Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Скорпид
Модератор: sapuna
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Скорпид
Тази почивка на Китен ме зарадва със много бодливци,прибрах се със над 10 килограма филе.... при положение че само 30% е за хапване, бая слука беше!
Искам да помогна на колеги които не знаят как се транжира безопасно.....иначе много, мноооого ОХ! ще има
за толкова риба не ме убоде нито веднъж ,а повечето направо жива си я транжирах! Единствено условие ...ОСТЪР НОЖ!
Хваща се със палец и свит показалец за бузите(внимание има шипове там),с ножа правите диагонален разрез от горната перка до аналното отверстие ,(ножа трябва наистина да е остър),остава само месото,вътрешностите си остават с главата!(за маца или гаро......).ОТ тук се процедира като при Костура....!
Странично притискате месото и правите лек разрез ,)3до 5 мм в зависимост от големината на рибата).... по гръбната перка от двете страни.От към опашката захващате последния зъб,(той не боде)...и изтегляте гребена,обръщате и изтегляте аналната перка (без да режете), остава да изтеглите кожата и да срежете опашката! ТОВА Е!Цялата операция като свикнете ще я правите за 10-15 секунди/4ри разреза и 4 дърпания , получавате само месото със средна кост,ако искате само филе ,разреза по перката го правите до край от двете страни и плъзгате ножа от към опашката,между филето и кожата ,но времето е двойно,пък и средната кост е дебела!....Въпрос на вкус !Казало кучето ближейки се под опашката!





























Месото на Скорпида е стегнато и леко сухо ,пържи се за секунди ,аз го мариновам в лимон и чесън , после течна панировка и леко бързо пържене ,колкото панировката да стегне!
НАЗДРАВЕ!
Искам да помогна на колеги които не знаят как се транжира безопасно.....иначе много, мноооого ОХ! ще има

Хваща се със палец и свит показалец за бузите(внимание има шипове там),с ножа правите диагонален разрез от горната перка до аналното отверстие ,(ножа трябва наистина да е остър),остава само месото,вътрешностите си остават с главата!(за маца или гаро......).ОТ тук се процедира като при Костура....!
Странично притискате месото и правите лек разрез ,)3до 5 мм в зависимост от големината на рибата).... по гръбната перка от двете страни.От към опашката захващате последния зъб,(той не боде)...и изтегляте гребена,обръщате и изтегляте аналната перка (без да режете), остава да изтеглите кожата и да срежете опашката! ТОВА Е!Цялата операция като свикнете ще я правите за 10-15 секунди/4ри разреза и 4 дърпания , получавате само месото със средна кост,ако искате само филе ,разреза по перката го правите до край от двете страни и плъзгате ножа от към опашката,между филето и кожата ,но времето е двойно,пък и средната кост е дебела!....Въпрос на вкус !Казало кучето ближейки се под опашката!






























Месото на Скорпида е стегнато и леко сухо ,пържи се за секунди ,аз го мариновам в лимон и чесън , после течна панировка и леко бързо пържене ,колкото панировката да стегне!
НАЗДРАВЕ!




- bobo_33333
- кандидат преподавател
- Мнения: 3219
- Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am
Re: Скорпид
Ко ма напрай ве
,сега де да търся бодливци,че то тука и бибани няма
Потекоха ми лигите и ми пресъхна гърлото.
Направо се обезбирих.
Ша пробвам с костури
Евала



Потекоха ми лигите и ми пресъхна гърлото.
Направо се обезбирих.

Ша пробвам с костури

Евала


Аз там съм пораснал...
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 206
- Регистриран на: Вто Юли 26, 2011 2:11 pm
- Местоположение: Варна
Re: Скорпид
Exaaaaaaaa, прекрасно
... супер e колега 


И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
- stefan4etoo
- сериозен играч
- Мнения: 1212
- Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 8:06 pm
- Местоположение: Велико Търново
Re: Скорпид
олелееее
какво друго да кажа









Re: Скорпид
Табиетлия е Бовския-показаното е перфектно та чак ми се дояде с лимон и соев сос.Тия рибета може да си доставите ако имате приятели мрежари щото вече го изкупуват ресторантьори и хубави пари правят.Вече никой не фърга скорпида.
- bigfisherman
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 227
- Регистриран на: Пет Юни 04, 2004 11:58 pm
- Местоположение: гр.София
- Обратна връзка:
Re: Скорпид
Евала колега ... гоУем си !!!
Само да те питам за течната панировка как я правиш ...

Само да те питам за течната панировка как я правиш ...
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15052
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Скорпид
Хубава тема!
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2605
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Скорпид
Браво приятелю! Скорпид никога не съм се опитвал да приготвям!
Ще пробвам! Надявам се да е както на дракона. А драконът е великолепен. 


Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Скорпид
Много по-вкусен е от дракона бат Весо.
Тази година имахме един ден слука,та после шурито го приготви,
точно както и Бовския го е описал.

Тази година имахме един ден слука,та после шурито го приготви,
точно както и Бовския го е описал.



В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: Скорпид
Браво колега за унагледяването на процедурата. А за платото
, ох направо лигите ми потекоха.!

- С.Върбанов
- учете се от него
- Мнения: 7045
- Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
- Местоположение: Стара Загора
- Обратна връзка:
Re: Скорпид
Евала Бовски .
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Скорпид
Славя се като кулинар(и ме славят),та викам,чакай да видя какво пише по темите в раздела! Прочетох първата ти тема(демек последната,демек тази)и съвсем целенасочено изчетох всички твои теми(на 6 страници)и вече обещавам да не се наричам кулинар!
Брат снимката от аватара ти ще си я разпечатам в.....ОГРОМЕН размер и ще си я лепна в кухнята(ще наруша божа заповед щото си създавам кумир,ама тва е)да ме вдъхновява!!!
БРАТ ТИ СИ НОМЕР 1!
П.С.Мечтая да съм ти комшия и да идвам за по 1 бира под асмата!
П.С2,След това което предлагаш и показваш ме е срам да пусна мои рецепти(надявам се да няма обидени колеги)Поздрави и наслука!!!
Брат снимката от аватара ти ще си я разпечатам в.....ОГРОМЕН размер и ще си я лепна в кухнята(ще наруша божа заповед щото си създавам кумир,ама тва е)да ме вдъхновява!!!
БРАТ ТИ СИ НОМЕР 1!
П.С.Мечтая да съм ти комшия и да идвам за по 1 бира под асмата!
П.С2,След това което предлагаш и показваш ме е срам да пусна мои рецепти(надявам се да няма обидени колеги)Поздрави и наслука!!!
МАЙНА КАРАКУДА ТИИМ
Re: Скорпид


- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Скорпид
То за паниране няма - ти ма караш чироз да го правя.Mihaylovv написа:Колеги , скорпидското филе става невероятно сушено (чирус) , пробвайте
Няма майтап,ама тази година и един не съм извадил.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА