Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

"Супа топчета" или как да си направя 2 блесни от 1 лъжица
Модератор: emo vasilev
"Супа топчета" или как да си направя 2 блесни от 1 лъжица
Снощи се захванах с тази дейност и ето крайният резултат. Нека по-опитните споделят дали е малка тройката на голямата блесна и някакви впечатления и идеи какво да им закича, дали вълна или някаква пластмаса до тройката.

Съжалявам за лошото качество на снимките, но се вижда идеята
Поздрави
Съжалявам за лошото качество на снимките, но се вижда идеята

Поздрави
Re: "Супа топчета" или как да си направя 2 блесни от 1 лъжиц
Ширината на тройката на голямата клатушка трябва да ти е МИНИМУМ колкото монетата от 50 ст. че може и по-голяма.
- orion30
- разбира нещата
Тая супа съм я готвил във осми клас. На лъжицата имам два кефала, а на дръжката нищо. Лъжицата ти е много "сомска" опитай с такава малка за кафе. 

Идеята е да е сомска или щукарска
иначе скоро и тип Кафе и тип Чай ще направя 

В другата тема ти бях писал, че е хубаво да използваш за голямата блесна (тази от легенчето на лъжицата) лъжица, която е с по-малка вдлъбнатина (по-плоска) и леко удължена, но щом вече си я срязал, просто пробвай. Добре е ширината на легенчето на лъжицата да е по-малка също (може да се доработи). Куката обаче ти е малка за това легенче. Ако я смениш с по-голяма, трябва да сложиш и по-голяма халка, за да играе свободно куката. За добавка - ако искаш, можеш да вържеш (както при мухите и стримерите) малко червени пера от матабу (има ги по риболовните магазини), или малко червена изкуствена вълна, или някаква тънка пластмасова пластинка да имитира перка на рибка. За клатушката от дръжката, понеже в момента е права, добре е, за да има хубава игра, в двата края (от към куката и от към противоположния на куката край) да се направи една съвсем лека сгъвка (примерно на разстояние около 7-8 мм от двата крайни ръба), като извивката от към куката я правиш в обратната посока на тази, от към другия край, т.е. да се получи нещо като едно силно разтеглено и удължено латинско S, но с дълга средна права част, или нещо такова: ~. Иначе, като дължина е добре. Желая ти успех на блесничките.
п.п.: Ако клатушката от дръжката няма добра игра, можеш просто да обърнеш куката от към по-широката страна (там, където сега на снимката мислиш да бъде влакното), а влакното да остане от страната на отвора на куката (там, където сега на снимката е куката)
п.п.: Ако клатушката от дръжката няма добра игра, можеш просто да обърнеш куката от към по-широката страна (там, където сега на снимката мислиш да бъде влакното), а влакното да остане от страната на отвора на куката (там, където сега на снимката е куката)
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Абе хора защо се мъчите да "откривате топлата вода" бре....на пазара има толкова голямо разнообразие на примамки на приемливи цени....вие с лъжици ще си играете...Това ми напомня като бях на 5 години и си правих плувки от коркови тапи...Ама всеки си знае!!! Пожелавам ти много сомове и щуки на лъжицата!!!
Благодаря за съвета, и при първа възможност, ще отремонтирам споделеното от теб. Ще снимам, а колкото до лопатката (голямата клатушка). Ще направя и такива с твоите размери. Тази беше само за проба. Пък и нищо не губя, лъжицата беше стара и не се ползваше. Полирах я с препарат за ножове, които се полират и лъскат и хоп "чисто нова" лъжица в употреба. Мислех също така, подобна лопатка да направя, но да се върти, като през двете дупки (тази на куката и тази за влакното) прекарам тел,от горния край да се направи кръг, за който да се захваща влакното, и от другия край за куката. Лопатката ще се огъне малко естествено и да се получи нещо от сортаjagger1 написа:В другата тема ти бях писал, че е хубаво да използваш за голямата блесна (тази от легенчето на лъжицата) лъжица, която е с по-малка вдлъбнатина (по-плоска) и леко удължена, но щом вече си я срязал, просто пробвай. Добре е ширината на легенчето на лъжицата да е по-малка също (може да се доработи). Куката обаче ти е малка за това легенче. Ако я смениш с по-голяма, трябва да сложиш и по-голяма халка, за да играе свободно куката. За добавка - ако искаш, можеш да вържеш (както при мухите и стримерите) малко червени пера от матабу (има ги по риболовните магазини), или малко червена изкуствена вълна, или някаква тънка пластмасова пластинка да имитира перка на рибка. За клатушката от дръжката, понеже в момента е права, добре е, за да има хубава игра, в двата края (от към куката и от към противоположния на куката край) да се направи една съвсем лека сгъвка (примерно на разстояние около 7-8 мм от двата крайни ръба), като извивката от към куката я правиш в обратната посока на тази, от към другия край, т.е. да се получи нещо като едно силно разтеглено и удължено латинско S, но с дълга средна права част, или нещо такова: ~. Иначе, като дължина е добре. Желая ти успех на блесничките.
На употребяващите мухи и блесни това им е хобито да си правят примамките.Напоследък и доста воблери се правят.Та въпроса не е дали се намира в магазина и на каква цена.evgeniboy написа:Абе хора защо се мъчите да "откривате топлата вода" бре....на пазара има толкова голямо разнообразие ...

Именно, не е важно дали се намира в магазина, и на каква цена. Този раздел за това е направен за да има такива теми.
Колкото до схемата ми в предния ми пост ... някой да сподели дали би станало така както съм описал
Колкото до схемата ми в предния ми пост ... някой да сподели дали би станало така както съм описал

Много по друго е удоволствието да хванеш риба с твоя измайсторена блесна 
Само искам да попитам как пробиваш дупка в лъжицата?

Само искам да попитам как пробиваш дупка в лъжицата?
Човек се учи докато е жив ! 

с бормашина и бургия 0,2мм натискаш леко, но до такава степен, че да не счупиш бургията, че аз вече трета си купувам
. Дупката се прави лесно, но после халкичката се слага трудно, особено тази с тройката. Изпонабодох си ръцете. Снощи дори им добавих червена прежда и станаха страшни. На голямата и смених тройката с тройка номер 6.

- begleca_sv
- кандидат преподавател
куката ти е като за кефал не като за щука трябва да е голяма куката колкото е широка лъжицата ...
Обичам природата, но не само на картинка !!!
- gupata_riba
- вече хвърля и на тежко
Бургия 2мм,не 0.2.sunnen написа:с бормашина и бургия 0,2мм
Остави само стъпки
- gupata_riba
- вече хвърля и на тежко
gergi762 написа:Бургия 2мм,не 0.2.sunnen написа:с бормашина и бургия 0,2мм

Бургия

На къса плувка ,в репея