Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


до колеги от хасковско...
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
- Мнения: 546
- Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
- Местоположение: plovdiv
до колеги от хасковско...
абе по хасковския край правели някаква капама от дребна речна риба-било нещо много вкусно,някой знае ли нещо по въпроса
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Не съм от Хасково,но знам тази рецепта!
Плакия
4 порции
Продукти:
около 1 кг дребна риба
3/4 чаша олио
5-6 глави лук
1 глава целина
1 лъжица брашно
1-2 глави чесън
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 лъжици доматено пюре
2 моркова
1 лимон
сол и магданоз
Начин на приготвяне:
* В олиото се задушават нарязаните на дребно лук, моркови и целина.
* Като омекнат, се прибавя брашното и се запържва до златисто.
* Разрежда се с гореща вода и се добавят чесънът на скилидки, черният пипер, дафиновият лист и доматеното пюре.
* В тавичка се слага измитата и почистена риба.
* Залива се с лучената смес.
* Отгоре се нарежда лимонът, нарязан на тънки резенчета, поръсва се със ситно нарязан магданоз.
* Пече се в умерена фурна.
Плакия
4 порции
Продукти:
около 1 кг дребна риба
3/4 чаша олио
5-6 глави лук
1 глава целина
1 лъжица брашно
1-2 глави чесън
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 лъжици доматено пюре
2 моркова
1 лимон
сол и магданоз
Начин на приготвяне:
* В олиото се задушават нарязаните на дребно лук, моркови и целина.
* Като омекнат, се прибавя брашното и се запържва до златисто.
* Разрежда се с гореща вода и се добавят чесънът на скилидки, черният пипер, дафиновият лист и доматеното пюре.
* В тавичка се слага измитата и почистена риба.
* Залива се с лучената смес.
* Отгоре се нарежда лимонът, нарязан на тънки резенчета, поръсва се със ситно нарязан магданоз.
* Пече се в умерена фурна.
Не се пече във фурнаsapuna1971 написа:Не съм от Хасково,но знам тази рецепта!
Плакия
4 порции
Продукти:
около 1 кг дребна риба
3/4 чаша олио
5-6 глави лук
1 глава целина
1 лъжица брашно
1-2 глави чесън
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 лъжици доматено пюре
2 моркова
1 лимон
сол и магданоз
Начин на приготвяне:
* В олиото се задушават нарязаните на дребно лук, моркови и целина.
* Като омекнат, се прибавя брашното и се запържва до златисто.
* Разрежда се с гореща вода и се добавят чесънът на скилидки, черният пипер, дафиновият лист и доматеното пюре.
* В тавичка се слага измитата и почистена риба.
* Залива се с лучената смес.
* Отгоре се нарежда лимонът, нарязан на тънки резенчета, поръсва се със ситно нарязан магданоз.
* Пече се в умерена фурна.



- hristotihov
- сериозен играч
- Мнения: 1512
- Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Май така излиза, защото и аз намерих една рецепта за "Риба капама" която си е точно плакия. Ето:
РИБНА КАПАМА
1 кг рибено филе (хек, мерлуза, скумрия, бяла риба)
5-6 глави лук
1-2 моркова
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. доматено пюре
черен пипер на вкус
1 връзка магданоз
2 с.л. кафени чашки олио
1 лимон
Рибните филета се измиват и нарязват на средно големи парчета. Слагат се в тавичка, намазана с мазнина. Нарязаният на ситно лук и морков се задушават до омекване. Разбърква се с доматеното пюре и червения пипер, смления черен пипер и ситно нарязания магданоз. Сипва се малко вода, посолява се и след като се разбърка, сместа се изсипва върху рибата. Върху всяко парче се слагат резенчета от лимона. Пече се на умерено силна фурна.
Идея: Може да добавите картфи, нарязани на малки кубчета и така заедно с рибата ще опечете и гарнитурата.
Аз плакията я правя по същия начин, с разликата че не слагам доматено пюре, а домати нарязани на шайби, ако го позволява сезона. Със скумрия става божественярско
РИБНА КАПАМА
1 кг рибено филе (хек, мерлуза, скумрия, бяла риба)
5-6 глави лук
1-2 моркова
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. доматено пюре
черен пипер на вкус
1 връзка магданоз
2 с.л. кафени чашки олио
1 лимон
Рибните филета се измиват и нарязват на средно големи парчета. Слагат се в тавичка, намазана с мазнина. Нарязаният на ситно лук и морков се задушават до омекване. Разбърква се с доматеното пюре и червения пипер, смления черен пипер и ситно нарязания магданоз. Сипва се малко вода, посолява се и след като се разбърка, сместа се изсипва върху рибата. Върху всяко парче се слагат резенчета от лимона. Пече се на умерено силна фурна.
Идея: Може да добавите картфи, нарязани на малки кубчета и така заедно с рибата ще опечете и гарнитурата.
Аз плакията я правя по същия начин, с разликата че не слагам доматено пюре, а домати нарязани на шайби, ако го позволява сезона. Със скумрия става божественярско

нямам живарник
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка: