Вкусотии в чинии

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3399
Регистриран на: Нед Окт 24, 2010 8:44 pm
Местоположение: Хасково

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Vid »

Хубавата панировка според мен е съчетание от царевично брашно и галета. Като по моему целта е да задуши месото отдолу. Инак, панировката за ядене не става и Я цял живот беля панировките преди да консумирам това де е под тях.... :D
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
N.Dimitrov
фен клуб-скобар
Мнения: 728
Регистриран на: Пон Юни 23, 2014 4:32 pm
Местоположение: Плевен

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от N.Dimitrov »

Ето един начин да се получи хубава панировка(става за пилешко,риба и други меса)
-Първо овъргаляйте месото в брашно, след това го потопете в купичка с разбит жълтък, без белтък, и накрая в царевично брашно или галета, но за мен по-добре е царевичното брашно, става по-хрупкаво и не поема толкова мазнина като галетата.
Аватар
dimmitov
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 473
Регистриран на: Пет Сеп 21, 2012 4:40 am
Местоположение: Пловдив

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от dimmitov »

Красимир Атанасов написа:Днес си лъзнах ето този комплект ножове.
Дали съм на далавера или се набутах ще покаже само времето.

@Vid като човек живял в Швейцария и който се е занимавал с такива неща може и да каже дали са стока или боклуци.
На етикет който е вътре в кутията цената им е 189 евро,аз ги лашнах за 10 :mrgreen:
Реже гланциран лист само от собствената си тежест,но до кога ще е тази острото само един бог знае :lol:

Изображение

Изображение
Сега ти гледам поста и си мисля че май не си на голяма далавера.Ако това са ножовете разбира се.Твоите снимки в момента не се отварят и не мога да ги видя но и аз взех едни швейцарски ножове дето на тях пише 150 евро пък ми ги дадоха за 20лв.Май явно толкова си струват, освен ако не са обрали някой завод в Швейцария.На мен ми ги продадоха едни румънски цигани в Пловдив.А един колега е взел същите за 50лв. Аз имах в мен само 20лв за това толкова им предложих и се съгласиха веднага.
Моите ножове изглеждат така.
Изображение

A ги има и в този вариант.

Изображение
Също така продават и тенджери Мюлер Солинген. Колега взе такива за 200лв комплекта.
Ужас :drinkers:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА
Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Бе то панировката си е било наука напрао: :shock:

СТАНДАРТНАТА ПАНИРОВКА
Стандартната панировка обикновено е: яйце - брашно - яйце или двойната - брашно-яйце-брашно-яйце, като винаги се завършва с яйце.
Има твърде много варианти на това.
Например, кашкавал се панира като кашкавалът престоява известно време в ледена вода.
След това се панира по класическия начин - яйце-брашно-яйце или т.н. панировка "Патафри", която представлява в най-простата си версия разбити яйца, разбъркани с брашно, добавено прясно мляко, малко горчица, скилидка чесън, черен пипер, сол и доведено до гъстота на боза или гъста палачинкова смес. Има вариант с бира вместо прясно мляко, както и вариант, при който белтъците се разбиват отделно на гъста пяна и се смесват внимателно с общата смес.
Основният принцип е, че последно е яйцето.
Примерно, може да се панира и по следния начин : Яйце - брашно - яйце - галета - яйце. Така обикновено се панират шницели.


ПАТАФРИ
Брашно, яйцата поотделно - жълтъци и белтъци, сол, горчица, бира, черен пипер, малко чесън.
Белтъците на пяна .
Върху разбитите със солта жълтъци сипваш по малко от брашното докато се поеме всичкото, внимателно разреждаш с бирата, слагаш подправките и накрая добавяш с внимателно бъркане белтъците.
Сместа трябва да бъде полутечна и пухкава - по-гъста от тази, като за палачинки.

ЯПОНСКА ПАНИРОВКА "ТЕМПУРА" (ИЛИ ТЕНПУРА)
ПЪРВИ ВИД:
Разбийте 2 яйца с 1 чаша ледена вода, след това сипете постепенно 1 чаша брашно или оризово нишесте, като бъркате непрекъснато.
За да се получи хрупкава коричка важно е да има голяма разлика в температурата на продуктите, които ще се пържат и мазнината, в която ще се пържи.

ВТОРИ ВИД:
1 жълтък, 300 мл. ледена вода с 4-5 кубчета лед, 250 гр.брашно, 1/4 ч.л. сода, съвсем символично сол.
Разбива се жълтъка със содата и ледената вода с кубчетата лед. Добавя се брашното постепенно и се разбива не много усърдно, по-скоро символично, неразбити топчета от брашното се допускат, но пълното хомогенизиране е недопустимо.Пането трябва да бъде полутечно, при нужда се разрежда с ледена вода.


РАЗНИ ВИДОВЕ ПАНИРОВКИ, ТИП "ПАТАФРИ" ИЛИ "ОРЛИ"
1. Чаша брашно, 1/2 с.л.олио, сол, 2 белтъка, чаша вода или бира.
Белтъците се разбиват на пяна. Брашното се разтваря с 1 чаша вода или бира. Добавя се олиото и се смесва внимателно с разбитите белтъци.

2. Чаша брашно, 5 яйца, сол, 6 с.л. готварска сметана или млякоБелтъците се разбиват на твърда пяна. Смесват се брашното със солта,жълтъците, млякото и накрая разбитите белтъци.

3. 5 с.л. брашно,2 яйца, 3 с.л. олио, сок от 1/2 лимон.
Белтъците се разбиват на пяна. Смесва се брашното с олиото, лимоновия сок и жълтъците. Добавят се разбитите белтъци.

4. Чаша брашно, 300 мл. бира, 1 ч.л. сол,черен пипер.
В бирата се добавя солта и черния пипер и постепенно се прибавя брашното. Панировката трябва да бъде с гъстотата на боза.

ПРИНЦИП: Ако се добави повече течност, то панировката ще стане по-лека и хрупкава, но ще пропуска мазнината до продуктите.
А по-гъстата панировка, с по-малко течност плътно обгръща продукта, но след изпържването става с пореста структура, прилична на хляб.

ВАЖЕН СЪВЕТ:
Панировката (без белтъците) е по-добре да се направи предварително. При престояване 1 час на стайна температура лепкавостта на брашното изгубва еластичността си, по-добре прилепва към продукта и не изсъхва при контакта с горещата мазнина.
Белтъците се добавят непосредствено преди използването на панировката.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5903
Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
Местоположение: Stockholm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Красимир Атанасов »

В момента си инсталирам антивирусна програма "Shield Шкембе 2015"


Изображение
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3399
Регистриран на: Нед Окт 24, 2010 8:44 pm
Местоположение: Хасково

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Vid »

dimmitov написа: Моите ножове изглеждат така.
Изображение
Вече не помня кВи ножове и откъде съм купувал, и повечето дадоха фира, ама за един от тях мога да изкажа само адмирации.
Този го ползвам де да знам от колко години. Около 4 години "работеше" в кухнята на заведение и колко риби, пилета и свине е разфасовал, само той си знае.. :lol:
Сега си го ползвам домашному за разфасоване на пилета и риба основному.. Никога не е наточван или нещо подобному, а рязането на кости става лесно само като се обърне..
Изображение
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5903
Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
Местоположение: Stockholm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Красимир Атанасов »

Я ми дайте идея как да приготвя тази червена благ :?:
Толкова да обичам червени меса,а нещо не мога да ги приготвям.
Приемам идеи всякакви,от скара до варено :idea:

Изображение
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Къ и да го напраиш - се ще се изяде с червено вино! :D :drinkers:

Аз па съм на айрян и баница:

Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5903
Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
Местоположение: Stockholm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Красимир Атанасов »

Бре не ми се получава. Едно такова жилаво ми остава...
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1270
Регистриран на: Съб Дек 30, 2006 8:29 pm
Местоположение: Мадрид

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Краси ,или месото не-е за скара,или го солиш преди,или по-време на печенето.Което разбира се е, абсолютно противопоказно. :drinkers: :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от lusienn »

Днеска реших да готвя манатарки-от тия къде есента намерих в Стара Планина.

Размразих 4 броя,нарезах ги на парчета.

Изображение

И ги задуших със 100 грама масло и малко вода.

Изображение

За гарнитура сварих ориз.

И сега ще ги пробвам.

Изображение

Към тях и една зелева салата.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Убави гъби! :smt023

Аз па метнах едни сьомгови пъстърви със сметана и картофки:

Изображение

:drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Фаст фууда е фаст, когато се бълва от конвейерите на МкДоналдс, иначе домашно приготвения фаст фууд е енергоемка работа......ето що:

Зимаме телешка кайма, тургаме й поправки секви, лучец, уорчестър сос, соев сос, течен пушек и омешваме:

Изображение

Покриваме с найлонче и слагаме да пренощува у ладилника:

Изображение

На другия ден праим бургерчета....демек кифтета:

Изображение

Праим сосче тип "манжа с грозге" - тургаме майонеза, кетчуп, чеснов сос, къри такъв и мешаме здраво:

Изображение

Подготвяме си допълненията, демек екстрите:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Печем бургерчетата:

Изображение

Изображение

И почваме да окомплектоваме:

Изображение

Изображение

Изображение

На обяд с кола:

Изображение

Па довечера с бира! :mrgreen: :drinkers:

Та единственото фаст е яденьето после май... :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5903
Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
Местоположение: Stockholm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Красимир Атанасов »

А бре ако питаш някои в африка какво е fast food ще ти отговар, че са антилопит, но това е друга бира :)
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

:lol:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”