Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Риболов на Толстолоб
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
Re: Риболов на Толстолоб
Да кажа един монтаж и захранка за него.Започваме със захранката.Взимаме лека захранка,вътре слагаме настърган корк с шкурка,разбъркваме сместа и добавяме вода докато стане като тесто.Правиме кубчета с големина такава,че да пасне на избраната от нас плувка(тапа)След това в микровълновата печка.Сега монтажа-взимаме избраната плувка и я нанизваме на влакното,след това отдоло правим капан за кюспе и си слагаме повода на него,желателно е без стръв за да няма удари на плевелна риба.Слагаме готовото кубче в капана и мятаме.Другия монтаж е на щекарите,правят си нормален монтаж,но с по здрави параметри ,след това с метода къпинг се сипва рядка захранка където ще бъде плувката и мятш.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- gorkata_petrov
- разбира нещата
благодаря
snegk написа:Темата е хубава,тука ще се развива по правилата.
Това е като да бягаш сам и да излезеш втори ????
-
- научил се да хвърля
пробвах го и излязоха 2 по 3 кила и 1 2,200
-
- учете се от него
Монтаж " на плувка , на дъното"
Фактически от този монтаж в далечната 1998г. започна всичко ( на Оризаре). Монтажа е за директен с ластик (респективно щека) или болонезе и възникна покрай ловенето на карабалъци. Директен 7/8 метра , ластик 1.8/2.0/2.2 на четвърто или пето коляно , линия 0.18/0.20/0.22 без повод , плувка 0.5/0.75/1.0 гр с метален кил. Линията се пуска с 50-70 см по-къса от пръта , нанизва се плувката и се изтегля нагоре , на 60-70см от долния край се монтира цялото утежнение във вид на верижка от дропери 0.1 гр. Утежнението се балансира така че над повърхноста да се вижда 1/3-та от антената на плувката. След балансирането , под утежнението се нанизва оливетка със шлаух 1.5/2.0 гр , след него се щипва стопорен дропер 0.2/0.3 гр и на 18/20см от него куката ( аз специално ползвам Колмик , серия N500 ,номер 10 или серия DK800 ,номер 12) , на куката -жито , една малка царевичка или два-три бяли. Телескопа се слага на стойките , фиксира се направлението и се регулира плувката в зависимост от дълбочината ( обикновно 4 до 7 метра) така че на дъното да лежат куката , стоперния дропер и оливетката- при това положение монтажа е суперчувствителен , перфектно балансиран , над повърхноста се вижда само 1/3-та от антената и винаги куката е на едно и също място на дъното ( +/- 15-20см.) Захранката ( без значение на кой водоем) е 70% финно смляно кюспе и 30% каквато и да е друга- за спойка , ароматизатор - на 3кг. суха захранка , половин "пищовче" ( 100гр.) мастика разтворено във водата за захранката ( действа еднакво добре и на толстолоби и на карабалъци). Захранва с 8-10 яко стегнати топки тип "грейпфурт" , подготвя се кепа ( или канджа с дълга дръжка) и се забърква останалата половина "пищовче"

Фактически от този монтаж в далечната 1998г. започна всичко ( на Оризаре). Монтажа е за директен с ластик (респективно щека) или болонезе и възникна покрай ловенето на карабалъци. Директен 7/8 метра , ластик 1.8/2.0/2.2 на четвърто или пето коляно , линия 0.18/0.20/0.22 без повод , плувка 0.5/0.75/1.0 гр с метален кил. Линията се пуска с 50-70 см по-къса от пръта , нанизва се плувката и се изтегля нагоре , на 60-70см от долния край се монтира цялото утежнение във вид на верижка от дропери 0.1 гр. Утежнението се балансира така че над повърхноста да се вижда 1/3-та от антената на плувката. След балансирането , под утежнението се нанизва оливетка със шлаух 1.5/2.0 гр , след него се щипва стопорен дропер 0.2/0.3 гр и на 18/20см от него куката ( аз специално ползвам Колмик , серия N500 ,номер 10 или серия DK800 ,номер 12) , на куката -жито , една малка царевичка или два-три бяли. Телескопа се слага на стойките , фиксира се направлението и се регулира плувката в зависимост от дълбочината ( обикновно 4 до 7 метра) така че на дъното да лежат куката , стоперния дропер и оливетката- при това положение монтажа е суперчувствителен , перфектно балансиран , над повърхноста се вижда само 1/3-та от антената и винаги куката е на едно и също място на дъното ( +/- 15-20см.) Захранката ( без значение на кой водоем) е 70% финно смляно кюспе и 30% каквато и да е друга- за спойка , ароматизатор - на 3кг. суха захранка , половин "пищовче" ( 100гр.) мастика разтворено във водата за захранката ( действа еднакво добре и на толстолоби и на карабалъци). Захранва с 8-10 яко стегнати топки тип "грейпфурт" , подготвя се кепа ( или канджа с дълга дръжка) и се забърква останалата половина "пищовче"

Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:44 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
Последния монтаж е подходящ за всичко дето лапа по дъното и изисква от една страна абсолютно неподвижна лежаща на дъното стръв и повод , а от друга страна лека и изключително чувствителна линия. За толстолобите специално , това е монтаж когато са близо до брега и са на дъното ( става дума "на плувка") Това е и монтажа за малките тройки ( бяли , номер 12) С единичната кука има доста пропуски , примерно 5/6:1 , което все пак е добре ( то и с тройките пропуските са доста 2/3:1 ; "пропуск" , значи да се е закачил и след това да се откачи , на двайстата минута примерно)veso написа:Последния монтаж не е ли по подходящ за Платика ?
От друга страна това е монтажа при който куката и захранката желязно винаги са на едно и също место , което предполага автоматично , значително по-голяма концентрация на риба и кълванета там ( в радиус 50см.,примерно).

Фактически това ми е "оризарския" монтаж "на плувка".

Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 24, 2008 5:59 pm, променено общо 1 път.
ИДА,понеже си естет
,ще ти предложа един "събран" и "естетичен"монтаж,вариант на щукарския(все пак голямата ми страст са щуките,а после директния
).Карам от горе на долу:на влакно 0,30,стопер,манисто(те служат за определяне на дълбочината),щукарска плувка 16гр. с кухо стъбло(има ги навсякъде и влакното минава през тръбичката прокарана през тапата),стопер,мънисто(те стопират пружината да се движи),малка пружинка(като най-левите на последната ти снимка),вирбел.На вирбела кука №3 или 4 на 10-12 см.повод от плетено влакно.Ползвам 0,08.Хвърляш без проблем и над 25 метра.

-
- учете се от него
Пружинките и подвижната хранилка не са случайно на снимкатаjoco написа:.......малка пружинка(като най-левите на последната ти снимка),вирбел.На вирбела кука №3 или 4 на 10-12 см.повод от плетено влакно......

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Имам въпроси и към щукарския монтаж но ще се въздържа за да не разводняваме темата!?
Та въпроса ми е освен естествено чрез проби, има ли някакъв начин да се ориентираме къде в момента се намира Толстолопа - на дъното или на повърхноста?
В смисъл наблюдавани ли са предпочитания например към определено време на деня или в годината или при определени температури, когато е отгоре и личи ли по нещо че е там?
Та въпроса ми е освен естествено чрез проби, има ли някакъв начин да се ориентираме къде в момента се намира Толстолопа - на дъното или на повърхноста?
В смисъл наблюдавани ли са предпочитания например към определено време на деня или в годината или при определени температури, когато е отгоре и личи ли по нещо че е там?
Верния път е най-къс!
-
- учете се от него
По мои лични наблюдения рано пролетта и късно есента толстолобите се придържат към дъното. Зимата (за разлика от шарана) са абсолютно неактивни. Сутрин рано , надвечер и през ноща , както и в лошо време ( дъжд, силен вятър) също се придържат към дъното. Около обед и в ранните следобедни часове , в най-големите жеги са под повърхноста. Разбира се това е най-общо и има изключения , ловил съм едновременно и с "пружина на дъното" , и "на плувка под повърхноста"(писал съм по-горе в темата) , на арендни гьолове с преспиване- ударите са преобладаващо в този порядък. 

-
- учете се от него
Относно поведението на толстолобите спрямо захраненото петно съм забелязал няколко неща. Толстолобите винаги идват по няколко и се задържат на петното ( без значение дали е "на дъното" или "под повърхноста"), до изчерпването на количеството захранка или до изчерпването на количеството толстолоби. Това че се е хванал един , въобще не смущава останалите , независимо от продължителното боричкане с него понякога и доста шумно около кепчосването. Важното е да се потдържа петното с постоянно дохранване. Стигнал съм и до извода че като че ли нямат усет за болка от убождането с куката , защото един път хванат и скъсал , пак идва при останалите на петното и пак се хваща със все стари куки в устата или наоколо. Най-фрапиращия случай в това отношение ми е бил ето този:

И не на последно място , хванат и избягал , с кука или без кука- винаги се връща при останалите да "припомпва" , все едно че нищо не се случило , а те си седят на петното без да им пука от разправиите с някой хванатIDA написа:Преди три години при един излет на "Михилци" имаше около 15 човека, половината от тях от Пловдив , със щеки (с някои се и познавам) Ловяхме толстолоби, най-напред отмъканаха две щекарски линии , едната заедно с част от ластика-явно колегите не бяха преценили точно линиите , после се хванаха няколко , после скъса на наш колега от отсрещната страна след 30 минути боричкане с мачова пръчка и 0.14 По някое време гледам към нашето петно приближават две плувки![]()
![]()
След около 5 минути-"включване" и след още 15 ,толстолоб 2,7 кг беше на брега- с четери такъма на него: моя-налапал в устата , на колегата отсреща(аз съм го учил "на тесто") , също в устата , точно предния ден си беше купил плувки "Трабуко" , и двата пловдивски "монтажа" , единия с парче ластик , с малки тройки , легнали на дъното .Тройките го бяха ковнали точно под устата. До края на 2000г и аз ловях така и системата ми е перфектно ясна. На "Оризаре" имам хванати 22бр(за три години) от които 6 бр на пружини по първата схема (от 3.5 до 7.800кг) Фактически ловя толстолоби целево от 1998г.
п.п. на колегата от отсреща му върнах плувката , ама чак на третия ден , с извинения че съм хванал "неговия" толстолоб![]()
![]()

- GODzillata
Хем са тъпи парчета тези толстолоби, хем пък трудно се хващат.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- учете се от него
Re: Монтажи за толстолоб
Я да ви постна и една моя оризарска снимка- това е точно от ляво до ски-влека; таман осмия за сезона толстолоб ми беше строшил трето коляно на една седмица D.A.M. и им се бях изнервил много....

Ето и какво пише на гърба на снимката...за "протокола"...

п.п. чакам някой да пусне снимка от по-раншна дата и ще черпя...
п.п.п. сори за качеството, ма ей ся ги преснимах от хартиен носител

Ето и какво пише на гърба на снимката...за "протокола"...
п.п. чакам някой да пусне снимка от по-раншна дата и ще черпя...

п.п.п. сори за качеството, ма ей ся ги преснимах от хартиен носител

Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:48 pm, променено общо 1 път.
- КИРО
- Обратна връзка:
Бре,Любо от де го "купи" това парче.Малииииий 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА