Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Къде и какво кълве в момента.
naRiba.com

Форум

Какво кълве на яз. "Въча"?
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- разбира нещата
Re: Какво кълве на яз. "Въча"?
Колега погледни във раздел Моя Риболовен Излет темата "Антон Ивановци откриване сезон 2012-2013 "Shag написа:Нищо на Антона. Ебават му мамата с тоя Цанков камък. Непрекъснато се мени течението. За няколко часа се вдигна с една педя, а иначе е до горе. Нито на дъно, нито на плувка. С фидери, дънни, ваглери, плувки. Сутринта с отиването и малко воблери, силикони, блесни пак нищо... След Америката бяхме. Навсичкото отгоре ни и заваля дъжд. Единия от колегите хвана 5 костурчета 10-15 санта дълги. От трима души толкова за 5 часа.
Това е само от мен и баща ми. На влачене един колега днес 2 сомчета по 2 кила и един огромен изтърван. Пред мен на дъно извадиха бяла риба 5 кг поне. Вчера един дето беше близо до нашия бивак пак на влачене 4 сома, като единия 10 кг другита от 5 до 8-9.
И най- големия майстор за мен беше един човек,с въдица за каракуда .... супер мека,макара от 80-те на която дръжката беше заварявана на 4 места и нямаше аванс,отпускаше го като вдигаше скобата и с придържане с пръст му пускаше по малко, с корда 0,18 успя да извади шаран 12 кг ..... лично ходих да му помагам с лодката щото той от брега и шарана беше се нахакал между някви камани и не мърдаше. Качих човека на лодката вкарах го навътре и му викам опъни го ся на обратно и като тръгна пак ебаси и кефа.След 15 мин успя да го повдигне догоре и го видях. Чак настръхнах от кеф като го видях

-
- кандидат преподавател
Сложни условия със случайни риби -,това само ми потвърждава извода,че на "Въча" от миналата година липсва кефа от риболова,останал е един ентусиазъм с много климатичен и водно-балансов мазохизъм,ама ...съвсем либерално предлагам всеки желаещ да се пробва там по 10-13 пъти и после да осмисли дали е постигнал целите на любителския риболов.
-
- разбира нещата
Факт е,че с пускането на водата от Цанков камък отива на вятъра всичко. Преди 2-3 години ги пукахме горе във върбите платиките и перките,а сега риболова е доста тегав. И все пак вярвам,че ще дойде пак такъв ден. Въпрос на късмет да уцелиш да не пускат студената водата от Цанков камъкINCUBUS написа:Сложни условия със случайни риби -,това само ми потвърждава извода,че на "Въча" от миналата година липсва кефа от риболова,останал е един ентусиазъм с много климатичен и водно-балансов мазохизъм,ама ...съвсем либерално предлагам всеки желаещ да се пробва там по 10-13 пъти и после да осмисли дали е постигнал целите на любителския риболов.

-
- разбира нещата
Вчера се върнах от 4 дневен излет на Антона. Голяма скръб. Рибата не иска да се храни. Все още не си е избила хайвера. Извадихме около 7 червеноперки и всички бяха пълни с хайвер,дори и чаушана който хващахме за стръв за бялата риба имаше хайвер. във понеделник станах свидетел на нещо страхотно и невероятно за мен което може би няма да видя за втори път. През деня беше жега и към обяд заваля дъжд. Предвижихме се с лодката към завоя преди кушарите и се вързахме до едни скали да търсим бяла пък и мястото не беше лошо и за платика и перка. Дъжда спря и веднага изкарах една перка. По едно време се чу тътен,плясък и трясък във водата. С баща ми се хванахме за главите. Бащата от 25 години ходи на Антона и не е виждал до сега такова нещо. По средата на язовира все едно беше паднала 5 тона скала. Направи кръг от вълни може би колкото един 100 квадратен апартамент. Не знам сом ли беше огромен или прословутите бели толстолоби които ставали над 80 кг, но беше нещо удивително да се види и чуе
След 30 минути отново се завъртя над водата. И така е общо взето от Антона. Надявам се,че затоплянето на времето и водата ще накара рибата да се избие по-бързо и следващата седмица рибата да се активизира вече.

-
- научил се да хвърля
Сом е колега, сом. Успех другия път!
- krasimir n.
- научил се да хвърля
[quote="INCUBUS"]Сложни условия със случайни риби -,това само ми потвърждава извода,че на "Въча" от миналата година липсва кефа от риболова,останал е един ентусиазъм с много климатичен и водно-балансов мазохизъм,ама ...съвсем либерално предлагам всеки желаещ да се пробва там по 10-13 пъти и после да осмисли дали е постигнал целите на любителския риболов.[/quote]
"Сложните условия" са си почти същите,като и преди да бъде построен "Цанков Камък".Просто тая година има доста повече вода,което налага ВЕЦа да работи доста повече от обикновено.Ако не беше "Цанков Камък",същата вода с почти същата температура щеше да идва от ВЕЦ "Девин"(както е било дооооста години).
Благодаря и за либералното предложение
,ама си ходя да се пробвам от време на време и сам...И възползвайки се от "сложните условия", съм правил за 2 часа, примерно 6,7 "случайни'' сомчета(верно малки от 2 до 5 кг.),с воблерче,от брега(с мача и 0.16 само него бях взел)......Да не говорим и колко "случайни" бели рибки се обаждат..А някои,като набарат платиките--срама нямат....
Тааа,ако разясниш и целите на любителския риболов,какви са???
"Сложните условия" са си почти същите,като и преди да бъде построен "Цанков Камък".Просто тая година има доста повече вода,което налага ВЕЦа да работи доста повече от обикновено.Ако не беше "Цанков Камък",същата вода с почти същата температура щеше да идва от ВЕЦ "Девин"(както е било дооооста години).
Благодаря и за либералното предложение

Тааа,ако разясниш и целите на любителския риболов,какви са???

-
- кандидат преподавател
И сомчетата ти са случайни,ама нищо няма да разяснявам,там,никога не е имало ВЕЦ-Девин,вероятно го бъркаш с Тешел ,но преди положението изобщо не беше същото като след "Цанков камък".Сбогом за тази тема,аз тук повече нищо няма да пиша,очевидно при повечето колеги нездравият оптимизъм изпреварва по инерция реалната преценка на климата и техническите условия там.
- krasimir n.
- научил се да хвърля
[quote="INCUBUS"]И сомчетата ти са случайни,ама нищо няма да разяснявам,там,никога не е имало ВЕЦ-Девин,вероятно го бъркаш с Тешел ,но преди положението изобщо не беше същото като след "Цанков камък".Сбогом за тази тема,аз тук повече нищо няма да пиша,очевидно при повечето колеги нездравият оптимизъм изпреварва по инерция реалната преценка на климата и техническите условия там.[/quote]
"Колега",преди да ръсиш мнения за "там,никога не е имало ВЕЦ-Девин,вероятно го бъркаш с Тешел'',вземи се иформирай!Като не знаеш нещо--по-добре не давай такива твърди мнения(заблуждаваш останалите колеги).Уж си от региона,а не внимаваш покраи какви обекти преминаваш.Да оставим настрана "нездравият оптимизъм" и "реалната преценка" ама така и не каза,какво разбираш под "цели на любителския риболов"..
Ако има как--дай и определение за "случайност".
"Колега",преди да ръсиш мнения за "там,никога не е имало ВЕЦ-Девин,вероятно го бъркаш с Тешел'',вземи се иформирай!Като не знаеш нещо--по-добре не давай такива твърди мнения(заблуждаваш останалите колеги).Уж си от региона,а не внимаваш покраи какви обекти преминаваш.Да оставим настрана "нездравият оптимизъм" и "реалната преценка" ама така и не каза,какво разбираш под "цели на любителския риболов"..

Ако има как--дай и определение за "случайност".

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
като цяло,истината е,че има два/вече са три с ВЕЦ Цанков камък/ един на Тешел/изравнител на Доспат/,втори на Девин централата,от която идваше водата до Антона и вече трети-Цанков камък който пуска ледена вода в реката на около километър от втичалото на Антона.Наистина разликата в температурата на водата от новия ВЕЦ е доста голяма,поради значителната дълбочина на Цанков камък.Няма смисъл да се карате,това няма да промени съществуваща ситуация много по-добре би било да накараме Язовири и каскади да извършват ежегодно зарибяване поради екологичните щети нанасяни от техните съоръжения на рибните запаси,както е например в Щатите или другите цивилизовани страни.Наистина с построяването на новия ВЕЦ-Цанков камък се унищожиха боищата и миграцията на кефал,мряна,червеноперка и шаран на долния язовир.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
.....да добавя,че преди години кефалите се качваха по реката до Девин,а като ходих преди седмица,на реката точно под тръбите на ВЕЦ Цанков камък/в горния край на Михалково/ имаше само пъстърви,което ме навежда на мисълта за огромната температурна разлика на водата.
валатът не най-лошото нещо на света
- krasimir n.
- научил се да хвърля
[quote="аксел"].....да добавя,че преди години кефалите се качваха по реката до Девин,а като ходих преди седмица,на реката точно под тръбите на ВЕЦ Цанков камък/в горния край на Михалково/ имаше само пъстърви,което ме навежда на мисълта за огромната температурна разлика на водата.[/quote]
Просто не ги е имало или не си ги видял.Кефалите ги моряха и по време на забраната.В момента сцепват и "перките".Преди рибата се поразпределяше по цялото течние до Девин,сега е концентрирана в участък километър, два.
Ама го няма "INCUBUS",да разясни, къде и кво кълве из Родопите.И твърдо ,и менторски да каже-- отписвам го тоя язовир, щот не мога да си напълня кошчето.... и затова не си губете времето и вие.
А това,че се унищожиха 15 тина километра от най-добрата пъстървова река, си е вярно!
Просто не ги е имало или не си ги видял.Кефалите ги моряха и по време на забраната.В момента сцепват и "перките".Преди рибата се поразпределяше по цялото течние до Девин,сега е концентрирана в участък километър, два.
Ама го няма "INCUBUS",да разясни, къде и кво кълве из Родопите.И твърдо ,и менторски да каже-- отписвам го тоя язовир, щот не мога да си напълня кошчето.... и затова не си губете времето и вие.

А това,че се унищожиха 15 тина километра от най-добрата пъстървова река, си е вярно!
- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
има ли инфо нещо 

-
- разбира нещата
В събота сутрин и вечерта бяхме с братовчеда на Осиково дере. Много малки шаранчета излизат. По 500-600-700 грама ..... естествено след като се хване подобно красиво екземплярче се пуска на мига. За жалост имаше едни мангали които бяха хванали 2 и си ги бяха прибрали в една торбичка. Много ми стана криво. Едно от шаранчетата които братчеда хвана все още хвърляше хайвер
и това вече ако не е странно. Чаушан ( уклей) които иска да си хване,там е мястото. В буквалния смисъл вреше от чаушан. Като му хвърлиш малко захранка и пред теб направо почернява от рибките
голяма е красота. През ноща на светещи плувки и един удар нямахме,само един от черните братя изкара една платика към 2 кг и имаше едно изправяне на куката на бял,мисля,че си беше доволен шаран или бял амур. Предишната седмица там са извадили шаран към 5 кг + бял амур 4 кг. На един друг колега пък в събота при замятане на жива рибка костур,последвал удар при който на пръчката и отишал горния водач и от там последвало изпускане на рибата. Общо взето рядко пипа,но при положение,че на целия язовир положението е трагично,мисля,че там е най-удачно да се пробва. Дочух,че и под кошарите е започнала да се размърдва мирната риба. Явно още не се храни добре поради късното хвърляне на хайвера,но както е тръгнало до 10-15 дни по мои виждания трябва да почне да се храни
Дано да позная
И за края една молба !
Колеги,моля пускайте маломерните риби. Все пак язовирите не са бездънни ями. Нека имаме възможността след време да се радваме на повече и по качествена риба.

Колеги,моля пускайте маломерните риби. Все пак язовирите не са бездънни ями. Нека имаме възможността след време да се радваме на повече и по качествена риба.
-
- кандидат преподавател
Към 10-15 юли повърхността на водата ще бъде...сигурно знаете на какво ще заприлича,така,че по въпроса с мирните риби... Но,дерзайте,колеги,тя рибата ако не изчезне съвсем,ще свикне с галимациите на цивилизацията по "балканско-български"и все ще кълве по нещо.
Красимире,продължавай да ходиш,докато ти се иска,нито ми е работа,нито ми харесва да влизам в полемика по такива въпроси,инфо по тази тема специално няма да давам,интелигентни момчета сте,ще се оправите...

-
- ще става разбирач
Колеги къде беше осиковско дере,че не си спомням?Първото след стената ли или се бъркам.