до колеги от хасковско...

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

до колеги от хасковско...

Мнение от milo69 »

абе по хасковския край правели някаква капама от дребна речна риба-било нещо много вкусно,някой знае ли нещо по въпроса
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не съм от Хасково,но знам тази рецепта!


Плакия

4 порции

Продукти:

около 1 кг дребна риба
3/4 чаша олио
5-6 глави лук
1 глава целина
1 лъжица брашно
1-2 глави чесън
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 лъжици доматено пюре
2 моркова
1 лимон
сол и магданоз

Начин на приготвяне:

* В олиото се задушават нарязаните на дребно лук, моркови и целина.
* Като омекнат, се прибавя брашното и се запържва до златисто.
* Разрежда се с гореща вода и се добавят чесънът на скилидки, черният пипер, дафиновият лист и доматеното пюре.
* В тавичка се слага измитата и почистена риба.
* Залива се с лучената смес.
* Отгоре се нарежда лимонът, нарязан на тънки резенчета, поръсва се със ситно нарязан магданоз.
* Пече се в умерена фурна.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

sapuna1971 написа:Не съм от Хасково,но знам тази рецепта!


Плакия

4 порции

Продукти:

около 1 кг дребна риба
3/4 чаша олио
5-6 глави лук
1 глава целина
1 лъжица брашно
1-2 глави чесън
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 лъжици доматено пюре
2 моркова
1 лимон
сол и магданоз

Начин на приготвяне:

* В олиото се задушават нарязаните на дребно лук, моркови и целина.
* Като омекнат, се прибавя брашното и се запържва до златисто.
* Разрежда се с гореща вода и се добавят чесънът на скилидки, черният пипер, дафиновият лист и доматеното пюре.
* В тавичка се слага измитата и почистена риба.
* Залива се с лучената смес.
* Отгоре се нарежда лимонът, нарязан на тънки резенчета, поръсва се със ситно нарязан магданоз.
* Пече се в умерена фурна.
Не се пече във фурна :roll: а се слага в проста керемида представлява нещо такова () от двата края се запушва с намокрена хартия или вестник,после се запушва със глина и се поставя във жаравата около два,три часа,през това време си пиеш от..... :lol: :lol:
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Мнение от milo69 »

е значи капамата си е плакия
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1512
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 10:30 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Май така излиза, защото и аз намерих една рецепта за "Риба капама" която си е точно плакия. Ето:

РИБНА КАПАМА

1 кг рибено филе (хек, мерлуза, скумрия, бяла риба)
5-6 глави лук
1-2 моркова
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. доматено пюре
черен пипер на вкус
1 връзка магданоз
2 с.л. кафени чашки олио
1 лимон

Рибните филета се измиват и нарязват на средно големи парчета. Слагат се в тавичка, намазана с мазнина. Нарязаният на ситно лук и морков се задушават до омекване. Разбърква се с доматеното пюре и червения пипер, смления черен пипер и ситно нарязания магданоз. Сипва се малко вода, посолява се и след като се разбърка, сместа се изсипва върху рибата. Върху всяко парче се слагат резенчета от лимона. Пече се на умерено силна фурна.
Идея: Може да добавите картфи, нарязани на малки кубчета и така заедно с рибата ще опечете и гарнитурата.

Аз плакията я правя по същия начин, с разликата че не слагам доматено пюре, а домати нарязани на шайби, ако го позволява сезона. Със скумрия става божественярско :)
нямам живарник
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

импровизирайте момчета-това мога ди ви посьветвам
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”