Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Троли имам още десетина цвята от тази година,тея са допълнение към цветоветеTroli Rapala написа:Голям сом не съм виждал да е хванат на този модел и докато не се случи съм песимист.![]()

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Аз правя това постоянно. Не е срамно да си признаеш, че не знаеш. На повечето им сработва егото=егоизма и параноите. И на знаещи и на незнаещи. Ако знаеш всичко, няма да си тук, нали така? Най-малко, да си сверяваш часовника.Troli Rapala написа:... трябва да си задаваш някои въпроси за сома и да се опиташ да извлечеш отговори.
Хубавото в твоя случай е, че сома има твоя начин на поведение. Когато е в активна фаза, поема големи риби, които за него за по-лесна плячка, особено през нощта и в мътна вода. Защо е така, оставям на теб. Ако реагира на кльонка, но не е в активна фаза, удря на дребна стръв. Корема му е пълен и той е във фаза храносмилане. Тази фаза може да продължи до няколко дни, зависи от температурата на водата и от съдържанието на кислород, защото храносмилането е окислителен процес. Когато пази гнездото, хапе всичко наред, но най-вече дребни рибки, които се хранят с хайвер. Той не ги избира по размер. Всичко е следствие на естествени процеси в природата.
Според мен големината на воблера не е определяща. По-скоро вида и силата на вибрациите, които генерира- нещо, което може да бъде контролирано (променяно). По същия начин стои въпроса и с клонковете. С един средностатистически работещ кльонк трябва да умееш да извадиш 4 вида звук. За това се иска доста тренировки. Юрката е виртуоз - да. Той е гид и се занимава всеки ден с това, откакто се помни.
Сега аз имам един въпрос към аудиторията, за да си сверя часовника. После ще ви кажа, какво научих от Юрий. С каква риба(като вид) предимно се храни сома?
https://www.youtube.com/watch?v=8ARoO54ka1w
. Когато пази гнездото, хапе всичко наред, но най-вече дребни рибки, които се хранят с хайвер. Той не ги избира по размер. Всичко е следствие на естествени процеси в природата.
Тука и аз съм съгласен
Ти дан си скрит тролингист бре?
Тролката обаче има една теория за дребните воблери,през пролетта,която според мен не е много вярна ,защото доста от едрите сосмове на тролинг през пролетта се извадиха на воблери 10_11 см.Справка сома на Росен и Слави.Верно е също,че налитат и на 5-7см воблери може би защото в този период размера на храната им е такъв, НО не е непременно така.За клъонка е същата работа според мен де(аз нямам претенции за достоверност)едни ползват мрени,други каракуди,на Тича знайш основно костур ползват поне тез дет аз познавам,на пролет пък слагат и уклей. Та така не виждам причина за неразбирателство между двата вида риболов

Тука и аз съм съгласен

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Тотално погрешно е,че сомът се храни с малки воблери=рибки за да ги прогони!
Сложи един Сливър или Магнум14 и да видим ко шъ се фани?
Освен това сом 2-метра се храни с 7см. воблерчета през цялата година!
Теориите на руснака са лишени от всякаква логика и това е заради количеството погълната водка!Питай го Юрий,дали би атакувал 7грама водка,както прави сом от 2м.?

Това си го чул от някой друг. Много точно ти го написах в предния си пост. Чети внимателно, а не като Георги Димитров- през ред, през два. За да не ти се обезсмислят постовете. Един студент (сомаджия) трябва да умее да се концентрира. Реагираш, като Колчо слепеца и не, защото не ползуваш сонар. Разсеян си. Затова, повечето ти постове са неадекватни, все едно си говориш сам.Troli Rapala написа:....сомът се храни с малки воблери=рибки за да ги прогони! ....
Изказах мое мнение, а не на някой друг. Правиш ли разлика между поведението на воблера и поведението на жива стръв при кльонка? Под поведение разбирай вибрации. Сома не преследва воблер с определена големина, а преследва вибрации и акустична вълна. Убеден съм, че в повечето случаи визуално изобщо няма представа колко ти е голям воблера. Да обяснявам ли още, или сам ще се сетиш?
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Пич,пропуснал си лекцията на мосю Троли пред мосю Тисо в която публикувах най-модерните изследвания за 3Д ориентацията и храненето на сома от професор Блекман!
Щи дърпам ушите,оди чети отатъка в темата за зрението.
Сомът определя всичко за жертвата си преди да атакува,включително и размера!
Пробвай да сложиш 2кила стръв,пък да видим кво ше ти дойде на кльонка?
Аз лично на руски пияндета не вярвам,но когато науката и професорите ми предлагат Знание,нямам място за съмнения! 

2 кила е тегло, а не размер. Мога да ти пусна клип, в който извадиха от корема на сомчето 2 змиорки, дълги близо метър. Това не означава, че трябва да се слагат по 1м. воблери. Не е необходимо. Ако не знаеш защо, мога да ти кажа. Отивам да видя, какво си сътворил оттатък, че последните 2 години им теглих сиктира и не съм влизал.
......................
...Стигнах до 11 страница и се уморих. Дотук какво ми направи впечатление. Аз съм приел за себе си, че сома вижда достатъчно добре и се съобразявам с това. Подхождам принципно. Защо? Защото съм научен, че е груба грешка да подценяваш противника. Точка по този въпрос.
Направи ми впечатление, че с теб се разминаваме по отношение на това, с какви видове риби сома предпочита да се храни. Ти си сезонен. Аз не! Ако проявяваш любопитство, ще коментирам.
Продължавам да следя темата и по-късно ще има отзвук.
...27-ма страница. Тука мненията ни се припокриват. Цвета има значение, но само в заключителната фаза. Съгласен. Още едно доказателство, че сома първоначално не е привлечен от воблер с определен размер и цвят, а от друго- това, за което говорих. И пак интриги и аххх.....вълка козината си мени, нрава- никога. Опитаха се да ти сложат намордника и да те кръстят "Кукла на конци". Но ти май се усети и го намести. Тъкмо прочетох няколко смислени поста и си викам: Боже, този се е очовечил! Да, ама не. Спасиха те от поредната гилотина, за да демонстрират след това, колко си тъп и само 20% от постовете ти са смислени. Честно, повръща ми се, само като му видя аватара. Не искам да имам нищо общо с него, нито с обкръжението му. Не сме от една порода. Халал му на знанията и на сомовете и на Аветите! Не искам да го чувам и да го виждам. Ако имам два живота, единия ще му го подаря. Но аз имам един. Спирам да чета темата. Стоя далече от такива хора. Точка!
......................
...Стигнах до 11 страница и се уморих. Дотук какво ми направи впечатление. Аз съм приел за себе си, че сома вижда достатъчно добре и се съобразявам с това. Подхождам принципно. Защо? Защото съм научен, че е груба грешка да подценяваш противника. Точка по този въпрос.
Направи ми впечатление, че с теб се разминаваме по отношение на това, с какви видове риби сома предпочита да се храни. Ти си сезонен. Аз не! Ако проявяваш любопитство, ще коментирам.
Продължавам да следя темата и по-късно ще има отзвук.
...27-ма страница. Тука мненията ни се припокриват. Цвета има значение, но само в заключителната фаза. Съгласен. Още едно доказателство, че сома първоначално не е привлечен от воблер с определен размер и цвят, а от друго- това, за което говорих. И пак интриги и аххх.....вълка козината си мени, нрава- никога. Опитаха се да ти сложат намордника и да те кръстят "Кукла на конци". Но ти май се усети и го намести. Тъкмо прочетох няколко смислени поста и си викам: Боже, този се е очовечил! Да, ама не. Спасиха те от поредната гилотина, за да демонстрират след това, колко си тъп и само 20% от постовете ти са смислени. Честно, повръща ми се, само като му видя аватара. Не искам да имам нищо общо с него, нито с обкръжението му. Не сме от една порода. Халал му на знанията и на сомовете и на Аветите! Не искам да го чувам и да го виждам. Ако имам два живота, единия ще му го подаря. Но аз имам един. Спирам да чета темата. Стоя далече от такива хора. Точка!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Димане,от спорът ми с Тисо и статията на "ихтиолога"-Пискорски=Салмо се стигна до интересен извод направен от френския учен!Че сомът притежава Индивидуалност,точно както е при хората!
Демек,всеки сом е уникален сам по себе си и за това няма универсален метод за улавянето му.Дъртия сом е различен навсякъде.На Жребеца е един вид,а на Тича съвсем друг.За това и няма как да ти отговоря правилно на въпроса за стръвта.На всеки водоем си има отделна специфика и риболовеца трябва да я разкрие.Юрий в този смисъл ти е безполезен,щот в Руската му река сомовете са коренно различни от на Тича!
Та,така!
Нещата са по-сложни от колкото си предполагал! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Крайния извод от всичко което знам за сомовете е,че има два подхода в търсенето и успеха.Единия е да се оставиш на късмета и да чакаш рано или късно да се срещнеш с нещо Голямо!Другия път е по-дълъг и се базира изцяло на знания и опит за конкретния гьол,което включва най-важните отговори:Къде е?-място и дълбочина за атака,Каква стръв би го изкушил за атака?Какъв такъм няма да го усъмни?По кое време на денонощието е най-активен?...И чак тогава идва ред на кльонка и вида звук,който да е ефективен или кой воблер ми требва!
Аз съм си отговорил на голяма част от въпросите на Жребеца,като съм сравнявал това което знам с резултати и на други риболовци,така си виждаш грешката що Големия не ти е ударил на теб,а на друг!И умния успява да коригира грешките си в движение за да постигне успех.Без тролинг просто забрави,че ще натрупаш знания за сома!
Но това си е личен избор и го уважавам! 

Тролка, това което споделяш е точно така. И аз вече съм го писал. Че всеки сом е с характер. И всеки водоем е различен. Защото географската ширина, географското разположение, дълбочина и популация от риби е различна. Това е мнението и на Ю.Философ. И аз много се радвам, че мненията на различни риболовци се припокриват.
Според теб стръвта има сезонен характер. На Тича няма такова нещо.
През целия активен сезон сома предпочита едни и същи стръви. Само трябва да се съобразиш в коя част на денонощието и къде да ги приложиш. Сещаш ли се защо? Защото на Тича каракудата през нощта излиза край брега. А през деня е в дълбокото. С костура е обратно, при изгрев излиза от дълбокото към брега, който е огрят от слънцето. Обича слънцето да му е в гръб
.А сома тогава се връща. Но не по обратния път, а се спуска по дъното с пълен търбух. Познавайки денонощното движение на сома и на другите видове, подбираш стръвта. Но внимавай-няма еднозначност, има нюанс. Нюанса на раненана рибка. Апропо, няма сом, който да не обича раци. И това е заради спецификата на рачешкия протеин.
Сигурно си чувал, че хищните риби са естествен регулатор на видовете във всеки водоем? Защото се хранят с този вид, чиято популация е най- развита. Това не съм го измислил аз. Това са естествени природни процеси, а не чудеса. Нещата са по-прости, отколкото си мислим. Сома и белката се хранят с риби, които заемат в момента дадения ареал. Те не подбират видовете. Те подбират размера. Макар, че понякога преиграват от лакомия, та се стига и до смърт от задушаване, но това са много редки случаи.
Според теб стръвта има сезонен характер. На Тича няма такова нещо.

Сигурно си чувал, че хищните риби са естествен регулатор на видовете във всеки водоем? Защото се хранят с този вид, чиято популация е най- развита. Това не съм го измислил аз. Това са естествени природни процеси, а не чудеса. Нещата са по-прости, отколкото си мислим. Сома и белката се хранят с риби, които заемат в момента дадения ареал. Те не подбират видовете. Те подбират размера. Макар, че понякога преиграват от лакомия, та се стига и до смърт от задушаване, но това са много редки случаи.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
О.К.,изцяло съм съгласен с твоя поглед на нещата по Тича,звучи ми логично!
Обаче как разбираш кой вид риба преобладава в момента при положение,че само кльонкаш?
Имаше една година на Жребеца в която бяха изпуснати около 30 000щуклета и друго не се хващаше,също и година с огромно количество сулчета и т.н.,значи всяка година е различна от предишните по всички показатели-време,ниво или мътност!Та въпросът ми е ти как се ориентираш какво е положението под водата,щот инфото от сонара е доста ограничено в смисъл,че не разпознава видовете риби?

Как така само кльонкам? Нали ловя и стръв. С всички законни средства и видове риболов. Аз умея това. Познавам водоема и следя зарибяванията и популациите. Зная местата и начините, как да си осигуря стръвта. През последните години популацията на уклей драстично намаля. Камчийския морунаж беше на изчезване, но отново се развъди, все още е слаба популация. Това е една прекрасна стръв, между другото- една от най-дълголетните риби. Нивото на водата е почти постоянно през годината. Тревния костур си излиза в бивака. Едрия костур знаеш къде е, обича по-дълбоки скалисти терени. Уклея е по плитчините и гони мухите
. Попчетата са навсякъде. На сонара можеш да различиш много риби. По поведението, размера и местото, което сканираш. Поне тези риби, които гоним- да, можеш да ги различиш. Пасажите с дребни рибки също. Висящ сом в "нищото" също. Не е нищото, а е термоклина. И не се препича като Памела Андерсън, а храносмила. В термоклина има най-благоприятни условия за това.

Макар, че понякога преиграват от лакомия, та се стига и до смърт от задушаване, но това са много редки случаи.[/quote]
Кат спомена за лакомията се сетих,на Маломир бяхме,там дето е паметника ма тогава го нямаше още имаше тополи по пътя и едно огромна до сами водата,ма дан са отплесвам
.Та както си стоя на брега и зяпам виждам едно сомче около 8 см умряло вълните го изхвърлили загледах се и
от устата му стърчи костурче до половината налапано около 5см
Тогаз разбрах значението на поговорката гъз глава затрива
Та верно се задушават от лакомия,вероятно самия хишнически нрав ги погубва защото налитат да ядат плячка много по голяма от възможностите за поглъщане
Пък и коклко пъти на тролинг са закачат рибки по малки от воблера ма налитат хайваните да апят 
Кат спомена за лакомията се сетих,на Маломир бяхме,там дето е паметника ма тогава го нямаше още имаше тополи по пътя и едно огромна до сами водата,ма дан са отплесвам

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Троли, превода ти от френски е малко неясен. "Биологично темпо/развитие/"
Става въпрос за това, че очите на сома му служат (освен всичко друго) да следва своя биологичен ритъм - ден и нощ. Само тези, които живеят във вечна тъмнина нямат очи, или са закърнели.
Става въпрос за това, че очите на сома му служат (освен всичко друго) да следва своя биологичен ритъм - ден и нощ. Само тези, които живеят във вечна тъмнина нямат очи, или са закърнели.
Миле, сигурен съм, че залива на Маломир държи сом. Даже, повече от сигурен. Имам огромно желание да ловя там. Но няма простор. Ще стане скандал. Всички плувкари и дънари са там. Сигурен съм, че ще закача и някоя мрежа. И не една.
И знаеш ли на каква стръв ще заложа? На циганки! В този залив ги има в изобилие.
И знаеш ли на каква стръв ще заложа? На циганки! В този залив ги има в изобилие.