Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

случки и спомени под водата
Модератор: nkolev66
Re: случки и спомени под водата
Понеже не видях снимка качих в личната си галерия снимка на Морска лястовица. Тази риба ли имаше предвид Булти?Булти написа:аналог на тая риба в Ч.М. е Морската лястовица , когато мога ще кача нейна снимка
- hgtod
- вече хвърля и на тежко
И аз имам снимка в моята галерия
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
За това ли става дума ?

Интересна риба,никога не съм я закачал на куката.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
Страшно много прилича на тази, за която съм писал преди. Виждали сте я в галерията ми ! Има си и шиповете на главата и голями гръдни плавници! Предполагам, че и кожата е като на гущер! Тази, за която бях писал, че би следвало да се нарича:- риба пеперуда е с по-голями и по-пъстри плавници. Шиповете са по-дълги и като се изсушава главата изглеждат като заешки уши. В муцуната онази риба е по-къса и няма така изпъкнали очи , а устата и е малко на доло. Главата е поне една трета от тялото и е като броня! На онази месото е червено. На лястовицата месото какво е? Въобще, много са близки и навярно са от един род. Лястовицата хваща ли се на въдица и как дърпа? Онази е мудна и ленива риба, като не съм виждал някой да я е хващал на въдица. Като намериш ято от онези риби, между другото арабите и руснаците и казват:- риба петел, можеш да си ги набучиш една след друга всичките. Пронизъл си една, другите най-близки се отдалечават на педя-две и пак си взимаш следващата и така до де има или ги загубиш. Най-много съм удрял до пет от едно място. Понеже, месото е червено и по-твърдо и без характерния за морските риби аромат съм я правил успешно на чорба. Парчетата месо не се разваряват!Рибата дори и след одиране си остава с мазнина, което е добре за бульона. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
Хващали сме някалко пъти на въдица лястовици ,последната беше 3 кг и доста тежко идваше,мислихме си че е калкан.После в лодката мранках да я пуснем да си живее щото и без тва не е вкусна ама на другите им се досвидя такава голя риба да я пуснем
.Пролетта като гмурках бях видял една бая голяма може би над 4 кг,много са красиви и предпочитам само да им се наслаждавам на красотата без да ги стрелям 

- hgtod
- вече хвърля и на тежко
Да, точно тази е. Най-интересното е, че я хвана синът миКИРО написа:За това ли става дума ?

-
- научил се да хвърля
Виждал съм да вадят такава на Траката на такъм за кая,само че не беше повече от половин килограм.
Здравейте
Имам една снимка на дребна морска лястовица, хваната на въдица

Извинявам се за качеството, снимана е с покет ПС, в действителност цветовете са много по ярки и е много красива
Няколко пъти съм имал щастието да хвана такава риба, интересното е че издава звуци, нещо като стенания или пъшкане, винаги съм ги пускал защото ми е ставало жал
Имам една снимка на дребна морска лястовица, хваната на въдица

Извинявам се за качеството, снимана е с покет ПС, в действителност цветовете са много по ярки и е много красива
Няколко пъти съм имал щастието да хвана такава риба, интересното е че издава звуци, нещо като стенания или пъшкане, винаги съм ги пускал защото ми е ставало жал
На тази риба на Крит и казват Копони,а морската лястовица е същата само ,че е окраската и бие на черно и не расте колкото капонито.Аз съм хващал копони1,5 кг на парче от барбуни,умира за барбуни.Често се случва като карам лодката по- бързо да прехвърчат от двете страни морски лястовици.Морската лястовица се придържа в гоната част на водата,докато Капонито винагина самото дъно на морето.
колега Диканаров , Честито ти повишение
...и на мен ми предложиха същата длъжност , но виждам , че шефовете са направили по верния избор
....имаш да

- Диканаров
- кандидат преподавател
Благодаря Булти! И аз бях изненадан! Преди много време ми бе предложено, но тогава изказах известни опасения и мислех, че те са приети от ръководството. Винаги съм се стремял да помогна на форума и нищо в бъдеще няма да се промени. Ще се радвам на всички нови членове, пишещи и в подводен риболов. Имаме толкова нещо за споделяне! Как е ръката? Облече ли вече неопрена? 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Мисля,Диканаров написа:Благодаря Булти! И аз бях изненадан! Преди много време ми бе предложено, но тогава изказах известни опасения и мислех, че те са приети от ръководството. Винаги съм се стремял да помогна на форума и нищо в бъдеще няма да се промени. Ще се радвам на всички нови членове, пишещи и в подводен риболов. Имаме толкова нещо за споделяне! Как е ръката? Облече ли вече неопрена?

оправям се - ама бавно
....но настане ли калканско време......
, за сега я раздвижвам с вдигане на чаши
....
и понеже Баретата повдигна въпроса за едно местенце
, утре ще ви разкажа една история която се случи тук :

и понеже Баретата повдигна въпроса за едно местенце

...тая история я запазих за зимата....плувах си аз един летен ден , успоредно на около 100 метра от брега следвайки релефа на дъното и наближавах даляна показан горе на снимката , той е доста дълъг и ако трябваше да го обикалям откъм морето щях да загубя поне час , затова обикновено си търсех проход между началото на таляна и брега , обикновено той биваше широк около 2,3 метра ...с течение на времето установих , че рибата също предпочита тези места за минаване и това правило важи за всички таляни ( ето сега си искарах по една почерпка от мързеливите - щото е достатъчно само да чакаш там и рибата си тече
....ама аз немам нерви да чакам
)....и така наближавам аз таляна и почва да ми прави впечатление , че нещо медузите стават все по-често и по-често
, между другото духаше точно срещу брега , колкото повече наближавах таляна - медузите се увеличаваха прогресивно и нали съм си тарикат забелязах , че на повърхноста са по-нагъсто отколкото долу към дъното и се изхитрих - гмуркам се - плувам 20, 30 метра под вода - леко над дъното и изплувам като си намеря пролука на провърхноста между медузите да раздишам....

....продължавах така надявайки се пасажа медузи най-накрая да свърши , но не би
- след поредното плуване под вода се оказа , че просто няма къде да изплувам - повърхноста беше застелена с плътен килим медузи - все едно отгоре беше сложен похлупак - горе по тъмно а долу по светло
( на устието на Велека съм наблудавал подобно явление , но там причината беше в сладката вода заемаща около метър слой на повърхноста)...и се усетих лекичко че съм поднал в капан
, няма страшно викам си и айде обратно , ама ЙОК , плувам , плувам - тавана от медузи горе не се разрежда , апнеа , апнеа ама нещо ми замириса на тамян , бях близо вече до паниката и се чудех дали да не се набухам в дебелия слой медузи , честно казано патил съм жестоко от тия гадини и буквално пред тая кофти перспектива предпочитах да умра на дъното - щях да загубя само съзнание и толкоз
...не знам колко метри съм проплувал така - възможно е да съм счупил някой световен рекорд
, но най-накрая се показа пролука и внимателно си показах шнорхела над водата - една медуза си мяташе пипалата на сантиметри от маската ми
....