Усеща ли сома металите

Модератор: sapuna

Заключено
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Усеща ли сома металите

Мнение от Ivak »

Усеща разбира се.
Дори и закоравелите сомаджий по Дунав взеха да си гумират оловата и да ползват по-малки куки. :wink:
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Ivak, можем да ги накараме да оголят оловата :D . Ей сега ще им спретнем една тема "Усеща ли сома гумата" :wink: .
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

:lol: :lol: :lol:

Не знам какво ще оголват, но таз годишния рекорд е от Дунав. Уловен е около устието на река Янтра и тежи 79 кг
има си снимки и всичко.
А дали ще има ямаха :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Сома е много Умен.
Освен че усеща, той знае, че това не е какво да е олово,тел, желязо или стоманено въже ! Той разсъждава.
Той знае, че това е Капан - на него има вързана кука да го улови ! Жалко, че сома няма среден пръст да ни го покаже.
Но, Той не знае колко много желязо има в Дунав - от времето на Руско-турската война,
Първата световна война, Втората световна, милионите железа и железца дето ката ден
си падат и се хвърлят във водата ..кой където намери и както може....международни железа...от кораби,шлепове, лодки, от брега.
Ами колко олово е накъсано от рибарите за 50-60 години - и точно там ,на тези сомски места и до днес се лови сом !
Егати сома- Той требе да се е скрил в миша дупка...или да е станал железен...
======================================================
П.С. Лових сом и улових точно до потънали железни шлепове-виждат се при по ниско ниво.А колко много хора ловят сом от брега покрай разни железааааа...стърчащи въжета и потънал скрап.Па да не говорим колко "всякакви железа" има потънали в лиманите и пристанищата, но хората са ловили и си ловят сом на Ура там !
======================================================
P.S.2 -И върха на всичко е, че тази " сомски секрети ", тази "полезна" информация могат се четат само ако се регнеш.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Хареса ми мнението Педро.Доста оригинално си го написал.Само едно леко въпросче. :?: Когато готвиш на фурна-пипаш ли вътре във нея :!: :?: Или знаеш,че има жиш :!: Фурната също е метал,но явно ти не ядеш от него.Иначе щеше да си железния Педро.Сетих се :idea: Знаеш как да взимаш месото от там.Не беше толкова оригинално,но е нещо подобно на това,което написа ти. :lol: :P :lol:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Teleto,
Еййй - добре се аргументира ! Мълча. Спор няма ако рабтата опре когато нещо ти влезе в устата.И аз ги детектирам металите ..па и костиците...
Тая гад сома голяма глава има ..гла ва -ударението и на 2-те а..по врачански !
Не ще да е куха...умен куче.... както казват циганите.Иначе щяхме да ги ловим като плуващи кратунки отгоре по реката...
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Сега ми хареса повече. :wink: :roll: :oops: :idea: :P
quietriot
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от quietriot »

И кво понеже е баро тарикат сома -усеща метала и стръвта тарикаски се примъква до куката барва стръвта лееееееекинко отстрани да не се бодне случайно и без да го няма.А Емиле как мислиш дали е сом фурнаджия тоя дето ти беше нахапал клена по главата :wink: :wink: :wink:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Това е тема за размисъл.
Да.. ама не...нещо такова се заформя.
Лапа ли воблерите с куките - лапа ги.
Лапа ли клатушките - лапа ги.Ма тва е нищо...
В този или в другия форум четох за сом,мнооо голям сом, уловен мнннооо отдавна...
Та в корема му намерили немска каска.Сигурно е искал да я нахлупи на главата си, да
заглуши малко кльонка, ама нали устата му е по-голяма от главата ,без да иска я е глътнал....
Та затова като си кажа Да- усеща...и веднага нещо противоречащо излиза наяве..и става Да ама Не.
Под усещане аз разбирам от разстояние - може да е милиметри !
То като ти влезе в устата и умрял ще усети желязото.Така и баба знае.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Приятелю, quietriot, много са въпросителните, а го няма още панацея на сомовете, за да ти отговори и да ти светне всичко отведнъж. С малко опит няма как да се получат нещата. Как да ти отговори Телето, да се превърне на риба и да ти каже какво усеща ли? Представи си ти, че си сом, че живееш във водна среда, полусляп и трябва да се храниш и инстинкта ти за оцеляване(доминиране) е над всичко. Аз също търся отговора на много въпроси, но скриването на металните елементи по линията за мен е стратегия No.1 и така ще бъде, докато не се убедя в противното. Повечето от уловените сомове са спразен корем. Това означава, че е уловен режима им на хранене. Нормално е да се приеме, че гладния сом е по-малко мнителен и по-склонен към атака.
Иво Ломски
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иво Ломски »

Даааа, явно гладът е основният елемент, предполагам няма спорове на тая тема, а оттук натам въпросът е как да се провокира по най-добрият начин!!!Останалото, като избор на стръв, покрития и монтажи са само елементи на провокация....., не отричам че са много важни и движещата сила в случая се казва - мнителност!
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Сома е хищник и не бива да забравяме това.Да,атакува воблери,блесни,клатушки и тем подобни.Но те имитират болна рибка и винаги са в движение.Защо не метнем блесна да дъно и да чакаме да я налапа.Защото и вие знаете,че това няма да се получи.1-я сом който улових на самостоятелно кльонкане беше 6кг.Във стомаха му намерих.Пакетче от нес кафе и листо.Тези неща не ги е налапал от дъното.Пакетчето му е блеснало.Ако можем дразнейки го с кльонка да го накараме и да гони.Може би няма да крием куките.Но за сега сме му дали възможност само да се увърта около стръвта с минути.
KRASSI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от KRASSI »

Pedro написа:Та в корема му намерили немска каска.Сигурно е искал да я нахлупи на главата си, да
заглуши малко кльонка, ама нали устата му е по-голяма от главата ,без да иска я е глътнал....
А може просто да е вечерял с това което е носило каската на главата си :roll: :roll: - среден на ръст , млад и крехък , приятно закръглен Немец :idea: :idea: . Нали каза че сома е бил мноооооооо голям :lol: :lol: :lol:
Те немците за тва изгубиха войните - щото на половината каските им още лежат в коремите на сомовете по Дунава. :idea: :idea: :idea: :idea:
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

"Сома може седем дена да не яде, но на седмия тръгва и се храни"- това са думи на сомаджия, признат от мен, ма къде съм аз, къде сте вие :mrgreen: (шегичка). Когато стомахчето му се изпразни, към главния мозък се подават импулси и сомчо изпитва ГЛАД(их как ми се иска в тоя момент да съм там). Тогава сома преминава към активно(офанзивно) хранене, основно нощем. И ако случайно не докосне с мустаки метала, нищо не може да го спре да ви направи щастливи. Когато налапа, обаче не може да не усети метала. Сома не е като хищниците с безчувсвена уста, той е всеяден(Емо!). Щом го усеща, що не плюе, ами стиска като за световно, поне това чух- трудно налапва, но и трудно пуска??? Като тръгне да се храни, налита на всичко що се движи, значи движението го провокира. Обаче явно движението на нашата стръв му се вижда неестествено. Или пък го гразнят другите елементи по линията, които той също усеща, щото и те се движат. :arrow:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Когато налапа, обаче не може да не усети метала. Сома не е като хищниците с безчувсвена уста, той е всеяден(Емо!). Щом го усеща, що не плюе, ами стиска като за световно, поне това чух- трудно налапва, но и трудно пуска??? Като тръгне да се храни, налита на всичко що се движи, значи движението го провокира. Обаче явно движението на нашата стръв му се вижда неестествено. Или пък го гразнят другите елементи по линията, които той също усеща, щото и те се движат. :arrow:
Това беше добро инфо за мен.Не знаех,че всичко е така просто.Ама кво да правя уча се още. :axe:
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”