Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Монтаж на косъм
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Монтаж на косъм
Оплита ми се куката с косъма. Колеги къде бъркам.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Монтаж на косъм
Къса ти е "тръбичката" над оловото трябва да е поне 1,5 по дължината на повода.Аз поне така ги правя.

Където качеството е от значение!
- doko
- ще става разбирач
Аз лично ползвам шлауш 40 см, а повода ми никога не надминава 20 см. Колкото по къс повод толкова по малко откачания и по малко оплитания 

-
- ще става разбирач
didopoli написа:Къса ти е "тръбичката" над оловото трябва да е поне 1,5 по дължината на повода.Аз поне така ги правя.
И двамата са прави шлауха трябва да е по-дълъгdoko написа:Аз лично ползвам шлауш 40 см, а повода ми никога не надминава 20 см. Колкото по къс повод толкова по малко откачания и по малко оплитания
-
- научил се да хвърля
Chenko93 написа:didopoli написа:Къса ти е "тръбичката" над оловото трябва да е поне 1,5 по дължината на повода.Аз поне така ги правя.И двамата са прави шлауха трябва да е по-дълъгdoko написа:Аз лично ползвам шлауш 40 см, а повода ми никога не надминава 20 см. Колкото по къс повод толкова по малко откачания и по малко оплитания
И аз така мисля, но ми се струва, че полимерното покритие на влакното преди куката, трябва да е махнато по-малко,около 2см,или греша.
Много зависи и от качеството на материала от който е направен повода,или по-точно от марката на повода.Бих ти препоръчал,ако можеш да си позволиш да си купиш от поводите на Кристон ти гарантирам че няма да имаш подобни проблеми.Горе долу 30-40 лева за 20 метра,но си заслужават наистина.Компромисен вариант е и суфикс.Иначе удължи гуменото покритие над оловото,макар че това не ти дава толкова голяма сигурност.Както каза колегата може да пробваш и да махаш по-малка част от покритието.Наслука
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
А за такива като мен,които не използват шлаух?
Каква да я къдря аз?
Каква да я къдря аз?
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Довечера ще сглобя един ин-лайн монтаж,ще снимам и ще пусна.
Сапуне,аз също не използвах шлаух,но понеже snegk ме посъветва да зарежа самоделните монтажи-купих си олова от тея с шлауха,купих си малко термосвиваеми за повода под оловото,но все още не съм отишъл за шаран,за да кажа дали има разлика...пък и скоро не мисля.
Сапуне,аз също не използвах шлаух,но понеже snegk ме посъветва да зарежа самоделните монтажи-купих си олова от тея с шлауха,купих си малко термосвиваеми за повода под оловото,но все още не съм отишъл за шаран,за да кажа дали има разлика...пък и скоро не мисля.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Мисля , че си перфектен. Но все пак имам едно питане: Защо си обелил толкова много от силикона?
Смятам , че това ще ти създава известни проблеми.
- doko
- ще става разбирач
Зависи от монтажа стръвта и начина по който искаш да презентираш стръвта. Ако искаш стръвта ти да е повдигната и отдолу да е фиксирана с съчма е нормално да я забелиш повече. В противен случай 2 3 санта са ти достатъчниstaria написа:И аз така мисля, но ми се струва, че полимерното покритие на влакното преди куката, трябва да е махнато по-малко,около 2см,или греша.
- doko
- ще става разбирач
Ти не използваш ли крайна тежест?sapuna написа:А за такива като мен,които не използват шлаух?
Каква да я къдря аз?
-
- научил се да хвърля
Не съм пробвал на косъм и това ми е първи опит.Направил съм го от прочетеното от форумите и не знам колко да бъде обелено, но ми се струва, че и по малко да е обелено пак ще се оплита.val написа:Мисля , че си перфектен. Но все пак имам едно питане: Защо си обелил толкова много от силикона?
Повода ми е Sufix Stiff Silt .
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Много рядко!Винаги залагам на инлайн с монтаж "на косъм" и горна кука на метър-метър и двадесет.Тежеста ми е плоска и обла/хапче/Нанизвам я на основното без никакви подобрения,а за ограничител ми служи горния възел.Почти винаги разпъвам обаче и не ми е нужна дистанция на изхвърляне.Налага ли се,то на дневен ред идва хеликоптера,ама пак с допълнителна горна кука.doko написа:Ти не използваш ли крайна тежест?
Темата бе за оплитането та-повода е дълъг.Бих го направил дори и от монофил,но с утежнение по средата и нанизан обикновен прозрачен шлаух до клупа.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ако хвърляш от ръка, опитай да следиш падането и стопирай преди да докосне водата. По този начин повода ти ще се оптегне и ще намалиш оплитанията.
Митак,ползвал ли си Кристон??Ако не си,задължително опитай!!!Иначе за горната кука-аз почти никога не ползвам горна кука,но последния път на теца пробвах на една пръчка.Вързах я с обикновен повод от ловно рибарски магазин и когато я извадих беше дори вирзан на възел.Веднага сложих Кристона и при следващото вадене нямах никакъв проблем.Незнам защо но откакто си го взех просто съм влюбен в него:)