Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг
Фране,скоро извадиха 15ка на Сливър! 

8-12 а сливара е на 3 метра
Значи сома е на всякаде
Значи сома е на всякаде
Сливъра го сваляш на колкото метра поискаш
.
На три метра е преди и след забраната.

На три метра е преди и след забраната.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
ааааааааааааааааааааааааа
и как го сваляш
и тъй де как се борави с него
еееееееееееее
- Ashmodean8004
- ще става разбирач
Здравейте колеги, темата е следя с интерес, тъй като съм нов не съм влачил кой знае колко, но от тази тема си направих стратегията и утре ще споделя и аз какво знам за троленето на сом, а и малко да съживим темата че е по заспала!
- Ashmodean8004
- ще става разбирач
Да започна с това, че 2011г. Първи ден от откриването Отидох на Въча да ловя риба с приятели, така взехме си лодка под наем от поуострова, натоварихме багажа и отпрашихме посока нулата, първия залив надясно след понтоните недалече от тях. Там се влива една рекичка, ние бяхме заели позиции на около100 метра от вливането и в язовира. Разпънахме въдиците както можехме защото нивото беше доста високо, захранихме и зачакахме. За целия ден не хванахме кой знае какво две сулки 20 грама и един костур 50 грама. Направо се бяхме отчаяли. Времето взе да се разваля. Един от приятелите ми предлоци с лодката на която бяхме монтирали електричка да се по разходим и така и направихме. Тръгнахме след като излезнахме от залива към америката тогава не знаехме къде отиваме и за името и като за майтап чули не дочули моя приятел Стоян ми вика давай да влачем и така и стана. Влачихме с телескоп дълъг над 3 м. макарата беше джаксон, а влакното беше 50 либри, набързо вързахме една блесна с червен конеь без карабини и прочие защото нямахме, вече беше към 4 часа следобяд, взе да гърми и вали а ние си влачим блесната с дървена лодка 4 м. С електричка два толупа като нас по 100 кила при това с блесна с такъм паднал от марс, не знам аванса по случайност ли го бях отхлабил но засвири яко, натегнах го аз и взех да навивам плахливо и взех да усещам че по линията има някаква риба. Когато я докарах до лодката имах чуството че е минало много време, бяхме праснали малко сомче можеби над кило, но тогава ми се стори звяр, тръпката колеги всеки е усещал, но от тогава се запалих по тролинга, това ми беше първия сом, вече съм много по подготвен и с доста опит и експерименти обаче тогава се запалих по тролинга. Реших да споделя първатя си улов на сом при странни обстоятелства с смешен тъкъм на майтап за да ви обнадеждя че който търси риба я намира, то малко моето излиза като Господ обича смелите. 

Всеки един воблер можеш да свалиш спокойно на дълбочина,която желаеш и без даутригер,крила или други изгъзици за по 400лв.didooo написа:8-12 а сливара е на 3 метра
Значи сома е на всякаде
Франко ти е загатнал,но не ти е отговорил умишлено.Аз също ще оставя Троли да ти отговори,че той знае всичко.
На никой не съм отказал инфо,но само в личен разговор.Тука някои неща не ги пиша....извинявам се за което.
Сливъра е много ловящ воблер,но рядко кълве при сваляне на големи дълбочини.Това е двуделен воблер и при голямото налягане в дълбочините не играе така успешно както до 4-5м.
Ако пробваш с друг воблер,няма да имаш проблеми.
Франко ти е загатнал,но не ти е отговорил умишлено.Аз също ще оставя Троли да ти отговори,че той знае всичко.
На никой не съм отказал инфо,но само в личен разговор
То голяяма философия и тайна брех да свалиш плуващ воблер в дълбочина.
Ето най ефтиния вариант .Просто изгледайте клипа.
Сваляне в дълбочина монтаж за Бяла риба с воблер
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... JN4oiclHyM
Сваляне в дълбочина монтаж за Бяла риба с блесна
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=YIf ... =endscreen
На никой не съм отказал инфо,но само в личен разговор
То голяяма философия и тайна брех да свалиш плуващ воблер в дълбочина.
Сваляне в дълбочина монтаж за Бяла риба с блесна
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=YIf ... =endscreen
Да така е...всичко е ужасно просто,но този начин който е посочен от клипа е за друг тип риболов на бяла риба над дъното при камъни и закачки.BIGVAS13 написа: То голяяма философия и тайна брех да свалиш плуващ воблер в дълбочина.
Мисля,че човека попита друго.

Няма да е гатанка,а почти пълен отговор.....със тежести се правят тези неща.Но те не са пред самия воблер,а 10м. по-назад....посока макарата.
Крила,паравани,даутригери и дрън,дрън ярина, за нещо толкова елементарно.
За да ловите успешно,сонара е големия помощник и подсказвач.
Във съседната тема пуснах една бяла риба на липскул,който гази по-плитко от дълбочината на улова.
Да но това стана вечерта към 9-10ч.Тогава и сутрин рано, белите риби са на лов покрай брега или там където е основната им храна.През деня,те са в дълбокото и за това същия ден извадихме една от 16м.дълбочина.
Това е сом изваден от такава дълбочина,а сами ще видите,че снимания воблер не може да я достигне самостоятелно.
http://www.youtube.com/watch?v=f9Tc12u8hvU
Странно ми е,как хората не се сещат къде живеят рибите по различното време на деня и къде се намират,когато започнат да ловуват.
Видите ли на сонара в дълбокото 2 или 3 единични едри риби,това може да не са сомове,а едри бели.Когато минеш над тях с воблера,почти на 50% е възможен удър.
През деня само малките щъкат в горния слой убивайки уклеки,които падат при старчоците долу.....те само ги събират,като солети.
Но има още други по-успешни методи за сваляне на примамки без джунджурии.Със тях облавяш дълбочини във вертикал 5-6м. с едно минаване по тигела.Но нека това остане за друг път.
Тези неща Троли,няма как да ви ги каже,защото е риболовец от вчера......просто не знае и аз съм приел този факт.

[quote="Emo-83"]
Няма да е гатанка,а почти пълен отговор.....със тежести се правят тези неща.Но те не са пред самия воблер,а 10м. по-назад....посока макарата.
Емо радвам се че във този форум споделяш секретна информация
.Били ми убеснил как става този номер може и на лични след като е тайна.Благодаря.
Емо радвам се че във този форум споделяш секретна информация

- Ashmodean8004
- ще става разбирач
Най много опит за сом имам за Въча и за това инфото ми е за там. Имал съм за изминалата година около 10 сома от кило и половина до към пет на воблери сливър NF и Barbra Magnum RDT и един на абу гарсия с метална лопатка, но по късно ще го снимам и постна.