Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

Въпрос за дебелината на повода след основното влакно?!
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Въпрос за дебелината на повода след основното влакно?!
След основното влакно 0.35 съм поставил по-дебело влакно 0.60 около 10м та като замятам да не се изжулва основното и при силно дърване и закачки да поема напрежението,а след нето мие тежеста и стръвка.
Та въпроса ми е дали не е много дебело това влакно?!Колко метра да е?! Плаши рибите?! Възела albright достатъчно ли е здрав за връзването на основното влакно към по-дебелото?!
Та въпроса ми е дали не е много дебело това влакно?!Колко метра да е?! Плаши рибите?! Възела albright достатъчно ли е здрав за връзването на основното влакно към по-дебелото?!
Последно промяна от gu6kavel на Съб Юни 25, 2011 9:30 pm, променено общо 1 път.
- pacho109
- сериозен играч
Re: Въпрос за дебелината на повода след основното влакно?!
дебело е ,0.45 ще ги върши работа като шок лидер

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
-
- научил се да хвърля
Колко метра да навия?!
- pacho109
- сериозен играч
10-15м са достатъчно,с 0.60 и 0.35 възела не може да е здрав

Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
-
- научил се да хвърля
А възела какъв да бъде?!
Този достатъчно здрав ли е ?!
Този достатъчно здрав ли е ?!
- Прикачени файлове
-
- 017596808.jpg (46.99 KiB) Преглеждано 3141 пъти
-
- вече хвърля и на тежко
Точно този възел колега.Полазва се за влакна с различен диаметър,и е здрав възел ако се направи както трябва.
- pacho109
- сериозен играч
ИЗГЛЕЖДА ЗДРАВ.ЩЕ ОСТАВИШ ПО 5 см МУСТАЧЕТА, ЗА ДА МОЖЕШ ДА МЯТАШ БЕЗ ДА ТИ ПРЕЧИ ВЪЗЕЛА 

Последно промяна от pacho109 на Съб Юни 25, 2011 9:48 pm, променено общо 1 път.

-
- научил се да хвърля
Благодарско за помоща !! 

- ivelin_1976
- разбира нещата
Колега, 0,60мм. влакно ползвам като заместител на лиидкора, дължина около 100см. За шок лидер можеш да ползваш и плетено влакно. Продават се и монофилни конусовидни шокове в различни варианти като например започва от 0,50мм. и завършва на 0,35мм. 

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

Зависи за какво точно ще го ползва-pacho109 написа:дебело е ,0.45 ще ги върши работа като шок лидер
Като искаш шок си купи конусовиден,да започва 0.30 или 0.35 и да свършва на 0.60 или повече.
Най важно е да го ползваш по предназначение - ако го слагаш само за да обира при мятане на влакно 0.35 нема никакъв смисъл от шок.
Ако ловиш в камъни и мидени полета тогава ти гарантирам,че и 0.6 ще ти е малко
Живей за днес, защото вчера няма да се върне, а утре може и да не дойде
Напълно съм съгласен с колегатаjohnydvd написа:Зависи за какво точно ще го ползва-pacho109 написа:дебело е ,0.45 ще ги върши работа като шок лидер
Като искаш шок си купи конусовиден,да започва 0.30 или 0.35 и да свършва на 0.60 или повече.
Най важно е да го ползваш по предназначение - ако го слагаш само за да обира при мятане на влакно 0.35 нема никакъв смисъл от шок.
Ако ловиш в камъни и мидени полета тогава ти гарантирам,че и 0.6 ще ти е малко
-
- разбира нещата
25-30 м. 0,45мм е достатъчно!
В екстремни ситуаций основното трябва да е поне 0,40мм, за шок 0,50мм и нагоре!
Всичкко това с Blood Knot!
А когато разликите са големи(в случая неговия 0,35 с 0,60мм) по-добре с Mahin Knot!
Albrigt Knot го ползвам между плетено и флуорокарбон и то само при поводите!

В екстремни ситуаций основното трябва да е поне 0,40мм, за шок 0,50мм и нагоре!
Всичкко това с Blood Knot!
А когато разликите са големи(в случая неговия 0,35 с 0,60мм) по-добре с Mahin Knot!
Albrigt Knot го ползвам между плетено и флуорокарбон и то само при поводите!

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!
Mahin knot е за свързване на плетено с моно влакно, но разбира се побългарени интерпретации на всичко има..
- lishev_64
- разбира нещата
Колега, 0,60 лидер на 0,35 основно и според мен е неоправдано. Аз ползвам 0,50 за шок на спода и повярвай - нямам проблем. Може би по-удачно ще е да свалиш основното на 0,30-0,32 максимум и се подсигури с шок 0,40-0,45. Няма да го скъсаш при хвърляне, ще постигнеш с лекота много добри дистанции от 100-120м. и ще ти извади трофейни риби. Но колегите са прави: при риболов във мидено поле и върху силно изразено каменливо дъно - трябва да се подсигуриш с още някоя десета нагоре - нали за това все пак са резервните шпули? 
А, щях да забравя - можеш да се довериш на възела, който си избрал. Не ме е подвел никога. Само запомни - намотките прави с по-тънкото /в случая основното/ влакно.

А, щях да забравя - можеш да се довериш на възела, който си избрал. Не ме е подвел никога. Само запомни - намотките прави с по-тънкото /в случая основното/ влакно.

НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
-
- разбира нещата
Това не е риболов на плувка или фидер за да се влияе на кълването от страна на рибата!
В нашия случай се използва "самозасичане" където кълването се влияе само при първия метър, в случая до основната тежест!
Така, че след основната тежест, всеки сам си преценява рисковете и сигурността на линията, въпреки, че донякъде трябва да се съобразява и за изхвърляне на дистанция(ако се извършва риболов от ръка) така, че за мен риболов от ръка е до около 100 м.,а когато това е недостижимо(пр. силен вятър който затруднява изхвърлянето и др.) използвам лодка по предназначение, разбира се спокойно сменям резервната шпула с най-големия диаметър влакно и най-голяма дължина(според капацитета на шпулата поне 500м. са достатъчни) според дистанцията до където бих искал да достигна!

п.с. Сами се питайте защо аз лично използвам вече по 25-30 м. шоклидер!
п.с.И между другото съобразявайте се със здравина и издържливост между кука/повод/шок/основно и т.н. за да се получи правилно устроена линия!
В нашия случай се използва "самозасичане" където кълването се влияе само при първия метър, в случая до основната тежест!
Така, че след основната тежест, всеки сам си преценява рисковете и сигурността на линията, въпреки, че донякъде трябва да се съобразява и за изхвърляне на дистанция(ако се извършва риболов от ръка) така, че за мен риболов от ръка е до около 100 м.,а когато това е недостижимо(пр. силен вятър който затруднява изхвърлянето и др.) използвам лодка по предназначение, разбира се спокойно сменям резервната шпула с най-големия диаметър влакно и най-голяма дължина(според капацитета на шпулата поне 500м. са достатъчни) според дистанцията до където бих искал да достигна!

п.с. Сами се питайте защо аз лично използвам вече по 25-30 м. шоклидер!

п.с.И между другото съобразявайте се със здравина и издържливост между кука/повод/шок/основно и т.н. за да се получи правилно устроена линия!

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!