Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.
вчера бях на язовира нивото е спаднало с още 1 метър аз че съм най голям навитак се отказах и така и не хвърлих пръчка в него
Привет , Христос Воскресе на всички Колеги Честит Празник. През почивния петъчен ден посетих Язовира . Дали защото бе Разпети Петък или бе 13-ти , а най- вероятно защото като пристигнах около 13ч. Времето се развали скоропостижно. Имаше двама колеги от Кюстендилско ,които си тръгваха но не разбрах дали са имали успех.На водоема бяхме общо 4 човека и дежурните патета , много вятър и голямо вълнение - риби никакви. За нивото не мога да кажа с колко е паднало защото от Декември не съм се весвал , но мисля че е много под очакваното след тази снежна зима. Надявам се като почне интензивното снеготопене през Май да се понапълни. Нещото, което ме разочарова силно бе ранното присъствие на гадните зелени и лигави водорасли които ги установих и на късата дистанция 5м и навътре 50 - 60 м.Да си призная в лошото време не очаквах да кълве, даже бих се изненадал и към 16ч се изнесох покрай Трафопоста и то навреме защото като стигнах асфалта заваля .Така до 01/06/2012 ще оставя рибоците да се налюбуват хубаво и да дадат най-доброто , и най- многото от себе си. Наслука.
Опазвайте Рибата , за да има какво да се лови !!!
Нивото не е паднало колега, а се е вдигнало с около 1 метър за около две седмици. Островите на устието (последно инфо от 14.04.2012 г.) са на около 40 см. под водата. Преди две седмици (края на март), островите (и трите) бяха над водата. Иначе, нивото на водата е все още много ниско. За сравнение - миналата година по това време, заливът на устието беше залят до половината, т.е., водата беше с около 2 метра по-висока. През март месец, язовирът беше изпускан по малко, като нивото се поддържаше до около метър-метър и половина под сегашното. Ако не се изпуска повече, за месец ще вдигне нормалното си ниво при сегашния дебит на реката. Но това е само, ако не се изпуска. В момента, най-хубавите места за размножаване на рибата са на сухо!!!sniperhero написа:вчера бях на язовира нивото е спаднало с още 1 метър аз че съм най голям навитак се отказах и така и не хвърлих пръчка в него
Атанаско, привет.
Лигавите водорасли ги имаше през цялата зима. Нямам представа какво става, но да улучиш чист участък на дъно е направо късмет. Ужасни и отвратителни водорасли. Тях може да ги оправи само амура. Ама ако не е арендован язовира. Иначе, има да си хвърляме захранки и дънни примамки, те ще си падат във водораслите и ние ще си чакаме случаен удар. От 22.03.2012 г. ходих 6 пъти (толкова излета) за по около 2-3 часа на излет, като пробвах и на дъно, и на спининг, и на плувка. Резултатът ми е за всичките 6 излета - 3 рибета и една кофа лигави водорасли

По-важно е какво ще бъде последното решение за язовира като статут и условия за риболов. Дали е отдаден само за напояване под аренда за 3 години и ще се лови с билет, или ще се източва за напояване и ще се събира и такса. Ще го разберем на откриването. А до тогава (до 01.06.2012 г.) язовирът попада под общата забрана за риболов! Това е сигурно! За сведение на колегите, които мислят да го посещават. В момента е под общата забрана за размножителния период (и на щуката).
Поздрави на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Привет Колега,jagger1 напълно съм съгласен с теб за Амура . От миналата година си го мисля този вариант за зарибяване и ти обещавам ,че ако имам случай да се срещна с арендатора ще му предложа тази идея. За сега не съм чул ,че ще се събира такса, просто водата ще напоява нечий градини и ще има картофи това е.А амура може много добре да се аклиматизира и на тегло ще надава , и с водораслите ще се реши проблема.само от раците спасение няма.
Ето го текста от посочения от колегата pin линк (http://mirogled.com/?p=48896):
"Петролен бос взе под наем язовир „Диканя“
сряда, април 11th, 2012, 07:13ч.
В категория » Бизнес, Перник, Слайд
FacebookSvejoShare/Bookmark
Язовир „Диканя“ край едноименните села в Радомирско е отдаден под наем от „Напоителни системи“ на бизнесмена Георги Милев.
Той е спечелил конкурса, обявен от дружеството срещу 12 000 лева годишно. Срокът на отдаването под наем на водоема е 3 години. Наемателят няма право да борави с водоземните съоръжения и кранове.
Георги Милев според ДАКСИ е собственик на фирма „Петрол Драгичево“ и от 2008 г. съдружник с Борислав Пехливански във фирма „Агропетрол“ ООД. Предметът на дейност на фирмата е производство и реализация, внос и износ на селскостопанска продукция. Съхранение и търговия с препарати за растителна защита.
Язовир „Диканя“ е определен за любителски риболов, на него може да се лови риба само с риболовен билет. Приоритетно водоемът е за напояване."
Това е текстът, който е публикуван (от линка на колегата pin). Аз го тълкувам (текста в зелено), че ще се лови с билет, а арендата за 3 години е само за точене на вода - за напояване!!! Така излиза от текста. Все пак трябва да се провери от сигурен източник. Иначе, ако е оставен свободно за риболов с билет, няма проблем да се организираме и да зарибим няколко вида - включително и амур (задължително да опасат тази лигава покривка).
За нивото на язовира - инфо от днес, 19.04.2012 г.: Нивото се е вдигнало още с около 30-40 см. Реката е с добър дебит. Ако продължава така, без да се източва, до 2 седмици може да се вдигне общо с около 2 метра, което ще е много добре за рибките. Ако се достигне това ниво, най-добрите места за хвърляне на хайвер ще са под водата. В момента са все още на сухо.
Поздрави.
"Петролен бос взе под наем язовир „Диканя“
сряда, април 11th, 2012, 07:13ч.
В категория » Бизнес, Перник, Слайд
FacebookSvejoShare/Bookmark
Язовир „Диканя“ край едноименните села в Радомирско е отдаден под наем от „Напоителни системи“ на бизнесмена Георги Милев.
Той е спечелил конкурса, обявен от дружеството срещу 12 000 лева годишно. Срокът на отдаването под наем на водоема е 3 години. Наемателят няма право да борави с водоземните съоръжения и кранове.
Георги Милев според ДАКСИ е собственик на фирма „Петрол Драгичево“ и от 2008 г. съдружник с Борислав Пехливански във фирма „Агропетрол“ ООД. Предметът на дейност на фирмата е производство и реализация, внос и износ на селскостопанска продукция. Съхранение и търговия с препарати за растителна защита.
Язовир „Диканя“ е определен за любителски риболов, на него може да се лови риба само с риболовен билет. Приоритетно водоемът е за напояване."
Това е текстът, който е публикуван (от линка на колегата pin). Аз го тълкувам (текста в зелено), че ще се лови с билет, а арендата за 3 години е само за точене на вода - за напояване!!! Така излиза от текста. Все пак трябва да се провери от сигурен източник. Иначе, ако е оставен свободно за риболов с билет, няма проблем да се организираме и да зарибим няколко вида - включително и амур (задължително да опасат тази лигава покривка).
За нивото на язовира - инфо от днес, 19.04.2012 г.: Нивото се е вдигнало още с около 30-40 см. Реката е с добър дебит. Ако продължава така, без да се източва, до 2 седмици може да се вдигне общо с около 2 метра, което ще е много добре за рибките. Ако се достигне това ниво, най-добрите места за хвърляне на хайвер ще са под водата. В момента са все още на сухо.
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- новобранец
много се радвам да чуя такива новини
аз за пред последен път отидох лятото тогава също беше много зле и наскоро отидох на великден и тогава като видях че нивото е спаднало от лятото насам много се нервирах на отиване бях с колело и няколко кучета ме нападнаха два три камъка ги оправиха а навръщане както бях нервиран не те а аз тях ги подгоних от бяс
но дано както казвате да се вдигне нивото с още поне 3 метра да е в норматива от 2009 - 2010 г

Здравейте колеги, приятели и риболовни съмишленици
.
Пускам малко инфо за язовира (към дата 15.05.2012 г.):
Язовирът почти не е мръднал за две седмици - по отношение на нивото на водата. Спрямо началото на месеца, нивото се е повишило общо за две седмици с около 5-6 см. (маркерите, които съм поставил и следя показват толкова).
Рибата едва сега започва да се раздвижва (друг е въпросът колко е останала
). Днес за първи път видях шаранчетата да се бият. Това ме радва, но не ме радва тяхното количество - единични бройки. Като добавим и едни момченца, които в тъмницата ходят и залагат мрежа, нещата са ясни. И все пак, въпреки 20-годишното мародерство над този язовир, има някаква малка светлинка.
За сега, язовирът е в забрана и е за любителски риболов - с билет. Заведението на стената го разшириха и в момента бързат да го спретнат. Бъдещето обаче ще покаже, дали язовирът има бъдеще.
Реката: Беше почти пресъхнала, защото от месец март не беше валяло. Сега обаче, от два дни има задоволителен дебит и силно се надявам да вдигне поне още малко нивото в язовира.
Е, за сега - стига ви толкова.
Ааа, щях да забравя: В момента язовира е много чист (бреговата ивица). От нас зависи да го запазим така. Посъбрах малко боклуци преди два-три дни, но общо взето е ОК. Дано остане така и след откриването.
Поздрави на всички и късмет.

Пускам малко инфо за язовира (към дата 15.05.2012 г.):
Язовирът почти не е мръднал за две седмици - по отношение на нивото на водата. Спрямо началото на месеца, нивото се е повишило общо за две седмици с около 5-6 см. (маркерите, които съм поставил и следя показват толкова).
Рибата едва сега започва да се раздвижва (друг е въпросът колко е останала

За сега, язовирът е в забрана и е за любителски риболов - с билет. Заведението на стената го разшириха и в момента бързат да го спретнат. Бъдещето обаче ще покаже, дали язовирът има бъдеще.
Реката: Беше почти пресъхнала, защото от месец март не беше валяло. Сега обаче, от два дни има задоволителен дебит и силно се надявам да вдигне поне още малко нивото в язовира.
Е, за сега - стига ви толкова.
Ааа, щях да забравя: В момента язовира е много чист (бреговата ивица). От нас зависи да го запазим така. Посъбрах малко боклуци преди два-три дни, но общо взето е ОК. Дано остане така и след откриването.
Поздрави на всички и късмет.
Привет Колега, за кой ли път даваш изключително ценна информация , за което едно голямо благодаря. С нетърпение чакам откриването на сезона за да проверя дали ще го бъде язовира за риболов или ще се превърне в летен "аква парк" за Пернишко през деня и занимание за бракониерите през нощта.Не знам какво трябва да се случи в тази държава за да спре това оскотяване на хората и да се разбере веднъж завинаги : с мрежата колко ще уловиш и какво ще остане след това?Как ще се възстанови популацията и за колко време ? Мизерията не е виновна само а и съзнанието в нас самите , има правила , има закони и те трябва да се спазват. Нарушителите да се наказват - не е чак толкова сложно.Но явно простите правила важат за подредените Държави и няма почва в нашата Татковина.Това е то.
Инфо от днес 17.05.2012 г.:
След петдневни непрекъснати валежи (продължава да вали и в момента), реката е с много добър дебит. Нивото на язовира се вдигна за два дни с повече от 30 см. Заливът на устието започва да се запълва, но е още много далеч от нормалното ниво. В момента нивото на язовира е почти такова, колкото беше миналата година на откриването. Ако нещата продължат така, може да се понапълни още малко. Като общо ниво в момента, язовирът е на около 4-5 метра под максимума (или около 65% запълнен обем).
Толкова дъжд, колкото се изля за 5 дни тук не е валяло за цяла година.
Поздрави на всички.
След петдневни непрекъснати валежи (продължава да вали и в момента), реката е с много добър дебит. Нивото на язовира се вдигна за два дни с повече от 30 см. Заливът на устието започва да се запълва, но е още много далеч от нормалното ниво. В момента нивото на язовира е почти такова, колкото беше миналата година на откриването. Ако нещата продължат така, може да се понапълни още малко. Като общо ниво в момента, язовирът е на около 4-5 метра под максимума (или около 65% запълнен обем).
Толкова дъжд, колкото се изля за 5 дни тук не е валяло за цяла година.
Поздрави на всички.
- Батко Емо
- разбира нещата
Пълни ли се язовира с вода ...с мрежи?
Малко прясно инфо от днес (25.05.2012 г.:
Дъжд, дъжд, дъжд - и така вече две седмици. За цяла година (от години) не е валяло толкова много. Тихо, "со кротце, со благо" - дъжд. Реката не е била толкова пълноводна от години по това време.
Нивото се вдигна с около 60-70 см. и продължава (бавно) да се повишава, но има още много до нормалното ниво за риболов в най-добрите участъци. До пълния обем остават още около 4 метра воден стълб. Това прави около 30% още от обема. Дъното в залива на устието е покрит плътно с около 50-60 см. трева. За дъно не е подходящо, но това е добре за рибките. От седмица - няма "любители" на риболова, както с въдици, така и с мрежички. Дай боже да се кротнат поне още малко, защото язовира попада в зоната на високите водоеми (като надморска височина) и рибата си хвърля хайвера по-късно. Средените денонощни температури са около 12-14 градуса (нощни около 6-8 градуса, дневните - 16-19 градуса). Атмосферното налягане играе доста всекидневно, независимо, че е облачно и вали с малки прекъсвания през тези две седмици. Добавете и силните и постоянни трусове, които са между 6-7 км. и 15-18 км. от съответните епицентри. Всичко това е стрес за рибоците. Но нивото на язовира се вдига постепенно и това е много добре. Играе предимно уклеят. Шаранчетата се дръпнаха към дълбокото. Не съм сигурен, дали успяха да си хвърлят хайвера нормално (заради заметръсите). Кленът се държи на голяма дистанция от брега и се забелязва предимно в много ранните или в късните дневни часове как "лапа" и диша на повърхността.
Забелязвам няколко добри пасажа, но са много далеч от онези пасажи, които бяха навремето.
Имам молба към всички колеги, които посещават този язовир и които го харесват:
Поне още две седмици след забраната (или поне до 15.06.2012 г.), пускайте кленовете, морунажа и шаранчетата веднага обратно, независимо от размера им. Нека да дадем шанс на язовира и рибоците да ни радват за в бъдеще. Само поне две седмици след забраната. Язовирът, пак напомням, спада към водоемите с по-висока надморска височина и рибите си хвърлят хайвера по-късно. Нека да им дадем шанс поне на малките. Благодаря ви на всички, които го правите. Бъдете сигурни, че рибките ще ви върнат жеста.
Бъдете живи и здрави и още малко търпение. После се наслаждавайте на любимото хоби с часове, дни, седмици и месеци. Всичко зависи от нас самите.
Поздрави на всички.
Дъжд, дъжд, дъжд - и така вече две седмици. За цяла година (от години) не е валяло толкова много. Тихо, "со кротце, со благо" - дъжд. Реката не е била толкова пълноводна от години по това време.
Нивото се вдигна с около 60-70 см. и продължава (бавно) да се повишава, но има още много до нормалното ниво за риболов в най-добрите участъци. До пълния обем остават още около 4 метра воден стълб. Това прави около 30% още от обема. Дъното в залива на устието е покрит плътно с около 50-60 см. трева. За дъно не е подходящо, но това е добре за рибките. От седмица - няма "любители" на риболова, както с въдици, така и с мрежички. Дай боже да се кротнат поне още малко, защото язовира попада в зоната на високите водоеми (като надморска височина) и рибата си хвърля хайвера по-късно. Средените денонощни температури са около 12-14 градуса (нощни около 6-8 градуса, дневните - 16-19 градуса). Атмосферното налягане играе доста всекидневно, независимо, че е облачно и вали с малки прекъсвания през тези две седмици. Добавете и силните и постоянни трусове, които са между 6-7 км. и 15-18 км. от съответните епицентри. Всичко това е стрес за рибоците. Но нивото на язовира се вдига постепенно и това е много добре. Играе предимно уклеят. Шаранчетата се дръпнаха към дълбокото. Не съм сигурен, дали успяха да си хвърлят хайвера нормално (заради заметръсите). Кленът се държи на голяма дистанция от брега и се забелязва предимно в много ранните или в късните дневни часове как "лапа" и диша на повърхността.
Забелязвам няколко добри пасажа, но са много далеч от онези пасажи, които бяха навремето.
Имам молба към всички колеги, които посещават този язовир и които го харесват:
Поне още две седмици след забраната (или поне до 15.06.2012 г.), пускайте кленовете, морунажа и шаранчетата веднага обратно, независимо от размера им. Нека да дадем шанс на язовира и рибоците да ни радват за в бъдеще. Само поне две седмици след забраната. Язовирът, пак напомням, спада към водоемите с по-висока надморска височина и рибите си хвърлят хайвера по-късно. Нека да им дадем шанс поне на малките. Благодаря ви на всички, които го правите. Бъдете сигурни, че рибките ще ви върнат жеста.
Бъдете живи и здрави и още малко търпение. После се наслаждавайте на любимото хоби с часове, дни, седмици и месеци. Всичко зависи от нас самите.
Поздрави на всички.
Привет,от толкова дъжд вчера през деня ме домързя да отскоча до язовира и да проверя нивото на водата . Но като видях река Струма при с.Боснек с какъв дебит е ,представям с колко качва на ден водата в язовира. Надявам се другата събота да направя откриването именно на любимото язовирче и дано да няма много хора.Водата която влиза е ледена и не очаквам рибата да е активна и подкрепям Колегата относно призива да се пускат рибетата обратно.Миналата година извадих две прекрасни каракуди и още ме е яд ,че едната я задържах .Беше пълна с хайвер и това ме караше да връщам всичката риба обратно през цялата година.За този сезон урока вече си го знам.Наслука на всички и да пазим Природата ,за да няма поводи и Тя ни напомня за себе си .
Привет на всички.
Атанаско, не съжалявай, че не си минал край язовира. Само щеше да се изкаляш и напмокриш
. Поздрави.
А иначе, инфото от днес 27.05.2012 г.:
Дъжд, дъжд, дъжд, малко пауза и пак - дъжд, дъжд, дъжд.... То не ни тресе, то не ни валя. Толкова дъжд не се е изсипвал тук за цели две години съмарно. Кладенецът ми прелива. За първи път от 45 години по това време. Това е добре - ще има вода.
По-добрата новина е, че реката пълни стабилно язовира и нивото за два дни се вдигна поне с още 40 см. Заливът на устието (който наблюдавам като мерило) започва да се запълва. Остават още около 3-4 метра до максимума на язовира. Зоните за хвърляне на хайвер започнаха да се запълват с вода и дано да не започне източване, защото цялото дъно е в трева около 60-80 см. и ако започне източване, хайверът ще остане на сухо. За сега пълни стабилно и реката е с много добър дебит.
Забелязах и няколко пасажа - вероятно е толстолоб. Държат се навътре. Не са много големи пасажи, а и размерите на рибоците е около 1 кг. Това е много добре, защото толстолоба почти беше изчезнал. Водата е студена, а и околната температура през тези 2-3 дни остана в рамките на 16-18 градуса. Имайте го предвид забавянето за хвърлянето на хайвера на откриването.
Поздрави на всички и още седмица търпение.
Живи и здрави и много късмет.
Рибата забавя хвър
Атанаско, не съжалявай, че не си минал край язовира. Само щеше да се изкаляш и напмокриш

А иначе, инфото от днес 27.05.2012 г.:
Дъжд, дъжд, дъжд, малко пауза и пак - дъжд, дъжд, дъжд.... То не ни тресе, то не ни валя. Толкова дъжд не се е изсипвал тук за цели две години съмарно. Кладенецът ми прелива. За първи път от 45 години по това време. Това е добре - ще има вода.
По-добрата новина е, че реката пълни стабилно язовира и нивото за два дни се вдигна поне с още 40 см. Заливът на устието (който наблюдавам като мерило) започва да се запълва. Остават още около 3-4 метра до максимума на язовира. Зоните за хвърляне на хайвер започнаха да се запълват с вода и дано да не започне източване, защото цялото дъно е в трева около 60-80 см. и ако започне източване, хайверът ще остане на сухо. За сега пълни стабилно и реката е с много добър дебит.
Забелязах и няколко пасажа - вероятно е толстолоб. Държат се навътре. Не са много големи пасажи, а и размерите на рибоците е около 1 кг. Това е много добре, защото толстолоба почти беше изчезнал. Водата е студена, а и околната температура през тези 2-3 дни остана в рамките на 16-18 градуса. Имайте го предвид забавянето за хвърлянето на хайвера на откриването.
Поздрави на всички и още седмица търпение.
Живи и здрави и много късмет.
Рибата забавя хвър
Малко визуализация на зоната на устието:
Снимки, които показват как изглеждаше преди месец (снимките са по-стари, но такова беше нивото преди дъждовете - края на април):

И новите снимки от днес:
Тези върби са бивши рибарски колчета на колеги, които след излетите си не са ги вадили,

както и върбовите островчета във водата на другите снимки.

Горният път: До пълния обем (пътят остава под водата) има още около 1.5 метра ниво.

Долният път - вече е под водата.

Поздрави на всички.
Снимки, които показват как изглеждаше преди месец (снимките са по-стари, но такова беше нивото преди дъждовете - края на април):
И новите снимки от днес:
Тези върби са бивши рибарски колчета на колеги, които след излетите си не са ги вадили,
както и върбовите островчета във водата на другите снимки.
Горният път: До пълния обем (пътят остава под водата) има още около 1.5 метра ниво.
Долният път - вече е под водата.
Поздрави на всички.
Уникален си Колега jagger1,изчерпателен и оригинален с инфото което предлагаш.Дано това ниво се задържи максимално дълго.Ще се пробвам най-вероятно в неделя под "трафа" ако има свободни места разбира се.За съжаление съботата е заета с куп други неща и за любимото "време"пак не остана ...време.Така ме сърбат ръцете , че и на слънчаците ще им се радвам.Наслука на всички Колеги където и да откривате сезона.
ПП. Дори и пред скарите с бира в ръка, наслука.
ПП. Дори и пред скарите с бира в ръка, наслука.