патерностера на Стив Гарднър

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: патерностера на Стив Гарднър

Мнение от qno_zloo »

И накрая излиза , че във фидерството има 3 монтажа в различни украси като коледните елхи.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

qno_zloo написа:И накрая излиза , че във фидерството има 3 монтажа в различни украси като коледните елхи.
По добре късно ,отколкото никога :lol: :lol:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

qno_zloo написа:И накрая излиза , че във фидерството има 3 монтажа в различни украси като коледните елхи.
Според мен са шест основни монтажа, а останалото са разновидности:

- сметричен монтаж
- асиметричен монтаж
- патерностер
- монтаж с подвижна хранилка
- хеликоптер
- метод фидер

п.п. единственият разрешен на официални мрждународни състезания е "монтаж с подвижна хранилка"- само той от гореизброените не е самозасичаш и е безопасен за рибите при късане на основното влакно. :idea:
Изображение
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Бачо Илия написа:
Според мен са шест основни монтажа, а останалото са разновидности:

- сметричен монтаж
- асиметричен монтаж
- патерностер
- монтаж с подвижна хранилка
- хеликоптер
- метод фидер

п.п. единственият разрешен на официални мрждународни състезания е "монтаж с подвижна хранилка"- само той от гореизброените не е самозасичаш и е безопасен за рибите при късане на основното влакно. :idea:
Аз в крайна сметка неможах да разбера какво е толкова особеното на този монтаж както се разрових в нета и такъв монтаж не намерих.
Иначе монтажите са три подвижен, фиксиран и полу-фиксиран, метод фидера също може да е фиксиран или подвижен. Симетричния е полуфиксиран, асиметричния също птерностера е фиксиран, хеликоптера също е фиксиран. По западните водоеми както и на състезания е разрешен "само подвижен монтаж" в случай, че рибата скъса хранилката да се изниже и рибата да не я влачи след себеси, което в последсвие може да доведе до смъртта и.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Колега dunavski, само не мога да разбера защо си ми цитирал поста, а колкото до обяснението за видовете монтажи, аз никъде не съм срещал класификация като твоята. :roll: :wink: По отношение на механиката на действие при кълване и потегляне на рибата, механика на самозасичане, индикации и т.н.- да, делят се на три вида: фиксиран, полуфиксиран и свободен(не "подвижен" както си писал). Така например, монтажа "метод фидер" може да бъде: фиксиран- с еластик в тръбичката, полуфиксиран- от ухото на вирбела на повода, фиксирано в силиконовата тръбичка на хранилката или свободен- между хранилката и вирбела на повода е монтирано гумено или друго манисто и монтажа става фидерен инлайн монтаж- има и такива обикновени, инлайн хранилки с мрежа, освен специфичните "методи", както и специфични фидерни олова. Класификацията на видовете монтажи за фидер е това което съм писал в поста по-горе + може би и "инлайн монтаж", който доста се доближава до "метод фидер" по ред параметри и също може да бъде "фиксиран", "полуфиксиран" или "свободен". :idea:
И симертричният, и асиметричниият монтаж са фиксирани, самозасичащи монтажи, като при тях фиксирането е в рамките на дължината на клупа на монтажа, а хеликоптера може да бъде както фиксиран, така и полуфиксиран.
Колкото до патерностера на Гарднер(той също е "фиксиран" монтаж и също е измислен от англичанин), не знам как не си го намерил в нета; сигурно си го търсил само на английски!?? :D Я го потърси на руски, да видиш как ще изкочи на 100 места- 90% от фидерният риболв в страните от бившият СССР е с този монтаж и това не е случайно- монтажа е еднакво добре приложим, както за неподвижи води, така и за всякакви реки ...и отделно за тинести дъна, а се прави много по-лесно и бързо от по-специализираните "асиметричен"(за реки), "симетричен"(за неподвижни води) и "хеликоптер"(за тинести дъна и дистанции), пък руснаците предпочитат по-простичките, но ефикасни неща... като Т-34 или АК-47, например.. :D :drinkers:
Като чувствителност, монтажа се нарежда точно между асиметричният и обикновеният патерностер, което също е предимство за неговото по-универсално приложение. :idea:

п.п. Моля, оправете заглавието на темата да започва с главна буква от българската азбука! :wink: :idea:
Изображение
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Монтажите са 3 на брой - подвижен, фиксиран и полу-фиксиран ! Всичко друго е измислица и приумица на някой който е нямал какво да прави докато е чакал да му клъвне :idea:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
murphymet74
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от murphymet74 »

Можеби не е тук мястото но да питам: )
Кой монтаж е най подходящ за р.Дунав?
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”