Поддръжка !

Модератор: sapuna

nickky kollew

Поддръжка !

Мнение от nickky kollew »

Здравейте рибари. Някой от вас може ли да ми помогне, като ми каже как да си поддържам въдицата , демек : къде се смазва, как се чисти , какво се прави , какво не се прави , как да го правя и т.н. Знаете , имаш ли нова въдица трябва да я поддържаш "жива" и здрава :) Благодаря предварително :) А пък и това ще помогне на останалите които не знаят как :)
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Re: Поддръжка !

Мнение от pampasa »

Здравей -тук повечето сме риболовци :wink: -сега по темата - не се смазва нищо ,след риболов я чистиш с памучна кърпа и топла вода(от прах,пясък и т.н.) :roll: особенно внимание обръщай на снадката -не трябва да се допуска попадане на песъчинки в женското коляно(основно при карбонови въдици), иначе може да доведе до счупване на въдицата. Поздрави
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
nickky kollew

pampasa написа:Здравей -тук повечето сме риболовци :wink: -сега по темата - не се смазва нищо ,след риболов я чистиш с памучна кърпа и топла вода(от прах,пясък и т.н.) :roll: особенно внимание обръщай на снадката -не трябва да се допуска попадане на песъчинки в женското коляно(основно при карбонови въдици), иначе може да доведе до счупване на въдицата. Поздрави
Страшно ти благодаря, помогна ми много :)
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

За макарите - разузнаваш в кой магазин се извършва тази услуга, носиш ги веднъж годишно/обикновено към зимата кога риболова намалява/и те ти свършват тази работа срещу съответно заплащане. Иначе рискуваш да я разглобиш и да не можеш да я сглобиш или да я прецакаш още при разглобяването/имат си тънкости/. За сопите поддръжка и чистене е срам за въдичаря :lol:, колкот по омърляни толкоз по-добре, да се знае че си натрупал стаж и опит/нещо като пагоните при военните/ :lol:, все едно да питаш и на колко време да се перат рибарските панталони или живарника, че от къде ще се знае тогава, че си ходил на риба и че си хващал... :wink: ? Иначе горе са ти го обяснили добре, но това си е решение на всеки самосиндикално.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ако под "въдица"имаш пред вид самата пръчка -няма нужда от смазване и чистене,разбира се,ако не се налага да ги поставяш в кал,прах и пясък.Всеки любител-риболовец,като ходи на риболов,дори и само с една въдица,трябва да има поне една стойка,на която пръчката се поставя,когато не я държим в ръка -дори и само да няма контакт между пръчката и повърхността на брега.Макарите ги плакна при нужда в самия водоем,и то само ако съм ги наплескал с кал или пясък.Никаква друга поддръжка.Иначе,когато стигнеш до риболов със сравнително скъпи директни телескопи,ще ти пиша съвсем други неща за почистването на секциите им ,ако не след всеки риболов,то обезателно на два-три риболова.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Макарите ги плакна при нужда в самия водоем,и то само ако съм ги наплескал с кал или пясък.Никаква друга поддръжка.
Някой макари са почти сухи,като нови ,още от магазина,като я взема,я отварям и смазвам
При всекидневните ми риболови,като отворя макарата след един сезон,греста е почерняла и се налага смяна,също като скоростната кутия на колата или на двигателя на кола.
Аз там съм пораснал...
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Нищо не смазвам и нямам до момента спекла се и блокирала макара,пък работят вече по три-четири години /сезон не признавам,ходя на риболов и през цялата зима/.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Като чета темата и се сещам цитат от презентацията на единствената марка която ползвам за макари от пет - шест години насам . Та там пише :
Относно смазването на вашата макара ние можем да гарантираме четири години че такова няма да се наложи . След това ви препоръчваме да я смажете по описание , да я занесете в някой от специализираните сервизи на Дайва , или да си вземете нова макара .
Верно това го пише в книжките на от определен клас нагоре амъ ... Аз още не съм смазвал тяхна макара . Ако случайно ми се наложи , се вслушвам в последният им съвет :mrgreen:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
nickky kollew

И аз мисля след няколко месеца да отида да си смажа мойте в някой специализиран сервиз и да знам че няма да ми тежи на главата и няма да го мисля ! :д
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Ако не се налага не ги пипай !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
nickky kollew

С.Върбанов написа:Ако не се налага не ги пипай !
ЕМ тези въдици са били ПРЕКАЛЕНО много време в неупотреба, но както каза за сега няма да ги давам защото не се налага :)
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Говорех за макарите ! За въдиците няма какво да им поддържаш освен да ги почистваш/забърсваш след риболов !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
nickky kollew

С.Върбанов написа:Говорех за макарите ! За въдиците няма какво да им поддържаш освен да ги почистваш/забърсваш след риболов !
Същото е и макарите :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”