Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно - Брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- pachosz
- сериозен играч
Re: Плетено влакно - Брейд
Aко тоя Сънлайн 15 лб. е наистина 0.15 мм, то тогава верно уиплаш-а 0.08 ще е не по-дебел, ами доста по-дебел.Павел Иванов написа:Искаш ли да вържеме на по шише концентрат че Уинплаша на 0.08 ще дойде по-дебел от 15 либровото Сънлайн ?
А шишето може да си го изпразним от съдържание някога и без да вързваме на нищо

- patter
- вече хвърля и на тежко
Павка, сори. Ще измислим вариант с големи етикети заради големите букви 
Малко за влакната сега. Досега съм ползвал три влакна на Sunline и едно на Climax и Spin Line
Sunline Saltwater Special CAST AWAY PE - #0.8 (0.148) - 12lb
Sunline Special PE-EGI HG - #0.4 (0.104) - 10lb
Sunline Super PE - #0.6 (0.128) - 6lb
(размерите в скобките са диаметъра на флуорокарбон със същия номер по японската номерация)
Climax Spin Line - 0.10 - 6.8кг
Климакса сравнен с останалите е видимо по-дебел и по-твърд (хммм това е малко двусмислено) . Има някакво покритие, което пада след като мине известно време и влакното става по-меко. Определено е по-устойчив. В смисъл че с течение на времето и употребата му якостта на опън не се намалява съществено и няма видими признаци на старение.
На Сънлайн са тънки и меки (особено специализираните такива). Влакната са нежнички (като изключим Супер ПЕ -то защото моето го ползвам основно за по-плитко газещи фофлерки и нямам наблюдения) и не им харесва много много съприкосновението с камъне и дървье, като става видимо нарушаването на целостта му) . Sunline Special PE-EGI HG в комбинацията с бомбарда директно на плетеняка = късане близо до възела на вирбела при замятане. Лично аз не съм го правил, но според различни източници ако се ползва някакъв лубрикант (бебшко олио, силиконова смазка) проблема с претриването почити изчезва.
Пак да спомена , че аз много рядко ползвам въртележки. Мой приятел (и съфорумец) каза, че Sunline Special PE-EGI HG - #0.4 в комбинация с малки беснички е пагубно - в рамките на един излет му се разказала играта.
Така, че Господин Иванов е много прав - японците като напишат нещо , трябва да се чете ! Много от влакната им са специализирани за даден риболов и използването им за друг тип води до мнения - "Егати влакното! Една камара пари струва, а е пълен боклук" Първата си ролка Sunline Special PE-EGI HG - #0.4 я изхвърлих директно на буната във Варна (е не буквално - събрах си я и после в коша). Бях отвратен - то не бяха бради, не бяха странни късания. После разбрах, че не влакното е виновно. Никой не ме е карал да ловя във вятър (разбирай много хлабаво навиване) с леееко кофти макара (нема да споменавам марки и модели). Втората ролка я сложих на по-добра макара. Внимавах с изполването при вятър. Започнах да слагам ФК 'лидер' , по който да се джурка бомбардата и резултата не закъсня - проблемите с плетеното влакно рязко намаляха и лично за мен то ми даде предимство - далечина на замятане, чуствителност и т.н. (морски риболов с бомбарда).

Малко за влакната сега. Досега съм ползвал три влакна на Sunline и едно на Climax и Spin Line
Sunline Saltwater Special CAST AWAY PE - #0.8 (0.148) - 12lb
Sunline Special PE-EGI HG - #0.4 (0.104) - 10lb
Sunline Super PE - #0.6 (0.128) - 6lb
(размерите в скобките са диаметъра на флуорокарбон със същия номер по японската номерация)
Climax Spin Line - 0.10 - 6.8кг
Климакса сравнен с останалите е видимо по-дебел и по-твърд (хммм това е малко двусмислено) . Има някакво покритие, което пада след като мине известно време и влакното става по-меко. Определено е по-устойчив. В смисъл че с течение на времето и употребата му якостта на опън не се намалява съществено и няма видими признаци на старение.
На Сънлайн са тънки и меки (особено специализираните такива). Влакната са нежнички (като изключим Супер ПЕ -то защото моето го ползвам основно за по-плитко газещи фофлерки и нямам наблюдения) и не им харесва много много съприкосновението с камъне и дървье, като става видимо нарушаването на целостта му) . Sunline Special PE-EGI HG в комбинацията с бомбарда директно на плетеняка = късане близо до възела на вирбела при замятане. Лично аз не съм го правил, но според различни източници ако се ползва някакъв лубрикант (бебшко олио, силиконова смазка) проблема с претриването почити изчезва.
Пак да спомена , че аз много рядко ползвам въртележки. Мой приятел (и съфорумец) каза, че Sunline Special PE-EGI HG - #0.4 в комбинация с малки беснички е пагубно - в рамките на един излет му се разказала играта.
Така, че Господин Иванов е много прав - японците като напишат нещо , трябва да се чете ! Много от влакната им са специализирани за даден риболов и използването им за друг тип води до мнения - "Егати влакното! Една камара пари струва, а е пълен боклук" Първата си ролка Sunline Special PE-EGI HG - #0.4 я изхвърлих директно на буната във Варна (е не буквално - събрах си я и после в коша). Бях отвратен - то не бяха бради, не бяха странни късания. После разбрах, че не влакното е виновно. Никой не ме е карал да ловя във вятър (разбирай много хлабаво навиване) с леееко кофти макара (нема да споменавам марки и модели). Втората ролка я сложих на по-добра макара. Внимавах с изполването при вятър. Започнах да слагам ФК 'лидер' , по който да се джурка бомбардата и резултата не закъсня - проблемите с плетеното влакно рязко намаляха и лично за мен то ми даде предимство - далечина на замятане, чуствителност и т.н. (морски риболов с бомбарда).
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Къде съм казал че е 0.15ммpachosz написа:...Aко тоя Сънлайн 15 лб. е наистина 0.15 мм, ...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- pachosz
- сериозен играч
Съгласих се.
Аз щото погледнах в тая таблица, която постнах на предната страница, ама съм се объркал с 8 либровото, на него дават 0.152 мм., а на 15 лб. верно пише 0.23 мм.
Аз щото погледнах в тая таблица, която постнах на предната страница, ама съм се объркал с 8 либровото, на него дават 0.152 мм., а на 15 лб. верно пише 0.23 мм.

- горан
- ще става разбирач
А някой ползвал ли е плетените влакна на Рапала. Аз ползвам TITANIUM БРЕЙД, като имам три размера и съм много доволен /на база на моя опит, който имам с брейдове, а той се изчерпва със споменатите три размера, Паур Про и Бъркли кристал/. Та мисълта ми е, че на Рапалата и дават на 14.3 либри дебелина 0.127, което на око ми се види реална дебелина и го ползвам две зими за Джиг и не съм имал проблеми, като рядко със същото влакно съм ползвал и въртящи блесни, които не са му разказвали играта. По-дебелото го ползвам за тролинг и също съм доволен /с изключение на факта, че имам прехапвания от щуки при размер 0.22мм./
- Павел Иванов
Тука ако може да не се съглася с теб ? Единствената причина поради която не съм си заприхождал Рапала брейдове до сега е ужасяващата дебелина спрямо теста на издръжливост . Още повече че самите образи от Рапала в официалният си сайт са обявили 14 либри че са 0.325ммгоран написа:... Та мисълта ми е, че на Рапалата и дават на 14.3 либри дебелина 0.127, което на око ми се види реална дебелина...

Къде го видя това 0.127мм при 14.3 либри и как го прецени че е толкоз за мен остава пълна загадка

Павел Иванов
Павел Иванов
- горан
- ще става разбирач
Това което имам, както казах е от преди около три години и на външен вид се различава, от това което си показал /мамка му, така и не се научих да качвам снимки поради липса на времеПавел Иванов написа:Тука ако може да не се съглася с теб ?..горан написа:... Та мисълта ми е, че на Рапалата и дават на 14.3 либри дебелина 0.127, което на око ми се види реална дебелина...

- Павел Иванов
Оправих цитата да е по правилата на форума
14 либрова Рапала нема начин да не е по-дебела от 10 либрово ПП без значение от къде е донесена , вервай ми . Единственият вариант е ако говориш за тъй нареченото менте на ПП къде обявеното 0.10 иде около 0.35мм ама тва друга бира .

Павел Иванов
Павел Иванов
- pachosz
- сериозен играч
Eлементарно, Уотсън! Покани ме на гости, прежали една бутилка от домашните резерви и пускането на снимки тук ще ти са най-лесното нещогоран написа:мамка му, така и не се научих да качвам снимки поради липса на време...

Иначе за Рапала аз преди 3 години даже не знаех, че правят брейдове

- горан
- ще става разбирач
Сори за цитата. А иначе, без да навлизам в безсмислени спорове не съм напълно съгласен /говоря за истинското ПП, надявам се, че не съм чак толкова зле със диаметрите/и по скоро с усещането на пипане, кое е тънко и дебело влакно/, твърдя, че е наистина тънко дали точно 0.12 или 0.16-17, но не повече според мен понеже по-дебело влакно доста ме затруднява от към дистанцията. Преди да сложа това влакно лових със монофил 0.22 на Фокус, брейда е значително по-тънък. Ще трябва да кача снимки, за да не съм голословен.
ПП pachosz Когато кажеш, с най голямо удоволствие , даже и риба за мезе на виното, след бутилката ще изпържа, а и на риболов мога да те заведа
ПП2 Да направя още едно сравнение. На същия брейд съм му сложил едно поводче Флурокарбон на Дуел /Пауркарбон/ което е 16 либри №4 по тяхната номерация или по нашенски 0.330 мм. и същият си иде ама точно два пъти по дебел от брейда
ПП pachosz Когато кажеш, с най голямо удоволствие , даже и риба за мезе на виното, след бутилката ще изпържа, а и на риболов мога да те заведа

ПП2 Да направя още едно сравнение. На същия брейд съм му сложил едно поводче Флурокарбон на Дуел /Пауркарбон/ което е 16 либри №4 по тяхната номерация или по нашенски 0.330 мм. и същият си иде ама точно два пъти по дебел от брейда

- pachosz
- сериозен играч
Снощи ми попадна един хубав микромер и мернах влакната, които ми бяха под ръка в къщи. Резултата е следния:
Berkley Whyplash Crystal:
0.08 реално е 0.24
0.17 е 0.35
0.21 е 0.39
0.24 е 0.43
Berkley Fireline Crystal:
0.06 e 0.10
SpiderWire Stealth:
0.17 е 0.19
0.20 е 0.22
PP ментето от 12-13лв: 0.15 е 0.27
Парчетата от влакна, които мерих бяха неизползвани.

Berkley Whyplash Crystal:
0.08 реално е 0.24
0.17 е 0.35
0.21 е 0.39
0.24 е 0.43
Berkley Fireline Crystal:
0.06 e 0.10
SpiderWire Stealth:
0.17 е 0.19
0.20 е 0.22
PP ментето от 12-13лв: 0.15 е 0.27
Парчетата от влакна, които мерих бяха неизползвани.

С микромер не може да се мерят плетени влакна защото,или се мачкат или ги оставяш отхлабени
Освен ако не е някакъв електронен .

- pachosz
- сериозен играч
Може, може
Всичко е до ръчичка. Даже и за метал да ползваш, пак става, просто трябва да усетиш натиска. Този, с който мерих толкова го притиска, че пеперуда да кацне на конеца и ще го освободи. Може и на микроскопа с линийката да ги премеря (линийката е с разделения 0,001 мм.), ама не вярвам да има съществени разлики.

- patter
- вече хвърля и на тежко
Пачо, ако ти е под ръка подобна тхника ще направиш ли един експеримент ?
Руснаците мерят дебелината на плетените влакна чрез възел - правят обикновен възе и мерят неговата дебелина и после полученото делят на 2 (или на 3 ли беше ?). По този начин елеминират смачкаването и сечението (плоско/кръгло).
Та ми е интересно измерено по този начин (с възел), директно и с микроскоп какви отклонения ще има .
Руснаците мерят дебелината на плетените влакна чрез възел - правят обикновен възе и мерят неговата дебелина и после полученото делят на 2 (или на 3 ли беше ?). По този начин елеминират смачкаването и сечението (плоско/кръгло).
Та ми е интересно измерено по този начин (с възел), директно и с микроскоп какви отклонения ще има .
- pachosz
- сериозен играч
В момента ми е под ръка само микромера и уиплаш кристал 0.08.
Вързах, стегнах и резултата на възела е 0.39 мм. От тук нататък вече не знам кво да деля
Не знам обаче може ли да се изчисли така, тъй като под увеличение се вижда, че възела като се завърти, се променя и дебелината.

Май е добре да не се задълбочаваме чак толкова
Вързах, стегнах и резултата на възела е 0.39 мм. От тук нататък вече не знам кво да деля

Не знам обаче може ли да се изчисли така, тъй като под увеличение се вижда, че възела като се завърти, се променя и дебелината.

Май е добре да не се задълбочаваме чак толкова