Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

Прът и макара за далечно замятане
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Прът и макара за далечно замятане
Вероятно не е трудно да се изведе формула колко става всъщност тежест от ХХгр на края на рамо, дълго ХХХсм, въртящо се със скорост на края на рамото Хм/сек. Ама пусто съм музикант и не мога да го направя. Тогава ще отпаднат и много чуденки, пък и разходи.vanko4at написа:Какво да ти отговоря , колега udoudo ...като аз самия не отбирам много-много от кастинг .
Имам подобна пръчка , Микадо , с върхово-параболичен строй , 4,20 м , 100-250 гр акция .
Това което се случва ако метна по-силно такъм с 80-100 гр олово , майка и бидем 0,30
се късатТрябва и да се поупражняваш с хвърлянето ... и гледай да няма хора около теб
Обикновено ходя по пусти места и около мен няма хора.
- liubitelRibar
- новобранец
"На второ място моля да ми обясните що е то акция на пръчка, защото дни наред ровя, но не мога да намеря текст, който да обяснява всичко – що е то акция, как влияе на замятането, как се съобразява тежестта на оловото, силата на замаха, опасността от счупване."
аз съм нов тук и като рибар нямам опит,но въпросът ти съдържа отговора.Акция означава точно тегловият еквивалент,с който можеш да замяташ с дадената въдица.Предполатам произведителите тестват така,че в този диапазон-примерно 50-150гр акция и в случай,че оловото ти не е по-тежко от тези цифри едва ли ще успееш да счупиш пръчката(освен ако си някой бейзболен шампион)ако се придржаш към тези стойности...На мен лично ми е любопитно колко тежка риба може да бъде извадена безопасно за дадена пръчка...Също и макара
аз съм нов тук и като рибар нямам опит,но въпросът ти съдържа отговора.Акция означава точно тегловият еквивалент,с който можеш да замяташ с дадената въдица.Предполатам произведителите тестват така,че в този диапазон-примерно 50-150гр акция и в случай,че оловото ти не е по-тежко от тези цифри едва ли ще успееш да счупиш пръчката(освен ако си някой бейзболен шампион)ако се придржаш към тези стойности...На мен лично ми е любопитно колко тежка риба може да бъде извадена безопасно за дадена пръчка...Също и макара
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ...
-
- Модератор
Рибата се вади само с пръчката.При ваденето й макарата служи единствено да се събира влакното обратно на шпулата.liubitelRibar написа:"На второ място моля да ми обясните що е то акция на пръчка, защото дни наред ровя, но не мога да намеря текст, който да обяснява всичко – що е то акция, как влияе на замятането, как се съобразява тежестта на оловото, силата на замаха, опасността от счупване."
Това и аз се досетих, но към замятането има и други фактори - кривата на ускорение, маниер на замахване, физически данни. Ако крайната скорост при върха преди политането на тежестта е да кажем 4м/сек., а маниерът е да се замята с неизпънато в момента на покой влакно (виждал съм лично), то тогава в момента на изпъването на влакното, тежестта, която изведнъж ще понесе върха, може да мине и половин килограм с олово под 100гр. И прът с акция 50 - 150гр. би трябвало да се счупи като солета. Въобще - има много условности, които, според мен, никой уважаващ себе си производител не би пренебрегнал. А и в такъв случай няма никакъв смисъл да се дава долната граница на тежест. След като се дава долна граница, значи тя има някакво отношение към поведението на върха (и целия прът). Затова си мисля, че стойностите на акцията имат доста по-конкретно значение от това, което масово им се отдава.liubitelRibar написа:аз съм нов тук и като рибар нямам опит,но въпросът ти съдържа отговора.Акция означава точно тегловият еквивалент,с който можеш да замяташ с дадената въдица.Предполатам произведителите тестват така,че в този диапазон-примерно 50-150гр акция и в случай,че оловото ти не е по-тежко от тези цифри едва ли ще успееш да счупиш пръчката(освен ако си някой бейзболен шампион)ако се придържаш към тези стойности
-
- научил се да хвърля
ех какво нещо е да си млад рибар. пълен с енергия, кипи, пращи 
ето ти още малко фактори за уравнението:
-брой, големина, разположение, материал на изработка на водачите. отстояние между първи водач и макара. има ли choker или няма.
- вид реденене на влакно , равномерно неравномерно.
- съотношение на брой намотки върху шпулата за 1 завъртане на дръжката. ъгъл межу намотката и шпулата.
- шпула, плитка дълбока V образна, ъгъл между ръба на шпулата и намотаното влакно на самото тяло на шпулата. материял на самата шпула и по специално на ръба и. съотношение между големината на шпулата и големината на водачите, по специално първия водач.
- влакно плетено, монофил, шок лидер, вид възел за свързване на шок лидера. дебелена и сечение на влакното.
- нятагане на пръчката при замятане. ъгъл междъ земната повърхност и пръчката в момента на отпускане на влакното. вид замятане.
- форма на оловото/тежеста за изхвърлне.
- строй на пръчката бърза бавна и другите им междинни вариянти.
според мене при замятането не върха хвърля а целия прът. трябва да го усетиш как ти се нагъва в ръката и как това усилие от натягането тръгва от върха надолу. колкото по близо стигнеш до макарата толкова си по добре
успехи в риболова колега.

ето ти още малко фактори за уравнението:
-брой, големина, разположение, материал на изработка на водачите. отстояние между първи водач и макара. има ли choker или няма.
- вид реденене на влакно , равномерно неравномерно.
- съотношение на брой намотки върху шпулата за 1 завъртане на дръжката. ъгъл межу намотката и шпулата.
- шпула, плитка дълбока V образна, ъгъл между ръба на шпулата и намотаното влакно на самото тяло на шпулата. материял на самата шпула и по специално на ръба и. съотношение между големината на шпулата и големината на водачите, по специално първия водач.
- влакно плетено, монофил, шок лидер, вид възел за свързване на шок лидера. дебелена и сечение на влакното.
- нятагане на пръчката при замятане. ъгъл междъ земната повърхност и пръчката в момента на отпускане на влакното. вид замятане.
- форма на оловото/тежеста за изхвърлне.
- строй на пръчката бърза бавна и другите им междинни вариянти.
според мене при замятането не върха хвърля а целия прът. трябва да го усетиш как ти се нагъва в ръката и как това усилие от натягането тръгва от върха надолу. колкото по близо стигнеш до макарата толкова си по добре

успехи в риболова колега.

А да направя каквото и да е уравнение ми е непосилно - музикант съм и съм учил математика до 8 клас, но той беше в музикалното, така че всъщност до 7. А това беше long time ago in a galaxy far, far away, както се твърди във филма "Междузвездни войни"

- Иван Байчев
- научил се да хвърля
С една дума акцията описана от производителя е тегловия диапазон на оловото за оптимално далечно замятане . Или казано на български с лека пръчка тежко олово не става и с тежка пръчка леко олово не става .А за строя на пръчката , това е личен избор на всеки , дали ще е с върхова акция или с междинна си е въпрос на вкус или на техника за мятане .