Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

С лодка в морето - 2013
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- hgtod
- вече хвърля и на тежко
Re: С лодка в морето - 2013
Вчера влизане в 7:30 от Черноморец и газ в гъстата мъгла към Ставрова банка /на север с компас
/ с проби по пътя /без сонар
/ - тук-там "взехме" по един-два сафрида. Срещахме лодки в мъглата като всички питаха - "Къде сме?, Накъде е Черноморец, Поморие, Биволите?"
И караме си ний по компаса ама в мъглата ни банка, ни бряг се види
и към 10:30 ми писна да се лутаме нагоре-надолу и решихме да се връщаме към Черноморец /на юг по компаса
/ - след бръмчане около час и нещо в уречената посока вече си мислехме че сме наближили когато изневиделица пред нас изскочи поморийската шамандура /буя на Ставрова банка/
Там хванахме няколко сафридеца и една рибка с древноиндийски произход, демек циганка
и потеглихме на юг. По пътя към 12:00 минахме през малко селце от лодки и спряхме при тях - сафрида се ловеше само на "ветрило". Малко след това мъглата се вдигна и установихме, че сме пред Черноморец. Оттам газ обратно към Ставровата /при многото лодки/ и към 16:00 излязохме с 3-4 килца сафрид и 5-6 /бр.
/ чернокопа, едно попче и гореспоменатото цигане...
Като гледам прогнозата за времето
май ще заравяме огъня за тази година... 

Последно промяна от hgtod на Нед Ное 24, 2013 3:29 pm, променено общо 1 път.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Аладжа банка е поставена върху пясъка,да покаже че,КИРО написа:Рано еееее,морски написа: .......Бат Кире ти не участва ли в тази хубава работа ?
аз още бели риби гоня....
между нея и брега има опасни за корабоплаването камъни.

Нито заравям огина,нито покривам лодката.
Риболова си върви с пълна сила - на белите риби де.
Вчера с Моряка пак имахме приятни изненади.
Като за начало две циганета.

После почнаха различните видове рибки.

Сонара гъмжеше от риби,веднага И хванахме цаката.

Основно се ловеше змарид

и сардина

и пак змарид

и за финал,затапихме с малко попчета.

Много борбена рибка е змарида,и е голям кеф ловенето И.
Малко да спре вятъра - пак съм там.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Географското значение на думата "банка" е - полегато възвишение на морското дъно където дълбочината на морето е значително по-малка от окръжаващите го дълбочини.
Аладжа банка е обозначена с навигационен знак " светещ западен буй" което означава , че опасността се намира на запад от буя ! Това за информация
Казвам го защото много колеги считат , че " Аладжа банка " е самия навигационен знак (буя), а не цялата тази плитчина !
А на бат Кире ще кажа ....Какво направи ти бе човек ?
Сякаш не ловим в едно и също море ! Ясно е ,че имаш голям опит ама сега направо ме разби !
Хората излизат с по 1-2 кила попчета .....Той пак напълнил кофите с интересни видове риба ...
Браво ! Ама все ми се искаше поста ти да завърши с нещо по конкретно ...
Къде по-точно....Как по точно....и други тънкости
Нали за това е този форум и ние новобранките да понаучим нещо , а не само да гледаме хубави снимки
Защото то това е майсторлъка - да хващаш когато няма .
Поздрави !
Аладжа банка е обозначена с навигационен знак " светещ западен буй" което означава , че опасността се намира на запад от буя ! Това за информация

Казвам го защото много колеги считат , че " Аладжа банка " е самия навигационен знак (буя), а не цялата тази плитчина !
А на бат Кире ще кажа ....Какво направи ти бе човек ?
Сякаш не ловим в едно и също море ! Ясно е ,че имаш голям опит ама сега направо ме разби !
Хората излизат с по 1-2 кила попчета .....Той пак напълнил кофите с интересни видове риба ...
Браво ! Ама все ми се искаше поста ти да завърши с нещо по конкретно ...

Къде по-точно....Как по точно....и други тънкости

Защото то това е майсторлъка - да хващаш когато няма .
Поздрави !
- КИРО
- Обратна връзка:
Нямах време много дълго да пиша,но сега ще ти отговоря.морски написа:........Къде по-точно....Как по точно....и други тънкости ....!
Като излизах,първо много ме интересуваше каква е температурата на водата,
затова този път още в канала си монтирах сондата на сонара.
Тази картинка ми каза какво да правя по нататък.

При тази температура,очаквах сардината да е още на линия.
Затова монтирах това чепаре.

Обикновенно по това време,рибата се появява към 10 часа,
и към 14 и нещо си бий камшика.Другата особеност - държи си определни места.
Говоря за сардината - по наблюдения в последно време.
Върти се в залива,от Романтика до към 100-тния буй.
Но си мисля че и към Почивка трябва да я има,просто не съм проверявал.
Рядко излиза пред Галата,на сафридските места.
Иначе вчера бяхме те тук.

Бяхме се закотвили за поп,но на куките бързо изчезваше скаридата,
а поп няма,докато не издърпахме с Ванката по един змарид.
Куките на попченския такъм са големи,айде с чепарето.
На две три куки се закачат белена скарида - това е пунта.
Няма смисъл да се кичи цялото чепаре,все пак основната му цел е,
да лови сардина.
обаче не клатиш като за сафрид,а дебнеш като за поп.Малко да ти чукне,и засичаш.
Другата особеност,да знаеш какво ти говори сонара.
Минава си риба,но не ще на чепаре да се закача.

тук основно се движи змарид.
По някое време спира да яде,екрана остава чист.
Аз очаквам след 2-3мин да се появи сардината,и качвам чепарето на 3м.
И дебна сонара,ако се появи това по дъното

веднага слизам с чепарето пак на метър два над дъното,защото
змарида ще дойде малко след това.
Често сардината първо ми удря на чепарето,после сонара отчита,
затова чакам горе.След първото вадене,веднага хвърлям на ветрило в някоя
посока,при късмет вадя още един два пъти сардина.Ако работиш спокойно,
и можеш да изчакаш да натовари чепарето малко - вадят се по 2-3 сардини на куп.
Но линията винаги се държи опъната.
Дано малко да съм бил полезен.
Сега гледам времето,и синоптиците го отнасят във велики дози.

- Моряка
- кандидат преподавател
Да допълня и аз.
Вчера с капитан Киро си спретнахме предоволен риболов, изпълнихме си нормите риболовни и то с голямо разнообразие:840320: Първо ковнах 2 циганки и после се запознах с тия рибоци пак.

И кептъна и той

Даже като им набара чалъма ги метна и по две три

Ето ги и двата модела

И дракони имаше

И кая, че и по две

Абе аз много доволен от днескашния риболов, като змарида ми е над кило и полвина:120864: Никога през живота си не съм хващал толкова:sunglasses2:

Вчера с капитан Киро си спретнахме предоволен риболов, изпълнихме си нормите риболовни и то с голямо разнообразие:840320: Първо ковнах 2 циганки и после се запознах с тия рибоци пак.

И кептъна и той

Даже като им набара чалъма ги метна и по две три

Ето ги и двата модела

И дракони имаше

И кая, че и по две

Абе аз много доволен от днескашния риболов, като змарида ми е над кило и полвина:120864: Никога през живота си не съм хващал толкова:sunglasses2:

А сега де? 

Благодаря на бат Кире и на Моряка !
Все съм очаквал конкретен отговор за въпросния риболовен ден , ама този на Кирето наистина надмина очакванията ми по отношение на точността. Максимално количество информация споделена с най-добри чувства
До днес сутринта не знаех, че в нашето море може да се лови змарид толкова успешно . Но аз имам още питания
1. Има ли тънкост в цвета на чепарето и номера на куката (при риболов на сардина и змарид) ?
2. Змарида винаги ли е по дъното ( снимката от 14.06 часа) . Изобразеното дъно на сонара е камък, нали ? Става въпрос дали предпочита да е в камъните ?
3. Пелагичната риба която отчита сонара ( в 12.48 часа ) всъщност коя е ?
4. Сардината доколкото разбирам си я ловиш на ветрило както сафрида, барабар със скаридата на куките .
Мисля ,че отговорите ти ще са интересни за почти всички от форума .
И като финал две поговорки :
"С питане до Цариград се стига " и още "Никой не се е родил научен "
Все съм очаквал конкретен отговор за въпросния риболовен ден , ама този на Кирето наистина надмина очакванията ми по отношение на точността. Максимално количество информация споделена с най-добри чувства

1. Има ли тънкост в цвета на чепарето и номера на куката (при риболов на сардина и змарид) ?
2. Змарида винаги ли е по дъното ( снимката от 14.06 часа) . Изобразеното дъно на сонара е камък, нали ? Става въпрос дали предпочита да е в камъните ?
4. Сардината доколкото разбирам си я ловиш на ветрило както сафрида, барабар със скаридата на куките .
Мисля ,че отговорите ти ще са интересни за почти всички от форума .
И като финал две поговорки :
"С питане до Цариград се стига " и още "Никой не се е родил научен "
Последно промяна от морски на Нед Ное 24, 2013 3:23 pm, променено общо 1 път.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Браво големи адмирации от мен.....И аз гледам на сонара минават риби,пробвам с чепарето ама няма,а то какво било.
Все пак днеска и аз си хванах 2кг лихнус
Локация пред фара на Евксиноград 
Все пак днеска и аз си хванах 2кг лихнус

-
- учете се от него
Вчера на Маслен нос - тегава работа, но настоявахме до последно. Ходихме дори пред Китен ма се оказа че селото е за попчета.
Резултата накрая - 30 чернокопа някои от които след малко полягат на скарата и почти 5 кила йедър сафрид.
Резултата накрая - 30 чернокопа някои от които след малко полягат на скарата и почти 5 кила йедър сафрид.
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
- germana74
- ще става разбирач
Здравейте от Германа. Днес между Поморийския фар и Ставрова банка посока юг от 12.30ч. до 15.30 2,5кг едър сафрид. До 15.00ч имах около кило, тъкмо рибата взе да яде и трябваше да тръгваме, аверчето имаше работа. Та това от мен и поздрави.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
“Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено”
- КИРО
- Обратна връзка:
1-специално за сардината,да има.За змарида,може би на перушина от юрдек ще върви,морски написа: Но аз имам още питания![]()
"
поне по спомени от преди 30г,но ме мързеше да монтирам такова.Куката е 10-тка,може и 9.
2 - не,ходи и по-нагоре,иначе по сонар дъното е камък,все пак се закотвих за поп,
но не мисля че змарида предпочита камъка,гони си ема и той.
Обаче,в това време,имайки едно на ум след като извадихме циганките,
рибите може да обикалят повече около камъните,за да могат бързо да се крият.
3 - мисля че и циганка има на екрана,но това чепаре с тази разцветка не е за тази риба.
Точен отговор тук няма как да дам,но по към дъното е змарид.
4 - и на клатене не прощава,но на куки със скарида не отиде.
Понеже скаридата я заложих през кука,на едно вадене на сардина,
беше захапала другите две чисти куки,без скариди.
Имай и друго в на ум.
Всеки ден е различно в морето,а сонара ти показва почти едни и същи картинки.
Тук е вече момента,какви риби чакаш в съответния сезон на годината.
Ако взема всичко наведнъж да пиша - няма време да ида за риба бре.
А и доста неща в морето ми идват на акъла,докато търся рибата.
Колегите от Юга да имат едно на ум,какво ги чака,
след като чернокопа си бий камшика.
Последно промяна от КИРО на Нед Ное 24, 2013 5:58 pm, променено общо 1 път.
- kokho
- научил се да хвърля
germana74 написа:Здравейте от Германа. Днес между Поморийския фар и Ставрова банка посока юг от 12.30ч. до 15.30 2,5кг едър сафрид. До 15.00ч имах около кило, тъкмо рибата взе да яде и трябваше да тръгваме, аверчето имаше работа. Та това от мен и поздрави.
А пък другото аверче, ако не беше твоето чепаре щеше да си остане с разходката

Или с някоя сляпа риба

- germana74
- ще става разбирач
Калинчо!!! Благодарности бате за добрите думи. Радвам се, че хареса чепарето и пак хванахме за това кратко време някой едър азман. Поздрави и живот и здраве пак ще направим успешни риболови. Аз съм оптимист все още има надежда, по дърветата все още има листа най-вече салкъма. Сафрид съм хващал на лапавица и замръзваща корда на шпулата.kokho написа:germana74 написа:Здравейте от Германа. Днес между Поморийския фар и Ставрова банка посока юг от 12.30ч. до 15.30 2,5кг едър сафрид. До 15.00ч имах около кило, тъкмо рибата взе да яде и трябваше да тръгваме, аверчето имаше работа. Та това от мен и поздрави.
А пък другото аверче, ако не беше твоето чепаре щеше да си остане с разходката![]()
![]()
![]()
Или с някоя сляпа риба. Стахотно чепаре. Благодарности! За съжаление наистина трябваше да приключваме с риболова баш в разгара на мача, но все пак не сме валат. Поздрави.

“Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено”
- kokho
- научил се да хвърля
Надявам се пак да направим някой съвместен риболов, и ще пробвам да си понаправя някое и друго чепаре. Вече имам шаблон за направаgermana74 написа:Калинчо!!! Благодарности бате за добрите думи. Радвам се, че хареса чепарето и пак хванахме за това кратко време някой едър азман. Поздрави и живот и здраве пак ще направим успешни риболови. Аз съм оптимист все още има надежда, по дърветата все още има листа най-вече салкъма. Сафрид съм хващал на лапавица и замръзваща корда на шпулата.kokho написа:germana74 написа:Здравейте от Германа. Днес между Поморийския фар и Ставрова банка посока юг от 12.30ч. до 15.30 2,5кг едър сафрид. До 15.00ч имах около кило, тъкмо рибата взе да яде и трябваше да тръгваме, аверчето имаше работа. Та това от мен и поздрави.
А пък другото аверче, ако не беше твоето чепаре щеше да си остане с разходката![]()
![]()
![]()
Или с някоя сляпа риба. Стахотно чепаре. Благодарности! За съжаление наистина трябваше да приключваме с риболова баш в разгара на мача, но все пак не сме валат. Поздрави.

Бат Кире !
Мисля , че за всички тук беше интересно това което ни сподели в последния си репортаж ( то си е направо рибарска дипломна работа със снимков материал ) !
От мен имаш една голяма шестица !
А и колегите от Юга да не пренебрегват тази информация, а да я прочетат внимателно, защото сега си дерат безгрижно чернокоп и едър сафрид ама безрибието и тях ги наближава....
Благодаря ти за точните отговори още веднъж !
Ако и нашите политици така точно отговаряха когато им се задаваха въпроси щяхме веднага да разберем кой предложи Делян Пеевски....
Мисля , че за всички тук беше интересно това което ни сподели в последния си репортаж ( то си е направо рибарска дипломна работа със снимков материал ) !
От мен имаш една голяма шестица !
А и колегите от Юга да не пренебрегват тази информация, а да я прочетат внимателно, защото сега си дерат безгрижно чернокоп и едър сафрид ама безрибието и тях ги наближава....

Благодаря ти за точните отговори още веднъж !
Ако и нашите политици така точно отговаряха когато им се задаваха въпроси щяхме веднага да разберем кой предложи Делян Пеевски....

-
- научил се да хвърля
Ами да поканим наште политици на риболов с наште лодки и всичко ще си кажат кавалите