Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Шарани на плувка !
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Re: Шарани на плувка !
snegk написа:Скоро ще помоля Сапуна академично да затвори темата.Или се вслушвайте и в мнението на колеги или не пишете.Академично-риболов на плувка е тогава когато се използва плувка,независимо от тежест и монтаж.

Щом ти казваш..... значи е така

-
- учете се от него
Понеже възникна въпрос, дали монтирането на три зърна царевица на кука номер 12, няма ли да възпрепятства засичането!??
При всички положения, върха и контрата трябва да са отвън на последното зърно
Освен това, кутийката която ще ползвам за стръв я отварям 2-3 дни преди риболова, капвам ( пулверизирам) ароматизатор, разбърквам царевицата и я поставям във фризера. Вадя я вечерта преди риболова, като сутринта зърната са много по-меки а ароматизатора е поет в дълбочина и трайно
. Забелязал съм че на меките зърна, кълването е в "пъти" по-често, освен това при засичането вероятноста от "пропуск" е в пъти по-малка.

При всички положения, върха и контрата трябва да са отвън на последното зърно

- krokibg
- учете се от него
Само твърда царвица може да попречи при засечката и то само при положение че не е закачена правилно на кукичката !!! За да не се получава така,аз си я пробивам предварителто с много тънка бургия,малко под връхчето/в зависимост от големината на куката/ и целия връх на кукичката си стои отвън.С мека царвица от консерва ако ловя,никога не се занимавам с глупости и си забивам кукичката както ми се иска и дори оставям върха и в самата царвица.Винаги при засечка,когато царвицата е мека,върха си излиза навън и ако има геле/пропуск/в доста от случайте зърното просто си пада.Аз,НИКОГА не слагам повече от едно зърно и много-много рядко - две !!! Хващал съм шаран и на едно едро зрънце коноп
А отделно когато е много наплашен,гледам да слагам по-дребни зрънца от царвицата и по-малка кукичка.И накрая,за мен "перо" - плувка,означава леко.Не знам как на 20гр олово се вписва - с леко.За мен над 10 гр олово е полу тежко и тапата/защото над 10гр няма как да е "перо"/ и понеже си е цяла тапа се ползва като индикатор.Дали ще го сложиш индикатора като тапа на кордата или ще закачиш звънче е все едно.Та,за мен леко /"перо" или както му казват другаде "плувка"/ си е до 10-15 грама максимум.От там нагоре,просто си е на полу-тежко.Поздрав !!!

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Любак,бих свалил границата до 5гр даже и те ми се виждат много за язовир,а тези които ти си писал са оптимални по-скоро за Марица,с подвижно олово и тази "тапичка"да служи за индикатор.И за да разграничим риболова на плувка за шаран от другите пояснявам,линиите са по-груби по- здраво влакно,оливета или две три групирани съчми,повод почти винаги лежащ целия на дъното,говорим за стандартен риболов,на чисто дъно,без треви долу по дъното.Тежки плувки 3-4гр,едра стръв,едра по структура подхранка,гранули,неща които са присъщи за търсене на плувка големи риби.Krokibg написа:Та,за мен леко /"перо" или както му казват другаде "плувка"/ си е до 10-15 грама максимум.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- krokibg
- учете се от него
Ице, по принцип си много прав,защото и аз мисля че максимума за да се нарече един монтаж "леко" не може да е над 5-7грама,но гледам да се съобразявам с перата,тапите и изобщо - плувките, които се продават по магазините.Иначе,лекото си е леко и самото наименование го подсказва.топузи от над 10 - 15 грама,като ги знам какво представляват си ги представям направо като гюлета.15гр олово си е доста голямо парче
Аз на язовир,без значение кой,никога не ползвам над 3-3.5гр олово и то само при вятър и невъзможност да се лови на по лек и прецизен монтаж.Но,хора разни и с различни разбирания за леко и тежко.На нас ни остава да се придържаме към правилата които знаем а всеки сам да си определя на леко ли лови с над 10гр перо "тапа" или на полу-тежко.Поздрав !!!

-
- учете се от него
Колеги, с риск пак някой да размаха "бухалката"
, да обясня това което аз знам със 100% сигурност
Значи критерия за "на плувка" или " на леко" не е колко е грамажа на утежнението- може да бъде 5гр, може да бъде и 30, 50 или 150гр. Критерия е че не-повече от 10% от общото утежнение, включително куката и стръвта, може да лежи на дъното, като отделно линията като цяло - не може да бъде преутежнена
Така е по правилата на, де да знам точно как се казва, международната организация по риболов на плувка!!!. Примерно, ако се лови с 30 грамов ваглер или слайдер или близалка със съответно 30 грамово утежнение , на дъното не могат да лежат повече от10%, като не се допуска и линията да бъде преутежнена- на нея не може да има по-голямо утежнение от колкото пише на плувката- 3.0гр в конкретния случай (вкл. куката със стръвта)- това е "на плувка", от там нагоре - следва дисквалификация ако е на състезание
Ако се лови с 1гр. плувка и 3гр. подвижна тежест, легнала на дъното- това не е " на плувка". Ако е 200грамова шамандурка за сом ( имам такава в галерията) със 150 гр. утежнение и дърта каракуда за стръв и нищо не лежи на дъното- това е "на плувка", а "лягането" на дъното с цялото утежнение на 10гр. слайдер,.... вече не е "на плувка". Това са критериите, които разбира се в любителския риболов не се спазват както в спортния, но така стоят нещата по принцип
Утре да не вземе някой да каже че " влашката плувка" било "на плувка", щото имало плувка
Или ако някой лови с 50грамова близалка или 20 грамов ваглер , че не е " на плувка", понеже утежнението е 50 или 20гр.
п.п. дано този път съм по-разбираем

Утре да не вземе някой да каже че " влашката плувка" било "на плувка", щото имало плувка

п.п. дано този път съм по-разбираем

Последно промяна от Бачо Илия на Нед Яну 25, 2009 12:44 am, променено общо 3 пъти.
- krokibg
- учете се от него
Тия камани са в мойта градина май ???
Ида,къде си видял ваглер който да държи 30гр,то ако има такъв,който аз лично не съм виждал,направо ще си е цяла ракета от онези,дето ракетомоделистите ги правят
Вземи да ме светнеш че явно малко съм живял.Каква е тази простотия за 5 % на дъното и т.н.50 грамово олово,къде да застане ако не на дъното.И ако можеш да сложиш плувка над утежнението от 50-60 грама,това риболов на плувка ли е или на дъно.Моля те спри да опорочаваш нещата !!!Лекото си е леко и защо да не би ако литнията ми лежи на дъното и съм с перце 0.75гр да не е леко или 50гр олово легнало на дъното с тапа отгоре да не би да е риболов на плувка и леко или 50 гр легнало да дъното с 0.75 -1гр перо отгоре и това ли е на-леко!?!?!?!?!?!?!????????????.Измишльотини всякакви може да се напишат.Лекото си е леко и няма нищо общо с риболов с над 5-7грама олово,повтарям грамажа определя какъв вид риболов е леко или тежко.Всичко от там нагоре си е полу тежко и тежко.Без значение как ще го наречеш и дали оловото ще е на дъното или над него.Тапи,които са за сом и с голяма тежест от долу,не се нарича "риболов на сом на перо" а риболов на сом с ТАПА,която може да държи според това от какво е направена 100 ил 200 грама.И това ли е риболов на перо с 200гр тежест ???????????????Айде стига си писал глупости и да измяташ нещата.Лекото си е леко и няма нищо общо с грамажи над 5-7 гр.Всяка линия може да лежи на дъното и респективно да е над него,като на 50гр олово сложа една тапа от стиропор или нещо друго,и това ли е плувка"щото тапата плува"Ти си егати и елемента,винаги ще обърнеш нещата с главата надоло.Щом 30,50,грама за теб е лека тежест,нямам какво повече да кажа.Приятно ловене на леко с 30 грамово олово,легнало на дъното и с плувка от горе от 1грам

Ида,къде си видял ваглер който да държи 30гр,то ако има такъв,който аз лично не съм виждал,направо ще си е цяла ракета от онези,дето ракетомоделистите ги правят

-
- учете се от него
Изобщо не са в твойта градина, разбрал си го погрешноKrokibg написа:Тия камани са в мойта градина май ???

Поздрави и Успех!!!
п.п. 50-те грама тежест , на 50-грамова близалка , не " лежат ", а "висят"- поне 45гр. от тях

Последно промяна от Бачо Илия на Съб Яну 24, 2009 11:56 pm, променено общо 1 път.
- krokibg
- учете се от него
Ида,15-20 гр си е тежест бе човек !!! Как да е лека 20 грамова тежест ??? от 7-10 гр тапи нагоре ,слагам да ловя щуки.Иначе,както казах и преди малко,повечето линий са на дъното и затова няма логика на всичко да викаме перо.Леко,полу- тежко и тежко са измислени за да разграничават видовете риболов и показват с каква тежест се лови ! Респективно,леко с малък грамаж,полу-леко мисля че може да се каже за тежести от 10-15 грама на горе и тежкото си го знаем за какви тежести говорим.Каквото и да сложиш над големите тежести,няма как да го нарчеш леко или перо защото грамажа е голям.Айде стига че се омармаладихме пак !!!
-
- учете се от него
Кроки, ма така стоят нещата бе човек
. Още преди десетина години и аз много съм се чудил, но такъв е правилника за 10-те %, като отделно линията да не бъде преутежнена и на това се държи желязно
За какво мислиш ги има тези грамажи ваглери и близалки, като въпроса може да се реши елементарно с 5-6 гр плувка и 10гр. подвижна тежест????? Ми едната от причините е за задържането на плувката в петното и колкото по-голямо утежнение лежи на дъното, толкова по-лесно..... обаче не може да е повече от 10%. Аз когато видях за първи път "на живо" 50 грамова близалка на Сензас, гледах "умно" 10 минути. Представи си две чинии с диаметър около 15-18 см, лепнати една срещу друга- ето така изглежда
Това беше след световното 2001г в Париж- за първи път са ползвани там , пък после ми беше и обяснено защо ги има тези грамажи...
Поразпитай малко по въпроса някой активно състезаващ се от Пловдив или от другаде....

п.п. аз също на язовири много рядко ползвам плувки над 3-3.5гр, единствено с болонезето до 8-10гр.
п.п.п. Значи, изрових го сегашния правилник- става дума не за 5, а за 10% ; може и аз да съм сбъркал, или по-вероятно преди десетина години са били 5% , пък сега вече до 10% ( просто писах постовете по спомени от преди десетина години за което се извинявам и ги коригирах
) Но това за 10-те % е еднозначно, като отделно от него и не се допуска линията да бъде преутежнена- т.с. на нея да има по-голямо общо утежнение от това което пише на плувката
Няма ограничения в товароносимоста на плувките при риболов " на плувка"
Линк към Правилника:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=33&t=20706

Поразпитай малко по въпроса някой активно състезаващ се от Пловдив или от другаде....

п.п. аз също на язовири много рядко ползвам плувки над 3-3.5гр, единствено с болонезето до 8-10гр.
п.п.п. Значи, изрових го сегашния правилник- става дума не за 5, а за 10% ; може и аз да съм сбъркал, или по-вероятно преди десетина години са били 5% , пък сега вече до 10% ( просто писах постовете по спомени от преди десетина години за което се извинявам и ги коригирах

Няма ограничения в товароносимоста на плувките при риболов " на плувка"

Линк към Правилника:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=33&t=20706

- krokibg
- учете се от него
Офффф,уморих се да пиша едно и също нещо.Това за 10% го знаем.Въпроса е че говорим за различни неща.Извинявай,но аз понеже нямам намерение да ловя с 50грамова близалка на леко,ще си карам с 3-5 грамови.Аз с чиний не ловя и ако някой лови,представям си с каква сопа ще трябва да работи.Само по себеси, това ще да е някаква изгъзица.Помисли само,те с тези 13 метровки дето ловят на задържане,нали разбираш че самото задържане си иска здрави ръце с минималните тежести за този вид риболов а камоли да сложат отпред на линията 50гр,просто нещо не се вързва.На НС3 ми подариха воблер колкото лакъта на фирма Ранапала.Това означава ли че трябва да го ползвам като ходя по Марица,да го хвърлям с някакъв кол за домати,да навивам с някаква либедка и то с двете ръце и да викам че ловя на воблер
Същото е да ловиш с 50 грама тежест и да сложиш буй над нея и да викаш че ловиш на леко,щото 10% от тежеста ти е на дъното а останалата се държи от буя над дъното.Оф,уморих се вече.Спирай ракийте,много са ти за днес 

-
- учете се от него
ОФ, и аз се уморих вече
Ако пиех , нямаше да се уморя чак толкова
Точно със щеки и 40- 50 грамови близалки, англичаните станаха световни шампиони я центъра на Париж, с едни змиорки по кило и половина -две
Разправяше се че това било най- великата победа на Англия над Франция, за всички времена....
Целия национален отбор, с изключение на един дето лови уклей на "къс пас", ма ОФ- писна ми да обяснявам кое е на плувка и кое не е на плувка. Че и у нас на състезания на ТЕЦ-а се лови с ваглери.... предполагам че все някой ще напише с какви грамажи
Да не говорим и за слайдери, щото нашите състезатели доказано не могат да работят с тях, ама това са други теми......(португалски)
Та, с едно изречение- На плувка е тогава, когато линията не е преутежнена и на дъното не лежи повече от 10% от общото утежнение; товароносимоста на плувките ( респективно утежнението) е без таван
Айде стига толкова по този въпрос, щото нещо стана много хлъзгав, та чак неприятен от към категорични и некомпетентни мнения ( нямам в предвид конкретно твоите)

Та, с едно изречение- На плувка е тогава, когато линията не е преутежнена и на дъното не лежи повече от 10% от общото утежнение; товароносимоста на плувките ( респективно утежнението) е без таван

Айде стига толкова по този въпрос, щото нещо стана много хлъзгав, та чак неприятен от към категорични и некомпетентни мнения ( нямам в предвид конкретно твоите)

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Ида ми се види прав. Дали е дъно, тапа или плувка...важни са принципите и техниките вложени в монтажа, а не мащаба. Не се хващайте за "роболов на леко/тежко".....първо е доста разтегливо /на кой и колко му е тежко/ и второ е диалект. Всъщност и риболова "на тапа" е вариант на дънния или плувкарски риболов...според зависи. 

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- учете се от него
То, в същност целия дебат възникна във връзка с това запитване на колега:
По-нататък, това което съм написал последно, е от "първоизточника"- ф.И.П.С. и не подлежи нито на тълкуване , нито на коментар!!!!!!
Това, дето "знаем за 10-те процента" , е ей-сега от преди малко.....
, обаче лично мен това не ме вълнува особенно, щото го знам не от "ей сега" и от отдавна
Аз така и ловя шарани " на плувка", между другото- много рядко може да ми се случи да имам повече от 5-10% утежнение на дъното и то не заради "хващането" , а заради феърплея, наречен " на плувка"
Това, разбира се, в много голяма степен е неразбираемо за ловящите "на дъно" или за ловящите с "плетняк" на директния , болонезето или мача...... , ама това не е мой проблем
Моя проблем в случая е че пиша и този пост в темата дето е за едно, после се превъртя за друго и сега като трето сигурно ще и ударят " кепенците" 
Постнах едно -две мнения , и в резултат се пръкна този ( за в "бисери") пост:sapuna написа:Това влиза ли в понятието "На плувка" ?
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_kZ-O6Sg0IM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_kZ-O6Sg0IM&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Той и там си замина де, където му е мястото ( в "Бисери"IDA написа:snegk написа:Скоро ще помоля Сапуна академично да затвори темата.Или се вслушвайте и в мнението на колеги или не пишете.Академично-риболов на плувка е тогава когато се използва плувка,независимо от тежест и монтаж.![]()
![]()
![]()
![]()
Щом ти казваш..... значи е така![]()

Това, дето "знаем за 10-те процента" , е ей-сега от преди малко.....

Това, разбира се, в много голяма степен е неразбираемо за ловящите "на дъно" или за ловящите с "плетняк" на директния , болонезето или мача...... , ама това не е мой проблем