Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Точно така е, мисля. Жалко, че ги сготвих всичките наведнъж. А може ли да се консервират?bgbul написа:Поради начина на готвене кожичките са станали жилави, почти неядливи .( така ли беше при теб ?)
Е те тук ни хвана ......IvanHow написа:Точно така е, мисля. Жалко, че ги сготвих всичките наведнъж. А може ли да се консервират?bgbul написа:Поради начина на готвене кожичките са станали жилави, почти неядливи .( така ли беше при теб ?)
Консервирахме веднъж като експеримент ( при нас пърхутките са рядкост поради наличие на много други видове).
Получи се резултата както при теб - жилава кожичка и ти се отщява да дъвчиш ( то няма дъвчене, като дъвка ).
Не повторихме консервиране и само си ги панираме .
Ако някой е успял с консервиране - да сподели . Интересно е ....
ОБИКОЛИХ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГЪБИ НЯМА НЯКОЙ ДА ЗНАЕ КЪДЕ ИМА ГЪБИ ПО СПЕЦИАЛНО МАНАТАРКА
За разлика от горската пърхутка, при едрата няма нужда да се бели кожицата.IvanHow написа:Точно така е, мисля. Жалко, че ги сготвих всичките наведнъж. А може ли да се консервират?bgbul написа:Поради начина на готвене кожичките са станали жилави, почти неядливи .( така ли беше при теб ?)
Що се отнася до рецептите, препоръчвам "Гювеч с пърхутки:"
В глинен гювеч смесвате нарязаните на кубчета пърхутки, картофки, тиквичка, чушка (може и патладжан) и свинско месце, овкусявате и печете.
Рецептата е свръхелементарна и поне на мен ми е сред любимите.
Уф, дано скоро и аз да намеря пърхутки, че се размечтах..
здравеите,нов съм тук и искам да попитам,знае ли някои каде да отида за манатарки и пачи крак около благоевград?
Здравейте на всички!
Вчера ми остана малко свободно време и реших да го споделя с Майката Природа.
Не закъсня и първия дар...

...и втория

...е те тая удари всички сърнели по чадъреста шапка. Уникална Анасонлийка /45см в диаметър/

..и двуспорова се показа пред една салкъмова гора

..., но анасоновата печурка беше във силата си

Ето и крайния резултат за 40-50 мин. разходка

Имаше много повече, но нека оставяме на тези прекрасни създания да се развиват и да ни радват и идните години. Поздрави на всички.
Вчера ми остана малко свободно време и реших да го споделя с Майката Природа.
Не закъсня и първия дар...

...и втория

...е те тая удари всички сърнели по чадъреста шапка. Уникална Анасонлийка /45см в диаметър/

..и двуспорова се показа пред една салкъмова гора

..., но анасоновата печурка беше във силата си

Ето и крайния резултат за 40-50 мин. разходка

Имаше много повече, но нека оставяме на тези прекрасни създания да се развиват и да ни радват и идните години. Поздрави на всички.
Karnak, поздравления за прекрасната находка! Преди време ни зарадва със снимки на майска гъба, а сега и тези чудесни печурки...Според мен това не е Анасонлийка (Agaricus Arvenis), а е Полска Печурка (Agaricus campestris). Анасонлийката е с пожълтяващо месо и излиза по ливадите края на есента - миналата година я брах на 27 ноември. Ако някой е на друго мнение, нека да сподели.
Valco, радвам се че са ти харесали снимките. Относно печурките, тези които съм снимал с изключение на тази пред салкъмовата гора бяха точно с пожълтяващо месо. Особено при разрязване на пънчето и по краищата на шапката. С доста силен аромат на анасон. Брал съм доста полски печурки,но по мои наблюдения те са доста по дребни в сравнение с тези. Съжалявам че нямам снимки да покажа, а и вече всичко се изконсумира
Все пак съм начинаещ гъбар и може да греша за което се извинявам. Ще се радвам да подискотираме въпроса. Поздрави

Все пак съм начинаещ гъбар и може да греша за което се извинявам. Ще се радвам да подискотираме въпроса. Поздрави

ИМА ЛИ НЯКЪДЕ МАНАТАРКИ В БЪЛГАРИЯ
абе анасонлийка си е; никога не ми се бе случвало, но и аз намерих две такива - на 26 май по обяд.
иначе наистина я гоня октомври - средата на ноември 

Има !alenov77 написа:ИМА ЛИ НЯКЪДЕ МАНАТАРКИ В БЪЛГАРИЯ
За жалост са все още червиви и е ниска цената .
Събират масово пачи крак и манатарка около Тетевенско . Ако имаш познат "местен" попитай къде са находищата .
Кофти година е тази .......
Простете нахлуването в темата...
Мои приятели, активни гъбари-любители, от Ксанти (северна Гърция) ще бъдат в Пловдив този уикенд (5-ти следобед, 6-ти и 7-ми) и много ще се радват да се срещнат с хора със същия голям интерес към гъбите, за да обменят опит. Говорят отлично английски. Общото ни познанство е покрай съвсем друга тема, аз от гъби разбирам колкото да прочета етикета на таралката в магазина
Затова се разтърсих във форумното пространство и попаднах на тази така целенасочена тема
Ако някой прояви интерес, може да ми пише на лични
Мои приятели, активни гъбари-любители, от Ксанти (северна Гърция) ще бъдат в Пловдив този уикенд (5-ти следобед, 6-ти и 7-ми) и много ще се радват да се срещнат с хора със същия голям интерес към гъбите, за да обменят опит. Говорят отлично английски. Общото ни познанство е покрай съвсем друга тема, аз от гъби разбирам колкото да прочета етикета на таралката в магазина

Ако някой прояви интерес, може да ми пише на лични

Здравейте, пак съм аз
Днес пак се поразходих и вижте какво намерих...

Тези Бисерки /по мое мнение/ се навивам за пръв път да ги бера поради голямата им прилика с пантерката. Основната разлика е почервеняващото месо, което и си преобладаваше в дадените гъби. Ще се радвам на мнение и от по опитните във форума.
А това е крайния резултат...

Двете крайни вляво са въпросните бисерки, останалите според мен са от рода на ядливите гълъбки /2 вида/, но най горната ме затрудни. Всички са брани в стара дъбова гора. Очаквам мнение
PS: Ето и изглед отдолу...

Тези Бисерки /по мое мнение/ се навивам за пръв път да ги бера поради голямата им прилика с пантерката. Основната разлика е почервеняващото месо, което и си преобладаваше в дадените гъби. Ще се радвам на мнение и от по опитните във форума.
А това е крайния резултат...

Двете крайни вляво са въпросните бисерки, останалите според мен са от рода на ядливите гълъбки /2 вида/, но най горната ме затрудни. Всички са брани в стара дъбова гора. Очаквам мнение

PS: Ето и изглед отдолу...

много мерси за информацията тази година явно няма да има много гъби поради рязката промяна на времето все пак ще чакаме да тръгнат гъбите в планинските райони като се стопи снега тогава ще видим как стоят нещата
За жалост мога да кажа само - ВНИМАВАЙ !Karnak написа:Здравейте, пак съм аз![]()
Тези Бисерки /по мое мнение/ се навивам за пръв път да ги бера поради голямата им прилика с пантерката. Основната разлика е почервеняващото месо, което и си преобладаваше в дадените гъби. Ще се радвам на мнение и от по опитните във форума .
За над 15 години гъбарство само бисерна още не берем. Може би защото в нашия край е рядкост, а може би не сме попадали на колега разбирач.
Все едно . Внимавай !