Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от alenov77 »

някой да знае от кога тръгва гъбобера край смолянско
yagudin
новобранец
новобранец

Мнение от yagudin »

Valco, може ли рецептата на гозбата с челядинките в тигана, много вкусно изглежда... :D
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Yagudin, рецептата е много вкусна и много лесна.
Сваряваш половин пакет паста ( най-добре става с начупени спагети) до умерена твърдост.
В тигана разтапяш около 80 г. масълце и задушаваш гъбките заедно с връзка пресен лук и малко чесън.
Овкусяваш със сол, черен пипер и малко магданоз. След това, добавяш изцедената паста в тигана, разбъркваш и запържваш около 5 мин.
Овкусяваш с малко лют червен пипер и сервираш. Препоръчително е да се консумира с ледено студена бира - най-добре Шуменско ; )
Успех и наздраве!
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Да попитам специалистите. Вчера на обяд сготвих две шепи челядинки и си ги изядох. До вечерта ми излязоха две фасулчета на ръцете и си помислих че са от комар но след полунощ взех да се изривам целия. Обрива трае около 1 час и изчезва. Сутринта обрива се повтори та се питам дали е от челядинките или не.
yagudin
новобранец
новобранец

Мнение от yagudin »

Valco, мерси за рецептата, едвам ще дочакам другата седмица да се стопли времето...
yagudin
новобранец
новобранец

Мнение от yagudin »

dako71 написа:Да попитам специалистите. Вчера на обяд сготвих две шепи челядинки и си ги изядох. До вечерта ми излязоха две фасулчета на ръцете и си помислих че са от комар но след полунощ взех да се изривам целия. Обрива трае около 1 час и изчезва. Сутринта обрива се повтори та се питам дали е от челядинките или не.

Това прилича на уртикария от алергична реакция, обаче никой не може да ти каже дали е от гъбките, помисли какво друго си хапвал или да не пиеш някакви лекарства, или някакви кремове, възможно е да е от много неща.
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Възможно е да е някакава алергична реакция - незабавно се консултирай със специалист. Хубаво е да занесеш и спесимен от гъбите, които си ял.

Въпреки, че в случая явно не става въпрос за сбъркана идентификация, искам да предупредя всички четящи този форум да бъдат много внимателни при събирането и консумацията на диворастящи гъби. По-назад във форума колеги са публикували важни неща по темата, но аз отново ще повторя някои от тях.

Ако не сте на 100% сигурни в произхода и вида на гъбите - не ги консумирайте. Ако имате дори 1% съмнение - консултирайте се с опитен професионалист НА ЖИВО, преди да ги изядете. Ако не сте консумирали досега даден вид гъба, първо се опитва в малки количества, за да се избегнат възможни алергични реакции. Винаги пазете спесимен от това, което консумирате. И най-важното - не разчитайте на снимки и описания в този форум с цел идентификация. Това е форум и по-условие всеки може да публикува каквото си поиска, включително и факти със съмнителна достоверност.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:някой да знае от кога тръгва гъбобера край смолянско
Какви гъби береш и за какви питаш?
Смръчкулата е в момента, дори скоро ще свърши .Минали години на пожара до Турян сме брали от април .
Борова манатарка сме брали на 21 май на връх Персенк.
Иначе - гъбобера край Смолянско тръгва след тези дъждове.
За да се ориентираш най-добре - следи изкупвателните пунктове до Рибката и на Рожен .
Ти от къде си ? Смолянско ..... е много широко понятие - от Нареченски бани и Лъки до Перелик и гръцко . :D
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

dako71 написа:Да попитам специалистите. Вчера на обяд сготвих две шепи челядинки и си ги изядох. До вечерта ми излязоха две фасулчета на ръцете и си помислих че са от комар но след полунощ взех да се изривам целия. Обрива трае около 1 час и изчезва. Сутринта обрива се повтори та се питам дали е от челядинките или не.
Гъбите съдържат доста белтъчини . Ако си консумирал и сирене, мляко .... може да си прекалил с белтъчините.
Опитай отново с храна която си консумирал заедно с гъбите . Обикновено е сирене или мляко . Особено лесно се хваща такава алергия след отелване на кравата и консумация на сярното мляко ( първото, жълтото мляко ).
Наблюдавай се !
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

по специалнои ме интересува близо до смолян та ще ходя към 10 юни за около месец и по работа та мисля в свободното си време да понабера гъби за консумация
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:по специалнои ме интересува близо до смолян та ще ходя към 10 юни за около месец и по работа та мисля в свободното си време да понабера гъби за консумация
Днес бях в Смолян . Там си е още зима . Няма гъби . Но до 10 юни трябва да тръгнат . Валяло е много и трябва само топлина вече .
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Извинявайте за внесения смут. Причината за обрива се оказа гаден мухозол а не челядинките.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Верно много дъжд,и в момента в София вали :D Днес нещо ми се размина бачкането и с децата наблизо до София за прясно мляко,сирене и малко гъби .Първо тръгнах към Своге ама нещо се скапа времето и до Кривина -ловят си рибарите-мушмоли,всички сабират гъбиИзображение завале дъжд и обратно Изображение От там на Суходол-50 човека за риба,аз за гъби над негоИзображение И там много гъбари,но за чорбичка има :D Изображение
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
XOLERA
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от XOLERA »

Искам да питам колегите ,които ги разбират гъбите........Дали става за ядене тая гъба или е отровна......Мислих я за кладница ,но май не е. Набарах я по едни стари дънери ....Има доста големи на размери [url]]Изображение [url]]Изображение [url]Изображение :roll: :D :drinkers:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

И аз се разписах тази година:

Изображение
Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”