Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???
Модератор: sapuna
- ceno cenov
- разбира нещата
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Цено,не така братле!Отначало като прочетох поста и аз си помислих,че е лека проба интрига,но НЕ Е/поне така си мисля/!В интерес на истината за скобарските куки има какво да се напише!Темата много се разтегна и по тази причина я заключвам и дава продължение в "КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???-част ІІ"
- ceno cenov
- разбира нещата
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Постове от заключената тема "КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА??-част ІІ":
ceno cenov написа:Тъй като Азсе бях изказал почти последен в предната тема
тук ще си позволя да дам едно от първите мнения :
Скобар се лови на кука 16 или 18 на два бели червея. Единия нанизан по дължина другия да виси. Повод 0,08 максимум 0,10. Плувка 2,5гр. Този монтаж и подхранване с 500гр. бели червей е изкарвал скобари до 1.5кг и клен 3.600 кг.
koceto_stoqnov написа:клена да неби да си го извадил с ластик
ceno cenov написа:Клена е хванат на вира до с. Лехчево на р.Огоста с най-обикновен мач с горе посочения монтаж и с мнооооого борба.
Тони 72 написа:Аз го ловя на кука номер 12.Освен на бял червей залагам и на троха и много радко на какавида.Търся го в бързите течения с плувка от 2-3 грама.
RiverFisher написа:Г-н cenov ,тъй като аз отворих тази тема/верно другаде/ и вие там се изказахте "неподготвен", благодаря ,че се вслушахте в поста на сапуна и погледнахте по-сериозно на тоя въпрос. Имам обаче пак питане - не рядко се случва скобара да взема само на торен , тогава пак ли с куки 16-18 или трябва да сменим с 12?Не искам да приемате това като някакво желание за спор/аз дори не изказвам мнение/ просто мисля че тук има доста колеги на които ще им е интересно да нау4ат повечко за този риболов още повече че сега е в разгара си.ceno cenov написа:Тъй като Азсе бях изказал почти последен в предната тема
тук ще си позволя да дам едно от първите мнения :
Скобар се лови на кука 16 или 18 на два бели червея. Единия нанизан по дължина другия да виси. Повод 0,08 максимум 0,10. Плувка 2,5гр. Този монтаж и подхранване с 500гр. бели червей е изкарвал скобари до 1.5кг и клен 3.600 кг.
ceno cenov написа:RiverFisher ааааа....еее е ти да не си от Велико Търново. Там търсят скобара на торен.В Севлиево същоВ Северозападнала България зимата се търси само на бял. Много захранка. Много рибари на куп. Излизат и хубави.
vIdRaTa написа:Сапуне,
май не е много коректно от твоя страна да ми заключваш темите без причина(това ,че някои хора пишат врели не кипели не значи.....)има триене на постове,има предупреждения,има баннн и т.н.
НАЛИ
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
та,като изключим междуособиците в които и аз често участвам за сьжаление,та кво решихме за скобара
относно куките,аз преди няколко години открих една серия на гамакацу дето с с нея си действам,освен по морето защото са с кьсо рамо.много сьм доволен,както и от некои модели на оуньр.гамакацуто го има както и кафяво,така и златно,но според мен няма значение цвета-става си и за троха и за друга стрьв.много малко откачания имам с тая кука.

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- научил се да хвърля
Тази рецепта става и с костур.Много е вкусно.vIdRaTa написа:Ще се отклоня от съществото на темата и ще ти издам една рецепта за него( когато си хванеш разбира сеdaniel_g написа:Да МНОГО !!! Една от най-уважаваните от мен риби ( не по вкусови качества)
![]()
)
Вземаш скобара и го изчистваш добре,накисваш го за 8-10 часа в оцет и малко сол и го вадиш,киснеш във вода 1-2часа, плакнеш,режеш го на тънки филиики ,панираш го в смес от цар. и пшен. брашно 50 на 50,препържваш го малко и виш к'во стааа с голямо количество бира![]()
Айде че ми тръгнаха лигите![]()
Много риба хванахме,малките ги пуснахме а големите ги прибрахме в бурканче от детско пюре
-
- кандидат преподавател
Айде,ловете го,но не прогандирайте,че става за ядене!
Първо,лови се с всякакви куки-даже № 10,от съвсем кучи марки.Обаче,когато той пожелае да кълве - от пиле мляко да му слагате,ако е решил няма да ви кълве нито на "френското"хлябче,нито на кварталния тутманик,нито на торния,нито на дедовия ви!Пък ако щете напълнете реката със захранки /та дори и цяла фурна с баяти хлябове/.Рече ли да кълве обаче,кълве безапелационно и без всякаква захранка- потапя плувката като кротушките-от раз и с наслаждение.Пък ако усетите назлъндисване / т.нар.побутване"/-те тогава се засича при всяко подозрително задържане или опит за частично потапяне на плувката.В тези случаи от три засичания,две са сигурни-със скобари през джуките.Но,редки са тези щастливи моменти / 24.04.2005г. - Дяволския мост,р.Арда,в района на гр.Ардино - от тъпак като мене -над 13 кг скобар /без риба под 600 -800г /.Ама за ядене - това,скобар -само ако ме заплашат с немедлено мъчително уничтожение,бе братя!Обратно в реката или дарение на неандерталците от квартала / ядят всичко!/.Както и да му киснете телесата,както и да го мариновате,варите,мелите и пр.,то месото си му е -ЧИСТИ ТРИЦИ ОТ НАЙ-ТЪПОТО ЗЪРНО.Плява / ял съм я в пияно състояние на младини,та мога да преценя /и нищо друго.Просто не си заслужава да се яде,па ако ще в семейството да сте от две седмици на картофи и леб.Фъргайте го обратно в реката,щото стават големи /плюскат основно питателни водорасли/и правят голям кеф при ловитбата,особено ако сте с 0,14 и горе-долу добре нагласен аванс.Пък,чест и слава на тия херои,които си рискуват директния телескоп / никви ластици!/ за такъв риболов.
Изказах се,поради което моля за снизхождение и при среща и разпознаване-поне черпня с малка бира! Заклех се!
Изказах се,поради което моля за снизхождение и при среща и разпознаване-поне черпня с малка бира! Заклех се!
Кви са тея кулинарни изтъпления
Който иска да стои в кухнята
А до колкото дали може да бъде придизвикан скобара или не ,може да се поспори
Факторите са толкова много ,че не може да се сложи универсална рецепта
Точно там е разковничето
Много хора отричат риболова на тази риба ,по простата причина .........защото ги МЪРЗИ
Да не говорим ,че подготовката ,прецизността и воденето на дуела е на толкова високо ниво
Аз лично скобара го слагам на едно от челните места по "интелегентност" от мирните сладководни риби
И да не забравите да сложите повече лимон ........

И да не забравите да сложите повече лимон ........

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Айде,ловете го,но не прогандирайте,че става за ядене!
не сьм сьгласен-опитай следното:казвал сьм го многократно и сега пак с риск да СПАМИМINCUBUS написа:Както и да му киснете телесата,както и да го мариновате,варите,мелите и пр.,то месото си му е -ЧИСТИ ТРИЦИ ОТ НАЙ-ТЪПОТО ЗЪРНО!

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
5кила написа:имало некви далавери сьс зелени водорасли ,ама не сьм пробвал-ако някой знае нещо по вьпроса и е имал успех-нека ни светне
преди две години на Пастух имаше един пич дето слага водорасли на куката да ти кажа честно нямаше голяма разлика в улова на този и на тези които ловихме на гола тройка и на тези които използваха троха... попринцип щото съм нахален и любопитен го поразпитах и каза че имало голям ефект.. но какво да ти кажа думите да едно, а да го видиш е съвсем друго водораслите които използваше са от тези които разтат по камъните на бързеите

INCUBUS написа:от пиле мляко да му слагате,ако е решил няма да ви кълве нито на "френското"хлябче,нито на кварталния тутманик,нито на торния,нито на дедовия ви!

Е те тука не си прав колега! Да "дедовия ми" скобара кълве яко, назлавдисвания не се приемат. Никога не се съобразявам с настроенията на рибата и винаги успявам да я накарам да яде (говоря за топлия сезон). Както вече писах някъде, стига да ги има, спасение няма.
Колега Mitak, водораслото е добра стръв за скобар, но аз използвам предимно магданоз, който благодарение на специфичния си мириз и подходяща форма на листа, дава много по-добри резултати. При ловене на магданоз ползвам кука с дълга основа, към която с тънък зелен конец привързвам листчето (слага се само едно листче, а не цяло стръкче). Задължително е да се прибави поне една китка не много ситно нарязан магданоз към захранката! Когато скобара е по-капризен, слагам копър за стръв (тактиката е същата като при магданоза). Много е важно стръвта (магданоза и копъра) да са съвсем пресни и свежи! Не на последно място трябва да спомена, че след като сме привързали листчето към куката, трябва много внимателно да го стиснем с нокти, така че да си пусне мириса!
Dedy с този магданоз ме уби немога да спра да се смея но ще пробвам като се замисля има логика скора си е тревопасно добиче так че освен на бяло трябва да налита и на зелено... честно казано това с бялото съм го схванал сланинка, тесто, троха, бял червей, стиропор и тн. но с мерудията ще опитам още следващия излет 

-
- сериозен играч