Малко помощ за такъм :)

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
kebappa
новобранец
новобранец

Малко помощ за такъм :)

Мнение от kebappa »

Здравейте колеги
Последно време отново започнах да ходя за риба . няма да ви казвам колко е хубаво , НО пръчката ми ме мъчи много . в момена плозван телескоп на 3 метра с акция - 20-40грама .макарата ми е шекспир ама малко ремонтирана . миналият ден взех за около час чужда пръчка 4м и някаква китаиска макара и нещата изглеждаха доста по различно :D
та сега сам се хванал да си избера пръчка с макара та да е пълно удоволствието.
ходя основно по язовири и много по рядко на река вече. ходих в един магазин за консултация и ми препоръчаха това :
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7777

основно хващам каракуда до кило и рядко някой шаран до 2 килограма(ама доста рядко ).
силно ме притеснява факта че пръчката е много лека и не ми вдъхва много доверие. пообиколих и други магазини но маи тази пръчка ми е фаворит за сега. дали мога да извадя и по-голяма риба с тази пръчка колеги ? препоръчаите ми и някоя макара от ниският ценови клас. (казаха ми че трябвалода бъде с дълбока шпула иначе при хвърляне се размотавали ). търся максимална лекота защото от речният риболов свикнах да си държа пръчката непрекъснато . а и това ли е наи подходящата причка за този риболов .
Мерси колеги и наслука
Аватар
kmap
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Малко помощ за такъм :)

Мнение от kmap »

Вероятно до сега си свикнал да използваш тежки пръчки с висока акция за риболов на плувка,а щом искаш удоволствието от риболова да е наистина голямо си вземи мач или болонезе.Аз лично до скоро ловях с телескоп с водачи и след като си взех мач мога да кажа,че няма нищо общо с преди.Освен че се мята много по-удобно и надалеч,ваденето дори на дребни червеноперки доставя удоволствие и се усеща на пръчката.И не се притеснявай,че мачовете са много по-тънки от старите ти сопи,дори само заради материала,от който са направени. :wink:
kebappa
новобранец
новобранец

Мнение от kebappa »

може ли да ми обясните разлката между мач , телескоп,болонеза и телескопичен мач

може и ма ми препоръчате пръчка м-у 4 и 5 метра , да е лека и някаква макара , като цяло да не надхвърля 120 лева
предпочитам да е телескопично
Последно промяна от kebappa на Съб Май 12, 2012 5:34 pm, променено общо 1 път.
kebappa
новобранец
новобранец

Мнение от kebappa »

в интерес на истината никъде в бг саит не мога да намеря разликата на гореспоменатите пръчки
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Всички ни мързи да обясняваме вече написани неща -чети повечко,има писано за всичко това във "Въдици и макари","Риболов с болонезе","Риболов с мач "и другите раздели на този форум.Иначе, пръчката "Лазер Кобалт",е много добра за твоя най-предпочитан подвид риболов ,като спокойно може да я комбинираш с някоя от макарите на "Тика" например,от серията "Спинфокус",с цена до 80 лв.Изнизват се само ефтините некачествени влакна,навити на некачествени макари.За твоите нужди ти се решава проблема с влакно "Tubertini Gorilla Lake and River",0,16 ,цената на ролката е към 9 лева.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

kebappa написа:може ли да ми обясните разлката между мач , телескоп,болонеза и телескопичен мач

може и ма ми препоръчате пръчка м-у 4 и 5 метра , да е лека и някаква макара , като цяло да не надхвърля 120 лева
предпочитам да е телескопично
Понеже и аз го имах този проблем преди време, ще се пробвам малко да помогна :? .
Болонезето/италианска измишльотина/-лека пръчка с дължина предимно от 4 метра на горе, основно за риболов на река, лека за да не изморява ръката и дължина за по-добро водене и задържане на линията/според зависи/.
Мач/английска измишльотина/-също олекотена сопа с увеличен брой водачи за увеличаване дистанцията на замятането и сравнително ниска акция , но ако не си ползвал таквоз чудо ще трябва да усвоиш правенето на стоп възел, защо и какво го има писано, па и ако се сблъскаш със ситуацията сам ще разбереш.
Телемач=на мач, но едното е с колена, а другото се събира като телескоп.
Телескопа си е телескоп с акция и водачи де ти дават възможност да мяташ и на плувка и на дъно/кога е с водачи естествено/. Бе някакъв опит за универсалност, но когото и да попиташ във форума ще ти каже, че такова животно като универсално няма. Ако е добро едно нещо, друго ще куца.
И на края-това за дълбоката шпула нещо са те литнали :lol: . Дълбоките стават за дънен риболов де ти требе много "канап", а за другото си има мачови макари с плитки шпули де си мятат твърде добре и ни се заплита ни се излузва влакното. За марки и модели питай по-спецовете :wink: :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
kebappa
новобранец
новобранец

Мнение от kebappa »

Мерси колеги за инфото :)
днес пообиколих няколко магазина (не че имаме повече) . Поразгледах , пробвах и в краина сметка се върнах на гореспоменатата пръчка. Наи си ми легна на сърце и може да е малко скъпа или квото и да е ама я харесах от първо пипане . взех си и накаква макаричка от същият магазин . малка е но за замятане на максимум 10 метра става (по далече немога да закарам с погледа) . магазинера ми направи много приятно впечетление. дава инфо и си изказва мнвнието . доволен останах . сподели ми че пръчката ми е с кух връх и ако я счупя да не се притеснявам . за 8 лева имало плътни карбонови върове и каза да не се притеснявам и да си гледам кефа. мен си ме притеснява че е много тънкък върхът ама .....надявам се тези дни да я пробвам .
Относно магазинерите : много лоше впечетление ми направи отношението към клиента. едва ли не рябва всичко да си знам аз . като питаш да ти препоръча нещо ти вика "еи на 50 макари гледаи " .изкаш да разтегнеш пръчката гледат те тъпо и лошо. .егати и отношението . не всички сме запознати с всички тънкости и изисквания . ама да го ду.... те губят клиенти . говоря за 4 магазина а не един два .
Дали е добър избора ми на пръчка според вас :)
Мерси колеги за помоща която ми оказахте
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Аз като за начало да се "въведа" такда да се каже в мачовия риболов си взех тази http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... egra-Match сега не мога да се наситя на този вид риболов и се замислям за някой по-добър и още по-лек и чувствителен :)
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

kebappa написа:Мерси колеги за инфото :)
днес пообиколих няколко магазина (не че имаме повече) . Поразгледах , пробвах и в краина сметка се върнах на гореспоменатата пръчка. Наи си ми легна на сърце и може да е малко скъпа или квото и да е ама я харесах от първо пипане ........
Мерси колеги за помоща която ми оказахте
Правилно си сторил :supz: , най-добрия съветник си е собствената ти ръка и глава. Щом си го пипнал и ти е легнало в ръката значи това е твоето. Инак тука колкото хора толкова и мнения. А относно магазинерите... :? избери си 1-2(айде и 3 да са), обикалвай ги по честичко, стани им редовен клиент и отношението им ще се промени.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”