Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Най-евтина светлина за бивака!...
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Най-евтина светлина за бивака!...
Здравейте,колеги,не съм навътре в нещата и чесно казано не разбирам много от осветление и за това реших да се допитам до вас.До сега повечето неща,които изчетох са на неща,които сами сте си правили или сте ги модифицирали.Бихте ли ми препоръчали някой лесен начин за осветление по време на къмпингуване през нощта,трябва ми нещо за не повече от 1-2 вечери.Също,назад в темата четох нещо за градински лампи,удачен ли е този вариант?
Сеща ще ви кажа един много як начин за осветление.
Нужни са ви:
Капачка от буркан, олио, конец/ връв.
Слагате капачката, но трябва не трябва да е на масата ако е от пластмаса или дърво. В капачката сипвате олиото и и потапяте конеца/ връвта, като оставяте малка част да е извън олиото. Палите и светите...
Нужни са ви:
Капачка от буркан, олио, конец/ връв.
Слагате капачката, но трябва не трябва да е на масата ако е от пластмаса или дърво. В капачката сипвате олиото и и потапяте конеца/ връвта, като оставяте малка част да е извън олиото. Палите и светите...
Градинските лампи са добро решение,но светят слабо.Аз лично ползвам 4 бр.върху
масата,но само като" интимно-лиричен" акцент за вечеря за двама.Ползвам и една за
походната тоалетна.
масата,но само като" интимно-лиричен" акцент за вечеря за двама.Ползвам и една за
походната тоалетна.
- gigantor
- новобранец
В зависимост от сумата която си заделил има варианти много , но след като е за ден-два на дали ти се разделя с по-голяма сума . Едни чехи които бяха в бивака до нас миналото лято го изкараха на чаени свещички ,така че само ти ще си решиш . Моето предложение е да вземеш някоя лампа или луминисцентна или светодиодна и на акумулатора . Така до 10-ина лева си се оправил и ще си сигурен че светлината ще ти стига . Между другото и една крушка от мигач или подобна пак би могла да ти свърши работа .
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Мерси за бързите отговори,колеги!Миналото лято бяхме на палатка за 3 дни и използвахме луминисцентна лампа към акумулатора и беше перфектно,явно това е най-доброто решение. 

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Виж в спецификацията на светодиодите колко е максималния ток/мисля,че е 750мА/.gigantor написа:Ето го и обещаното. Реших да преправя една светодиодна лампичка ,която беше на батерии на 12 волта. Стандартно свети доста силно дори и на 4 батерии АА и издържа цяла нощ че и другата но с по-малко светене. От начало свързах всичко паралелно ( то така си беше и заводски ) и го пуснах през един килоом. Светенето беше много слабо . Намалях съпротивлението до момента в който свтенето ми хареса и премерих тока .Съпротивлението топлеше ,а и мислех че може да стане и с по-малко ток .Как ли са издържали горките батерийки на това .Стоплих пак поялника и реших да ги пусна последователно модул по модул.Ето така : Премерих тока и сега вече ми хареса Сега е дори без балансно съпротивление .Няма кво да топли и свети яко .
П.П. Знам че не съм открил топлата вода .Поствам снимките за да могат и други да си преправят подобни лампи по този начин .
П.П.2 Гоги купих и луминсцентна . Двете светят равностойно .Естествено нямам твоя рефлектор. Трябва някой ден да ги смерим
Щото ако ги претовариш с ток ще горят бързо.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- gigantor
- новобранец
Това 400мА което го виждаш е за 24 броя диоди свързани паралелно с малко съпротивление . Един диод нормално консумира около 10 мА с 1 кОМ от 12 В. Намаляш ли съпротивлението на 620 или 510 Ома естественно ще свети по яко но намаляш живота на диода . Допустимо до 25 мА на диод . Идеята ми е че като се свържат 4 диода последователно и се пуснат на 12 директно на един се пада по 3 Волта и 10 мА за цялата верига . Запаралелени няколко такива 4ки дават тези 100 мА от последната снимка . Реално печелиш 4 светещи диода на 12 Волта и 10 мА.
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
-
- разбира нещата
Kолега,лятото си купих фенер за 10лв с 30 диода,с акумулаторна батерия на 220в.мн.добре осветява,но изкарва само една нощ,и трябва да се зарежда.има някакви зарядни които се включват на мястото на запалката и преобразуват тока от 12в на 220в,така може да се използва този фенер по-практично,а става да се зареждат и джиесеми.струват някаде около 30 лв.kmap написа:Здравейте,колеги,не съм навътре в нещата и чесно казано не разбирам много от осветление и за това реших да се допитам до вас.До сега повечето неща,които изчетох са на неща,които сами сте си правили или сте ги модифицирали.Бихте ли ми препоръчали някой лесен начин за осветление по време на къмпингуване през нощта,трябва ми нещо за не повече от 1-2 вечери.Също,назад в темата четох нещо за градински лампи,удачен ли е този вариант?
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Пичове,вижте какво намерих в един английски сайт:
http://www.sportsdirect.com/campri-12-l ... ern-786109
http://www.sportsdirect.com/campri-bulb ... 012-786016
http://www.sportsdirect.com/campri-bulb-lantern-786108
Лампите са на батерии размер Д,струват по 10 и 20 лева и изглеждат перфектно за бивака.Някой пробвал ли ги е и дали светят?
http://www.sportsdirect.com/campri-12-l ... ern-786109
http://www.sportsdirect.com/campri-bulb ... 012-786016
http://www.sportsdirect.com/campri-bulb-lantern-786108
Лампите са на батерии размер Д,струват по 10 и 20 лева и изглеждат перфектно за бивака.Някой пробвал ли ги е и дали светят?
Днес ги видях,подобни/китайски/ в Бриколаж.Нямах възможността да видя как светят.
Имаше и модел с ръчно динамо,освен соларното зареждане и то на по ниска цена.
Но как светят ?... не разбрах.
Имаше и модел с ръчно динамо,освен соларното зареждане и то на по ниска цена.
Но как светят ?... не разбрах.
Никой ли не е ползвал тези от Англия на батерии?Дали светят добре?
Да ви покажа и аз една лампа с фенерче за 4 лева от магазин за левче:
Лампата е с 24 диода, а фенерчето (странично разположено) е с 3 диода. Захранва се от 3 броя батерии ААА. Тялото е гумирано. Има на задния панел закачалка, която се сгъва и влиза в гнездо на задния панел, има отделно и магнит, който я държи доста стабилно.
Лампата с 24 диода свети много силно, като дава и насочена светлина.
Ето я и лампата:

Поздрави.
Лампата е с 24 диода, а фенерчето (странично разположено) е с 3 диода. Захранва се от 3 броя батерии ААА. Тялото е гумирано. Има на задния панел закачалка, която се сгъва и влиза в гнездо на задния панел, има отделно и магнит, който я държи доста стабилно.
Лампата с 24 диода свети много силно, като дава и насочена светлина.
Ето я и лампата:
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
За четири лева какво и плащаш?? Щом,като свети и добре....
А колко време ще свети с едни батерии ? Дай инфо .
А колко време ще свети с едни батерии ? Дай инфо .
Привет.
Да споделя за лампата, която е пусната в предния ми пост (за 4 лв.).
Заредих я с алкални батерии (български - MAX). Пуснах я да свети нон стоп - до пълно изтощение на батериите.
Какви са резултатите:
От началото на пускане (на 24 диода), лампата свети в продължение на 2.5 часа, като осветеността бе задоволителна (усреднено). До 2,5 часа, осветеността падна на 1/2. В следващите часове (до 4 часа от началото), осветеността започна да спада, като видимостта се равняваше на осветление с от един до три диода.
Изводи: Лампата си заслужава парите, но не като основно осветление за къмпинг, което означава, че не е подходяща за дълъг период на осветяване. Иначе, осветеността й е много добра. Може да се преработи за по-мощен акумулатор, с който да се гарантира продължителна равномерна осветеност. Иначе, като лампа за кратки осветявания (за около 1-2 часа е перфектна. Може да се използва за моментно осветление, като допълнителен източник. За тази цел е перфектна.
Е, има и варианти с използването на 3-4 такива лампи, които да се използват последователно, но батерийките са скъпи. Пак казвам, за моментно осветление (като фенер) е много добра, но не и за постоянно осветление.
Поздрави.
Да споделя за лампата, която е пусната в предния ми пост (за 4 лв.).
Заредих я с алкални батерии (български - MAX). Пуснах я да свети нон стоп - до пълно изтощение на батериите.
Какви са резултатите:
От началото на пускане (на 24 диода), лампата свети в продължение на 2.5 часа, като осветеността бе задоволителна (усреднено). До 2,5 часа, осветеността падна на 1/2. В следващите часове (до 4 часа от началото), осветеността започна да спада, като видимостта се равняваше на осветление с от един до три диода.
Изводи: Лампата си заслужава парите, но не като основно осветление за къмпинг, което означава, че не е подходяща за дълъг период на осветяване. Иначе, осветеността й е много добра. Може да се преработи за по-мощен акумулатор, с който да се гарантира продължителна равномерна осветеност. Иначе, като лампа за кратки осветявания (за около 1-2 часа е перфектна. Може да се използва за моментно осветление, като допълнителен източник. За тази цел е перфектна.
Е, има и варианти с използването на 3-4 такива лампи, които да се използват последователно, но батерийките са скъпи. Пак казвам, за моментно осветление (като фенер) е много добра, но не и за постоянно осветление.
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- научил се да хвърля

adult upload image
Не знам дали ще се качи снимката , това е интегралка7508 която преубразува 12в на 5в. Почти всички китайски фенерчета / луни най вече са на 3 или 4 батерии/. Вадя отвътре кабелчета за дирекна връзка с този преубразовател, и като източник на захранване акумолаторче от централа за сот. изчисляваш си консумацията и ампеража на акум. и разбираш колко часа може да ти свети.