Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Шаран на стиропор?
Модератор: sapuna
- lfcpordim
- научил се да хвърля
Шаран на стиропор?
Според вас възможно ли е да се лови шаран на подобна тактика?Пружина и от двете страни две куки на които има само и единствено топчета стиропор...говоря за шарани от рода на 2-3-4 кг?

Re: Шаран на стиропор?
Да, моите пружини са направени по същият начин, последният път на стиропор 2.5 кг шаран
- lishev_64
- разбира нещата
Абсолютно възможно. Аз също съм имал успех на този метод, макар и на не толкова едри шарани. Но за сметка на това пък толстолобите, които съм имал щастието да хвана с така направен монтаж, са с прилични размери. 

НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
На тецовете преди години ДА!На друго място си е таранкаджийство!
Не е невъзможно,но при гъст зарибител!Иначе си е губене на време!Един "метод" е в пъти за предпочитане!
Не е невъзможно,но при гъст зарибител!Иначе си е губене на време!Един "метод" е в пъти за предпочитане!
- bachoivo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
+1sapuna написа:На тецовете преди години ДА!На друго място си е таранкаджийство!
За да съм честен първия си шаран (1,750кг не може да се забрави) през живота хванах точно на стиропор. Това беше преди 15-16г на яз. Баниска, Русенско, когато водоема беше свободен и се ловеше само с билет. Тогава ползвах спиралата двете куки, на едната стиропор на другата црвица ест. Измежду едрите килограмови каракуди, които се въдеха там излизаше често и шаран....ех....спомени

- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
- lfcpordim
- научил се да хвърля
Попитах защото на един водоем на който ходя ,местните ми казаха че само така се хващал шаран и естествено каракуда но доколкото разбрах и което ме интересува ,че за каракудите се използват 4мм стиропорени топчета докато за шарана 6мм.Иначе толкова пъти съм слагал царевица на косъм нямам и побутване ,веднъж само ми удари една каракуда.Иначе какво имаш на предвид в последното си изречение?sapuna написа:На тецовете преди години ДА!На друго място си е таранкаджийство!
-
- разбира нещата
Комбинация от пружина и олово във вид на ин лайн който е сейфти!
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=137
Преди много време поставях пружина като на снимката ти,но често се отразяваха гелета!След това ползвах ин лайн олово където допълнително добавях качамак!По спомен оловото беше 30 гр. + качамак!
Така в началото на риболова често правех качамака така, че след престояване да се разпада,няколко хвърляния в този периметър сякаш правя хранително петно,след това когато ударите започнат слагам по стегнат/жилав качамак!

Преди много време поставях пружина като на снимката ти,но често се отразяваха гелета!След това ползвах ин лайн олово където допълнително добавях качамак!По спомен оловото беше 30 гр. + качамак!
Така в началото на риболова често правех качамака така, че след престояване да се разпада,няколко хвърляния в този периметър сякаш правя хранително петно,след това когато ударите започнат слагам по стегнат/жилав качамак!

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!
- kodek
- ще става разбирач
В момента на един язовир при нас само така ловят шарани, по 3-4кг.На стръв не пипа?Може би от жегите? Може би от любопитство шарана се лови само на стиропор!
- lfcpordim
- научил се да хвърля
А има ли някакво значение от цвета на стирипора?Също съм чувал че се продават топчета с определен цвят и определен аромат?
Само аз ли нищо не хванах със стиропор:). С бял стиропор съм пробвал само.
Пробвайте да забодете куките в топката захранка, със стеблото към вътрешността на топката. Според мен стиропора не играе стръв в случая, просто олекотява куката и и помага да плува. Метода използва спецификата на хранене на тия животинки - смучат и плюят, когато засмучат храна от топката и в нея е и куката при изплюването се набождат, тръгват си и много често се самозасичат поради теглото на топката.
Методът "на косъм" използва същата особеност в храненето.
-
- разбира нещата
Stevens написа:Пробвайте да забодете куките в топката захранка, със стеблото към вътрешността на топката. Според мен стиропора не играе стръв в случая, просто олекотява куката и и помага да плува. Метода използва спецификата на хранене на тия животинки - смучат и плюят, когато засмучат храна от топката и в нея е и куката при изплюването се набождат, тръгват си и много често се самозасичат поради теглото на топката.

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!