Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Съвети за начинаещи гмуркачи
Модератор: nkolev66
Re: Съвети за начинаещи гмуркачи
Мерси ТЕРЗО ето това ми трябваше като инфо 

Абсолютно съм съгласен с Джаки. Хора се давят и във ваната. И аз като дете започнах да се гмуркам по "плитките" 2-3 метра и се чудех защо ме болят главата и ушите, докато не ме светнаха, че трябва да изравнявам. Например едно спукване на тъпанче може да ти докара много сериозни проблеми под водата.Jack Daniels написа:[... какво значи безопасно, влезе ли ти главата под водата вече е опасно, макар и да е на 30см дълбочина
Има много информация за гмуркането в нета. Съвета ми е - запознай се по-подробно преди да слезеш под 30 см.

-
- научил се да хвърля
Привет на всички любители на подводния риболов
,
Аз ъм начинаещ и тепърва искам да навляза в този спорт. Лятото се запалих, защото ходих 1 седмица на водолазно дело (безплатно ни набираха от училище ). Така де там разбрах сам за себе си, че гмуркането без бутилки и тем подобни ми харесва доста повече. За лятото се обурудвах с маска на Beuchat черен силикон и от горе пише STRATO (незнам модела така се казва сигурно). Плавници реших да не си зимам със дълго перо, а едни с които да започна . Пак на Beuchat X - voyager от магазина на ROBINSON във Варна ( от където съм и аз ). Та там бяха намалени от 42 на 24,80 и имаше още доста продукти на половин цена включително един мини харпун около 30 см, но чичо ми ме спря да си го взема, защото смята да ми даде някакъв руски. Въпроса ми е този руски харпун ще ми върши ли работа за съвсем любителски подводен риболов ?
Благодаря предватително
)))

Аз ъм начинаещ и тепърва искам да навляза в този спорт. Лятото се запалих, защото ходих 1 седмица на водолазно дело (безплатно ни набираха от училище ). Така де там разбрах сам за себе си, че гмуркането без бутилки и тем подобни ми харесва доста повече. За лятото се обурудвах с маска на Beuchat черен силикон и от горе пише STRATO (незнам модела така се казва сигурно). Плавници реших да не си зимам със дълго перо, а едни с които да започна . Пак на Beuchat X - voyager от магазина на ROBINSON във Варна ( от където съм и аз ). Та там бяха намалени от 42 на 24,80 и имаше още доста продукти на половин цена включително един мини харпун около 30 см, но чичо ми ме спря да си го взема, защото смята да ми даде някакъв руски. Въпроса ми е този руски харпун ще ми върши ли работа за съвсем любителски подводен риболов ?
Благодаря предватително

Кръв повръщам, пари Ни Връщъм !!!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Добре дошъл сафридчо. Аз бих ти препоръчал да започнеш с тези плавници http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2662 . Харпуна е добре като за първи да е дълъг 75 - 85 см.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
-
- научил се да хвърля
Аз съм написал, че съм си купил плавници, а относно за харпуна ще почна с руския, но искам да знам нещо повече за него 

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Нищо повече не мога да ти кажа от това ,че за нищо не стават руските харпуни,освен да се контузиш!!!!safridcho написа:Аз съм написал, че съм си купил плавници, а относно за харпуна ще почна с руския, но искам да знам нещо повече за него
-
- научил се да хвърля
gmurkacha не мога да ти успорвам мнението, защото моя опит е нищожен. Вярвам ти, че може и за нищо да не стават, но не е ли по - добре да пробвам с тях пък впоследствие да помисля за нещо по - добро 

Батка по добра се откажи от тези руски харпуни,по добре турски Елмаз от колкото тези руските.Макар че и те не са за предпочитане.
Доколкото разбирам момчето си е наумило да започва с руския харпун, колкото и да му даваме акъл той си знае неговото. Сафридчо почети малко по форумите приятелю, сигурен съм че ще си промениш мнението и за плавниците и за харпуна и за много още неща. И за да не направиш някоя беля не използвай руски харпун. По добре се срещни с някой който разбира и той ще ти обясни поне началото на нашия спорт.
Пашата обича смелите.
-
- научил се да хвърля
Тук идва и финансовата гледна точка. Съвсем друго щеше да е ако можех да работя. Щом ми казвате това аз се вслушвам, но нямам възможност да реализирам тези неща. Днес ще намина видях намалени турски харпуни да видя колко ще ми излезе, но няма пари криза е !!!
Скъпи сафридчо, ако са тези стари руски харпуни, ластични или пневматични, които поне 90% от старите харпунджии помнят и са ползвали, горните мнения са абсолютно верни. За нищо не стават, освен за попчета. И там ефекта е съмнителен. По-добре си направи едно хавайско копие. Ще имаш по-голям успех с попчетата. 
P.S. Нямам нищо против лова на попчета. Дори го смятам за доста забавен и развива някои начални гмуркачески умения. Дори легендарния Димитър Минев, в една от книгите си споменава, че националният ни отбор някога, зимата, е тренирал с дълбоководен лов на попчета. Сега да не тръгнеш да се гмуркаш на 15 - 20 м. за попчета!!! Става въпрос за националния отбор!!!
А и с тези плавници, пробвай като начало от 3-4 м. И си вземи НОЖ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

P.S. Нямам нищо против лова на попчета. Дори го смятам за доста забавен и развива някои начални гмуркачески умения. Дори легендарния Димитър Минев, в една от книгите си споменава, че националният ни отбор някога, зимата, е тренирал с дълбоководен лов на попчета. Сега да не тръгнеш да се гмуркаш на 15 - 20 м. за попчета!!! Става въпрос за националния отбор!!!

Здрасти приятел като казваш руски харпун какво точно имаш предвид пневматик или ластичен .
За ластичния руски харпун две мнения няма напълно ненужна вещ .Ако все пак си решил твърдо да си правиш експеримрнти със здравето и по точно с целоста на пръстите ти поне вземи му смени ластиците ,ако незнаеш как прочети малко по форума или питай.И да не забравя да те посъветвам да си вземеш на всяка цена ръкавици може и работни ако нямаш възможност за други.(с тях пак толко боли но пораженията по ръцете са по малко).
За руските пневматици мога да ти кажа само че ако са от соц-периода с преден спусъчен механизъм колкото повече го напомпаш толкова по силно ще трябва да натискаш спусъка за да пройзведеш изстрел.Днешните руски пневматици почти нямат разлика по качество на западните аналози но и цените са им същите,но се съмнявам точно такъв да ти подари чичо ти , предполагам че му е останал от младините некоя антика каквито всички колеги имаме по мазета и тавани
Тъй че в заключение мога да те посъветвам много да внимаваш какви ги вършиш понеже доколкото знам а и бате ти БУЛТИ може да ти каже че резервни пръсти не се предлагат на пазара .
Иначе се радвам че си се запалил по това красиво и запленяващо хоби което съм сигурен че ще те отдалечи от пороците на днешното младо поколение и ще ти разкрие красотите на подводния свят.
За ластичния руски харпун две мнения няма напълно ненужна вещ .Ако все пак си решил твърдо да си правиш експеримрнти със здравето и по точно с целоста на пръстите ти поне вземи му смени ластиците ,ако незнаеш как прочети малко по форума или питай.И да не забравя да те посъветвам да си вземеш на всяка цена ръкавици може и работни ако нямаш възможност за други.(с тях пак толко боли но пораженията по ръцете са по малко).
За руските пневматици мога да ти кажа само че ако са от соц-периода с преден спусъчен механизъм колкото повече го напомпаш толкова по силно ще трябва да натискаш спусъка за да пройзведеш изстрел.Днешните руски пневматици почти нямат разлика по качество на западните аналози но и цените са им същите,но се съмнявам точно такъв да ти подари чичо ти , предполагам че му е останал от младините некоя антика каквито всички колеги имаме по мазета и тавани

Иначе се радвам че си се запалил по това красиво и запленяващо хоби което съм сигурен че ще те отдалечи от пороците на днешното младо поколение и ще ти разкрие красотите на подводния свят.
- Прикачени файлове
-
- това е съветски пневматик от 80те години на миналия век.Шумно и трудно за употреба!
- 101_s.jpg (25.06 KiB) Преглеждано 1209 пъти
-
- това е друго съветско оръжие което е по добро от първото но с много сложен спусък и принципно действие също не ти го препоръчвам !
- 76b3f01d8a30.jpg (65.78 KiB) Преглеждано 1209 пъти
-
- А това е най голямото соц- недоразумение предполагам че това имаш в предвид.
- 0_2d8e9_6e196632_L.jpg (19.98 KiB) Преглеждано 1209 пъти
-
- научил се да хвърля
Ами мисля, че беше с ластика, но щом казвате май ще пробвам първо с хавайско копие. Тене са толкова скъпи, но абсолютно нищо не знам от това кат се изстрелва освен, че опъваш някакъв ластик зад раменете и или нещо подобно 

[youtube]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/h4H11yG-1xc?fs ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/h4H11yG-1xc?fs=1&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/youtube] Така се прави