Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Чернокоп и лефер 2012
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: Чернокоп и лефер 2012
на Кз "Илия Бояджиев",на блесна днес до 10.00 имах 17 риби от които 2 доста прилични екземпляра и другите средни, вчера имах един доста едър, и една "среща" с лефер който ми взе на воблер YO-ZURY cristal minnow , но за зла слука се откачи при изваждането 

колко едри са тези чернокопи в езерото 10см-15см
- Анатоли Стоименов
- научил се да хвърля
Няма и толковаianimar написа:колко едри са тези чернокопи в езерото 10см-15см

ако са с такива размери хваленото за 70 риби е малко смешно
и да попитам какво значи тъкмо за пържене ,някакъв деликатес ли е това
-
- учете се от него
На всеки окото гледа по различен начин 

Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
-
- вече хвърля и на тежко
ами колеги хванах ги на чепаре с куки 8 номер и не са дребни между 10 и 15 см имам и снимки но ми е малко трудно качването.
-
- вече хвърля и на тежко
стана ми интересно със размера на чернокопчетата ,та за ваша радост бяха още във фризера и не ме домарзя да измеря 1,2 и резултатът е 13;14см който можах да измеря за мен са добри защото са от брега а и съм начинаещ в този риболов ,а когато отидох на езерото колегите дърпаха на бомбарда по дребни наслука на всички.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
-
- учете се от него
Като знам на Пешо дланта идват малко повечко тези от снимката 

Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
-
- вече хвърля и на тежко
така си е хи хи хи
- shturetc
- ще става разбирач
Павка, без да се сърдиш , рибетата за които говориш ,наричаме "бръснарски ножчета" ,а не чернокопи. И на мене ми рекоха тези дни ,че на бургаския мостик ловели по 50-60-70бр. чернокопа.Отидох да проверя--нищо подобно--само ембриони (с единични изключения). Да ги нарека бабакидчета е все едно да река за една лъжица с 200 зърна хайвер ,че е... 200 бройки рибета
...Аааа,и да метнеш чернокопи и лефери в тигана си е опит за убийство над всеки рибар
,'щото риска от инфаркт при тази гледка,при това свето светотатство е огромен! Закон Божи си е леферчетата(малки и големи) да се "татуират" само връз скара!
В Порт Бургас на блесна , на плувка и на дъно тези дни излиза по някой и друг чернокоп с размери от този , сниман от Пешо (хм,около 21-22 см) до ...педята ми- 25см .В последната седмица излязоха и 10-ина лефера(300-500 гр) предимно на блесна и на дъно.
Вчера на Изтока взех 12 готови за скара чернокопа (подвижна плувка,кука 1.0-гола-без шлауфки и проволки, дълбочина 4 м, ем-нарязани сафриди и цели,живи граци) и имах няколко изядени куки.
ПП Разгледах Закона за рибарството и аквакултурите и ... с разочарование установих , че лефера е една от рибите,за които не е упоменат минимално допустим за улов размер?! Въпрос на морална преценка на рибарите е дали да върнат по-ситните зъбатковци обратно във водата или не... Лично аз "отпращам" по 30-ина ембрионо-чернокопа на излет,които се нанизват на куките,докато чепаря за ем (граца и,евентуално,хамсия).
Пожелавам на всички ви Наслука и ... насладата от пускането на маломерните рибки обратно в морето!

В Порт Бургас на блесна , на плувка и на дъно тези дни излиза по някой и друг чернокоп с размери от този , сниман от Пешо (хм,около 21-22 см) до ...педята ми- 25см .В последната седмица излязоха и 10-ина лефера(300-500 гр) предимно на блесна и на дъно.
Вчера на Изтока взех 12 готови за скара чернокопа (подвижна плувка,кука 1.0-гола-без шлауфки и проволки, дълбочина 4 м, ем-нарязани сафриди и цели,живи граци) и имах няколко изядени куки.
ПП Разгледах Закона за рибарството и аквакултурите и ... с разочарование установих , че лефера е една от рибите,за които не е упоменат минимално допустим за улов размер?! Въпрос на морална преценка на рибарите е дали да върнат по-ситните зъбатковци обратно във водата или не... Лично аз "отпращам" по 30-ина ембрионо-чернокопа на излет,които се нанизват на куките,докато чепаря за ем (граца и,евентуално,хамсия).
Пожелавам на всички ви Наслука и ... насладата от пускането на маломерните рибки обратно в морето!

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
А когато беше упоменат,спазваше ли се размера?shturetc написа:ПП Разгледах Закона за рибарството и аквакултурите и ... с разочарование установих , че лефера е една от рибите,за които не е упоменат минимално допустим за улов размер?! Въпрос на морална преценка на рибарите е дали да върнат по-ситните зъбатковци обратно във водата или не...

И помниш ли колко беше ?

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- shturetc
- ще става разбирач
А когато беше упоменат,спазваше ли се размера?
И помниш ли колко беше ?
=================================================
Киро,в интерес на истината ,нямам спомен за изричното упоменаване някога и някъде за минимално допустимия размер за улов на лефер
Преди години с аверчета водехме подобни спорове, защото в тогавашните риболовни билети-книжки също нямаше и помен за зъбатите!? Писали законотворците за граци,цаци и хамсийки ,ама забравили(???) да посочат най-качествената като вкус риба във всемира-- лефера(чернокоп,гофан,гофус)
...Естествено,основна правна норма е,че всичко, което не е забранено е ...позволено
...И,повечето я карат на принципа:"Юруш на маслините"...Ама 5-10-15 см зъбати рибки влизат в торбичките...Мозък ставали,като ги направиш мариновани или като ги метнеш в тигана
Затова и рекох в предния си коментар,че от нашите собствени морални устои зависи дали ще върнем ембрионите обратно във водата (макар да е ясно---наранените вече от куките рибета ,малко или повече,имат твърде скромни шансове за оцеляване сред събратята си-канибали) или ... ще ги броим за рибарско постижение,бройка (нЪл имали главЪ и опашка) и ще ги плеснем в кофата си ,за да ги сторим уж за мезе,а всъщност--зян.Жив зян!!!

И помниш ли колко беше ?

=================================================
Киро,в интерес на истината ,нямам спомен за изричното упоменаване някога и някъде за минимално допустимия размер за улов на лефер

Затова и рекох в предния си коментар,че от нашите собствени морални устои зависи дали ще върнем ембрионите обратно във водата (макар да е ясно---наранените вече от куките рибета ,малко или повече,имат твърде скромни шансове за оцеляване сред събратята си-канибали) или ... ще ги броим за рибарско постижение,бройка (нЪл имали главЪ и опашка) и ще ги плеснем в кофата си ,за да ги сторим уж за мезе,а всъщност--зян.Жив зян!!!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Е,15см може да се каже че стават за нещо,но
иначе си много прав в изказванията си за връщането на дребосъка.
Аз поне не съм виждал някой да прибира ламаринки,ама това в лодката ми.
Иначе за начина на употреба на рибите (мариновани или както там си искате
да си ги запазите за зимата) - нямам претенции към никой.
Все пак това са рецепти от дедите ни,и нови такива естественно.
И пак,все пак - зимата как ще си наловите от тези риби?
Разрешеното беше над 28см.
И тук идва втория момент.
Кога се е ловил такъв размер по севера,в нормални количества ?
Мнооого рядко.Наблюдавайте темите,ще видите че преди да е достигнал
тези размери,ще е възал на юг.
иначе си много прав в изказванията си за връщането на дребосъка.
Аз поне не съм виждал някой да прибира ламаринки,ама това в лодката ми.
Иначе за начина на употреба на рибите (мариновани или както там си искате
да си ги запазите за зимата) - нямам претенции към никой.
Все пак това са рецепти от дедите ни,и нови такива естественно.
И пак,все пак - зимата как ще си наловите от тези риби?
Разрешеното беше над 28см.
И тук идва втория момент.
Кога се е ловил такъв размер по севера,в нормални количества ?
Мнооого рядко.Наблюдавайте темите,ще видите че преди да е достигнал
тези размери,ще е възал на юг.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА