Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- Vid
- кандидат преподавател
Re: Вкусотии в чинии
Хубавата панировка според мен е съчетание от царевично брашно и галета. Като по моему целта е да задуши месото отдолу. Инак, панировката за ядене не става и Я цял живот беля панировките преди да консумирам това де е под тях.... 

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- фен клуб-скобар
Ето един начин да се получи хубава панировка(става за пилешко,риба и други меса)
-Първо овъргаляйте месото в брашно, след това го потопете в купичка с разбит жълтък, без белтък, и накрая в царевично брашно или галета, но за мен по-добре е царевичното брашно, става по-хрупкаво и не поема толкова мазнина като галетата.
-Първо овъргаляйте месото в брашно, след това го потопете в купичка с разбит жълтък, без белтък, и накрая в царевично брашно или галета, но за мен по-добре е царевичното брашно, става по-хрупкаво и не поема толкова мазнина като галетата.
- dimmitov
- ще става разбирач
Сега ти гледам поста и си мисля че май не си на голяма далавера.Ако това са ножовете разбира се.Твоите снимки в момента не се отварят и не мога да ги видя но и аз взех едни швейцарски ножове дето на тях пише 150 евро пък ми ги дадоха за 20лв.Май явно толкова си струват, освен ако не са обрали някой завод в Швейцария.На мен ми ги продадоха едни румънски цигани в Пловдив.А един колега е взел същите за 50лв. Аз имах в мен само 20лв за това толкова им предложих и се съгласиха веднага.Красимир Атанасов написа:Днес си лъзнах ето този комплект ножове.
Дали съм на далавера или се набутах ще покаже само времето.
@Vid като човек живял в Швейцария и който се е занимавал с такива неща може и да каже дали са стока или боклуци.
На етикет който е вътре в кутията цената им е 189 евро,аз ги лашнах за 10![]()
Реже гланциран лист само от собствената си тежест,но до кога ще е тази острото само един бог знае![]()
Моите ножове изглеждат така.
A ги има и в този вариант.

Също така продават и тенджери Мюлер Солинген. Колега взе такива за 200лв комплекта.
Ужас

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Бе то панировката си е било наука напрао:
СТАНДАРТНАТА ПАНИРОВКА
Стандартната панировка обикновено е: яйце - брашно - яйце или двойната - брашно-яйце-брашно-яйце, като винаги се завършва с яйце.
Има твърде много варианти на това.
Например, кашкавал се панира като кашкавалът престоява известно време в ледена вода.
След това се панира по класическия начин - яйце-брашно-яйце или т.н. панировка "Патафри", която представлява в най-простата си версия разбити яйца, разбъркани с брашно, добавено прясно мляко, малко горчица, скилидка чесън, черен пипер, сол и доведено до гъстота на боза или гъста палачинкова смес. Има вариант с бира вместо прясно мляко, както и вариант, при който белтъците се разбиват отделно на гъста пяна и се смесват внимателно с общата смес.
Основният принцип е, че последно е яйцето.
Примерно, може да се панира и по следния начин : Яйце - брашно - яйце - галета - яйце. Така обикновено се панират шницели.
ПАТАФРИ
Брашно, яйцата поотделно - жълтъци и белтъци, сол, горчица, бира, черен пипер, малко чесън.
Белтъците на пяна .
Върху разбитите със солта жълтъци сипваш по малко от брашното докато се поеме всичкото, внимателно разреждаш с бирата, слагаш подправките и накрая добавяш с внимателно бъркане белтъците.
Сместа трябва да бъде полутечна и пухкава - по-гъста от тази, като за палачинки.
ЯПОНСКА ПАНИРОВКА "ТЕМПУРА" (ИЛИ ТЕНПУРА)
ПЪРВИ ВИД:
Разбийте 2 яйца с 1 чаша ледена вода, след това сипете постепенно 1 чаша брашно или оризово нишесте, като бъркате непрекъснато.
За да се получи хрупкава коричка важно е да има голяма разлика в температурата на продуктите, които ще се пържат и мазнината, в която ще се пържи.
ВТОРИ ВИД:
1 жълтък, 300 мл. ледена вода с 4-5 кубчета лед, 250 гр.брашно, 1/4 ч.л. сода, съвсем символично сол.
Разбива се жълтъка със содата и ледената вода с кубчетата лед. Добавя се брашното постепенно и се разбива не много усърдно, по-скоро символично, неразбити топчета от брашното се допускат, но пълното хомогенизиране е недопустимо.Пането трябва да бъде полутечно, при нужда се разрежда с ледена вода.
РАЗНИ ВИДОВЕ ПАНИРОВКИ, ТИП "ПАТАФРИ" ИЛИ "ОРЛИ"
1. Чаша брашно, 1/2 с.л.олио, сол, 2 белтъка, чаша вода или бира.
Белтъците се разбиват на пяна. Брашното се разтваря с 1 чаша вода или бира. Добавя се олиото и се смесва внимателно с разбитите белтъци.
2. Чаша брашно, 5 яйца, сол, 6 с.л. готварска сметана или млякоБелтъците се разбиват на твърда пяна. Смесват се брашното със солта,жълтъците, млякото и накрая разбитите белтъци.
3. 5 с.л. брашно,2 яйца, 3 с.л. олио, сок от 1/2 лимон.
Белтъците се разбиват на пяна. Смесва се брашното с олиото, лимоновия сок и жълтъците. Добавят се разбитите белтъци.
4. Чаша брашно, 300 мл. бира, 1 ч.л. сол,черен пипер.
В бирата се добавя солта и черния пипер и постепенно се прибавя брашното. Панировката трябва да бъде с гъстотата на боза.
ПРИНЦИП: Ако се добави повече течност, то панировката ще стане по-лека и хрупкава, но ще пропуска мазнината до продуктите.
А по-гъстата панировка, с по-малко течност плътно обгръща продукта, но след изпържването става с пореста структура, прилична на хляб.
ВАЖЕН СЪВЕТ:
Панировката (без белтъците) е по-добре да се направи предварително. При престояване 1 час на стайна температура лепкавостта на брашното изгубва еластичността си, по-добре прилепва към продукта и не изсъхва при контакта с горещата мазнина.
Белтъците се добавят непосредствено преди използването на панировката.

СТАНДАРТНАТА ПАНИРОВКА
Стандартната панировка обикновено е: яйце - брашно - яйце или двойната - брашно-яйце-брашно-яйце, като винаги се завършва с яйце.
Има твърде много варианти на това.
Например, кашкавал се панира като кашкавалът престоява известно време в ледена вода.
След това се панира по класическия начин - яйце-брашно-яйце или т.н. панировка "Патафри", която представлява в най-простата си версия разбити яйца, разбъркани с брашно, добавено прясно мляко, малко горчица, скилидка чесън, черен пипер, сол и доведено до гъстота на боза или гъста палачинкова смес. Има вариант с бира вместо прясно мляко, както и вариант, при който белтъците се разбиват отделно на гъста пяна и се смесват внимателно с общата смес.
Основният принцип е, че последно е яйцето.
Примерно, може да се панира и по следния начин : Яйце - брашно - яйце - галета - яйце. Така обикновено се панират шницели.
ПАТАФРИ
Брашно, яйцата поотделно - жълтъци и белтъци, сол, горчица, бира, черен пипер, малко чесън.
Белтъците на пяна .
Върху разбитите със солта жълтъци сипваш по малко от брашното докато се поеме всичкото, внимателно разреждаш с бирата, слагаш подправките и накрая добавяш с внимателно бъркане белтъците.
Сместа трябва да бъде полутечна и пухкава - по-гъста от тази, като за палачинки.
ЯПОНСКА ПАНИРОВКА "ТЕМПУРА" (ИЛИ ТЕНПУРА)
ПЪРВИ ВИД:
Разбийте 2 яйца с 1 чаша ледена вода, след това сипете постепенно 1 чаша брашно или оризово нишесте, като бъркате непрекъснато.
За да се получи хрупкава коричка важно е да има голяма разлика в температурата на продуктите, които ще се пържат и мазнината, в която ще се пържи.
ВТОРИ ВИД:
1 жълтък, 300 мл. ледена вода с 4-5 кубчета лед, 250 гр.брашно, 1/4 ч.л. сода, съвсем символично сол.
Разбива се жълтъка със содата и ледената вода с кубчетата лед. Добавя се брашното постепенно и се разбива не много усърдно, по-скоро символично, неразбити топчета от брашното се допускат, но пълното хомогенизиране е недопустимо.Пането трябва да бъде полутечно, при нужда се разрежда с ледена вода.
РАЗНИ ВИДОВЕ ПАНИРОВКИ, ТИП "ПАТАФРИ" ИЛИ "ОРЛИ"
1. Чаша брашно, 1/2 с.л.олио, сол, 2 белтъка, чаша вода или бира.
Белтъците се разбиват на пяна. Брашното се разтваря с 1 чаша вода или бира. Добавя се олиото и се смесва внимателно с разбитите белтъци.
2. Чаша брашно, 5 яйца, сол, 6 с.л. готварска сметана или млякоБелтъците се разбиват на твърда пяна. Смесват се брашното със солта,жълтъците, млякото и накрая разбитите белтъци.
3. 5 с.л. брашно,2 яйца, 3 с.л. олио, сок от 1/2 лимон.
Белтъците се разбиват на пяна. Смесва се брашното с олиото, лимоновия сок и жълтъците. Добавят се разбитите белтъци.
4. Чаша брашно, 300 мл. бира, 1 ч.л. сол,черен пипер.
В бирата се добавя солта и черния пипер и постепенно се прибавя брашното. Панировката трябва да бъде с гъстотата на боза.
ПРИНЦИП: Ако се добави повече течност, то панировката ще стане по-лека и хрупкава, но ще пропуска мазнината до продуктите.
А по-гъстата панировка, с по-малко течност плътно обгръща продукта, но след изпържването става с пореста структура, прилична на хляб.
ВАЖЕН СЪВЕТ:
Панировката (без белтъците) е по-добре да се направи предварително. При престояване 1 час на стайна температура лепкавостта на брашното изгубва еластичността си, по-добре прилепва към продукта и не изсъхва при контакта с горещата мазнина.
Белтъците се добавят непосредствено преди използването на панировката.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- Красимир Атанасов
- учете се от него
- Vid
- кандидат преподавател
Вече не помня кВи ножове и откъде съм купувал, и повечето дадоха фира, ама за един от тях мога да изкажа само адмирации.dimmitov написа: Моите ножове изглеждат така.
Този го ползвам де да знам от колко години. Около 4 години "работеше" в кухнята на заведение и колко риби, пилета и свине е разфасовал, само той си знае..

Сега си го ползвам домашному за разфасоване на пилета и риба основному.. Никога не е наточван или нещо подобному, а рязането на кости става лесно само като се обърне..

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Я ми дайте идея как да приготвя тази червена благ
Толкова да обичам червени меса,а нещо не мога да ги приготвям.
Приемам идеи всякакви,от скара до варено

Толкова да обичам червени меса,а нещо не мога да ги приготвям.
Приемам идеи всякакви,от скара до варено

- GODzillata
Къ и да го напраиш - се ще се изяде с червено вино!
Аз па съм на айрян и баница:

Аз па съм на айрян и баница:

- Красимир Атанасов
- учете се от него
-
- сериозен играч
Краси ,или месото не-е за скара,или го солиш преди,или по-време на печенето.Което разбира се е, абсолютно противопоказно.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Днеска реших да готвя манатарки-от тия къде есента намерих в Стара Планина.
Размразих 4 броя,нарезах ги на парчета.
И ги задуших със 100 грама масло и малко вода.
За гарнитура сварих ориз.
И сега ще ги пробвам.
Към тях и една зелева салата.
Размразих 4 броя,нарезах ги на парчета.

И ги задуших със 100 грама масло и малко вода.

За гарнитура сварих ориз.
И сега ще ги пробвам.

Към тях и една зелева салата.

Риболовци.
- GODzillata
Убави гъби! 
Аз па метнах едни сьомгови пъстърви със сметана и картофки:

Аз па метнах едни сьомгови пъстърви със сметана и картофки:

- GODzillata
Фаст фууда е фаст, когато се бълва от конвейерите на МкДоналдс, иначе домашно приготвения фаст фууд е енергоемка работа......ето що:
Зимаме телешка кайма, тургаме й поправки секви, лучец, уорчестър сос, соев сос, течен пушек и омешваме:

Покриваме с найлонче и слагаме да пренощува у ладилника:

На другия ден праим бургерчета....демек кифтета:

Праим сосче тип "манжа с грозге" - тургаме майонеза, кетчуп, чеснов сос, къри такъв и мешаме здраво:

Подготвяме си допълненията, демек екстрите:

Печем бургерчетата:

И почваме да окомплектоваме:

На обяд с кола:

Па довечера с бира!
Та единственото фаст е яденьето после май...
Зимаме телешка кайма, тургаме й поправки секви, лучец, уорчестър сос, соев сос, течен пушек и омешваме:

Покриваме с найлонче и слагаме да пренощува у ладилника:

На другия ден праим бургерчета....демек кифтета:

Праим сосче тип "манжа с грозге" - тургаме майонеза, кетчуп, чеснов сос, къри такъв и мешаме здраво:

Подготвяме си допълненията, демек екстрите:

Печем бургерчетата:

И почваме да окомплектоваме:

На обяд с кола:

Па довечера с бира!

Та единственото фаст е яденьето после май...

- Красимир Атанасов
- учете се от него
А бре ако питаш някои в африка какво е fast food ще ти отговар, че са антилопит, но това е друга бира 

- GODzillata