Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Блесни разни всякакви
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Блесни разни всякакви
Тъй де, ама точно ти що не каза нищо...а знаееееешПавел Иванов написа:Особено ако ползва ИЕ е обяснимо защо не я виждаАз също я виждам а и предполагам всички които не са на ИЕ .

Ако незнаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тоя тип тандеми не са ми афинитет . Даже тандемите на Моска , когато беше станала дефицитна по едно време , ги разколачвах , екстра са за целта , и си правех от един тандем две блесни .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Хм....лошо тръгват нещата, дано "в боя" с щуката на Езерец, резултата е положителен (за мен) след месец...

- brandon76
- ще става разбирач
vinil написа:Хм....лошо тръгват нещата, дано "в боя" с щуката на Езерец, резултата е положителен (за мен) след месец...
Споко бе колега, лови си доволно блесната , само щуки да има

даже заради размера,писалките по-малко и налитат

Офффф...мани, мани....Ако знаеш тук около Варна (разбирай в радиус 100км !!) че имаме ЕДНО място със щука...Визирам Шабленско езеро, на което му разказват играта бракониерите - целогодишно ! А аз треперих до оня ден, да не би да я забранят пак целогодишно, както бе 2010г. и сега разрешават март месец - разбирай колко ще става за спининг, после от юли до октомври и т'ва е ! Ама това важи за тея дето спазват забрани - за останалите е ...куче влачи....А е страхотно място !!!
Еее, няма да ловиш само на една блесна. Има и други. Не е малко дори от юни до октомври. Да ти е честита придобивката.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Разбира се, че няма да е само с една блесна - че то там, ако не посееш 2-3 примамки на излет, се едно не си ходил за риба... А ще пробвам за сефте и попер... От Валери Хинков се сдобих с едно зури, което той определи като ценна примамка защото било нещо м/у попер и уокър като модела не се е продавал в Б-я (и още някакъв, който не го помня какъв е....) А на въпросния водоем, най-добри попадения съм имал на клатушка...
А, забравих - преди началото на сезонЯ мисля да се сдобия и с нЕкой Pontoon 21 - пак спец. за щука.
Пък после - каквото сабя покаже !
А, забравих - преди началото на сезонЯ мисля да се сдобия и с нЕкой Pontoon 21 - пак спец. за щука.
Пък после - каквото сабя покаже !
-
- вече хвърля и на тежко
Стигнахме ли до джиговите блесни?
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Я кажете и по нещо за клатушките аз ловя само на такова ама ми е много интересно по-опитните колеги да си дадат мнението и да кажат нещо повече за тях.Аз съм самоук и винаги съм си водил клатушката с непрекъснато въртене и съм имал и резултати,ама кажте и вие какво ще стане ако придърпвам и т.н. щото о съм пробвал ама без резултат ,може да го правя неправилно незнам.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Колега, виж първите 1-2 страници от темата - там надълго и нашироко е коментиран въпроса, доста изчерпателно при това.
Да не повтаряме едно и също 

Павка, енциклопедия си братко. Няма нещо, което си написал и аз да му се противопоставя. Кратко, точно във всеки пост и в същото време енциклопедично поднесено. Поздрави и да си жив и здрав.
Аз искам да вметна малко по темата за блесничките от един друг ъгъл - разцветките. Предварително искам да направя едно уточнение: Всичко написано по-долу касае затворен водоем (тип езеро, язовир или блато). Или казано по друг начин - стационарна вода. Условията на такива водоеми по отношение на прозрачността на водата спрямо бързо течащи или с по-слабо изразено движение на водата водоеми е различно. При водоеми тип река, прозрачността на водата може да се влияе от редица фактори в рамките на няколко часа, докато при стационарен водоем (язовир или езеро), факторите, които влияят на прозрачността на водата за една река може да не окажат никакво или почти никакво влияние. В тази връзка, ще спомена малко от моя опит по отношение на примамките, които използвам за затворен тип водоем (язовир или езеро) в цветово изражение. За теглото и видовете - прочетете това, което Павката е написал. Аз визирам само цветовите нюанси и окраски - за затворен водоем.
За разлика от реките, водата в един язовир е почти с постоянна прозрачност, поради липса на силни течения и по-големи дълбочини във водоема. При силен вятър или при проливен дъжд, обикновено зоните, в които водата на един такъв водоем променя своята прозрачност са устията на вливащаи се реки в язовира (езерото), крайбрежната ивица в периметър до около 20 метра и наличието на плитчини (до около 20-30 см. под повърхността на водата - подводни островчета). Зависи много и от дълбочината на водоема в крайбрежната зона. В болшинството случаи обаче, водата в един затворен водоем е прозрачна, което автоматично ни подсказва какви такъми (като дебелина и вид) трябва да използваме, както и какви разцветки примамки. За води, които са прозрачни, обикновено се използват по-тъмните окраски, особено, ако осъществяваме риболов в дневните предиобедни, обедни и малко след обяд часове. В тези часове, използването на примамки с по-ярки и флуорисцентни цветове могат само да ни донесат много фитнес и малко, дори никакво съчувствие от страна на рибките. Все пак ние си решаваме дали искаме фитнес, или сме отишли на риболов
. Няма лошо. При намаляване на дневното осветление (в ранните сутрешни или късните дневни часове - привечер), може да подберем примамки с малко по-светли цветове и оттенъци, (но пак не кещящи). Е, все пак трябва да сме наясно и какви риби търсим. Лично аз използвам в горните два случая следните цветови комбинации за отделните часови зони:
Рано сутрин (трудно ми е да ставам, ама за рибките съм готов), както и в късните дневни часове (привечер), определено използвам светъл олив, светъл беж, патинирано сребро или злато, лъскава мед с добавка на някоя червена или черна точка или райе. За големи хищници (като щука) използвам и цветове от жълто-зелената гама, или в комбинация с малко червен (по-светъл) атрактор.
В обедните часове, примамките, които използвам като цвят преминават в по-тъмната гама: черен Мепс, виолетово-кафяво с перлен оттенък, тъмно зелено, тъмно кафяво, тъмно червено - преливащо към тъмен златен или сребърен бронз, патинирана мед или патиниран месинг (патинирано - не блестящи).
Всичко това, когато водата е прозрачна.
За случаите, в които крайбрежната ивица е размътена (при риболов от брега), или устието е размътено, тогава в действие влизат по-ярките цветове, включително и лек флуорисцент за късните и ранни часове от деня, както и лъскавите примамки.
Като универсална примамка от въртящите се блесни или клатушки имам два фаворита, които от години не са ме посрамвали:
1. Цвят - основа на листото никел (неръждавейка), с нанесени S-образни черни тънки ивици напречно и под ъгъл около 35-40 градуса спрямо дължината на листото (тялото на клатушката) - всесезонни.
2. Медна клатушка, нашарена по аналогичен начин - основата е патинирана, т.е. не е блестяща - всесезонна.
И още едно важно уточнение за цветовете: Написаното по-горе важи за дълбочини в прозрачна вода до към 5-6 метра. За по-големи дълбочини, цветовете трябва да стават по-светли.
Пак напомням, всичко написано по-горе е написано за затворен водоем (язовир, езеро, блато - неподвижна вода).
Поздрави на всички.

Аз искам да вметна малко по темата за блесничките от един друг ъгъл - разцветките. Предварително искам да направя едно уточнение: Всичко написано по-долу касае затворен водоем (тип езеро, язовир или блато). Или казано по друг начин - стационарна вода. Условията на такива водоеми по отношение на прозрачността на водата спрямо бързо течащи или с по-слабо изразено движение на водата водоеми е различно. При водоеми тип река, прозрачността на водата може да се влияе от редица фактори в рамките на няколко часа, докато при стационарен водоем (язовир или езеро), факторите, които влияят на прозрачността на водата за една река може да не окажат никакво или почти никакво влияние. В тази връзка, ще спомена малко от моя опит по отношение на примамките, които използвам за затворен тип водоем (язовир или езеро) в цветово изражение. За теглото и видовете - прочетете това, което Павката е написал. Аз визирам само цветовите нюанси и окраски - за затворен водоем.
За разлика от реките, водата в един язовир е почти с постоянна прозрачност, поради липса на силни течения и по-големи дълбочини във водоема. При силен вятър или при проливен дъжд, обикновено зоните, в които водата на един такъв водоем променя своята прозрачност са устията на вливащаи се реки в язовира (езерото), крайбрежната ивица в периметър до около 20 метра и наличието на плитчини (до около 20-30 см. под повърхността на водата - подводни островчета). Зависи много и от дълбочината на водоема в крайбрежната зона. В болшинството случаи обаче, водата в един затворен водоем е прозрачна, което автоматично ни подсказва какви такъми (като дебелина и вид) трябва да използваме, както и какви разцветки примамки. За води, които са прозрачни, обикновено се използват по-тъмните окраски, особено, ако осъществяваме риболов в дневните предиобедни, обедни и малко след обяд часове. В тези часове, използването на примамки с по-ярки и флуорисцентни цветове могат само да ни донесат много фитнес и малко, дори никакво съчувствие от страна на рибките. Все пак ние си решаваме дали искаме фитнес, или сме отишли на риболов

Рано сутрин (трудно ми е да ставам, ама за рибките съм готов), както и в късните дневни часове (привечер), определено използвам светъл олив, светъл беж, патинирано сребро или злато, лъскава мед с добавка на някоя червена или черна точка или райе. За големи хищници (като щука) използвам и цветове от жълто-зелената гама, или в комбинация с малко червен (по-светъл) атрактор.
В обедните часове, примамките, които използвам като цвят преминават в по-тъмната гама: черен Мепс, виолетово-кафяво с перлен оттенък, тъмно зелено, тъмно кафяво, тъмно червено - преливащо към тъмен златен или сребърен бронз, патинирана мед или патиниран месинг (патинирано - не блестящи).
Всичко това, когато водата е прозрачна.
За случаите, в които крайбрежната ивица е размътена (при риболов от брега), или устието е размътено, тогава в действие влизат по-ярките цветове, включително и лек флуорисцент за късните и ранни часове от деня, както и лъскавите примамки.
Като универсална примамка от въртящите се блесни или клатушки имам два фаворита, които от години не са ме посрамвали:
1. Цвят - основа на листото никел (неръждавейка), с нанесени S-образни черни тънки ивици напречно и под ъгъл около 35-40 градуса спрямо дължината на листото (тялото на клатушката) - всесезонни.
2. Медна клатушка, нашарена по аналогичен начин - основата е патинирана, т.е. не е блестяща - всесезонна.
И още едно важно уточнение за цветовете: Написаното по-горе важи за дълбочини в прозрачна вода до към 5-6 метра. За по-големи дълбочини, цветовете трябва да стават по-светли.
Пак напомням, всичко написано по-горе е написано за затворен водоем (язовир, езеро, блато - неподвижна вода).
Поздрави на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- новобранец

-
- новобранец
Предложете някаква блесна за малка река за пъстърва, вчера ходих за първи път по Санданска Бистрица и хванах 30см пъстърва на земен червей, а ми казаха, че е излизало и на блесна, а и как да я водя в по-малка река, че само по Струма съм ловил на блесна.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Моска №1 бяла или жълта на червени точки . Водиш как на по-голяма река
Инак Санданска Бистрица си е достатъчно голяма река за да ползваш Моска до трети номер и Мепс Аглия и Комет от 00 до 3 , цветовете същите остават .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
Имам един проблем с мепс лусокс.Всеки път се оплита във влакното когато я извадя виждам че куките са се закачили за влакното или повода.На някои случвало ли се е и какво да направя?