Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Въпрос за каяк
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Въпрос за каяк
Здравейте колеги,
Интересувам се от каяк за морето. Искам да попитам при какво вълнение може да се влиза с каяка, защото с лодката е доста ограничено и някак си по - страшничко, като вълнението е 2-3 бала или повече. На колко навътре в морето може да се влиза? В чужбина позволено ли е да се навлиза навътре в морето, да се ходи до островчета и т.н. За по-големи преходи на вътре по принцип знам, че има платна, може ли да се монтира малък допълнителен помощен двигател 2кс. или елетркически?
До колкото съм чел, каяка за морето трябва да е около 5 метра дължина, предоплага се, че трябва да е бърз. Не знам как стоят нещата с транспортирането на покрива на колата (дължината й е 4,25м.)
Общо взето така информация за морски каяк и дали си заслужава или е по - добре лодката с надуваем кил, 3метра дължина, 42см. борд и 8кс. двигател.
Предварително благодаря.
Интересувам се от каяк за морето. Искам да попитам при какво вълнение може да се влиза с каяка, защото с лодката е доста ограничено и някак си по - страшничко, като вълнението е 2-3 бала или повече. На колко навътре в морето може да се влиза? В чужбина позволено ли е да се навлиза навътре в морето, да се ходи до островчета и т.н. За по-големи преходи на вътре по принцип знам, че има платна, може ли да се монтира малък допълнителен помощен двигател 2кс. или елетркически?
До колкото съм чел, каяка за морето трябва да е около 5 метра дължина, предоплага се, че трябва да е бърз. Не знам как стоят нещата с транспортирането на покрива на колата (дължината й е 4,25м.)
Общо взето така информация за морски каяк и дали си заслужава или е по - добре лодката с надуваем кил, 3метра дължина, 42см. борд и 8кс. двигател.
Предварително благодаря.
Re: Въпрос за каяк
Здравей колега,по принцип няма точно определени граници на вълнение при които може да се влиза с каяк.Относно дали си заслужава покупката на каяк мога да кажа определено да.Каяка има няколко основни предимства пред лодката:по-лек е,лесно се обслужва от сам човек,лесно се транспортира на тавана на колата,трябват ти две напречни греди и два колана,може да се пусне на вода почти от всяко място,с него можеш да достигнеш до места които с лодката е невъзможно.Единственото предимство на лодката за което се сещам е,че с нея покриваш доста по-голям периметър отколкото с каяка.На останалите въпроси има отговори тук:http://forum.fishing-mania.com/viewforum.php?f=47
- antivik
- кандидат преподавател

За двигател си решаваш сам, но електрически+акумулатор или дру+резервоар с гориво -- бая ти се качва багажа и ще трябва да свиеш от други товари. Каяка си е тясна лодка, де гони повече скорост и навиране на места де с друго не можеш се навря/пробвано/, а ако ще мъкнеш много багажерия и търсиш тролене, па и имаш кола, каяка не е за теб, вземи си свястна лодка с хубав двигател. Що свестните каяци са на цена на лодките, но тук вече стой въпроса кой какво търси

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Каквото и да си монтираш на каяка,можеш да влизаш до 500м от брега.
А за балове,не те виждам при 2 бала как ще се движиш.
То за моята разрешеното е до 2 бала да влизам в морето.

А за балове,не те виждам при 2 бала как ще се движиш.
То за моята разрешеното е до 2 бала да влизам в морето.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- antivik
- кандидат преподавател
А-а това за морето да си кажат морските, аз говоря за язовири.
http://www.whitewater-bg.org/forum/index.php Попитай тук.Колегите са доста вещи в това хоби,ще помогнат,ще може и да се срещнете с някой от тях и да пробваш различни каяци...Каяк се купува само след пробване,а не на външен вид и най вече за какво ще го ползваш(риболов от него или просто Разходка с лодка)
Eto i moeto skromno mnenie po vaprosa sled 15-20 godini opit / po 20 dni / na moreto s kaqk okolo 5 m. dalgina ot material taka nare4eniq staklomat - model sobstvenno proizvodstvo.
Osnovno predimstvo - tova spored men e edinstvennata lodka bez dvigatel s koqto moge6 da izleze6 ot moreto pri ekstrmni obstoqtelstva. Na men li4no mi se e slu4valo samo vednag /nadqvam se pove4e da ne mi se slu4i/ pri izklu4itelno silen viqtar ot brega i proliven dagd.
Osnoven nedostatak - sled nqkolko 4asa prestoj v neq zapo4vat da ti se shva6tat razni 4asti ot tqloto - ne moge6 da se izpravi6, dori trqbva da vnimava6 s dvigeniqta i naj-ve4e sas strani4nite navegdaniq.
No kakto znaem nqma lodka, koqto da otgovarq na vsi4ki iziskvaniq. Vagnoto e vseki da precenii sam za sebe si koe e naj-vagno za nego.
Izvinqvam se za latinicata, no ne sam v BG i nqmam kirilica.
Osnovno predimstvo - tova spored men e edinstvennata lodka bez dvigatel s koqto moge6 da izleze6 ot moreto pri ekstrmni obstoqtelstva. Na men li4no mi se e slu4valo samo vednag /nadqvam se pove4e da ne mi se slu4i/ pri izklu4itelno silen viqtar ot brega i proliven dagd.
Osnoven nedostatak - sled nqkolko 4asa prestoj v neq zapo4vat da ti se shva6tat razni 4asti ot tqloto - ne moge6 da se izpravi6, dori trqbva da vnimava6 s dvigeniqta i naj-ve4e sas strani4nite navegdaniq.
No kakto znaem nqma lodka, koqto da otgovarq na vsi4ki iziskvaniq. Vagnoto e vseki da precenii sam za sebe si koe e naj-vagno za nego.
Izvinqvam se za latinicata, no ne sam v BG i nqmam kirilica.
Здравейте, бях на морето и се карах малко едно ocean frenzy, 270см, дължина и 78см. ширина.
Общото взето е много по - лесно преминаването през вълните на прибой от колкото с лодка при горе-долу същите условия. Малко трудно ми се стори гребането, греблото ми идваше малко късо, може и да си има техника на гребане, но мисля, че кефа с каяка е по-голям от този с лодка, а и е по - опасно ако се обърнеш с лодка и двигател, плюс това не можеш да ходиш близо до скали, по-трудно ще акустираш на скалисти плажове тъй като вълните имат по-голям контрол върху лодката отколото върху каяка.
Общото взето е много по - лесно преминаването през вълните на прибой от колкото с лодка при горе-долу същите условия. Малко трудно ми се стори гребането, греблото ми идваше малко късо, може и да си има техника на гребане, но мисля, че кефа с каяка е по-голям от този с лодка, а и е по - опасно ако се обърнеш с лодка и двигател, плюс това не можеш да ходиш близо до скали, по-трудно ще акустираш на скалисти плажове тъй като вълните имат по-голям контрол върху лодката отколото върху каяка.
- antivik
- кандидат преподавател
И гребането си има начини и научаване, а и греблата са различни чешити и размери, така че всичко се натаманява според зависи.djart написа:Здравейте, бях на морето и се карах малко едно ocean frenzy, 270см, дължина и 78см. ширина.
Каква му е цената на този Оушън и колко тегло може да мъкне с тези 270 санта .
И представа си нямам, той не е мой, взех го за малко да видя какво е каяк. Но си мисля, че не е подходящ за дълги преходи.
- antivik
- кандидат преподавател
djart написа:И представа си нямам, той не е мой, взех го за малко да видя какво е каяк. Но си мисля, че не е подходящ за дълги преходи.

-
- сериозен играч
Първо трябва да си изясниш няколко въпроса. За какво ще ползваш каяка. Туринг, риболов , забавление. После да помислиш имаш ли къде да го съхраняваш и ако имаш някакви ограничения да се съобразиш със тях. Трябва да си отговориш и на въпроса гребе ли ти се и харесвваш ли спортуването .
После отговорите ще дойдат. Ще избереш типа лодка , СИТ ИН или СИТ ОН ТОП. С какво преимущество ще е лодката , стабилност , скорост , удобство, ....В зависимост от твоите ТТ данни (тегло , ръст, сила) .После ще дойдат пробите. Имай в предвид , че от каяк до каяк има не малко разлика. Един може да те разочарова а друг точно обратното.
За дистанцията на влизане по закон е така , както Киро казва. Това у нас. В различните страни е различно. Има такива , където за да се кара каяк в морето се изисква регистрация на лодката , курсове ...и.т.н. (както е с лодките)
От черноморския опит конкретно ти казвам , че ако иде реч за риболов на ден максимума , което се покрива е 10-15 км . Това е ако наистина се лови риба . Ако само караш е друго. Каяците се справят много добре с вълните. Някои по добре други по зле. При голямо вълнение риболова е некомфортен но карането си е голям кеф.
Прочети наистина във Фишингманията.Има много писано и няма смисъл да се преписва пак...
Успех.
(Ако с нещо мога да бъда полезен може на лични съобщения )
После отговорите ще дойдат. Ще избереш типа лодка , СИТ ИН или СИТ ОН ТОП. С какво преимущество ще е лодката , стабилност , скорост , удобство, ....В зависимост от твоите ТТ данни (тегло , ръст, сила) .После ще дойдат пробите. Имай в предвид , че от каяк до каяк има не малко разлика. Един може да те разочарова а друг точно обратното.
За дистанцията на влизане по закон е така , както Киро казва. Това у нас. В различните страни е различно. Има такива , където за да се кара каяк в морето се изисква регистрация на лодката , курсове ...и.т.н. (както е с лодките)
От черноморския опит конкретно ти казвам , че ако иде реч за риболов на ден максимума , което се покрива е 10-15 км . Това е ако наистина се лови риба . Ако само караш е друго. Каяците се справят много добре с вълните. Някои по добре други по зле. При голямо вълнение риболова е некомфортен но карането си е голям кеф.
Прочети наистина във Фишингманията.Има много писано и няма смисъл да се преписва пак...
Успех.
(Ако с нещо мога да бъда полезен може на лични съобщения )
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Ще се използва основно за тоуринг и основно в морето. За съхранение, за сега има къде. За спортист, бях медалист по тенис на маса. Не знам как са сит ин каяците, но май ги предпочитат в морето пред другите, поне това, което прочетох, но не знам дали са достатъчно широки. Висок съм 194, 85-90кг., за сила, силен съм, но ще мисля да му слагам и платно. За по-голямо улеснение при по-дълги преходи.
От самия каяк очаквам да е стабилен и при по-големи вълни и да може с него да се поддържа по-добра средна скорост, т.е. динамичните му показатели да са добри.
Продължавам да чета, какво са писали хората по другите форуми.
От самия каяк очаквам да е стабилен и при по-големи вълни и да може с него да се поддържа по-добра средна скорост, т.е. динамичните му показатели да са добри.
Продължавам да чета, какво са писали хората по другите форуми.