Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Туй-онуй за сонара
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Re: Туй-онуй за сонара
това с импулсите е така- некои го дават други марки се срамуват да си го кажат
, ето некои които аз знам - това са пулса в минута furuno fcv620:Max. 3,000 pulse/min,raymarine ds400x:1428 pulses / min.furuno ls4100:1500 pulse/min

Ето и картинка на четирилъчева сонда - Quadra Beam.Разположението на лъчите под лодката.

Това е добре, но е още по-добре да има коментар към самата графика ( снимка 2) за това, кое какво е.piranha написа:Ето и картинка на четирилъчева сонда - Quadra Beam.Разположението на лъчите под лодката.
Аз ще започна с нещо малко, а колегите, които използват четирилъчев сонар с цветен дисплей, нека да довършат коментара:
Разглеждам втората снимка - екранната графика:
Цветовете (от червено - през оранжево и жълто - до залено, синьо и бяло отговарят (като аналог) на сивата гама при черно-белите сонари. Ако най-тъмно-червеното отговаря на наЙ-силния отразен сигнал (т.е. изобразява твърдото дъно), то това мисля, че отговаря на съответното ниво на черното (или бялото в зависимост от избрания сонарен режим - Inwerse, Structure ID ....) при черно-белите сонари. Междинните цветове (от червено през оранжево до жълто), отговарят на съответните нива на сивото при черно-бял сонар за съответния режим. Зеленото, синьото и бялото са най-слабите отразени сигнали при цветния сонар, което отговаря съответно на най-светлите - до бяло (или на най-сивите до черно в зависимост от режима Inverse или Structure ID или ...) за черно-бял сонар. В този ред на мисли, как да се разчете горната цветна картина за дънния слой и за водния слой. Или - кое е твърдото дъно, кое е рибата, кое е меката растителност, кое е дънер при цветната графика?
Ако сбърках нещо - корегирайте ме.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ягер1,не зацепих с кво съм те подвел?
На Снеки му е лесно сега да ми вади превод,но това нищо не обяснява!Той мислеше преди,че сонарът засича мехура,та нека сега ми преведе,какво значи "изходящо напрежение от целия предавателен цикъл" и "изходящо напрежение в най-високите точки на цикъла"?
Щот е важно не да препишеш,а да осъзнаеш написаното!
Не виждам обаче смисъл от задълбаване в техническите данни,щот в упътването на Лоурънс е написано-"С течение на времето всеки риболовец изгражда СОБСТВЕН прочит на видяното на екрана на сонара",тоест нещата са малко относителни при прочита на видяното!
Само собственният опит,може да даде точен прочит на данните от софтуерът,на сонара!
И най-вече,уловената риба с негова помощ!
Сонарът помага малко,но не лови рибата! 

Troli Rapala написа:Не знам що Пиранята си продава сонара,но явно няма опит и за това не е изключил FISH-ID!Този режим на работа се използва само при една-две ситуации в лодката,т.е. изключително рядко и не се препоръчва в ежедневието!Реално Пиранята не вижда точно нещата в този режим!Ягер1,ако ти трябва толкова да видиш дъното се насочи,към втори сонар щот вече имаш Фишфайндър-риботърсачка и си купи DSI от Лоурънс-Даун-сайд имаджинг-дънопоказвачка!Следващото от което зависи цената е ъгълът на сондата-малък ъгъл=малко грешки=висока цена!Най-скъпата сонда е двулъчева на Лоурънс и струва 1000$!
![]()
![]()
1600W Пик до Пик означава,че сонарът предава-приема-обработва до 1600 импулса/звук/ за 1-час!
![]()
Честотата се измерва в "Херци", Напрежението се измерва във "Волти", а МОЩНОСТ-та във "ВАТОВЕ". Когато говорим за Ватове, не трябва да смесваме честотата (Херци). Или, Пик до Пик се измерва във ВАТОВЕ, т.е. имаме мощност, а не честота. Моята грешка е, че смесих непростимо за мен тези две понятияTroli Rapala написа:Ягер1,не зацепих с кво съм те подвел?..................................................................................... "изходящо напрежение от целия предавателен цикъл" и "изходящо напрежение в най-високите точки на цикъла"?
Не виждам обаче смисъл от задълбаване в техническите данни,щот в упътването на Лоурънс е написано-"С течение на времето всеки риболовец изгражда СОБСТВЕН прочит на видяното на екрана на сонара",тоест нещата са малко относителни при прочита на видяното!
Само собственният опит,може да даде точен прочит на данните от софтуерът,на сонара!

Това, което писах за честотата (имайки предвид Пик до Пик) в предния си пост, за което се извиних, важи за друг (честотен) параметър на сонарите, а не за Пик до Пик ! Това е

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- и господ не е толокова добър
Ами тролчо, какво съм мислил, не е важно.Човек се учи докато е жив.Разликата между мен и теб е, че аз се уча цял живот а ти просто тъпчеш на едно място.Някой хора в края на кариерата си стават генерали, други си умират реднициTroli Rapala написа:Ягер1,не зацепих с кво съм те подвел?На Снеки му е лесно сега да ми вади превод,но това нищо не обяснява!Той мислеше преди,че сонарът засича мехура,та нека сега ми преведе,какво значи "изходящо напрежение от целия предавателен цикъл" и "изходящо напрежение в най-високите точки на цикъла"?

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не знам що го прие,като заяждане,но на мен ми отне 2години да разкрия кво значи 4000W Пик до Пик!
Накрая случайно го прочетох в "Нешънъл Джиографик"-"Картографиране на дъното на Северния ледовит океан"!
Който търси намира и накрая се развива! 

-
Troli Rapala написа:Не знам що го прие,като заяждане,но на мен ми отне 2години да разкрия кво значи 4000W Пик до Пик!Накрая случайно го прочетох в "Нешънъл Джиографик"-"Картографиране на дъното на Северния ледовит океан"!
Който търси намира и накрая се развива!

преди време пуснах една тема колеги да си кажат мнението са дигиталните сонари и сравнени с останалите : http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=142&t=45633
Но явно съм е сложил на грешно място защото никои не се отзова. да се включа тук - не сам нов с работа с сонара , гледал сам ги тези дето правят образ на дъното но все пак как стои въпроса с главното - как открива рибата , това че ориентира дали в ляво или в дясно маи не е толкова важно - как е с оделянето на дънните риби или тези които се движат или лежат на дъното?
Но явно съм е сложил на грешно място защото никои не се отзова. да се включа тук - не сам нов с работа с сонара , гледал сам ги тези дето правят образ на дъното но все пак как стои въпроса с главното - как открива рибата , това че ориентира дали в ляво или в дясно маи не е толкова важно - как е с оделянето на дънните риби или тези които се движат или лежат на дъното?
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Хохо,наистина мястото на темата ти е тук!HDS-серията на Лоурънс е най-новото и най-доброто при сонарите,защото е Цифров и за това е Хай-дефинишън-сонар!Звукът,който пуска сондата е дигитален=прецизен=малко странични шумове!Щот проблема на всеки сонар е изчистването на шума предизвикан от други обекти под водата и от самата вода!Дигиталният звук е само с 250W Pik to Pik=32W R.M.S.,но това се равнява на 30000W PtP=3750R.M.S!До 2009г. всичкки сонари обработваха дигитално аналоговите звуци при които шумът е повече=грешки=относително точно инфо на екрана!При хай-дефинишън на Лоурънс=дигитален звук=дигитално обработен=дигитално филтриране=минимум шум и грешки=максимално реална картина=ново поколение екран=повече мишени/риби/...... ......................

не знам защо некои залитат на огромна мошност сонари/някои говорят дори са 1квт мощост/ проблема при риболов в плитки води - 20-30 - 50 до 100м не е в мощноста а така наречения trasmit rate или TX rate т.е. броя на пулса в минута. ниския клас сонари са с 20-30 -50 импулса в мин/дори при тях ако се допре леко с ръка долната страна на сондата може да се усети като -леко цък-цък. високия клас сонари е с 300-1000 дори 3000 имп/мин. поради краткото растояние и късото време за отиване и вращане, редкия брои импулси не дават добра картина на дъното. а иначе и ниския клас сонари дават добра картина при 100-150м но са зле за плитко. не казвам че мощноста не е важна но за плитки води до 100м мощност от 300вата е пре достатъчно да прати силен сигнал които да се отрази и върне от дъното.
само едно допълнение за залитащите на голяма мощост сонари при риболов в плитки води. новите дигитални сонари процесора регулира мощноста и го намалява в зависимост от дълбочината - при много силен сигнал в плитки води, отразения силен сигнал се връща от повърхноста,лодката обратно към дъното,връща се обратно и става мазило -двоино и троино дъно, и т.н нереални неща. според мен при риболов до 100м 300 вата за неконтролиран от процесора мощост на сондата е достатачно.1-2 киловата е за дълбочини от 1000 -2000м - ама пък и кои е този дето лови риба на 2000м??
-
Напишете нещо за самата чувствителност.Нали намаляме и увеличаваме чувствителността с цел по-детайлно изображение. Какъв е принципа и от какво се влияе, мощност, дълбочина, скорост и др. фактори.
Питам, защото ако се влияе от мощността за какво ми е много мощен сонар, при положение , че го намалям на половина за да махна шумовете 

всеки сонар грубо е от 2 части излачвател/предаваел/ и приемник. мощноста е показател за предавателя които чрез сондата излъчва звуковия сигнал а чуствителноста е характерискика за приемника които приема отразените звукови вълни. материалите в по голяма или по малка степен поглъщат и отразяват различно звука. твардите материали поглащат по малко и отразяват повече от звуковата вълна. предавателя трябва да има такава мощност за да може да стигне до даното ,да преодолэ поглащането от самата вода,и да може да се върне и приеме от предавателиа. чуствителноста на приемника и силата на приетия отразен сигнал при цветните се изобразява на екрана с различни цветове а при черно белите с различни нюанси на сивото.при намалиаване на чуствителноста се елиминират в различна степен слабите отразени сигнали.при тези с фиксирана мощност исчистването на слабите сигнали /които може да са различни вторични отразени паразитни сигнали но може и да е от риба/ става само с регилиране на чуствителноста/gain/.положението става много ясно при новите дигитални сонари - там процесора регулира не само чуствителноста но и силата на излачвания сигнал /при Raymarine например процесора обработва и регулира повече от 200 различни параметра в секунда/. за пример, ако се сложи на ръчно мошноста на 600 вата и 15-20м дълбочина на екрана става мазило от вторични отразени сигнали. разликата м/у нисък и висок клас осезателно добре си проличава при риболов не в далбоки а в плитки 20-30 50м води.
ПП. ако изключим дигиталните сонари за мен при наи масовия риболов - в води до 30-50-100м има следните данни : мощност 300 вата,2 лъчев, цветен екран с поне 320х240 пиксела./ една от основните причини да си сненя един от наи добрите за мен произвеждани аналогови сонари на Furuno които ползвах 10 год беше че с годините и отслабване на зрението ми
трудно различавам вече нюансите на сивото/. е ако някои търси риби на 300-500м е вече друга бира и друга тема 
ПП. ако изключим дигиталните сонари за мен при наи масовия риболов - в води до 30-50-100м има следните данни : мощност 300 вата,2 лъчев, цветен екран с поне 320х240 пиксела./ една от основните причини да си сненя един от наи добрите за мен произвеждани аналогови сонари на Furuno които ползвах 10 год беше че с годините и отслабване на зрението ми

Много точно е обяснено колега. Много често, хората се заблуждават, че колкото е по-мощен един сонар, толкова по-добре. Да, ама както казваш, кой в България лови на повече от 40 метра ???? (за сладководен водоем) ???. Освен това, сонарите имат и една функция, за филтриране на ШУМОВЕТЕ, а шумовете, се усилват толкова повече, колкото е по-мощен сонара. тази функция обаче, освен паразитните шумове реже и част от полезните сигнали. Вярно е, че скъпите (разбирай най-просто казано по-мощните) сонари имат по-сложен софтуер и са заложени повече параметри, които се следят и автоматично се регулират с цел - по-добра и по-детайлна картина, но това е предимно за подобряване на по-дълбочинните сигнали. Ако мога да си позволя два примера:xoxo написа:всеки сонар грубо е от 2 части излачвател/предаваел/ и приемник. мощноста е показател за предавателя които чрез сондата излъчва звуковия сигнал а чуствителноста е характерискика за приемника които приема отразените звукови вълни. материалите в по голяма или по малка степен поглъщат и отразяват различно звука. твардите материали поглащат по малко и отразяват повече от звуковата вълна. предавателя трябва да има такава мощност за да може да стигне до даното ,да преодолэ поглащането от самата вода,и да може да се върне и приеме от предавателиа. чуствителноста на приемника и силата на приетия отразен сигнал при цветните се изобразява на екрана с различни цветове а при черно белите с различни нюанси на сивото.при намалиаване на чуствителноста се елиминират в различна степен слабите отразени сигнали.при тези с фиксирана мощност исчистването на слабите сигнали /които може да са различни вторични отразени паразитни сигнали но може и да е от риба/ става само с регилиране на чуствителноста/gain/.положението става много ясно при новите дигитални сонари - там процесора регулира не само чуствителноста но и силата на излачвания сигнал /при Raymarine например процесора обработва и регулира повече от 200 различни параметра в секунда/. за пример, ако се сложи на ръчно мошноста на 600 вата и 15-20м дълбочина на екрана става мазило от вторични отразени сигнали. разликата м/у нисък и висок клас осезателно добре си проличава при риболов не в далбоки а в плитки 20-30 50м води.
ПП. ако изключим дигиталните сонари за мен при наи масовия риболов - в води до 30-50-100м има следните данни : мощност 300 вата,2 лъчев, цветен екран с поне 320х240 пиксела./ една от основните причини да си сненя един от наи добрите за мен произвеждани аналогови сонари на Furuno които ползвах 10 год беше че с годините и отслабване на зрението митрудно различавам вече нюансите на сивото/. е ако някои търси риби на 300-500м е вече друга бира и друга тема
Все едно да имаме мощен телевизионен сигнал, който достига до телевизора и ние да искаме допълнително да го усилим с усилвател на антената. Да, ама тази антена приема заедно със сигнала на изображението още и така наречения шумов сигнал. Минавайки през усилвателя, този шумов сигнал се усилва заедно с полезния сигнал и на екрана на телевизора картината се влошава, вместо да се подобри.
Използването на скъпи и мощни сонари за нуждите на сладководния риболов не е оправдано по мое скромно мнение, защото за дълбочините, за които се използва реално това чудо на техниката, голяма част от възможностите на сонара не могат реално да се използват. Нещо като Мерцедес супер класа, ама с постоянна "скорост" от 50 км./час и по дупките на родните магистрали. Може последния пример да не е подходящ, но е близко до това, което казвам, а и не само аз за сонарите. Има една граница на разумност при избора на подходящ сонар, преминаването на която води само до излишно оскъпяване на любимото ни хобито. За сонарите, използвани за целите на морския риболов, нещата са по-различни, нo за сладководен риболов - мисля, че сонарите до ниво - среден клас са напълно достатъчни. Да не говорим, че сладководните водоеми са с малки размери спрямо морските басейни. Това погледнато от гледна точка на един мощен четирилъчев или трилъчев сонар, който покрива странично и близката брегова ивица, означава, че възможността да вкараме повече паразитен шум в приемника на сонара, който да влоши картината е много по-голяма, от това, когато се използва по-слаб сигнал (по-малка мощност). Мисля, че това, което е обяснил колегата хохо е казано на разбираем език и е много точно.
Последно промяна от jagger1 на Нед Апр 17, 2011 5:23 pm, променено общо 1 път.