Къца- кълве воблери BG

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
del4ev90
новобранец
новобранец

Re: Къца- кълве воблери BG

Мнение от del4ev90 »

И аз едвам ги слагам на карабинките , но щом ги сложа не ги свалям рибката или жабата ! Пък си ловиииии :fishing2:
Пазете природата чиста ! Почиствайте след себе си !
ТТ лови по реки
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ТТ лови по реки »

Здравейте колеги,нов съм във форума и в спининговия риболов,но с ваша помощ се надявам да натрупам знания и опит.На 4 неделя,бях на Марица,въртях цял следобед,но нищо,дори почукване нямаше.Ловях в района на 9 км.със някакви стари такъми,които намерих в чантата.Затова във вторник отидох и се пооборудвах от един риб. магазин и в четвъртък пак бях на Марица.За 2 часа въртене и смяна на всички примамки имаше само 2 пипания,от които едното го хванах.Кефалче около20-25см.,снимах го и го пуснах.И двата пъти чукна на блесна Мапсо 3,сребърна с червени точки.А тези новите дето ги купих,воблери,незнам дали изобщо ловят?Май съм взел модели дето се харесват само на рибарите,не и на рибите.Хаха.Повечето са на Rapture PROseries,Salmo Hornet,всички ооколо 3.8-4.5гр,едно GOLDI което е 2.8см,-2.7гр. и един Coyote 5см.-10гр.За Глдито четох тук че лови,ама за останалите никаде нищо не е казано.Някой ако знае нещо за тях,да сподели,или трябва да ги сменям с други?Благодаря предварително.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

къца - кълве написа:...Няма универсална примамка,но с тежките покрих по-голяма дълбочина....

Ааааа , Къци , тука мисля , че Видю има друго предвид . Не съм ползвал упоменатият утежнен воблер , но си мисля , че в случаят си намерил именно идеалният щукарски такъв - тежък воблер за по-далечен кастинг с почти неутрална плаваемост . Направо се заинтригувах от варианта :oops: Видю според мен има предвид вариацията летен воблер за "белки" . Просто за изискването му няма друга риба у нас , при това в стояща вода , която би се заинтересувала от него . Не друго ами реЗкото изплуване на дадена примамка е в плюс само и единствено когато трябва да се вади от по-голяма дълбочина , без да дава фира по склона , иначе като цяло е по-скоро отблъскваща отколкото примамлива за която и да е риба . В случаят искам да спомена , че по-тежък воблер не значи по-дълбоко потъващ в никакъв случай и е много добро решение да разработиш и трите варианта на база един и същ базов модел :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Павел Иванов написа: но си мисля , че в случаят си намерил именно идеалният щукарски ....
Е тъй,лека полека,ша стане майстор и Къцата.
Остави само стъпки
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

gergi762 написа:
Павел Иванов написа: но си мисля , че в случаят си намерил именно идеалният щукарски ....
Е тъй,лека полека,ша стане майстор и Къцата.
То така става,лека полека с постоянство (инат ).Останах приятно изненадан,че при промяната на тежината воблера запази стабилна игра.При 12 грама е плаващ и излиза скоростно.От 15 до 17 плава ,но излиза бавно.Двадесет грама потъва стабилно.Защо да не покрие по-голяма дълбочина?
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Павел Иванов написа:Ааааа , Къци , тука мисля , че Видю има друго предвид . Не съм ползвал упоменатият утежнен воблер , но си мисля , че в случаят си намерил именно идеалният щукарски такъв - тежък воблер за по-далечен кастинг с почти неутрална плаваемост . Направо се заинтригувах от варианта :oops: Видю според мен има предвид вариацията летен воблер за "белки" . Просто за изискването му няма друга риба у нас , при това в стояща вода , която би се заинтересувала от него . Не друго ами реЗкото изплуване на дадена примамка е в плюс само и единствено когато трябва да се вади от по-голяма дълбочина , без да дава фира по склона , иначе като цяло е по-скоро отблъскваща отколкото примамлива за която и да е риба . В случаят искам да спомена , че по-тежък воблер не значи по-дълбоко потъващ в никакъв случай и е много добро решение да разработиш и трите варианта на база един и същ базов модел :wink:
Не бе Павка, имах друго в предвид, щото белки на воблери не ловя.. Инак си предпочитам белките, щото пържени или печени в тава на фурна стават превъзходни..., а щуки ловЪ само за кеф и не прибирам даже и много мерни такива...

Та, от време на време, ходя да ловя щуки по едни дупки де са пълни с водорасли... И, идеята на занятието се нарича- един туич- воблера влиза на половин метър, следва пауза и бързо изплуване и пак туич.. и така...
Целта на занятието е воблера, да не обира и закача водораслите де са на метър под повърхността... Бързото изплуване е свързано с това туичинговите проводки да следват една след друга, а не да чакам.... за това...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Павел Иванов написа:Кхъъъм , като стана дума за разцветки аз само да подсетя , че си ми обещал още от по-миналогодишното пъстървово откриване да ми боядисаш от старата рибка в цвят подобен на Голдито от аватара на freeman.bg , само къде черният гръб да заема една трета от тялото и като на е това Голди :

Изображение

Пак с повечко синьо като процент , ама без да ползваш мрежичка .
Подсещам де , то две години и некви осем месеца какво е като време :roll:

пп - очи може да не си играеш да им рисуваш :wink:
P1030319.JPG
P1030319.JPG (3.25 MiB) Преглеждано 1216 пъти
Дойде им времето. :D
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

mrenka написа:В сряда вечер най - накрая намерих време и направих сефтето около Конявски мост. Струма е бистра и практически с дебит от 2 легена в секунда, с една дума не става за риболов, камо ли за спининг.
Сега за воблерите - прегледах набързо темата и ще се опитам да не бъда досаден. Подариха ми жабе и рибе, използвах втория. Какво да кажа за него - определено е неугледен, леко дебалансиран, в бързеите трябва да се внимава с проводката. Халките и куките вече са обсъждани, нищо не пречи да се сменят при желание.
Обаче, както ми обеща приятеля, който ми го подари - действа на кленчетата. Играта му е уникална - такова мощно и широко странично лашкане не съм виждал при други модели от този клас. Никаква нужда от туич, постоянно напрежение във върха на спининга и висока успеваемост при кълване.
За час и половина имах 5 удара и всички риби, случайно или не, атакуваха точно този воблер. Извадих всичките - трите около 20 см ставаха за снимка, последната на светкавица. Другите две бяха по - дребни. В момента има проблем с качването на снимките, така че ще ги пусна утре.
Опитах с още 2 модела, на които често съм имал слука, но пълна тишина. Имам воблери и по 25 лв бройката, на които за няколко години все още нямам удар. Изводите за мен са ясни - никога не е късно човек да научи нещо ново.
P1030318.JPG
P1030318.JPG (3.62 MiB) Преглеждано 1212 пъти
Тези са готови и има желаещи да купуват,но не мога да продавам,защото не са настроени на вода.Не се притеснявам да продам неугледни,но такива които не ловят не бих продал никога.Един неугледен воблер лесно може да ви стане любим,като имате риби на всеки излет.И лесно можете да намразите някой скъп красавец с,който не сте ловили от години. :D
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

къца - кълве написа:...Дойде им времето. :D

:D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
StaAnt
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от StaAnt »

Добре изглеждат. :drinkers: Ако има един повече от цветовете на П.И.може да го добавиш към мойта поръчка.
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

StaAnt написа:Добре изглеждат. :drinkers: Ако има един повече от цветовете на П.И.може да го добавиш към мойта поръчка.
P1030320.JPG
P1030320.JPG (3.33 MiB) Преглеждано 1166 пъти
Да си припомним за последно твоята поръчка. :D Ако нещо ти е в повече,или не стига,на лични.
Аватар
StaAnt
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от StaAnt »

Къца ето това е.Пращай ги,че като спрат дъждовете да ги разлавям.
pav4o79
новобранец
новобранец

Мнение от pav4o79 »

От много време не съм писал в форума , че бях по чужбинско .
Та тая година се запалих по лаѝта , че ми омръзнаха щуките и расперите по Дунав и рекох да пробвам некоя рекичка .
Да ама кат нямам примамки за клянове , та бум в едно магазинче във Видин дет си пазаря редовно и питам продавачката , за некое фофлерче за куен :D .
Заприходих салмота , джаксъни , едни на Кенарт , малко блеснички и тъкмо ша тръгвам , жената вика :
Еѝ тез воблери " Къца Кълве " ставали за куенове .
Гледам фофлерките и не вервам на очите си , па тя моѝта щерка ще ги боядиса по добре :lol: .
Даѝ викам една жабка , една голяма и една малка рибка .
През лятото направих доста излети на р.Лом , р. Арчар и едно язовирче , но основно ловях на блесна .
Да обаче , времето захладня и викам , требе вече и рибките да търсят нещо по иедро :lol:
.
Та пристъпвам вчера у дъждо на едно язовирче дето имало иедри куенове , в доста добра популация.
Забелязвам едни паднали дръвета в единия краѝ и се запътвам към тях .
Един чичка беше хвърлил дънни и една плувка .
Викам ка е куега кълве ли "Не нямам пипане ", погледа ме с моѝта хилава гега в ръка и вика " Тииии какво ще ловиш " .
Викам куенове бре :lol: . " Ааа вика , само на глис вземат ".
Поотминах го и тургам блесничката , първо подаване и рибка .
Чичката гледа и неверва . Откачам рибето и го пущам , оня направо откача " Що го пусна бе момчи ?" , викам , Да има и твоѝте внуци кво да ловят един ден .
Замерам известно време и нищо , сменям местото с по перспективно , неманикоѝ .
Викам чекаѝ да турна неко фофлер , гледам в кутикята , незнам с къв да почна .
Оооопа те го жабето бе на "Къца Кълве " , да го метна , че ефтино ако скъсам у драките да не ме яд .
Заметам у точката , два оборота и воблера спря , пух мама му стара - закачка .
Да ама закачката оживе и кат почна да се дръпа , свири аванса , адреналина се дига , види се,че е арна риба .
Тъкмо вече са навеждам да я фатам за гръцмуня , онова се разшляпа и се откачи .
Псувах малко , гледам фофлерчето , ми то едната кука изправена , ще го лекувам :lol: веднага
Смених му халките и троѝките с тези от един Кенарт и придоби друг вид .
Ама аз си викам , ебах ти фофлера , грозничко боядисан , а страшна игра вади , че и лови .
Фърлям втори път , почвам да вода и пак некои отсреща иска да ми вземе лаѝтчето .
Да ама тоя път с правилните куки , рибето беше в ръцете ми , красив куен около половинката .
Скрих се под едни дървета , че заваля по сериозно , пала една цигара и мисла .
Тея фофлери ловът бре , даѝ да си направа поне една проба .
Допушвам цигарата слагам едно Голди и почвам да мятам .
Дваѝсетина мятания сменям с друг цвят и така по ред на всите марки де що имах у кутикята . Не ще и не ще .
Така добре почнах , а така яко се оаквам :lol: .
Сложих па жабето , пристъпих до едни скали дет де врязваха у водата и заметнах .
Нищоооооооо , рекох си явно е било късмет първите два пъти , мятам втори път и още с повеждането се натресе един нехранимаѝко .
Направо се изкефих хванах около дваѝсетина куена от педарки до половинката .
Вече прилично мокър реших да се прибирам , да ама на минаване през Димово по пътя за язовирчето на моста на жп линията ми се видя интересно и реших да го преслушам , така и така съм мокър .
След малко обикаляне намерих интересно вирче дълбоко около метър и малко , с надвиснали дървета и по слабо течение .
Викам те тука има некое иедро .
Да ама свалям жабето на Къцан и слагам едно Салмо Тини дет било много уловисто .
Няколко хвърляния и някои ме почука но не рачи да се запознаем .
Слагам пак жабето и на първата проводка се запознахме , куен 1,200 наѝ големия , коѝто съм хващал на р.Лом .
Ебаси направо се изпразних от кеф , ебахти фофлерите .
А като знам , че август ходих на Огоста и не ги и пробвах даже .
До 18:40 хванах още два мерни куева и три педарки само на жабето , рибката и малката не ги пробвах , но мися че ще се представят подобаващо .
Маѝ ще си взема по два и от големите за щуки .
Та маѝсторе , евала , ашкулсун , браво и отлично .
Направил си страхотно уловисти играчки , на народни цени , по джоба на всеки .
Жабето е мноооооооого добро .
Проблема с халките и куките го отстраних вече , с цветовата схема има какво да се желае , но въпроса е , че воблерите ловят и то много , а това е наѝ важното .
Успехи занапред , пък може някои ден да се срещнем и на Дунава или Огоста .
Адмирации за труда , коѝто полагаш , честния подход към клиентите и промяната в отношението ти към рибите . БРАВО .
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Отговарям на pav4o79,но е много дълго за цитиране,а не бих изтрил нищо. :D БЛАГОДАРЯ !
На ТТ лови по реки ще кажа:
http://www.starividri.org/index.php?first=3&page=1" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; Тези състезания печеля с "къца - кълве".Там сигурно е имало примамки,които си купил.Не мога да ти дам съвет,защото не ползвам друго,освен "къца - кълве"
pav4o79
новобранец
новобранец

Мнение от pav4o79 »

Значи аз на Дунав основно ловя на железа , клатушки и въртящи на Понтун 21 и Мепс ,
от фофлерите ползвам два на HZL , плюс Аспарух дет ми го подари един приятел и няколко Трила в различен цвят .
И десетина попъра и уокери , кефат ме повърхностните , а им хванах цаката и от доста години ги ползвам , всичко друго е железа .
Та кат почнах с лаѝт риболова , на куенове :lol: , по навик само с блесни съм ловил , нямах много представа за кефалски фофлери , но тези дет били по уловисти не падат под 15 кинта .
Визирам Yu Zuri , Лъки Крафт , Смит и разни други скъпи глезотиѝки .
Та затова взех един набор от другите по евтините , да пробвам .
Твоите ми ги предложи жената в магазина и ги взех за проба , което се оказа печелившо решение , дори след време .
Имам 10 Голдита вибромакс , по 5 от наѝ малките и 5 от големите , 3 малки Салмо Хорнета плюс две Тинита , 5 Джаксъна , 2 на Кенарт ( имат много хубава игра , но не са тракащи , за ме е недостатък ) , един китаѝски ментак имитация на Дзури обаче ловил куенове , страхотна игра в течение и никаква такава в спокоѝна вода .
Едно сръбско воблерче с уникална игра , но си го пазя , че е спомен от татко .
Та с целия тоз скромен набор :D , в събота немах и сторване , за разлика от твоѝта жабка .
Утре ша купа още две жабета , да имам , ако има от големите ще ги пробвам и тях и ще докладвам още у събота ако имам време .
Снимки не мога да постна щот тая година удавих два телефоня и си джиткам с една Нокиѝка дет даже и камера нема .
Ша чакам подарък за Коуеда от съпружеското тело и моѝже на година да поствам риболовни подвизи .
Успех занапред маѝсторе , ааааааа още един въпрос ако направиш вариация жабето да се гмурка до към метър , метър и половина с лека промяна на положението на лопатката , за по длибоки места , направо ще кърти дебелите куенове , щот сега не слиза на повече от 50-70санта дори с топнат връх на пръчката у водата .
Поздрави и само успехи с твоѝте творения и на колегите , които ги ползват .
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”