Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Ба ги у челадинките,я глей кво канапе си имат! 

- Моряка
- кандидат преподавател
С поглед отгоре е дискутираната отдавна пъстърва.Стават за ядене младите и с добър вкус,виж отдолу дали са с ламели или,като дунапрен.Пъстървата е отдолу,като дунапрен.XOLERA написа:Искам да питам колегите ,които ги разбират гъбите........Дали става за ядене тая гъба или е отровна......Мислих я за кладница ,но май не е. Набарах я по едни стари дънери ....Има доста големи на размери
А сега де? 

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вече имам в актива си за тази година 7 манатарки току поникнали. и като гарнитура пачи крак петшеснайсет броики. Снимки нямам но утре пак съм на находището и дано имам.smouki написа:хора кога 6те по4нат манатарките 4е ве4е не издаржам
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Челядинки са но не ти препоръчвам да ги береш защото гъбите поемат тежките метали и нитрати от градските градини.crazywork написа:Здравейте!
В нашата градина зад блока, където играят много малки деца започнаха да никнат гъби. Нищо не разбирам от тях и влизам във вашата тема с молба да ги разпознаете.
Дали са опасни?
Благодаря!
Значи мъжа ми няма да яде супа 
Шегата настрана, притесняваха ме децата, защото често ги намират те.
Благодарности за информацията!

Шегата настрана, притесняваха ме децата, защото често ги намират те.
Благодарности за информацията!
Жив съм от вчерашните челадинки,слагам супата да ври,дивата гъба ухае страхотно-но на децата само проверена

Риболовци.
- Моряка
- кандидат преподавател
По писането с 6 и 4 ми се струва,че си малък и без опит с гъбите,извинявай, ако не съм прав.Но ,ако съм прав гъби се берат с помоща на много запознат гъбар,не е само с четене.Да не стане после четох в Нариба и затова стана грешката.Това е много красиво хоби,но не и напълно безопасно.Ако бъркам извини ме.smouki написа: много 6те сам ти благодарен ако ми каже6 каде утре да се разходя за манатарки по принцип смятам по родопите да се ка4им ама специално за манатарките само сам 4ел и затова питам и се надявам някои да ме светне ама обикаляне му е маиката
А сега де? 

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Манатарките ги намерих на около 750 м. надморска височина южен склон в шарена габрово- дъбова гора. Пачия крак е на същото ниво само че в дъбака пак на преобладаващ припек.
Моряк, писането с 6 и 4 е по случай Деня на Славянската Писменост. В особена почит към Светите Братя също се пише без пунктуационни знаци - забранява се използването на главни букви, точки и запетайки!
Иначе този уикенд - уружай на челадинката! Тръгнали са и печурките - полска и горска, а по пасищата - мастилена копринка.
Иначе този уикенд - уружай на челадинката! Тръгнали са и печурките - полска и горска, а по пасищата - мастилена копринка.
Те колегите за хубаво ти го пишат . Защо се палиш ?smouki написа:пално е с манатарки иска обикаляне аз напалних две 4антия отиваите да пи6ете в някав форум по балгарски език и литература ниамате ли кво да праите ,4е гледате хората как пи6ат откасани сте и то доста ходете си гледаите жените а не правописните ми гре6ки
![]()
![]()
![]()
Като свикнеш да пишеш правилно ще разбереш, че по-лесно се чете .
И най-важното :
Когато общуваш с колеги трябва да ги уважаваш. Правописа е част от такова уважение. Всеки уважава теб и те подсеща за същото . С усмивка !
А иначе - те гъбите си растат и без да знаят български ....

-
- научил се да хвърля
Привет на всички следящи темата,
Браво колеги, и гъби сте набрали и гозби сте си сготвили
Уви, в района където обикалям, гъби няма. Бързия преход от студено към горещо ги отказа да излизат. Гората е суха, въпреки дъждовете от миналата седмица. Утринна роса имаше, тревата по поляните избуя, но челадинката не излезе ( 1200 м). Може и добре да се е скрила
. Нищо ! понеже няма да намеря начин, да се преместя където гъбата е излязла, ще почакам докъто излезе при мен 
Обаче много искам да споделя с вас една снимка, чудото на царството на гъбите:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Някой може би са го виждали, но за тези които не са, ще поясня. Това което виждате, преди месец и половина бе смес от клонки, шума, трици и стърготини ( субстракт ). А сега тази бяла "пайжина" са хифите на мицела на кладница, който е обхванал субстракта (развили са се от една шепа заразени с мицел пшенични зърна). От тази "пайжина" при подходящи условия се развиват "плодните органи", които ние с трепет берем и наричаме гъби.
Поздрави и спорен гъбобер през почивните дни.
Браво колеги, и гъби сте набрали и гозби сте си сготвили

Уви, в района където обикалям, гъби няма. Бързия преход от студено към горещо ги отказа да излизат. Гората е суха, въпреки дъждовете от миналата седмица. Утринна роса имаше, тревата по поляните избуя, но челадинката не излезе ( 1200 м). Може и добре да се е скрила

Обаче много искам да споделя с вас една снимка, чудото на царството на гъбите:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Някой може би са го виждали, но за тези които не са, ще поясня. Това което виждате, преди месец и половина бе смес от клонки, шума, трици и стърготини ( субстракт ). А сега тази бяла "пайжина" са хифите на мицела на кладница, който е обхванал субстракта (развили са се от една шепа заразени с мицел пшенични зърна). От тази "пайжина" при подходящи условия се развиват "плодните органи", които ние с трепет берем и наричаме гъби.
Поздрави и спорен гъбобер през почивните дни.
Здравейте!
Излязох и аз на гъбобер онзи ден, но горе-долу след 2часово обикаляне с празни ръце се отказахме и тъкмо на връщане - хоп, попаднахме на пърхутка. После още една и още... Не кой знае колко, но достатъчно.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500

А его ги и разрязани:

Само че нещо май сбърках с готвенето. Това е крайния резултат

Изпържих ги в олио с малко кромид, но не ми харесаха особено. Доста са тежки на вкус и като че ли се напоиха с много мазнина. Би ли споделил някой от личен опит как се приготвят най-добре пърхутките, по-възможност с повечко подробности? Може ли да се сушат или мариноват?
А, забравих... Бели ли се горната кожичка?
Излязох и аз на гъбобер онзи ден, но горе-долу след 2часово обикаляне с празни ръце се отказахме и тъкмо на връщане - хоп, попаднахме на пърхутка. После още една и още... Не кой знае колко, но достатъчно.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
А его ги и разрязани:
Само че нещо май сбърках с готвенето. Това е крайния резултат
Изпържих ги в олио с малко кромид, но не ми харесаха особено. Доста са тежки на вкус и като че ли се напоиха с много мазнина. Би ли споделил някой от личен опит как се приготвят най-добре пърхутките, по-възможност с повечко подробности? Може ли да се сушат или мариноват?
А, забравих... Бели ли се горната кожичка?
При нас жената ги готви само с паниране. В яйце и брашно или яйце и галета. Стават уникални и трудно ще различиш паниран кашкавал, панирано сирене или панирани пърхутки ядеш .
Не се бели кожичката . Просто трябва да са пресни ( като твоите) и да не са пожълтели . Поради начина на готвене кожичките са станали жилави, почти неядливи .( така ли беше при теб ?)
Само за протокола :
Има един вид пърхутка която е неядлива. При разрязване вътре в плодното тяло има сини нишки ( като конци ).
Не се бели кожичката . Просто трябва да са пресни ( като твоите) и да не са пожълтели . Поради начина на готвене кожичките са станали жилави, почти неядливи .( така ли беше при теб ?)
Само за протокола :
Има един вид пърхутка която е неядлива. При разрязване вътре в плодното тяло има сини нишки ( като конци ).