Помощ за избор!!!

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
bigbossbs
новобранец
новобранец

Помощ за избор!!!

Мнение от bigbossbs »

Добър вечер колеги!Вече полудявам и отчаяно се нуждая от помощта ви!! :D Така проблема е следният:
До селото ми има едно язовирче и една река.Реката не е много дълбока но доста често има течение.В нея главно преобладават каракуди,червеноперки и нукой друг уклей.В язовира преобладават шарани,каракуди,червеноперки,костур и толстолоб.Та въпроса ми е коя въдица ще е по добрият вариант-Болото или мача(Не сам фен на телемача).Пределно ясно ми е,че няма универсална въдица.Сопата ще ми трябва и за реката и за язовира,като на реката смятам да ловя с боло на статична плувка или подвижна,но ме притеснява как ще се представи на язовира.Там не смятам да търся шарани на плувка цъкам си ги с дънарките.На язовира смятам да ловя главно каракуди и червеноперки,но освен със статична плувка искам да използвам и ваглер ,макар че ваглера е предназначен за мача.Повече клоня към болото защото транспорта за мен е важен,а и с мач дълъг 4.20 никак няма да е удобно да се навирам под дървета и тем подобни!!!Просто искам да използвам както статични плувки така и леки ваглерчета,понеже когато бях малък накупих доста ваглери без да знам как се използват а до ден днешен стоят в куфара и ми се свиди да ги хвърля :lol: :lol: :lol: .
Та според вас кое е по-добрият варянт????Просто за момента не мога да си позволя и мач и боло.И всъщност някой пробвал ли е боло с ваглер???
Поздрави!!!!! :D :D :D :D :D
bigbossbs
новобранец
новобранец

Re: Помощ за избор!!!

Мнение от bigbossbs »

Е никой ли няма да изкаже своето мнение?
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Истинското "боло" е от 5 до 9 метра в работно състояние/извън телемачовете/и има значителна транспортна дължина в събрано положение,по-голяма от тази на разглобената мач-пръчка.Съжалявам,но твоят проблем може да се реши веднага именно с един здрав телемач с раб. дължина 4,0 до 4,50 м,има много подходящи модели и марки на разумни цени,с такава пръчка можеш спокойно да ползваш и ваглер,и неподвижна плувка.Ако ще се завираш под дървета,тогава ще избереш телемач с още по-малка работна дължина -3,0-3,60 -4,0 метра.
bigbossbs
новобранец
новобранец

Мнение от bigbossbs »

Принципно съм съгласен с теб,но както казах не уважавам много телемачовете(от всички теми в сайта разбрах че трябва да си взема мач).Ще послушам съвета ти :D :D ,но смятам да си взема мач с дължина 4.20(преди малко се замислих и открих топлата вода) :) :) Та онзи ден имах свободно време и помислих малко и в крайна сметка осъзнах че сопата ще ми трябва повече за язовир и от време на време за река ,като няма да търся дълбочина и трофейни екзепляри.Ще си мятам леки ваглерчета и ще ходя предимно за дребни риби като каракуди,червеноперки и т.н
Спрях се на един мач-Lotus match на марката Siweida(Имам спининг на тази фирма и съм доволен),акция 5-30,карбон с корк ,но ме притеснява мако тежината,която е 285 гр.Какво мислите за него като се има в предвид че това ще ми е първата мачова пръчка(досега ловях с телескопчета с акция до 300 гр сиг ) :D :D :D
Благодаря ви предварително :D
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Теглото няма значение,когато ловиш с ваглер на язовир -нали мача ще ти е на стойки с потапяне на влакното и т.н.,според правилата за мач-риболова.Теглото ще ти се види голямшко,когато отидеш на река с течение,щото там пръчката трябва да се държи постоянно в ръка и то в положение "готовност за мигновено засичане" :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”