните и празнични дни!niki76 написа:Колеги,има ли към момента пъстървова зона,и мога ли да пробвам по язовири,където я има -макар и рядко.......

п.п Не съм сигурен за Тошков чарк,тъй като лично не съм се интересувал за този водоем,така че за него можеш да се осведомиш чрез следните тел.034/ 443 649,Сектор “Рибарство и контрол” Пазарджик, Началник сектор – Стоян Любомиров – 0887 213 713
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
-
- кандидат преподавател
Няма.Има административно забранени и разрешени за риболов на пъстърва в празнични и почивни дни язовири,реки и части от реки.