Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от lusienn »

:D Евала Мите,аз вече сготвих...челадинкитеИзображение
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Ба ги у челадинките,я глей кво канапе си имат! :D
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

XOLERA написа:Искам да питам колегите ,които ги разбират гъбите........Дали става за ядене тая гъба или е отровна......Мислих я за кладница ,но май не е. Набарах я по едни стари дънери ....Има доста големи на размери
С поглед отгоре е дискутираната отдавна пъстърва.Стават за ядене младите и с добър вкус,виж отдолу дали са с ламели или,като дунапрен.Пъстървата е отдолу,като дунапрен.
А сега де? :roll:
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

smouki написа:хора кога 6те по4нат манатарките 4е ве4е не издаржам :axe:
Вече имам в актива си за тази година 7 манатарки току поникнали. и като гарнитура пачи крак петшеснайсет броики. Снимки нямам но утре пак съм на находището и дано имам.
crazywork
новобранец
новобранец

Мнение от crazywork »

Здравейте!
В нашата градина зад блока, където играят много малки деца започнаха да никнат гъби. Нищо не разбирам от тях и влизам във вашата тема с молба да ги разпознаете.
Дали са опасни?
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5

Благодаря!
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

crazywork написа:Здравейте!
В нашата градина зад блока, където играят много малки деца започнаха да никнат гъби. Нищо не разбирам от тях и влизам във вашата тема с молба да ги разпознаете.
Дали са опасни?
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Благодаря!
Челядинки са но не ти препоръчвам да ги береш защото гъбите поемат тежките метали и нитрати от градските градини.
crazywork
новобранец
новобранец

Мнение от crazywork »

Значи мъжа ми няма да яде супа :D
Шегата настрана, притесняваха ме децата, защото често ги намират те.
Благодарности за информацията!
lusienn

Мнение от lusienn »

Жив съм от вчерашните челадинки,слагам супата да ври,дивата гъба ухае страхотно-но на децата само проверена :D Изображение
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

smouki написа: много 6те сам ти благодарен ако ми каже6 каде утре да се разходя за манатарки по принцип смятам по родопите да се ка4им ама специално за манатарките само сам 4ел и затова питам и се надявам някои да ме светне ама обикаляне му е маиката :axe:
По писането с 6 и 4 ми се струва,че си малък и без опит с гъбите,извинявай, ако не съм прав.Но ,ако съм прав гъби се берат с помоща на много запознат гъбар,не е само с четене.Да не стане после четох в Нариба и затова стана грешката.Това е много красиво хоби,но не и напълно безопасно.Ако бъркам извини ме.
А сега де? :roll:
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Манатарките ги намерих на около 750 м. надморска височина южен склон в шарена габрово- дъбова гора. Пачия крак е на същото ниво само че в дъбака пак на преобладаващ припек.
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Моряк, писането с 6 и 4 е по случай Деня на Славянската Писменост. В особена почит към Светите Братя също се пише без пунктуационни знаци - забранява се използването на главни букви, точки и запетайки!

Иначе този уикенд - уружай на челадинката! Тръгнали са и печурките - полска и горска, а по пасищата - мастилена копринка.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

smouki написа:пално е с манатарки иска обикаляне аз напалних две 4анти :D я отиваите да пи6ете в някав форум по балгарски език и литература ниамате ли кво да праите ,4е гледате хората как пи6ат откасани сте и то доста ходете си гледаите жените а не правописните ми гре6ки :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Те колегите за хубаво ти го пишат . Защо се палиш ?
Като свикнеш да пишеш правилно ще разбереш, че по-лесно се чете .
И най-важното :
Когато общуваш с колеги трябва да ги уважаваш. Правописа е част от такова уважение. Всеки уважава теб и те подсеща за същото . С усмивка !
А иначе - те гъбите си растат и без да знаят български .... :D
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет на всички следящи темата,
Браво колеги, и гъби сте набрали и гозби сте си сготвили :-)
Уви, в района където обикалям, гъби няма. Бързия преход от студено към горещо ги отказа да излизат. Гората е суха, въпреки дъждовете от миналата седмица. Утринна роса имаше, тревата по поляните избуя, но челадинката не излезе ( 1200 м). Може и добре да се е скрила ;-). Нищо ! понеже няма да намеря начин, да се преместя където гъбата е излязла, ще почакам докъто излезе при мен ;-)
Обаче много искам да споделя с вас една снимка, чудото на царството на гъбите:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Някой може би са го виждали, но за тези които не са, ще поясня. Това което виждате, преди месец и половина бе смес от клонки, шума, трици и стърготини ( субстракт ). А сега тази бяла "пайжина" са хифите на мицела на кладница, който е обхванал субстракта (развили са се от една шепа заразени с мицел пшенични зърна). От тази "пайжина" при подходящи условия се развиват "плодните органи", които ние с трепет берем и наричаме гъби.
Поздрави и спорен гъбобер през почивните дни.
IvanHow
новобранец
новобранец

Мнение от IvanHow »

Здравейте!

Излязох и аз на гъбобер онзи ден, но горе-долу след 2часово обикаляне с празни ръце се отказахме и тъкмо на връщане - хоп, попаднахме на пърхутка. После още една и още... Не кой знае колко, но достатъчно.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
Изображение
А его ги и разрязани:
Изображение
Само че нещо май сбърках с готвенето. Това е крайния резултат
Изображение
Изпържих ги в олио с малко кромид, но не ми харесаха особено. Доста са тежки на вкус и като че ли се напоиха с много мазнина. Би ли споделил някой от личен опит как се приготвят най-добре пърхутките, по-възможност с повечко подробности? Може ли да се сушат или мариноват?

А, забравих... Бели ли се горната кожичка?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

При нас жената ги готви само с паниране. В яйце и брашно или яйце и галета. Стават уникални и трудно ще различиш паниран кашкавал, панирано сирене или панирани пърхутки ядеш .
Не се бели кожичката . Просто трябва да са пресни ( като твоите) и да не са пожълтели . Поради начина на готвене кожичките са станали жилави, почти неядливи .( така ли беше при теб ?)
Само за протокола :
Има един вид пърхутка която е неядлива. При разрязване вътре в плодното тяло има сини нишки ( като конци ).
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”