Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Апнеа
Модератор: nkolev66
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Апнеа
Здравейте,
не се гмуркам, но следя темите за подводен риболов с интерес. На няколко пъти вече срещам термините "правилно раздишване", "хипервентилация" и тн., но не намерих тема, в която да се обяснява начина на правилно раздишване.
Дайте да прочета нещо по въпроса
не се гмуркам, но следя темите за подводен риболов с интерес. На няколко пъти вече срещам термините "правилно раздишване", "хипервентилация" и тн., но не намерих тема, в която да се обяснява начина на правилно раздишване.

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
...аз лично обръщам внимание на продължителноста на апнеята си , само когато съм на пределна за мен дълбочина - 15 - 20 метра , стигна ли дъното броя бавно до 25 и после задължително нагореbgbul написа:Колко е една нормална апнея - не професионална ? Да речем средна за харпунджия само през лятото ?

-
- ще става разбирач
Mоя скромен опит-правилно раздишване в началото на сезона-на колкото метри се гмуркам,толкова минути раздишвам,отпуснат на повърхноста.След един два излета,времето за раздишване намалява,ако се целя до 8 метра.Ако гмуркам след 8 до 10-12,правилото си важи мунути=метри.Дълбоко и постояннно като темпо раздишване,и един пример ,при който на мен ми светва че съм прекалил с раздишването.Когато раздухвате огън,случвало ли ви се е да имате леко охлаждане в гърлото,последвано от леко замайване,и дискомфорт?За мен това е сигурен признак за хипервентилация ,при която пре насищането с кислород,може да забави рефлекса за тялото и ума кога е безопасно да се изплува(т.е.запаса с кислород е достатъчен за достигане на повърхността).Получава се якото усещане че въздух има за още поне 10-30 секунди,порива е забавен до такава степен,че идва момента, в който мозъка удря гонга, че това е предела а над теб има 2 или 0.5 м.вода и ти трябва да вдишаш.Каквото и да е.Преодолееш ли и това,стоейки на дъното и чакайки риба идва по-страшното.Там опит нямам .Моята "Самба" беше току на брега,следвана от блекаут и шамари до като ми омекнат зъбите.Хипервентилацията е за хора които знаят кога да излязат.Като при секса-когато ти е най- хубаво,трябва да излизаш.Даже малко преди това.chirusa_bg написа: "хипервентилация" и тн., но не намерих тема, в която да се обяснява начина на правилно раздишване.

Усетиш ли замайване-почивка и след това отначало.Вдишай,Издишай. До 10 метра апнеа от 45 секунди за сезонен любител гмуркач за мен е повече от добра.
МНЕНИЕТО ПО ГОРЕ Е ЛИЧНО МОЕ И НЕ АНГАЖИРА ЗА КАКВАТО И ДА Е КОМПЕТЕНТНОСТ,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ Е ПРИДОБИТО ОТ ЛИЧЕН ОПИТ.ОПИТИТЕ САМИ ДА ПРИДОБИЕТЕ НАВИЦИ И ТЕХНИКИ БЕЗ КВАЛИФИЦИРАН В ОБЛАСТТА ПАРТНЬОР Е ВАША ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
-
- научил се да хвърля
Отдавна чакам тия мнения на хора с опит.
Мога ли да обобщя? Няма да е добре да се стискаме като сме на дълбоко, независимо колко сме се раздишвали. Или с други думи времето под водата не е добре да става за сметка на много интензивно раздишване или за сметка на инат или спортен хъс.
Мога ли да обобщя? Няма да е добре да се стискаме като сме на дълбоко, независимо колко сме се раздишвали. Или с други думи времето под водата не е добре да става за сметка на много интензивно раздишване или за сметка на инат или спортен хъс.
-
- ще става разбирач
Първо
в басейн,изводи,после да те клати вълната и да ти гъргори плюнката в шнорхела,да те дърпа мъртвак и да се чудиш как може да се оплетеш със всичката тая простотия като въжета,буйьове и харпуни...Аз плувам и се гмуркам от 5 годишен,и пак почвам отначало дето се вика всеки сезон.Но да общото е- не се надценявай.То само си идва като преценка и всеки метър плюс и всяка секунда отгоре носи радост като на хлапе гръмнало първото попче.Има къде по компетентни съфорумци от мен,състезатели и прочие....Аргументи и факти няма да липсват ,които да ме оборят и да докажат кое е правилното.Аз толкова знам.

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
-
- научил се да хвърля
Момчета, преглътнете кой обида, кой егото си, кой мързела си и разровете в "Спиърфиш" темите за апнеа, хипервентилация, ментална подготовка и пр. Там се занимавахме доста време с тези неща и всичко е изписано. Не вярвам някой да седне сега пак отначало всичко да преписва тук, най-малкото заради това, че всички мнения, съвети и знания са колективна придобивка на цялата ни не толкова голяма общност. Булти е написал много тук, но има още много за писане. Проблемът с апнеата и подготовката на гмуркачите в някои държави е достигнал до нива на идеология, в научни изследвания се инвестират пари и на военни, и на цивилни институти. Така сериозна информация често се "изхлузва" и за обща употреба, като просто трябва език и четене в чуждоезични сайтове. Това са правили и доста момчета, които са пренесли прочетеното в темите в "Спиърфиш".
Ето един пример за нещо, което аз научих там от Петьо Златев (Sea-Wolf), Dobs Yavorsub и други. Явор е друга бира, той често пие вода от извора, лични приятели са му едни от най-големите в морето, но го мързи да пише статии. Петьо и Добри обаче преписаха сума нещо от чужди източници, което е ценна база данни.
Става дума за хипервентилацията. ОГРОМНА ЗАБЛУДА е, че чрез хипервентилация преобогатяваш организма с кислород!!! В кръвта ти има "Х"-количество хемоглобин. Всяка молекула хемоглобин присъединява 4 молекули кислород. Толкоз!!! Да се пръснеш от раздишване, повече не можеш да поемеш! Това обаче, което аз не знаех до преди 3-4 години е черешката на тортата - мозъкът ни няма датчик за количеството кислород в кръвта!!! Отчита се количеството въглероден двуокис! Той натиска червеното копче на поривите за дишане, защото в нормални условия е в обратна пропорция на наличния кислород - просто клетките като приемат кислород, отдават СО2. Когато прераздишваш (хипервентилираш), ти намаляваш драстично СО2 в кръвта и така забавяш реакцията на сензора в мозъка, ЛЪЖЕШ ГО!!! Да, ама мозъкът работи с кислород и когато кислородът свърши, МОЗЪКЪТ ИЗКЛЮЧВА, независимо, че не усещаш непреодолим порив за дишане! Поривът за дишане е билетчето ти за живота и с него не трябва да се ебаваме!
Мнението на Grizmin също е изключително точно! Всеки организъм има първо индивидуални възможности, после идва тренинга, но всичко трябва да става бавно и с внимателно самонаблюдение, в състояние на спокойствие (Spear обича думата "релакс"
), като според мен задължително преди това трябва да имаш солидна теоретична подготовка, колкото и това да е повод някой практик да ви поднася!
Булти тук някъде спомена за Генчо Павлов. Моите първи учители по подводен риболов бяха няколко негови приятели - художници от София. Запознах се стях през лятото на 1982 г. на Варвара и те още преживяваха скорошната му смърт (есента на 1981г.) Още помня уроците как да хипервентилирам, които ми даваха. Това бяха знанията и постановките тогава. После съм го правил години наред, та до скоро. Е, Господ е бил с мен, а и аз никога не съм бил дълбочинен гмуркач. Генчо Павлов обаче се удави в Турция на състезание, като дълбочината е била между 15 и 20 м. Там вече хипервентилацията е самоубийство!
В заключение се сещам за една изповед в няколко изпуснати думи на Вальо Люцканов - републикански шампион по подводен риболов, национален състезател от клуб "Нафтекс" - Бургас. В поста си в една от темите с дискусия за раздишването призна, че и той до преди 3-4 г. е хипервентилирал според "методиката" у нас. Вече не го прави...
Мойте 2 ст. ...
Ето един пример за нещо, което аз научих там от Петьо Златев (Sea-Wolf), Dobs Yavorsub и други. Явор е друга бира, той често пие вода от извора, лични приятели са му едни от най-големите в морето, но го мързи да пише статии. Петьо и Добри обаче преписаха сума нещо от чужди източници, което е ценна база данни.
Става дума за хипервентилацията. ОГРОМНА ЗАБЛУДА е, че чрез хипервентилация преобогатяваш организма с кислород!!! В кръвта ти има "Х"-количество хемоглобин. Всяка молекула хемоглобин присъединява 4 молекули кислород. Толкоз!!! Да се пръснеш от раздишване, повече не можеш да поемеш! Това обаче, което аз не знаех до преди 3-4 години е черешката на тортата - мозъкът ни няма датчик за количеството кислород в кръвта!!! Отчита се количеството въглероден двуокис! Той натиска червеното копче на поривите за дишане, защото в нормални условия е в обратна пропорция на наличния кислород - просто клетките като приемат кислород, отдават СО2. Когато прераздишваш (хипервентилираш), ти намаляваш драстично СО2 в кръвта и така забавяш реакцията на сензора в мозъка, ЛЪЖЕШ ГО!!! Да, ама мозъкът работи с кислород и когато кислородът свърши, МОЗЪКЪТ ИЗКЛЮЧВА, независимо, че не усещаш непреодолим порив за дишане! Поривът за дишане е билетчето ти за живота и с него не трябва да се ебаваме!
Мнението на Grizmin също е изключително точно! Всеки организъм има първо индивидуални възможности, после идва тренинга, но всичко трябва да става бавно и с внимателно самонаблюдение, в състояние на спокойствие (Spear обича думата "релакс"

Булти тук някъде спомена за Генчо Павлов. Моите първи учители по подводен риболов бяха няколко негови приятели - художници от София. Запознах се стях през лятото на 1982 г. на Варвара и те още преживяваха скорошната му смърт (есента на 1981г.) Още помня уроците как да хипервентилирам, които ми даваха. Това бяха знанията и постановките тогава. После съм го правил години наред, та до скоро. Е, Господ е бил с мен, а и аз никога не съм бил дълбочинен гмуркач. Генчо Павлов обаче се удави в Турция на състезание, като дълбочината е била между 15 и 20 м. Там вече хипервентилацията е самоубийство!
В заключение се сещам за една изповед в няколко изпуснати думи на Вальо Люцканов - републикански шампион по подводен риболов, национален състезател от клуб "Нафтекс" - Бургас. В поста си в една от темите с дискусия за раздишването призна, че и той до преди 3-4 г. е хипервентилирал според "методиката" у нас. Вече не го прави...

Мойте 2 ст. ...

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Благодаря Ви!
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
....ми аз се скъсах да преглъщамБат' Гойко написа:Момчета, преглътнете кой обида, кой егото си, кой мързела си и разровете в "Спиърфиш"

как раздишвам
...поемам въздух дълбоко , като почвам от горната част на гръдния кош и постепено пълня целия гръден кош и успоредно с това пълня и корема , изпълването е на макс , но без напъване , ще цитирам пак най-великия човек на Земята - Петър Дънов , писал съм го и по горе : " ..когато вдишваш Бог се разкрива пред теб , когато издишваш ти пред него ..." поемането на въздух може да бъде чисто механичен процес , но може да бъде и психичен , самото вдишване е един вид молитва към Създателя , когато ти си в хармония със себе си , ще откриеш по лесно пътя към Творецът , по лесно ще се настроиш на неговата честота , при вдишване си представям как потоците прана или божествена енергия от белия ми дроб се концентрират в слънчевия сплит , мисля си за такива нещица или например 'Боже , колко е вкусен въздухът ти " а не си мисля - колко дълбоко ще се гмурна или ква риба ще срещна ...
Последно промяна от Булти на Вто Апр 20, 2010 10:22 am, променено общо 2 пъти.
как раздишвам
...и тук ще споделя една моя малка тайна , не знам как го правят по света , но когато аз раздишвам за по сериозна дълбочина или съм оставил харпуна си на дъното или съм го закрепил между краката си - да ми бъдат свободни ръцете , компромис е да го държа с една ръка
...при поемането на въздух разтварям ръце широко настрани и се изпъчвам максимално ...след като съм вдишал следват няколко секунди в които тялото е в абсолютен покой ,тая пауза съм взаимствал именно от квадратната пранаяма за която съм писал по горе ( за по лесно си представете цикъла на отварянето и затварянето на клапананите за въздух на едно ДВГ
) , тая пауза е тънката нишка която ни дели от хипервентилацията ...

как раздишвам
...след тая пауза , която трябва да бъде еднаква през всичките цикли
, следва издишването - сега ти се разкриваш пред Него , в зависимост кво си ял и пил предната вечер - такъв ще бъде и дъхът ти
, през самото издишване също си помагам с ръцете - в края на процеса те са кръстосани пред гърдите и освен и че стягат гръдния кош - истиквайки и последния въздух навън от него , но и натискат корема надолу - избутвайки навън и въздуха от него , в края на издишването аз съм все едно изсъхнала бобова шушулка - в мен няма нищо , следва познатата пауза неподвижност и пълна застиналост от няколко секунди ...и после отново разтварям ръце и Бог навлиза в кръвта ми ...колко пъти повтарям цикъла ми е трудно да кажа , тъй като в такива моменти съм супер концентриран в дишането си и не съм много на себе си , но мисля 6 или 7 вдишвания са достатъчни ...

как раздишвам
... и изобщо трудно се реших да напиша това , тъй като си е чисто интимен момент и винаги после ще се намери някой олигофрен да изръси някоя простотия и да те накара да съжаляваш ...предполагам по тая причина не пишат и доста от пеканите гмуркащи се братя
...дано съм бил полезен ...тъй го правя аз ...и за градивни критики - ВИНАГИ ГОТОВ 

-
- ще става разбирач
Ето че има какво да се научи,така че този скромен колектив тук по-лесно стига до решения и изводи,но този който наистина иска да научи нещо различно от мнение и препоръка,трябва да чете,да мине през доктора поне един път годишно,да чете не само тук , а и в спиърфиш,апокс,дйип блу, медфиш,.....да прочете от кора до кора "Мълчаливия спорт" на Д.Минев, "Подводния риболов" на Д.Минев,В.Василев,Ал.Божков и да си отбележи местата които не са му ясни,да ги прочете пак и да пита.Съвет давам ако знам отговора и ако ме питат.Когато преди много години исках да кажа на един колега летовник да изпусне въздуха малко на руския РП- 2 и да не се опитва да го зареди натискайки в скалата пред себе си стрелата на сушата, си казах че не бива да се обаждам при положение че той беше поне с 15 години по голям от мен.Имаше запасана найлонова торбичка на банските вместо кукан,маска гърне "маде ин БГ" Толкова нервиран човек не бях виждал него ден.И реших проблема за мен поне с чест-казах му че така ще изкриви стрелата.Той сам попита как тогава да я зареди,тогава му казах да изпусне малко въздух.Споменах ли, че помпата си беше завита още на оръжието:?: Намерихме клечка ,станахме целите в масло,но човека успя да размаже няколко кучета и попове в скалите после и беше горд,с ненакърнена чест от едно 12 годишно пишлеме.Сигурен съм ,че после е размислял надълго и нашироко,и най-вече не е повтарял грешката си.
Та такива сме си особняци хората,трудно говорим за личните успехи и провали,сякаш ни е срам,от това, че можем нещо повече от другите,или още по зле-не знаем нещо ама не питаме."Щото мъжете винаги знаят"
Тук не става въпрос за посоката накъде е село Търкали -бурканско, а за живот.Нашия живот.Заради това пиша лични мнения,понеже дори да съм чел чуждия опит,няма как да го препоръчам.Насоки -да, но за друго не се смятам за зрял и опитен.Още ми бият лимките в главата и не се смятам за достатъчно улегнал и мъдър.Гринго има много добър подпис в спиърфиш.Аз също още се уча.
Заради това ценя мненията на всички вас ,независимо в кой форум пишете.Просто аз избягвам да пиша тук и там.
Но не защото ме е страх от конкуренция или критика.Дай боже да ни критикуват опитните тук,а не да гледаме в земята когато вече е късно да казваш каквото и да е.Както каза майка ми,"Има мъдри и смели водолази,но Стари смели водолази няма." Позволявам си да черпя от нейния опит,все пак е имала добри треньори и една торба медали от състезания по подводен спорт. От нея са ми и книгите за морето и първите уроци по плуване и рисуване...но се отплеснахме от темата.На слука и на равни на всички. 
Та такива сме си особняци хората,трудно говорим за личните успехи и провали,сякаш ни е срам,от това, че можем нещо повече от другите,или още по зле-не знаем нещо ама не питаме."Щото мъжете винаги знаят"

В подкрепа на думите на Булти относно дишането, горещо ви препоръчвам да изслушате някои откъси от интервю с Христо Илиев, български йогин:
В част 2 след 3:55 минути:
http://www.youtube.com/watch?v=DTSfLi4- ... re=related
В част 2 след 8:25(пушачите са йогини с обратен знак):
http://www.youtube.com/watch?v=3rR_bfxJ ... re=related
продължението е в ч.4:
http://www.youtube.com/watch?v=5sV_uthh ... re=related
А най-добре е да изгледате и 10-те части
В част 2 след 3:55 минути:
http://www.youtube.com/watch?v=DTSfLi4- ... re=related
В част 2 след 8:25(пушачите са йогини с обратен знак):
http://www.youtube.com/watch?v=3rR_bfxJ ... re=related
продължението е в ч.4:
http://www.youtube.com/watch?v=5sV_uthh ... re=related
А най-добре е да изгледате и 10-те части

-
- научил се да хвърля
Булти,е това е разликата м/у индивид и личност !!!Булти написа:...аз съм на мнение , че индивидите споделящи общи интереси в общи сайтове са оцеляващият човешки вид за сметка на всички останали ...друг е въпроса , кой колко дава от себе си ...
Юли това за 10-те части дето трябва да ги изгледаме е някъв майтап или ???
Щото докато ги гледам ще минат и калканите,и кефалите и целия сезон и няма да мога да се намокря даже....това е за през зимата

"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."