КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

RiverFisher написа:Да посаживим темата: какви куки /марки и размери/ ползвате и препоръчвате за гоненето на скобара?
Абе важното е да е тройка!!! Па кво' ти дреме за размера Той Скобара си умира за тройна кука, но на единична не пипа да знаеш, много е серт да го ............ :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Цено,не така братле!Отначало като прочетох поста и аз си помислих,че е лека проба интрига,но НЕ Е/поне така си мисля/!В интерес на истината за скобарските куки има какво да се напише!Темата много се разтегна и по тази причина я заключвам и дава продължение в "КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???-част ІІ"
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Тоя спор никога няма да го разрешиме!!! И да заключваш и да не заключваш се си е тая. До мисленето е на нашево братя рибаря !!! Явно във всеки от нас се крие бракониера. Къв тоя зор за тия скобари аз не го разбирам. Но които, както умее да ги лови, така да го прави и да пуска постове и снимки ТУК.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Постове от заключената тема "КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА??-част ІІ":
ceno cenov написа:Тъй като Аз :oops: се бях изказал почти последен в предната тема :wink: тук ще си позволя да дам едно от първите мнения :
Скобар се лови на кука 16 или 18 на два бели червея. Единия нанизан по дължина другия да виси. Повод 0,08 максимум 0,10. Плувка 2,5гр. Този монтаж и подхранване с 500гр. бели червей е изкарвал скобари до 1.5кг и клен 3.600 кг. :shock:
koceto_stoqnov написа:клена да неби да си го извадил с ластик
ceno cenov написа:Клена е хванат на вира до с. Лехчево на р.Огоста с най-обикновен мач с горе посочения монтаж и с мнооооого борба. :lol:
Тони 72 написа:Аз го ловя на кука номер 12.Освен на бял червей залагам и на троха и много радко на какавида.Търся го в бързите течения с плувка от 2-3 грама.
RiverFisher написа:
ceno cenov написа:Тъй като Аз :oops: се бях изказал почти последен в предната тема :wink: тук ще си позволя да дам едно от първите мнения :
Скобар се лови на кука 16 или 18 на два бели червея. Единия нанизан по дължина другия да виси. Повод 0,08 максимум 0,10. Плувка 2,5гр. Този монтаж и подхранване с 500гр. бели червей е изкарвал скобари до 1.5кг и клен 3.600 кг. :shock:
Г-н cenov ,тъй като аз отворих тази тема/верно другаде/ и вие там се изказахте "неподготвен", благодаря ,че се вслушахте в поста на сапуна и погледнахте по-сериозно на тоя въпрос. Имам обаче пак питане - не рядко се случва скобара да взема само на торен , тогава пак ли с куки 16-18 или трябва да сменим с 12?Не искам да приемате това като някакво желание за спор/аз дори не изказвам мнение/ просто мисля че тук има доста колеги на които ще им е интересно да нау4ат повечко за този риболов още повече че сега е в разгара си.
ceno cenov написа:RiverFisher ааааа....еее е ти да не си от Велико Търново. Там търсят скобара на торен.В Севлиево също :roll: В Северозападнала България зимата се търси само на бял. Много захранка. Много рибари на куп. Излизат и хубави.
vIdRaTa написа:Сапуне,
май не е много коректно от твоя страна да ми заключваш темите без причина :roll: (това ,че някои хора пишат врели не кипели не значи.....)има триене на постове,има предупреждения,има баннн и т.н.
НАЛИ :!:
Изображение
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

та,като изключим междуособиците в които и аз често участвам за сьжаление,та кво решихме за скобара :roll: относно куките,аз преди няколко години открих една серия на гамакацу дето с с нея си действам,освен по морето защото са с кьсо рамо.много сьм доволен,както и от некои модели на оуньр.гамакацуто го има както и кафяво,така и златно,но според мен няма значение цвета-става си и за троха и за друга стрьв.много малко откачания имам с тая кука.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Използвам един модел на Робинсън за мрена.Куките са много тънки,титаниеви и с червеникав отенък.Пише номер 10,но не знам по кой стандарт.Определено съм много доволен от тях!

Изображение
Изображение
Иван Григоров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иван Григоров »

vIdRaTa написа:
daniel_g написа:Да МНОГО !!! Една от най-уважаваните от мен риби ( не по вкусови качества ;) )
Ще се отклоня от съществото на темата и ще ти издам една рецепта за него( когато си хванеш разбира се :lol: :wink: )
Вземаш скобара и го изчистваш добре,накисваш го за 8-10 часа в оцет и малко сол и го вадиш,киснеш във вода 1-2часа, плакнеш,режеш го на тънки филиики ,панираш го в смес от цар. и пшен. брашно 50 на 50,препържваш го малко и виш к'во стааа с голямо количество бира :lol:
Айде че ми тръгнаха лигите :D :lol:
Тази рецепта става и с костур.Много е вкусно.
Много риба хванахме,малките ги пуснахме а големите ги прибрахме в бурканче от детско пюре
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Айде,ловете го,но не прогандирайте,че става за ядене!

Мнение от INCUBUS »

Първо,лови се с всякакви куки-даже № 10,от съвсем кучи марки.Обаче,когато той пожелае да кълве - от пиле мляко да му слагате,ако е решил няма да ви кълве нито на "френското"хлябче,нито на кварталния тутманик,нито на торния,нито на дедовия ви!Пък ако щете напълнете реката със захранки /та дори и цяла фурна с баяти хлябове/.Рече ли да кълве обаче,кълве безапелационно и без всякаква захранка- потапя плувката като кротушките-от раз и с наслаждение.Пък ако усетите назлъндисване / т.нар.побутване"/-те тогава се засича при всяко подозрително задържане или опит за частично потапяне на плувката.В тези случаи от три засичания,две са сигурни-със скобари през джуките.Но,редки са тези щастливи моменти / 24.04.2005г. - Дяволския мост,р.Арда,в района на гр.Ардино - от тъпак като мене -над 13 кг скобар /без риба под 600 -800г /.Ама за ядене - това,скобар -само ако ме заплашат с немедлено мъчително уничтожение,бе братя!Обратно в реката или дарение на неандерталците от квартала / ядят всичко!/.Както и да му киснете телесата,както и да го мариновате,варите,мелите и пр.,то месото си му е -ЧИСТИ ТРИЦИ ОТ НАЙ-ТЪПОТО ЗЪРНО.Плява / ял съм я в пияно състояние на младини,та мога да преценя /и нищо друго.Просто не си заслужава да се яде,па ако ще в семейството да сте от две седмици на картофи и леб.Фъргайте го обратно в реката,щото стават големи /плюскат основно питателни водорасли/и правят голям кеф при ловитбата,особено ако сте с 0,14 и горе-долу добре нагласен аванс.Пък,чест и слава на тия херои,които си рискуват директния телескоп / никви ластици!/ за такъв риболов.
Изказах се,поради което моля за снизхождение и при среща и разпознаване-поне черпня с малка бира! Заклех се!
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Кви са тея кулинарни изтъпления :?: :idea: Който иска да стои в кухнята :!: А до колкото дали може да бъде придизвикан скобара или не ,може да се поспори :!: Факторите са толкова много ,че не може да се сложи универсална рецепта :!: Точно там е разковничето :idea: Много хора отричат риболова на тази риба ,по простата причина .........защото ги МЪРЗИ :!: Да не говорим ,че подготовката ,прецизността и воденето на дуела е на толкова високо ниво :!: Аз лично скобара го слагам на едно от челните места по "интелегентност" от мирните сладководни риби :!: :!: :!:

И да не забравите да сложите повече лимон ........ :?
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Айде,ловете го,но не прогандирайте,че става за ядене!

Мнение от Бат Мирче-5кила »

INCUBUS написа:Както и да му киснете телесата,както и да го мариновате,варите,мелите и пр.,то месото си му е -ЧИСТИ ТРИЦИ ОТ НАЙ-ТЪПОТО ЗЪРНО!
не сьм сьгласен-опитай следното:казвал сьм го многократно и сега пак с риск да СПАМИМ :lol: чистиш,махаш перките(па може и да не ги махаш),режеш на филиики от по два три см,редиш в буркан от компот с малко чесьн,чер пипер и даф лист,слагаш супена льжица сол,чаена захар,доливаш с оцет(а още по добре лимонов сок,ама от цедени лимони,а не тая гадост дето я продават),малко над оцета олио-да покрие ,слагаш в хладилника и ми се обади след една седмица,да ми каеш сьщите работи,че не ставал за нищо :wink: не прокламирам ест ФАБРИЧНОТО производство,но пробвайте.относно стрьвта-за мен е най добра трохата и белия-лятото.имало некви далавери сьс зелени водорасли ,ама не сьм пробвал-ако някой знае нещо по вьпроса и е имал успех-нека ни светне
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

5кила написа:имало некви далавери сьс зелени водорасли ,ама не сьм пробвал-ако някой знае нещо по вьпроса и е имал успех-нека ни светне

преди две години на Пастух имаше един пич дето слага водорасли на куката да ти кажа честно нямаше голяма разлика в улова на този и на тези които ловихме на гола тройка и на тези които използваха троха... попринцип щото съм нахален и любопитен го поразпитах и каза че имало голям ефект.. но какво да ти кажа думите да едно, а да го видиш е съвсем друго водораслите които използваше са от тези които разтат по камъните на бързеите
Изображение
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

INCUBUS написа:от пиле мляко да му слагате,ако е решил няма да ви кълве нито на "френското"хлябче,нито на кварталния тутманик,нито на торния,нито на дедовия ви!
:D :D :D :D

Е те тука не си прав колега! Да "дедовия ми" скобара кълве яко, назлавдисвания не се приемат. Никога не се съобразявам с настроенията на рибата и винаги успявам да я накарам да яде (говоря за топлия сезон). Както вече писах някъде, стига да ги има, спасение няма.
Колега Mitak, водораслото е добра стръв за скобар, но аз използвам предимно магданоз, който благодарение на специфичния си мириз и подходяща форма на листа, дава много по-добри резултати. При ловене на магданоз ползвам кука с дълга основа, към която с тънък зелен конец привързвам листчето (слага се само едно листче, а не цяло стръкче). Задължително е да се прибави поне една китка не много ситно нарязан магданоз към захранката! Когато скобара е по-капризен, слагам копър за стръв (тактиката е същата като при магданоза). Много е важно стръвта (магданоза и копъра) да са съвсем пресни и свежи! Не на последно място трябва да спомена, че след като сме привързали листчето към куката, трябва много внимателно да го стиснем с нокти, така че да си пусне мириса!
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

Dedy с този магданоз ме уби немога да спра да се смея но ще пробвам като се замисля има логика скора си е тревопасно добиче так че освен на бяло трябва да налита и на зелено... честно казано това с бялото съм го схванал сланинка, тесто, троха, бял червей, стиропор и тн. но с мерудията ще опитам още следващия излет 8)
Изображение
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

5 кила е прав :!: Ама опитайте друго :D По едричък скобар се засипва със сол -като скумрия-след 24часа го провесваш на чист въздух да засъхне :P И после -ооооооооооохааа-5 препечени филии ляп голяма глава лук и 2 кани бял Стралджански мискет :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”