Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Чепаре
Модератор: emo vasilev
- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
Re: Чепаре
Гюмюша е доста вкусен,поне е по вкусен от цацата(лично мое мнение).
- Моряка
- кандидат преподавател
За гюмюш и 12-ката е голяма!не ,че не се хваща,16-ка ще е добреmrhunday написа:Ако искаш гюмюш си направи едно такъмче с 4-5 куки 10-12 номер и на всяка слагай по 1 малко парченце червей.Дава много добре а и е интересно като няма друга риба на буната.

А сега де? 

- felippemassa
- сериозен играч
- Обратна връзка:
То има ли толкова малки куки???Моряка написа:За гюмюш и 12-ката е голяма!не ,че не се хваща,16-ка ще е добреmrhunday написа:Ако искаш гюмюш си направи едно такъмче с 4-5 куки 10-12 номер и на всяка слагай по 1 малко парченце червей.Дава много добре а и е интересно като няма друга риба на буната.

- Моряка
- кандидат преподавател
Това как ти се струва?felippemassa написа:То има ли толкова малки куки???Моряка написа:За гюмюш и 12-ката е голяма!не ,че не се хваща,16-ка ще е добреmrhunday написа:Ако искаш гюмюш си направи едно такъмче с 4-5 куки 10-12 номер и на всяка слагай по 1 малко парченце червей.Дава много добре а и е интересно като няма друга риба на буната.

А сега де? 

- felippemassa
- сериозен играч
- Обратна връзка:
То това не е ли язовирна кука?Това как ти се струва?
Не ве, сигурно тези ще стават на чепаре за ува 

Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Мммм-даа! Важен е процеса!
- Моряка
- кандидат преподавател
Или за бъзик ,и за спортаrunner написа:Не ве, сигурно тези ще стават на чепаре за ува

А сега де? 

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
досега не съм правил чепарета /даже не съм и ловил с чепаре
/ и мисля да се пробвам като имам малко време да направя 1-2.
горе-долу схванах идеята, че за ,,универсално" може да се приеме кука 8ца, 0,16 бидем, 0,20 майка.
Искам да попитам - дали ще е проблем, ако майката не е от прозрачно влакно, а от жълто примерно? Че ми се намира доста излишно 0,20 за майки, но е жълто.

горе-долу схванах идеята, че за ,,универсално" може да се приеме кука 8ца, 0,16 бидем, 0,20 майка.
Искам да попитам - дали ще е проблем, ако майката не е от прозрачно влакно, а от жълто примерно? Че ми се намира доста излишно 0,20 за майки, но е жълто.

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
точно за майка питах, ама явно ще трябва да взема някаква прозрачна ролка...Моряка написа:За майка на чепаре-НЕ,за основно влакно,за шпулата да.

- 1000n
- разбира нещата
Ами то със всякакво влакно става, но можеscratch написа:
да хващаш малко по-малко риба с такова
цветно влакно. То нищо не ти пречи да
пробваш да си направиш едно чепаре и
да констатираш сам. Може пък и да няма
толкова голямо значение цвета на влакното
на майката, въпреки, че не съм виждал
направени чепарета с корди различни
от безцветните. И да пишеш после какви
са били резултатите. Все пак доколкото
разбирам имаш 0.16 безцветно. Използвай
него и за майка. Аз моите чепарета ги правя
целите с 0.14. И без това е голяма рядкост
да се скъса само бидема, когато закачиш някой
камък. Наслука!

Последно промяна от 1000n на Чет Май 20, 2010 3:47 pm, променено общо 1 път.
на лимана в Русе дядовците само на чепаре пердашат
,с по няколко сопи на калпак и никой нищо не им казва.

Above us only sky
имаше някакви зелени флороресциращи стоперчета, няма ли да се повиши атрактивноста на куките ако се наниже по някое на месината
кьоркефали
- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
Аз си купувам от тези зелените гумени топчета и слагам на чепаретата,които правя,не знам дали има голяма разлика в сравнение с другите чепарета,когато има много риба,няма почти никакво значение какво е чепарето,но когато рибата е по-малко сигурно има значение
.

Последно промяна от mrhunday на Пон Май 24, 2010 2:16 am, променено общо 1 път.
- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
Бих искал да демонстрирам един начин за направа на чепарета за морски риболов! Първо трябва да кажа, че методът, който е показан тук много напомня на този показан от Моряка на втора страница в тази тема! Той обаче е представил вариант за направа на чепарета с изкуствени примамки, а аз реших да работя с пера, по няколко причини - първо това е класиката в чепаретата за морски риболов, второ връзването на чепарета с пера е малко по-трудно(ако искате да направите чепарето както трябва де, т.е. да хваща малко повече риба
), а и трето аз все още си работя основно с пера и не знам каква изкуствена материя би била най-подходяща
, въпреки, че може би сигнално зеленото е една от най-универсалните като вариант! Ако решите да работите с ламета или някакви други изкуствени примамки, просто заменяте перата в показаните по-долу примери с материята, на която сте спряли и чепарето ви е готово!
И така направих три видеоклипчета, които в последствие ми се наложи и да разделям на две, защото се оказаха по-дълги от 10 минути(а такова е ограничението за продължителноста на едно видео в YouTube)! Също така направих и няколко снимки, защото качеството на видеото ми е трудно да го увелича значително, докато снимките могат малко по-лесно да бъдат направени по-ясни и качествени! Тъй като не се вижда достатъчно добре, когато се снимат малки обекти, като куки и влакна реших първоначално да използвам еквивалентни на тези неща предмети, т.е. вместо кука използвах отверка, вместо перо - пълнител от химикалка, вместо влакно и конец - различни канапи и въжета и т.н. А след това вързах и една кука, но там основната идея беше да се визуализира как точно е добре да бъде придържано парченцето перо и как трябва да изглежда накрая готовата завързана с перото кука. Важно е куката за чепаре за морски риболов да не прилича накрая на мухичка за сладководен риболов!
Т.е. перото НЕ трябва да е разпердушинено и стърчащо във всички възможни посоки, а отделните нишки на парченцето перо, трябва да си останат прилепени една за друга, така както са си били, когато са били част от птицата
! Т.е. не забравяйте, че чепарето би трябвало да напомня на малки рибки, а не на насекоми!
Също така не слагайте много голямо количество пера или ламета и изкуствени примамки към куката(парченцето перо гледайте да е с ширина около 2мм)! Малките рибки(които всъщност чепаретата имитират) са си със почти същите пропорции като големите екземпляри, т.е. на практика няма такива рунтави малки рибки, каквито са чепаретата на някои колеги(някой сега да не вземе да се засегне, казвам го без всякакви лоши чувства)!
Също така трябва да спомена, че на почти всякакви чепарета се хваща риба(дори и на гола кука - без майтап), но номерът е да хващаме повече риба отколкото по-малко, все пак, нали!
Друго важно нещо, на което бих искал да обърна внимание е, че е добре примамката(пера и/или ламе) да преминава през върха(острата част) на куката(а в този форум друг освен Моряка не съм виждал и чувал да акцентира на този важен момент), това наистина спомага за по-добри резултати като уловена риба впоследствие! 
Големината на куките варира силно според големината и вида на рибата, която ще се лови! Все пак, ако ще ловите от брега и не знаете каква риба има в момента ловете с морски куки номер 10 или 9. Хубаво е да използвате твърди влакна за направа на бидемите, защото иначе най-вероятно влакното бързо ще се накъдри и като следствие количеството уловена риба на такива куки намалява значително! Бидем е малкото парченце корда, което свързва куката с основното влакно на чепарето и обикновено е дълго около 3 или 4 сантиметра! Бидемите се връзват на майката(основното влакно на чепарето) на разстояние около 15 см един от друг(има едно правило - разстоянието между отделните бидеми е добре да бъде колкото е дължината на рибата, за която е правено чепарето, например за сафрид при мене е 15см, а за карагьоз - малко над 20см)!
В общи линии мисля, че това е по-важното!
Понеже докато съм говорил по време на видеата, съм правил купища грешки, ще напиша към всяко едно видео, какво точно съм искал да кажа!
И не ми обръщайте внимание, че съм си изгубил източния акцент
, просто от 30 години не живея близо до морето(за което не мога да кажа, че не съжалявам
), но чепарета ме е учил да правя, човек, който е ловил на вълнолома във Варна дори и преди повече от 60 години, тогава достъпа на цивинилни до вълнолома не е бил разрешен и въдичарите там били около 20-30 човека, работещи като военни или милиционери(е, някога нямаше полиция, а милиция
) и прътите си ги държали на вълнолома
! Така, че този метод за връзване на чепарета си е старичък и е класически, т.е. ако методите за направа на чепарета бяха автомобили, то този може да се разглежда малко като ретро-автомобил
(което пък съвсем не означава, че е лош
)! А бе с две думи методът си е наистина добър! Като предимствата му са, че чепаретата стават много по-качествени, защото примамката (пера или ламета) преминава през върха на куката и количеството необходимо влакно за направа на бидемите е почти, каквато е и дължината на самите бидеми, а ако работите с флуорокарбонови влакна, това ви спестява пари или(което е подобно) ви дава възможност да направите повече бидеми с дадено количество влакно, а недостатък е може би, че е малко бавничък(една кука я правя за 3 или 4 минути)!
И така първо видео, първа част:
Тук при първите две намотки си оплитам здраво пръстите, а не правя някакви чудати възли!
От третата намотка нататък, мисля, че нещата са малко по-добре! Като гледам какво е показал Моряка на втора страница в същата тази тема и го е нарекъл клуп(не съм много добър по наименования на възли, примки и т.н.), то мога да кажа, че така наречените от мен намотки, най-вероятно са клупове!
А дори и да не са клупове, ако ви е по-лесно просто си правете клупове вместо "моите" намотки, едва ли ще има някаква дастична разлика!
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_rZCljCGNbM?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_rZCljCGNbM?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Първо видео, втора част:
Тук по време на видеото съм казал нещо като, "Как се връзва основното влакно", а съм искал да кажа "Как се връзват куките с бидемите към основното влакно(майката)"!
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/nXCVct89IuY?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/nXCVct89IuY?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Второ видео, първа част:
Тук съм казал нещо от рода на "Как се държи парченцето перо", а съм искал да кажа "как да се придържа откъснатото парченце перо по време на направата на куката и как е добре да изглежда парченцето перо, когато вече е направена(вързана) куката". Т.е. докато се връзва куката парченцето перо трябва да се държи така, както човек държи лист хартия с палеца и показалеца си без да мачка листа хартия, т.е. НЕ трябва парченцето перо да се разпердушинва(както при мухите за сладководен риболов), а трябва да си стои като малка лентичка, а когато куката е вече готова, примамката(перото или ламето) трябва да преминава през върха(острието) на куката!
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zXDOIMLzjDY?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zXDOIMLzjDY?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Второ видео, втора част:
Тук пък съм изрекъл "същото нещо", имал съм предвид, че перото минава през върха(острата част) на куката.
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/F22UPRDQLb0?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/F22UPRDQLb0?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Трето видео, първа част:
Тука казвам май "влакното на бигела", а е трябвало да кажа "влакното на шпулата", и също така казвам "самите възли", а имам впредвид "следните възли", а бе толкова много грешки само един тъп 1000n може да направи!
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wtYLxo1ZtlE?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wtYLxo1ZtlE?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Трето видео, втора част:
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2OO29doH3ZA?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2OO29doH3ZA?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
или последното в снимки:
Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 1

Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 1a

Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 2
Стяга се възелчето.

Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 3
Дърпат се двете големи примки в противоположни посоки, докато възелчетата на малките примки се срещнат.

Разкачане на чепаре от влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 1
Двете малки примки се дърпат в противоположни посоки.

Разкачане на чепаре от влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 2
С една от куките на чепарето(вместо кука тук е използвана отново отверка) се пробожда възелчето и се тегли(по подобен начин могат също да се разплитат заплетени от рибите чепарета
).

Разкачане на чепаре от влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 3
Двете влакна са разделени.

Сега вече предполагам, че става много по-ясно какво точно е имал предвид Морякът на втора страница в същата тази тема, като казва:
"Ето как с помоща на 2-та клупа цялята история отиде към бода.И с последващо лакиране перото или конците си остават така.Не е добре да се завърти зад куката и рибата да хапе конците или перото и да не се убожда.И не забравяйте за плюнката.Тя винаги помага."
И след това е качил следната снимка:

Т.е. Морякът казва, че с помощта на два клупа под примамката от ярко зелена връзка за обувки, но над куката и влакното, изкуствената примамка(наречена от него "цялата история") преминава през върха(острието) на куката(казвайки "отиде към бода"). С изречението: "И с последващо лакиране перото или конците си остават така.", иска да каже, че примамката(перото или ламето) все ще си преминава през острието(бода) на куката, а няма перото или примамката да промени положението си спрямо бода на куката(вижте двете снимки по-долу). С изречението: "Не е добре да се завърти зад куката и рибата да хапе конците или перото и да не се убожда.", морякът има предвид, че не е добре примамката да се завърти на 180 градуса спрямо бода на куката, например ето така:

и рибата да захапва само примамката(ламе или перо), а да не захапва и куката(казвайки "и да не се убожда", предполагайки, че преди да се е хванала една риба на куката тя се и убожда
). Съдейки по снимките на чепаретата, в темата "Качествени чепарета" в подфорум "Морски риболов", мога да направя и извода, че последните две изречения "И не забравяйте за плюнката.Тя винаги помага." не са останали неразбрани от потребителите на форума. Само, ще спомена, че аз не плюнча парченцата пера, но идеята ми хареса и я използвам, като краен вариант, вслучай, че парченцето перо се раздели на две докато връзвам куката! Ако наплюнчването не помага, отрязвам по-малкото парченце перо, но в повечето случаи просто зачиствам куката от всички пера, ламета, влакна и т.н. и започвам да я връзвам наново!
Опитът показва, че е доста по-добре чепарето да бъде изработено само от голи куки отколкото от разпердушинени(приличащи на мухички за сладководен риболов) куки!
И понеже на последната снимка съм показал как не е хубаво да стои примамката(перото), ето и една снимка, показваща как е добре да стои парченцето перо!

Надявам се тази информация да ви е била полезна! Успех в направата на чепарета и наслука след това с тях!

Бих искал да демонстрирам един начин за направа на чепарета за морски риболов! Първо трябва да кажа, че методът, който е показан тук много напомня на този показан от Моряка на втора страница в тази тема! Той обаче е представил вариант за направа на чепарета с изкуствени примамки, а аз реших да работя с пера, по няколко причини - първо това е класиката в чепаретата за морски риболов, второ връзването на чепарета с пера е малко по-трудно(ако искате да направите чепарето както трябва де, т.е. да хваща малко повече риба

И така направих три видеоклипчета, които в последствие ми се наложи и да разделям на две, защото се оказаха по-дълги от 10 минути(а такова е ограничението за продължителноста на едно видео в YouTube)! Също така направих и няколко снимки, защото качеството на видеото ми е трудно да го увелича значително, докато снимките могат малко по-лесно да бъдат направени по-ясни и качествени! Тъй като не се вижда достатъчно добре, когато се снимат малки обекти, като куки и влакна реших първоначално да използвам еквивалентни на тези неща предмети, т.е. вместо кука използвах отверка, вместо перо - пълнител от химикалка, вместо влакно и конец - различни канапи и въжета и т.н. А след това вързах и една кука, но там основната идея беше да се визуализира как точно е добре да бъде придържано парченцето перо и как трябва да изглежда накрая готовата завързана с перото кука. Важно е куката за чепаре за морски риболов да не прилича накрая на мухичка за сладководен риболов!

Големината на куките варира силно според големината и вида на рибата, която ще се лови! Все пак, ако ще ловите от брега и не знаете каква риба има в момента ловете с морски куки номер 10 или 9. Хубаво е да използвате твърди влакна за направа на бидемите, защото иначе най-вероятно влакното бързо ще се накъдри и като следствие количеството уловена риба на такива куки намалява значително! Бидем е малкото парченце корда, което свързва куката с основното влакно на чепарето и обикновено е дълго около 3 или 4 сантиметра! Бидемите се връзват на майката(основното влакно на чепарето) на разстояние около 15 см един от друг(има едно правило - разстоянието между отделните бидеми е добре да бъде колкото е дължината на рибата, за която е правено чепарето, например за сафрид при мене е 15см, а за карагьоз - малко над 20см)!
В общи линии мисля, че това е по-важното!

Понеже докато съм говорил по време на видеата, съм правил купища грешки, ще напиша към всяко едно видео, какво точно съм искал да кажа!

И така първо видео, първа част:
Тук при първите две намотки си оплитам здраво пръстите, а не правя някакви чудати възли!

[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_rZCljCGNbM?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_rZCljCGNbM?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Първо видео, втора част:
Тук по време на видеото съм казал нещо като, "Как се връзва основното влакно", а съм искал да кажа "Как се връзват куките с бидемите към основното влакно(майката)"!

[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/nXCVct89IuY?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/nXCVct89IuY?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Второ видео, първа част:
Тук съм казал нещо от рода на "Как се държи парченцето перо", а съм искал да кажа "как да се придържа откъснатото парченце перо по време на направата на куката и как е добре да изглежда парченцето перо, когато вече е направена(вързана) куката". Т.е. докато се връзва куката парченцето перо трябва да се държи така, както човек държи лист хартия с палеца и показалеца си без да мачка листа хартия, т.е. НЕ трябва парченцето перо да се разпердушинва(както при мухите за сладководен риболов), а трябва да си стои като малка лентичка, а когато куката е вече готова, примамката(перото или ламето) трябва да преминава през върха(острието) на куката!
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zXDOIMLzjDY?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zXDOIMLzjDY?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Второ видео, втора част:
Тук пък съм изрекъл "същото нещо", имал съм предвид, че перото минава през върха(острата част) на куката.
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/F22UPRDQLb0?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/F22UPRDQLb0?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Трето видео, първа част:
Тука казвам май "влакното на бигела", а е трябвало да кажа "влакното на шпулата", и също така казвам "самите възли", а имам впредвид "следните възли", а бе толкова много грешки само един тъп 1000n може да направи!

[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wtYLxo1ZtlE?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/wtYLxo1ZtlE?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Трето видео, втора част:
[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2OO29doH3ZA?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2OO29doH3ZA?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
или последното в снимки:
Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 1

Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 1a

Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 2
Стяга се възелчето.

Връзване на чепаре към влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 3
Дърпат се двете големи примки в противоположни посоки, докато възелчетата на малките примки се срещнат.

Разкачане на чепаре от влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 1
Двете малки примки се дърпат в противоположни посоки.

Разкачане на чепаре от влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 2
С една от куките на чепарето(вместо кука тук е използвана отново отверка) се пробожда възелчето и се тегли(по подобен начин могат също да се разплитат заплетени от рибите чепарета

Разкачане на чепаре от влакното на шпулата без да се използва вирбел. Стъпка 3
Двете влакна са разделени.

Сега вече предполагам, че става много по-ясно какво точно е имал предвид Морякът на втора страница в същата тази тема, като казва:
"Ето как с помоща на 2-та клупа цялята история отиде към бода.И с последващо лакиране перото или конците си остават така.Не е добре да се завърти зад куката и рибата да хапе конците или перото и да не се убожда.И не забравяйте за плюнката.Тя винаги помага."
И след това е качил следната снимка:
Т.е. Морякът казва, че с помощта на два клупа под примамката от ярко зелена връзка за обувки, но над куката и влакното, изкуствената примамка(наречена от него "цялата история") преминава през върха(острието) на куката(казвайки "отиде към бода"). С изречението: "И с последващо лакиране перото или конците си остават така.", иска да каже, че примамката(перото или ламето) все ще си преминава през острието(бода) на куката, а няма перото или примамката да промени положението си спрямо бода на куката(вижте двете снимки по-долу). С изречението: "Не е добре да се завърти зад куката и рибата да хапе конците или перото и да не се убожда.", морякът има предвид, че не е добре примамката да се завърти на 180 градуса спрямо бода на куката, например ето така:

и рибата да захапва само примамката(ламе или перо), а да не захапва и куката(казвайки "и да не се убожда", предполагайки, че преди да се е хванала една риба на куката тя се и убожда

И понеже на последната снимка съм показал как не е хубаво да стои примамката(перото), ето и една снимка, показваща как е добре да стои парченцето перо!

Надявам се тази информация да ви е била полезна! Успех в направата на чепарета и наслука след това с тях!