Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Марка влакно(уплетка или монофил)
Модератор: sapuna
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Марка влакно(уплетка или монофил)
Когато имам време, обикалям големите рибарски магазини в София.Събирам информация от продавачите и прочие.Но искам да попитам Вас, тези които са на предна линия....коя или кои са най-добрите марки за монофилни влакна.Визирам влакна за шаран.Аз лично ползвам само плетено за основно . Интересуваме ме мнение за изпитани влакна, моно или плетки,защото ми писна във всеки магазин да ми казват-е от това по убаво нема, даже и шавара къса 

- ceno cenov
- разбира нещата
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не съм гласувал щото и аз не знам. Скоро купих плетено да ползвам за поводи 0.12 дават му 10 кила, Но така се оплита , че не е истина. А ако случаино се закачи в камък или нещо малко по остро се разбридва яко и се къса лесно може би просто е някакво менте не знам, беше 8 лева 25 метра. Иначе ако е истина всичко което се пише за плетените те са просто номер едно. Относно това което Сапуна е снимал имам чуство че са малко по дебели от колкото пише, макарите са ми еднакви от другите влакна о.50 събират 200 метра реших да сменя едното и купих като горепоказаното 200метра и шпулата събра около 150 от него и се напълни а на самата шпула пише 0.50 210 метра.
За риболов на тежко за мене най-добрите влакна са Daiwa Sensor и Berkley Big Game.
Тази година съм с Daiwa Sensor 12lb, 0.33mm, в действителност издържа 15lb.
Предишните две години бях с Berkley Big Game 15lb, също много добро влаконо.
За мач ползвам Grauvell Teklon Match, за сега е добре, но сигурно има доста по добри мачови влакна.
Тази година съм с Daiwa Sensor 12lb, 0.33mm, в действителност издържа 15lb.
Предишните две години бях с Berkley Big Game 15lb, също много добро влаконо.
За мач ползвам Grauvell Teklon Match, за сега е добре, но сигурно има доста по добри мачови влакна.

Здравейте колеги,
моето мнение е, че не бива да се прехласваме по прекалено скъпи марки и модели влакна. Тук трябва да вметна, че по обесними причини никога не съм ползвал плетено влакно. Почти всички по-известни фирми предлагат качествени влакна от среден клас с приблизително еднакви параметри. Аз лично влакно над 10 лв. за 100 м. не купувам. Преди доста време съм ловил шарани на тежко и с българско влакно (може би по старите колеги го помнят) без проблеми.
Просто трябва да знаем, че вечни влакна няма, един сезон и айдеее...
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тъй ще се спра набързо върху брейда и моното . Тъй начи - читавият брейд се уплита доста по-рядко от доста монофили , изнизва се по-лесно от шпулата , при по-малък диаметър е доста по-здрав от моното , контакта с рибата е директен което прави и засичането и кефа при вадене на риба доста по по по , изкарва много повече от един сезон ( имам 11 - 12 годишни брейдове къде си стават ) и т.н. Това става дума само за читав брейд !!! Предимството на монофила в твоят случай е - по-трудно се забелязва ( не че брейд с малък диаметър при това на дъно се забелязва лесно
) и ако закачиш по-голяма риба то самото влакно ще ти бъде като аванс благодарение на разтегливостта си ( ама тука говориме за открити водоеми ) .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов