Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Чепаре
Модератор: emo vasilev
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Чепаре
Ванка верно,няма упоменати брой на куките.
Ами и леферското е чепаре,ама с 30-50 куки.
За Дунав Кире си направи сметка как ще ти е удобно.Не винаги дългите чепарета са удобни.
Понеже съм вече със сонара,не пускам голямо чепаре,че е и хамалогия.
Ама и там има един момент,ще го коментирам есента.
Ами и леферското е чепаре,ама с 30-50 куки.
За Дунав Кире си направи сметка как ще ти е удобно.Не винаги дългите чепарета са удобни.
Понеже съм вече със сонара,не пускам голямо чепаре,че е и хамалогия.
Ама и там има един момент,ще го коментирам есента.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Моряка
- кандидат преподавател
И 1000n и Киро прави сте за закона,ама що ми е останало в акъла 10 куки незнам
На директния съм слагал и 25 ,а на ластик и 30,ама къде съм чел за 10 нямам спомени
Намерих си сега старите риболовни билети от преди 2000 година ама нищо не пише
Признавам прави сте ,аз оставам с недоумението 

А сега де? 

Прочетох темата на един дъх открай докрай. Поздрави и уважения към всички, споделили своите знания и наблюдения, както и за изчерпателните описания и снимки. Че и видео ...! ГОЛЯМО БРАВО!!! Научих много неща и направо ръцете ме засърбяха да почна да вързвам фини чепарета-убийци...
Някои детайли имат решаващо значение, най-вече когато сафридът е рядък. И който "уцели ваксата" жъне успехи, докато другите само гледат. Затова Ончо (с "алуминиевия карбон") на Морска гара вади по 7-8 риби наведнъж, а ние около него - по 1-2. Друг пресен пример: в събота на Шкорпиловци (на 40-50 м. пред естакадата, по обяд) ние хващаме по 2-3, а един колега в съседство, и то на котва, няколко пъти напълни чепарето. Уж не сме от вчера, а и чепаретата от ФК, мешани, ама на... Начинът на водене също има значение, вкл. и това, дали теглиш или клатиш чепарето, т.е. дали е наклонено или вертикално. Определено в първия случай резултатите са по-добри. Чувал съм също, че има разлика в такъма за пролетен и есенен сафрид. За пролетния бидемите са по-дълги, а перушината - светла. Не съм проверявал, но го каза човек, на когото може да се вярва.
Преди години чепарета се правеха само от перушина, евентуално се добавяше и ламе. Сега "арсеналът" е много по-богат и, вярвам всички ще се съгласите, по-мощен. Затова не спирайте да търсите и да пробвате различни варианти! Експериментите, рано или късно, дават резултат.
Някои детайли имат решаващо значение, най-вече когато сафридът е рядък. И който "уцели ваксата" жъне успехи, докато другите само гледат. Затова Ончо (с "алуминиевия карбон") на Морска гара вади по 7-8 риби наведнъж, а ние около него - по 1-2. Друг пресен пример: в събота на Шкорпиловци (на 40-50 м. пред естакадата, по обяд) ние хващаме по 2-3, а един колега в съседство, и то на котва, няколко пъти напълни чепарето. Уж не сме от вчера, а и чепаретата от ФК, мешани, ама на... Начинът на водене също има значение, вкл. и това, дали теглиш или клатиш чепарето, т.е. дали е наклонено или вертикално. Определено в първия случай резултатите са по-добри. Чувал съм също, че има разлика в такъма за пролетен и есенен сафрид. За пролетния бидемите са по-дълги, а перушината - светла. Не съм проверявал, но го каза човек, на когото може да се вярва.
Преди години чепарета се правеха само от перушина, евентуално се добавяше и ламе. Сега "арсеналът" е много по-богат и, вярвам всички ще се съгласите, по-мощен. Затова не спирайте да търсите и да пробвате различни варианти! Експериментите, рано или късно, дават резултат.
- КИРО
- Обратна връзка:
Воденето на чепарето е по-важно от перушината и ламето,особенно като е рядък сафрида,
и не налита много.Не винаги само клатенето до лодката дава резултат.Понякога е по сполучливо да се работи на ветрило,
т.е. замяташ на 10-30м,оставяш го малко да потъне,и тогава почваш с обирането.Леко на къси интервали.
и не налита много.Не винаги само клатенето до лодката дава резултат.Понякога е по сполучливо да се работи на ветрило,
т.е. замяташ на 10-30м,оставяш го малко да потъне,и тогава почваш с обирането.Леко на къси интервали.
-
- научил се да хвърля
Колеги, направил съм си две чепарета от черно перо и блестящо. Още не съм ги пробвал, но се надявам на добри резултати.
Ще правя и един, може би тъп експеримент, но си струва да се опита. Ще сложа и от жълто-сивите пера от папагала ми корела
, но от това начинание не очаквам нищо добро. Пък си струва да се опита
По лично мое мнение чепаретата с зелено ламе са най-подходящи за улов на сафрид, а даже и хариб

Ще правя и един, може би тъп експеримент, но си струва да се опита. Ще сложа и от жълто-сивите пера от папагала ми корела

По лично мое мнение чепаретата с зелено ламе са най-подходящи за улов на сафрид, а даже и хариб
Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
- КИРО
- Обратна връзка:
Има още две теми за чепаретата,
днес пуснах там видеоматериал,
погледни ги.
днес пуснах там видеоматериал,
погледни ги.
- 1000n
- разбира нещата
Аз пък вече съм решил да си правя чепаретата предимно "микс" (зелено ламе, бяла и черна перушина). Така на каквото и да кълве все ще има на какво да се хваща.safridcho написа:...... По лично мое мнение чепаретата с зелено ламе са най-подходящи за улов на сафрид, а даже и хариб

- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
- КИРО
- Обратна връзка:
Не е зле.Пробите ще покажат.
За чернокоп,лефер и паламуд,основно се използват с черна перушина.
Но съм виждал да слагат отделни бройки и от юрдек.
За чернокоп,лефер и паламуд,основно се използват с черна перушина.
Но съм виждал да слагат отделни бройки и от юрдек.
- felippemassa
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На какво се дължи това, че колкото пъти ходя за гюмюш, цял пасаж се върти около чепарето и само го гледа. Никога не съм хващал пълно чепаре
(Пълен аматьор)
Слагам парченца гюмюш, морски , бял и белени скариди и т.н .... ама не ще. Ползвам от онези зелените чепарета с ламе.

- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
Ако искаш гюмюш си направи едно такъмче с 4-5 куки 10-12 номер и на всяка слагай по 1 малко парченце червей.Дава много добре а и е интересно като няма друга риба на буната.
- КИРО
- Обратна връзка:
Абе за кво ти е тоя гюмюш ?felippemassa написа:На какво се дължи това, че колкото пъти ходя за гюмюш, цял пасаж се върти около чепарето и само го гледа. Никога не съм хващал пълно чепаре(Пълен аматьор)
Слагам парченца гюмюш, морски , бял и белени скариди и т.н .... ама не ще. Ползвам от онези зелените чепарета с ламе.
Иначе чепаре тъмно зелено или перушина юрдек,
куки 10 - 12.
И пак зависи от сезона и светлото ( облачно или слънчево )
бидем 0,10-майка 0,12-0,15.