Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от залива на девиците
верно е ма акото пречи

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Не. Не разбрах, какво ме питаш.Troli Rapala написа:Димане, извинявам се но един кльонкаджия не знае почти нищо за сома когато отиде на гьола!Отива и кльонка на късмет без да знае какво се случва под него!Защото сомът е само една брънка от подводната джунгла хищник-жертва!Обясни ми как без да знаеш нищо за конкуренцията му или за жертвите в даден момент ще разбереш Ко прави сома?Освен това прескачаш важно стъпало в кльонкането и то е да умееш да си хванеш местна стръв,както правеше класика Милко!Разбираш ли накъде бия?
![]()
Не съм склонен да правя крайни изводи. За себе си установих, че всеки водоем е характерен. И различен. На Тича никога няма да видиш 2 сома едновременно на екрана. Или, може би 1 на 1000. На Жребчево- ДА! Това какво ти говори?
Относно стръвта, какво за нея? Местна или не местна, сома си я лапа. На Тича проблем със стръвта не съм имал никога. Но на Жребеца- да. Имам един излет там, всички на всичко. Бивака ни беше вдясно от стената. И със спининга се капотирах. Ако не беше приятел да донесе стръв от магазин.....зае.би, голям резил. От многото рибари по брега, НИКОЙ не хвана нито една рибка на плувка или на дъно. Нито една. Което означаваше за нас, че това е нашия момент.

За конкуренцията също не те разбрах, какво ме питаш. Сома обича да дъвче други хищници, защото ги "мрази". Това е.
Ейй Троли ,добре завърнал се у темата
че и бая си пописал - и все верни неща
ама за местната стръв малко не съм съгласен,щото Милко Георгиев във всеки свой разказ разказвака,как на път за Ив спират по некви села и гьолчета за да си наловят стръв.Канибала също ми е казвал че на риболов тръгва с минимум 70-90 рибки от Сф.Аз лично съм обикалял като луд варненска облас да диря каракудки след като съм получил инфо че друса яко на кльонк само на каракуда в момента... 

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Този, къде изчезна? Чаках да се появиш, защото имам въпрос към теб. Да ми отговориш, като архитект. Коя от двете?
http://store.bigfish.bg/products/Vaditz ... m30lb.html
http://store.bigfish.bg/products/Vaditz ... m50lb.html
Ти го знаеш случеяTroli Rapala написа:Предполагам,че и Тоци тая година беше хванал час-пик на Жребеца и беше натръшкал бая сомове.:

Втория ми час пик тая година беше на друг язовир,когато хванах 11 сома за три дни и без брой бели над 2.5кг ,само една имах 1.8кг и си я пуснах ...Да но тогава също първите два дни бях капо от към сом

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Аве Тролка на мен що нищо не казваш бре?Дан та е страх ?
Димане за тази еъдица питах и аз на 2ра страница в темата.Един познат си я купи 30лбПробвах я на сухо много лека инак с 200гр олово се огъва леко върха около 20 санта.Туй лято на тича има рибки на нея ма дребни туй от мен 

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Дими здравей,смених работата и малко не можех да пиша...Ако държиш да са една от тия двете -според мен 30 либровата,дори и тя е мн дебела,аз имам секви-едната сент кроа е 50лб отдавна е в бокса,дори 30либровата я ползвам с тапа,че големите усещат....Димане,има нови и съвременни въдици за кльонк-с много тънки и финни върхове а с голема мощ надолу.Ако треваше ся да си купувам щях да взема такива.Някога лових на кльонк с въдица сивейда 120-180 акция за 50лв,погледни я на живо само за да ме разбереш за какво ти говеря.На тая въдица са ми всички по големи сома на кльонк,точно нея ми я пръсна на две сом на козя река..Сега съм с пръчки от по 600лв -и както виждаш от две години големите ме заобикалят .Моя съвет е-вземи си въдица -която да те кефи теб и да ти доставя удоволствие в риболова.Кефи се на всеки изкаран миг на язовира-че винаги идва зима после,забавлявай се и не мисли за големите-те винаги идват когато не мислиш за тех и най малко ги очакваш....Diman написа:Този, къде изчезна? Чаках да се появиш, защото имам въпрос към теб. Да ми отговориш, като архитект. Коя от двете?

Благодаря за отзивите! Очевидно, върха не е достатъчно чувствителен. Исках да опитам тия пусти меки върхове. Но ще се откажа от тях. С по-твърдите сопи пак се ловят. За тях има техника, при която сома не усеща никакво съпротивление. Когато сома дойде до стръвта, въдицата леко се повдига и се държи на кантар. Сома натиска и когато върха пропие вода, го резваш. Аванса на мултито- на страйк.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Дими,тия въдици са ми тежки и не мога да дам мнение!Виждам,че са микс от стъклопласт и карбон,което е де-моде!Погледни въдиците за слоу-джиг и ще разбереш какво бих ползвал за кльонк,ако имах кинти!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не си ме разбрал точно защото не ти е ясна обстановката на гьола и какво-къде се случва по всяко време на денонощието!Не знаеш нищо за останалите риби и дефакто не знаеш взаимоотношенията между рибите!Сега белите риби и шараните спят заедно със сома,а през другото време точно белите риби могат да те заведат при него.От къде ще знаеш,че сулките са любим деликатес за сома или че след пет-десет бели следва удар на сом?Кльонкането не ти дава такава информация и за това хората изкачват по-високото ниво в риболова и го търсят на тролинг!Diman написа: За конкуренцията също не те разбрах, какво ме питаш. Сома обича да дъвче други хищници, защото ги "мрази". Това е.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Исках да кажа,че когато ловиш местна стръв можеш да се ориентираш дали са се вдигнали големите добичета,а и също че улова на стръв е основата за да кльонкаш независимо от къде си я хванал!Не мое стръв да си фане,пък тръгнал за сом!toci23 написа:Ейй Троли ,добре завърнал се у тематаче и бая си пописал - и все верни неща
ама за местната стръв малко не съм съгласен,щото Милко Георгиев във всеки свой разказ разказвака,как на път за Ив спират по некви села и гьолчета за да си наловят стръв.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Тролка,добре,че е нашия градски гьол,дето куцо и сакато да хваща та да отървеш капото.
Димане,като най-неподходящи за кльонк са въдиците за слоу джиг,по-добре си вземи шарански телескоп от 5лв.Смятам че пръчките с високо съдържание на карбон и ниско на смола за неотговарящи на критериите за сомски риболов,поради специфичните резки тласъци на сома и вертикалния ъгъл на вадене.Що се отнася до твърдостта то,нека някой ми каже,как ще закрепи 500-800гр. шаранче на финна пръчка,без да му реже плавниците,тоест големината и подвижността на стръвта както и дълбочината на която ловим и накрая и сезона определят твърдостта на пръчката.Троли много бих искал да те видя на По,как тролиш без сонар и хващаш сомове,ама това няма да стане никога.
Димане,като най-неподходящи за кльонк са въдиците за слоу джиг,по-добре си вземи шарански телескоп от 5лв.Смятам че пръчките с високо съдържание на карбон и ниско на смола за неотговарящи на критериите за сомски риболов,поради специфичните резки тласъци на сома и вертикалния ъгъл на вадене.Що се отнася до твърдостта то,нека някой ми каже,как ще закрепи 500-800гр. шаранче на финна пръчка,без да му реже плавниците,тоест големината и подвижността на стръвта както и дълбочината на която ловим и накрая и сезона определят твърдостта на пръчката.Троли много бих искал да те видя на По,как тролиш без сонар и хващаш сомове,ама това няма да стане никога.
валатът не най-лошото нещо на света
Тролка ,как разбра ,че е тежка
с четене в нета ли?
Че ти ако вдигнеш мичела привилеже про ша са изсипиш бре
Щот на мен ми са стори кат перце пена ама знам ли може да е щот вдигам тежести всеки ден

Марк Твен
Марк Твен
Съгласен!!! Мислим еднакво.аксел написа:....Смятам че пръчките с високо съдържание на карбон и ниско на смола за неотговарящи на критериите за сомски риболов,поради специфичните резки тласъци на сома и вертикалния ъгъл на вадене....
Много карбонки се трошат още като го изрезваш.
Мечтата ми е да имам този РЕNN, на 2м, 25lb. едноделен, изработен изцяло от стъклопласт. Много държа ръкохватката да е същата, като на посочения от мен модел на PENN. Но това няма как да стане.
Последно промяна от Diman на Сря Ное 29, 2017 9:59 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Пич такова мнение може да има само чиляк роден в Мацакурово дет не е излизал от плевнята дори и по голема нужда!аксел написа: Димане,като най-неподходящи за кльонк са въдиците за слоу джиг,по-добре си вземи шарански телескоп от 5лв.Смятам че пръчките с високо съдържание на карбон и ниско на смола за неотговарящи на критериите за сомски риболов,поради специфичните резки тласъци на сома и вертикалния ъгъл на вадене.Що се отнася до твърдостта то,нека някой ми каже,как ще закрепи 500-800гр. шаранче на финна пръчка,без да му реже плавниците,тоест големината и подвижността на стръвта както и дълбочината на която ловим и накрая и сезона определят твърдостта на пръчката..