Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Воблери
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Воблери
Ако иде реч за старите Чъбита -

което и да вземеш , няма да сбъркаш

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Ясно взимам виолетката и си свиркам.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

- Красимир Атанасов
- учете се от него
Здравейте пишман спинингистье
Днес си заприходих тези две рапали.Искам от вас да ми кажете рапали на които сте имали успех в личен план,защото сега са ги намалили на половина и от 13 еврака са по-6 и смятам да си излашкам доста.
Та казвайте и ще си закупя всяка която ми подхвърлите.
Тенкюююю в аванс манячета

Днес си заприходих тези две рапали.Искам от вас да ми кажете рапали на които сте имали успех в личен план,защото сега са ги намалили на половина и от 13 еврака са по-6 и смятам да си излашкам доста.
Та казвайте и ще си закупя всяка която ми подхвърлите.
Тенкюююю в аванс манячета

Здравей,
Най-много щуки и кефали имам на този: http://voblery.com.ua/en/catalog/countdown.html" onclick="window.open(this.href);return false; цвят V,потъващ,5 см. За жалост ги посях и трите,които имах,а е много рядък този цвят.
Най-много щуки и кефали имам на този: http://voblery.com.ua/en/catalog/countdown.html" onclick="window.open(this.href);return false; цвят V,потъващ,5 см. За жалост ги посях и трите,които имах,а е много рядък този цвят.

В тоз гьол,риба няма!
За тези ли става въпрос ?Павел Иванов написа:Ако иде реч за старите Чъбита -
http://www.panthermartin-fishing.bg/32-vobleri-jackall" onclick="window.open(this.href);return false;
Мисля да си заприходя и два от тези ментета цвят Red Craw и Ablette.
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_ ... -Chubby-38" onclick="window.open(this.href);return false;
- Павел Иванов
Да , двете са една и съща марка произвеждана на различни места . Джакалл в Япония и Илекс във Франция . Различават се основно по цветовата гама . Към "групата" спадат и марките Кейсън и Тимон , просто в Япония имат малко по-строго отношение към "монопола" . Джакал Айриа Мен кранк , който го има в линка , дето си пуснал , също е един уникален рибоуловител .
Павел Иванов
Павел Иванов
Малка поправка, Петре. Двете са две различни марки, произвеждани на едно и също място. 
Останалото е верно.

Останалото е верно.
-
- ще става разбирач
Някой ще купува риза майД-р Флекс написа:Малка поправка, Петре.

karaburov написа:Някой ще купува риза майД-р Флекс написа:Малка поправка, Петре.
Kупена е отдавна, ти нищо не знаеш

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
A я кажете нещо за тоя разбойник http://www.panthermartin-fishing.bg/274 ... giron.html някой ползвал ли го е за щуколов питам
Tell people there’s an invisible man in the sky who

- Павел Иванов
А ти се едно не знаеш че съм фен на мечо Пух и афоризмите му от типа на :Д-р Флекс написа:...Kупена е отдавна,...
Колкото повече , толкова повече !

Павел Иванов
Павел Иванов
Аз пък си взех два броя от тези - http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... ubgroup=82" onclick="window.open(this.href);return false; - и дори вече имам хванати риби на него
Въпреки сравнително голямото тегло се води много леко (лових с Лесат 20-50гр. - поради липса на въдица с по-голяма акция
)

Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Екстра значи е време да драснем що е това Swim bait, Hard bait, Jerk bait - някъде ги пишат слято, другаде отделно
Честно казано не знам точно определение за тези примамки, за това е хубаво да се помъчим и да им дадем такова ?
До колкото разбирам Swimbait-а е примамка съставена от няколко части - многоделна примамка, която няма лопатка и гази до около...колкото я пуснем да потъне, т.е. е от тип потъващи/sinking ? Най-често има профил на реална "дебела" рибка, като тези от картинките :
Spro BBZ-1 Shad Swimbait

Savage Gear 4play Swimbait

Izumi Shad Alive

Jerk bait - както казват в тази статия : A Jerk on one end of a line waiting for a Jerk on the other.
Тука трябва да цитирам едно разяснение на Павел Иванов от една тема в подфорума :
Този професор казва (след 18-та сек.), че освен jerkbaits им казвали както обикновено floater divers :
Този, също нарича всички различни от кранка воблери, пак с това наименование jerkbait :
Не знам защо казва, че джърква, като чисто си туичва със слаби придърпвания
Този говори за suspending jerkbaits, които па са с друг вид по-издължена лопатка :
Всичко е точно така, както спомена, но май само при американците
.
Те също така им дават и името hard baits на всяка примамка различна от кранка
Останал съм с впечатлението от тази класификация на воблерите на Салмо (на меню Products) , че Джърковете са такива примамки без лопата, с по-голяма маса в предната част на примамката, която маса ги кара да се движат на зиг-заг при придърпване/туич или с навиване на макарата и да правят играта на примамката невъобразимо "луда"
Те са едноделни и често са с тегло над 10-15 грама до над 100 грама.
В този сайт също са сложили името jerkbaits на тези воблери дето описах по-горе => http://www.jerkbait.com/Jerkbaits/#5, но пък тука Jerkbait - Manual / lexicon from Jürgen Haese & Marc Mihan са направили друга класификация и им казват глайдери - Glider (= gliding jerkbaits).
Когато пиша за джърк имам на предвид ето това (2-та най-големи воблера) :

Единствените 2 мнения, които открих в тази тема на тематика jerkbaits бяха тези постове на колегите от далечната 2007-ма година

Глайдери ли да им казваме или Джъркове ?
Обичам да се образовам, когато нещо силно ме вълнува, та затова драснах и тоя пост, щот честно казано на български език не знам има ли ясна формулировка за този тип примамки ?
Хубаво е да се просветлим как да им казваме, че в Бг вече навлезнаха яко и има колеги, които "пребиват"
крокодилите с тях, а в магазините като им кажа на продавачите да ми дадат да разгледам този суимбейт или онзи джърк и почват да ме гледат с очи като на японец

До колкото разбирам Swimbait-а е примамка съставена от няколко части - многоделна примамка, която няма лопатка и гази до около...колкото я пуснем да потъне, т.е. е от тип потъващи/sinking ? Най-често има профил на реална "дебела" рибка, като тези от картинките :
Spro BBZ-1 Shad Swimbait

Savage Gear 4play Swimbait

Izumi Shad Alive

Jerk bait - както казват в тази статия : A Jerk on one end of a line waiting for a Jerk on the other.

Тука трябва да цитирам едно разяснение на Павел Иванов от една тема в подфорума :
Охоооп,Павел Иванов написа:Защо да се е объркал ? По принцип наименованието Jerkbaits се отнася за примамките различни от Crank baits , респективно направените от колегата са именно Jerkbaits . Това дали имат , или не лопатка , не е определящотоJettroniX написа:...Дам, колегата се е объркал, че са Джъркове...Поперите вече са друга бира и тъй ....

Този професор казва (след 18-та сек.), че освен jerkbaits им казвали както обикновено floater divers :
Този, също нарича всички различни от кранка воблери, пак с това наименование jerkbait :
Не знам защо казва, че джърква, като чисто си туичва със слаби придърпвания

Този говори за suspending jerkbaits, които па са с друг вид по-издължена лопатка :
Всичко е точно така, както спомена, но май само при американците

Те също така им дават и името hard baits на всяка примамка различна от кранка

Останал съм с впечатлението от тази класификация на воблерите на Салмо (на меню Products) , че Джърковете са такива примамки без лопата, с по-голяма маса в предната част на примамката, която маса ги кара да се движат на зиг-заг при придърпване/туич или с навиване на макарата и да правят играта на примамката невъобразимо "луда"

В този сайт също са сложили името jerkbaits на тези воблери дето описах по-горе => http://www.jerkbait.com/Jerkbaits/#5, но пък тука Jerkbait - Manual / lexicon from Jürgen Haese & Marc Mihan са направили друга класификация и им казват глайдери - Glider (= gliding jerkbaits).
Когато пиша за джърк имам на предвид ето това (2-та най-големи воблера) :

Единствените 2 мнения, които открих в тази тема на тематика jerkbaits бяха тези постове на колегите от далечната 2007-ма година

Значи на този тип примамки :itso написа:Това, че не откриваш, не значи, че няма.Възможно е продавачите да не са наясно и те, какво е глайдер и дайвер примерно.Аз дайвер наистина не съм срещал у нас, но Салмо и Рапала имат глайдери - това са например Slider и Fatso на SALMO и Skitter Walk на Rapala.чавдар петров написа:Някой опитвал ли е да използва jerkbait ?
Някъде там - в Европа или Русия - почти всички модификации джъркбайтови воблери - смайлери, уокъри, глайдери и дайвери са известни като безпощадни щукоубийци.
Потърсих в няколко софийски магазина, но засега не откривам.
Само с две думи: джъркбайтовете се делят основно на глайдери и дайвери.Глайдерите извършват зигзагообразни движения встрани, наляво и надясно, в някои случаи даже на 180 градуса при резки движения на пръта надолу от хълбока (въпреки че движението според мене може да е и настрани), докато при същите движения дайверите се гмуркат (както личи от името им) малко или повече и след това изплуват, т.е. трионообразно.

Глайдери ли да им казваме или Джъркове ?

Обичам да се образовам, когато нещо силно ме вълнува, та затова драснах и тоя пост, щот честно казано на български език не знам има ли ясна формулировка за този тип примамки ?
Хубаво е да се просветлим как да им казваме, че в Бг вече навлезнаха яко и има колеги, които "пребиват"
крокодилите с тях, а в магазините като им кажа на продавачите да ми дадат да разгледам този суимбейт или онзи джърк и почват да ме гледат с очи като на японец

Jerckbite могат да бадат меки от силикон и твърди.Твърдите във вариант suspending , floating ,sinking.Лично аз в повечето случай ползвам suspending ,sinking.
- Прикачени файлове
-
- Pescando_con_Slugo_o_Jerkbait_suave_2.jpg (49.98 KiB) Преглеждано 1224 пъти
-
- 1380530_640818175952913_854807908_n.jpg (80.08 KiB) Преглеждано 1224 пъти
- Павел Иванов
JettroniX написа:...Всичко е точно така, както спомена, но май само при американците...
Май да , ама не

Павел Иванов
Павел Иванов