Как избирате бомбардата ?

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Аватар
Ribar_Karyk
новобранец
новобранец

Как избирате бомбардата ?

Мнение от Ribar_Karyk »

Искам да попитам по какво разбирате дали да сложите потъваща или плаваща бомбарда и какви са основните разлики , освен че едната потъва ;).
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Гледам колегите :lol: :lol: :lol: .

Майтапа на страна, но потъващата бомбарда се слага по-често когато има вълни, а плаващата в спокойни води, но има изключения и то доста често.Просто експериментирай няма 100 вида бомбарди има 2 вида :wink: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

няма 100 вида бомбарди има 2 вида Wink .
Всъщност има и трети вид бомбарда - "полупотапяща". Тя се изработва от ПВС с относително тегло почти колкото на морската вода. Ако я оставиш свободно във водата , тя потъва с много бавен темп (около 2см./сек),но при водене върви под вълната. Използва се основно при ветрова вълна, или когато вятъра започва да променя посоката си.Тогава рибата е около повърхността на водата, но не атакува отгоре.
Миналата година си изработих 15 броя такива бомбарди. Подарих няколко ,и скъсах 2-3 , но в момента все още имам 4-5 от тях. Невероятно ефективни са в по-горе споменатите условия.
Могат да се изработят и от 19 гр. плаващи бомбарди като им се вгради олово.Оловото да не се поставя под бомбардата или в дебелата част,защото при потъване тя се изправя като плувка, и бидема се оплита в стабилизатора.
Мога да ви щракна снимка на такава бомбарда ,и ако ви е интересно да ви кажа къде се продава такова ПВЦ. Със струг за изработката не мога да помогна.Наслука!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
А.Христов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от А.Христов »

Ами всъщност ....., най общо видовете са 4!
http://www.slrb-bg.com/sbirulino.htm
Като имат много разновидности, които и на мен не са ми познати.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Чурулик във Варненските магазини съм виждал много такива дето ги водят за полупотъващи,ама сичките падат като камани надолу,само дето примерно тая дето е водят 1-2м потъва по-бавно от тоя дето я водят 2-4 метра.

Затова и казвам 2 вида бомбарди.Убеден съм че съм пробвал сичките бомбарди де що ги има по магазините във Варна.

Като казваш че си си изработил имаш предвид, че сам си си направил ли ? :roll: .
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Като казваш че си си изработил имаш предвид, че сам си си направил ли ? Rolling Eyes .
Точно това имам в предвид. Полупотапящите ги въртя на струг.Имам и калъп за отливане от стиропор. До миналата година си ги отливах,но тази година имам доста купешки,така че съм спрял с леярството,но все още имам доста материал.Взех го от нефтохима в Бургас.Много готино се бачка с него. Лее се във вряла вода. Някой ден може да ти ги покажа на вълнолома или мога да пусна снимки ако ти е интересно.Няма нещо от което да не съм правил бомбарди. Той,колегата Sолено ги е виждал всичките ми модели.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Чесно казано предпочитам да си купя бомбардите пред това да си ги правя...по-добре времето за праването на бомбарди да го отделя за рилолов, нямам толкова излишно време вече :roll: .

И все пак прав си че има на теория такива полупотяпащи не отричам, но на практика ги нямя по магазините :roll: .
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

а тежестта как я избирате?... или колкото повече толкова повече? ;)
примерно на моята пръчка акцията е 20-60 и съм се оборудвал с

потъваща - 30гр.
потъваща - 35гр.

плуваща - 30гр.
плуваща - 40гр.

очевидно пръчката носи на тежест... има ли смисъл от лека бомбарда?
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Сложи си влакно 0,20 мм. с бомбарда 26гр. и си лови спокойно. От къде ги изнамери тези снаряди и как ще ги мяташ,просто ми е бедна фантазията. :shock: :shock: :shock: При 20гр. долна граница на акцията е нормално да мяташ средните тежести.Никъде не е казано да се използват граничните горни данни. Ако имаш възможност ги замени в магазина за по-леки.Грешна е теорията , че с по-тежките бомбарди ще хвърляш по-далече. Да не говорим,че изискват и по-дебело влакно. Отделен е въпроса с чувствителността при удара от риба. При тази тежест ще бъде значително по-трудно да се усети.
Нека и другите колеги си кажат мнението,но смятам,че ще е идентично на моето.
Наслука,и да си смениш бомбардите с по-леки !
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

Е то по-тежка от 40гр. май няма. До сега съм пробвал макс 30гр. де, но по тежките, които взех мисля да ги мятам както си мятам 40-50гр. олово ;)
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

И все пак прав си че има на теория такива полупотяпащи не отричам, но на практика ги нямя по магазините Rolling Eyes .
Точно поради тази причина си губя от времето /през зимата/, за да си направя такива полупотапящи. В магазините наистина няма точно такива или ако има,то аз не съм ги виждал.
hvdragon
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hvdragon »

От около петдесетина купешки бомбарди само една се оказа че е точно толкова тежка, колкото е обявена.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

чуруликпенчо написа:
И все пак прав си че има на теория такива полупотяпащи не отричам, но на практика ги нямя по магазините Rolling Eyes .
Точно поради тази причина си губя от времето /през зимата/, за да си направя такива полупотапящи. В магазините наистина няма точно такива или ако има,то аз не съм ги виждал.
:smt023

hvdragon, напълно си прав, че не отговарят на това което пише, но лично за мене това не е проблем.
Аватар
Raven
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Raven »

Въпреки че на някои хора може да им се стори доста левашко... заргана си се лови с почти всякаква пръчка, а вчерашната практика показа че на човек свикнал предимно на сафрид и на 5м. телескоп 40гр. бомбардата му идваше добре.
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Няма нищо левашко в това ,да се лови зарган кой с каквото има. Важен е мерака и наличието на риба. Все пак със специализираните такъми,улова е по-добър и ръцете не са "окапали" в края на риболова.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”