Накаде за Сом в Северна България

Модератор: sapuna

dovizioso
новобранец
новобранец

Накаде за Сом в Северна България

Мнение от dovizioso »

Някои може ли да каже в момента каде върви Сома в северна България
Да споделите с ква сръв ловите и какъв монтаж използвате
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

Пробвай на Янтра около Драганово или Върбица,Росица под Ресен.Стръв-грозд дебели торни или земни червеи и попово прасе.Монтаж-тежко олово отдолу на кордата и две куки над него през 40 см с повод около 15 см мин-0,35
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

Северна българия е много общо понятие - като се почне от Видин , та чаак до Силистра. В предложените реки от колегата можеш да хванеш само дребни сомчета, най-сигурно пробвай по поречието на дунав, като противно на написаното от колегата , построй си линията на дъно с едно по-голямо подвижно олово и само една кука с повод 40-50см под него. Също едри сомове има и в по-големите язовири.
ULtRA^CsKa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ULtRA^CsKa »

dani e най-добре иди на дунава , стъв : попово прасе , земни червей и др. :wink:
Изображение
dovizioso
новобранец
новобранец

Мнение от dovizioso »

А за Стамболииски нешо нема ли да кажете - чувал сам че там има големи сомове - даите инфо за язовири
Аватар
ЗАЕКА
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ЗАЕКА »

сега по стамболиеца инцидентно сом по 1 кг и много провеки за но6тен риболов тва ми инфото наслука
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

daniel_g написа:Северна българия е много общо понятие - като се почне от Видин , та чаак до Силистра. В предложените реки от колегата можеш да хванеш само дребни сомчета, най-сигурно пробвай по поречието на дунав, като противно на написаното от колегата , построй си линията на дъно с едно по-голямо подвижно олово и само една кука с повод 40-50см под него. Също едри сомове има и в по-големите язовири.
Колега daniel,линията която посочваш е прекрасна за улов,но за нетечащи води:D .Преди 20 г,когато за първи път се опитвах да ловя сом на Дунав и аз си правех монтажа на линията както ти посочваш :D .След многократни късания.стигнах до извода,че течението на реката и попчетата навират повода,ако той лежи на дъното в подмолите и той се оплита или закача-особенно ако40-50 см :D .При куки над оловото вероятносста да стане това е много по-малка :D .Вероятността да клъвне сом и при двата монтажа е еднаква-много често съм вадил сом закачен на втората кука над оловото :D
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

А,защо са необходими 2 куки и поводи???-според мен е глупаво когато хванеш едра риба тя да оплете другата кука,или да скъса по-тънкият повод и да си замине по живо и здраво,а пък рибарят да извади само оловото.......псувайки!!!!!Аз лично при риболов на сом използвам само една кука вързана на основното влакно/само възел на куката/,а оловото го привързвам към основното влакно с по-тънка корда на повод.Между другото така ловят и почти всички майстори на сом,които познавам.
валатът не най-лошото нещо на света
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

аксел написа:А,защо са необходими 2 куки и поводи???-според мен е глупаво когато хванеш едра риба тя да оплете другата кука,или да скъса по-тънкият повод и да си замине по живо и здраво,а пък рибарят да извади само оловото.......псувайки!!!!!Аз лично при риболов на сом използвам само една кука вързана на основното влакно/само възел на куката/,а оловото го привързвам към основното влакно с по-тънка корда на повод.Между другото така ловят и почти всички майстори на сом,които познавам.
Колега,номерът ти на Марица може и да минава,ама пробвай на Дунав и ще разбереш кой прави по-глупави работи :D .Във всеки случай няма да съм аз :D При повод 0,45 и основно 0,60,хвърлейки от брега,ако закачиш сом над 20 кг без лодка никога няма да го извадиш,защото Дунав е на прагове с различна дълбочина и сома ляга на прага.Влакно 0,45 издържа без проблем по-малък сом,а на възела се слага амортисьор от ластик :D .Куките се слагат през 60см една от друга и рибата никога не може да ги оплете при вадене .Поводът се слага,защото има много закачки и няма смисъл да късаш основното влакно-а и що не пробваш да скъсаш 0,60 влакно :D
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

На Дунав сомове не съм ловил,но според мен куката требе да е една-втората кука покачва вероятноста в пъти да се закачи някъде линията след като се фане сома..
В следствие на това пък се намалява в пъти вероятноста риболовеца да го види тоя сом в живарника си... 8)
Я елате рибенца при батко...
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Даде.... :lol:.....куката я връзвам на 0,60 а оловото го привързвам към основното влакно с 0,45 и тогава празно няма :lol:
валатът не най-лошото нещо на света
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

Колеги хаиде вече стига сме споделяли кой монтаж е по-,по-,най-. Всеки си е свикнал и си ползва някакъв, който мисли че е най-резултатен за него !!! Това е с монтажите
И стръвта я обсъдихме - попово прасе, грозд земни червеи, рибка, парче черен дроб!

Хайде сега да преминем към основната част от темата - КЪДЕ за СОМ в СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ???
По кои язовири и къде по Дунав скоро някой е имал успехи?
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

daniel_g написа:Колеги хаиде вече стига сме споделяли кой монтаж е по-,по-,най-. Всеки си е свикнал и си ползва някакъв, който мисли че е най-резултатен за него !!! Това е с монтажите
И стръвта я обсъдихме - попово прасе, грозд земни червеи, рибка, парче черен дроб!

Хайде сега да преминем към основната част от темата - КЪДЕ за СОМ в СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ???
По кои язовири и къде по Дунав скоро някой е имал успехи?
Прав си,колега за монтажите-на какъвто му дава най-добре на него да лови :D .За мен Дунав дава най-добър резултат за сом,но за съжеление не и тая година.Не знам какво му става,но за десет дни с 15 макари без удър-това си е каръщина :evil: .Говоря за преди месец.Дано сега положението се е подобрило :D .Затова се замислям да пробвам Янтра и Росица -в долните им течения :(
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

За мен сомския риболов приключи тази година. Вече е доста хладно нощем, а и колеги по дунав които нощуват нещо не се хвалят с особенно добра слука нощно време. Та оставям го за следващото лято. Незнам как са кльонакджиите - нека някой се похвали....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”