Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Размисли без страсти .
Модератор: dantho.mihov
Re: Размисли без страсти .
.
Да не си расист, какво не харесваш на Фиджи например?
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
дядо тричко написа: ↑Пон Окт 30, 2023 6:39 pm
.......... И когато се явихме на стрелби в руските безкрайни степи защото далекобойното на ракетите ни превишаваха нашата територия и не можеше да се провеждат у нас, батарея ни взема първо място сред останалите руски дислоцирани е Соц. лагера. Задача номер 4 нощна стрелба по време на дислокация на батареята по Американски самолетоносач в движение. Най трудната задача защото преди нас руснаците имаха фалове и да не се изложат решиха да ни затруднят максимално. По време на нощно движение в място с непознати координати и движеща се цел. Ние обаче ги шашнахме. Командващият генерал ме изкара пред строя и ме награди с десет дена домашен отпуск, а след това ме покани на чаша водка..........
Това вече много ме заинтересува !
1. Аз съм служил в ракетно поделение, разполагащо с най-далекобойните ракети в НРБ.
2. Моята батарея спечели съревнованието в страната и пътувахме до Байконур, където извършихме пуск на тактическа ракета.
Та, да попитам :
1. В коя година си бил в "руските безкрайни степи" ?
2. С каква ракетна установка сте извършили " ... стрелба по американски самолетоносач в движение ... " ?
Много съм любопитен да прочета, какво ще отговориш,
Защото знам истината !
-
- научил се да хвърля
Всяка страна разполага с оръжие за да се отбранява от агресори. Но когато започне да ги поставя на хиляди километри от границата си и заплашва сигурността на друга страна, като въвлича целият регион, с мотивите за демокрация буди съмнение. Освен ако не си чугунена глава.
Абе говорейки езика и живеейки там 15 години няма нужда да чета кой какво и защо го е написал- факта е че никой от нашите славянски братя не смятат Кирил и методи за Българин. Разбира се за веки българин както и за мен е трудно да го приеме но за съжаление е факт . .И след като и СССР преди когато и бяхме най близки го отричаха........
Абе говорейки езика и живеейки там 15 години няма нужда да чета кой какво и защо го е написал- факта е че никой от нашите славянски братя не смятат Кирил и методи за Българин. Разбира се за веки българин както и за мен е трудно да го приеме но за съжаление е факт . .И след като и СССР преди когато и бяхме най близки го отричаха........
Дай за стрелбата по движещия се самолетоносач, че стана интересно

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
-
- Модератор

По-добре е да мълчи, защото ей го първия ни опит там : https://www.24chasa.bg/index.php/bulgar ... e/15730012
А целта, която са пропуснали нашия екип е ето тази : https://it.dir.bg/tehnologii/raketa-bal ... a-26616734
Мисли си, че може да впечатли четящите тук при положение, че ракетните подразделения са били доста на брой. Дори днес все още съществува едно такова близо до мястото от където списвам това : https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0 ... 0%B8%D1%8F
Накрая една пародия относно любимия му СССР, но не мисля, че ще повярва : https://bg.rbth.com/history/335273-buta ... uzhie-sssr
- G.Petkov
Данчо доста се е постарал с аргументите, ама полза няма !
Такива не четат, само пишат - предимно трол пропаганда.
Единствено вярно, е че човекът може би е пил водка, ама сам със себе си !

дядо тричко написа: ↑Вто Окт 31, 2023 1:23 am
......... няма нужда да чета кой какво и защо го е написал ........
За какво му е да чете, неговата задача е да пише - да хвали Русия и да плюе по цивилизования свят.
.
...и все пак сте прочели нещо

- G.Petkov
А сега малко по същество.
Ето за тези трошляци става дума,

Аз съм служил на самоходната установка с веригите.
Максимална далекобойност - 250 км.
След това се появи модификацията на колесните МАЗ /от ляво /.
Твърдяха, че лети до 400 км.
Има една такава установка във военно историческият музей в София.
Всичко това е копи пейст на ФАУ - 2 на на Вернер фон Браун, Хитлерова Германия от 1944-1945 година.
Старо, допотопно оръжие.
Когато в "безкрайните руски степи" извършихме реален пуск на такава ракета,
Вместо разчета да стои на установените позиции около ракетната установка,
Разпоредиха да влезем в железобетонен бункер на 40 метра и с кабели да стане изстрелването.
Твърде много разчети бяха загинали при тези пускове,
Ракетите са се взривявали на самата установка, по време на вертикалният полет, обръща ли са посоката, абе ..... !
Къде отиде нашата ракета - така и не се разбра.
Руснаците казаха:
- Добро попадение - и толкова !
Остана ми спомен за едномесечна разходка с влак, ама без ол инклузив !
Ето за тези трошляци става дума,
Аз съм служил на самоходната установка с веригите.
Максимална далекобойност - 250 км.
След това се появи модификацията на колесните МАЗ /от ляво /.
Твърдяха, че лети до 400 км.
Има една такава установка във военно историческият музей в София.
Всичко това е копи пейст на ФАУ - 2 на на Вернер фон Браун, Хитлерова Германия от 1944-1945 година.
Старо, допотопно оръжие.
Когато в "безкрайните руски степи" извършихме реален пуск на такава ракета,
Вместо разчета да стои на установените позиции около ракетната установка,
Разпоредиха да влезем в железобетонен бункер на 40 метра и с кабели да стане изстрелването.
Твърде много разчети бяха загинали при тези пускове,
Ракетите са се взривявали на самата установка, по време на вертикалният полет, обръща ли са посоката, абе ..... !
Къде отиде нашата ракета - така и не се разбра.
Руснаците казаха:
- Добро попадение - и толкова !
Остана ми спомен за едномесечна разходка с влак, ама без ол инклузив !

.
Водка, черен хайвер ,нещо русо? Или поне някой ден отпуск?
- kukukuka
- кандидат преподавател
Запас ви трябва 3 месеца
Да ви ошмуля голи глави и да набивате крак по плаца
При неизпълнение на заповед в ареста , а там с кирка и лопата ще търсите имането на Вълчан войвода

"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
- kukukuka
- кандидат преподавател
Размислих
Само командата Газ ще ви оправи имунитета и мислите за оргия с мацки , черен хайвер и водка

"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
- G.Petkov
Да бе, да !

Натоварихме се на гара Костенец - отделен влак, на вагоните качихме ракетната установка, камионите, един пътнически за хората,
И последен ....... един "конски" вагон с походната кухня !
Та, един месец - боб, консерви и хлеб !

Най-зле стана, когато се стоварихме в степите,
Които съвсем не са руски, а казахстански,
А там минахме на хранене към Съветската армия.
Ядяхме каша от нещо !

И не дойде командващият генерал на Ракетните войски да ни черпи по 10-20 дни отпуск и да пием по една водка, няколко пъти !

В името на българо - съветската дружба !
Виж, на връщане дадоха някакви командировъчни пари - рубли, та ги похарчихме за сувенири в Сталинград, сега Волгоград.
Аз си купих две въдици, които наистина ставаха само за сувенири !
Едната беше от алуминий.

Ама меракът цена няма !

-
- Модератор
Е, дядо ни Тричко спомена за "руски безкрайни степи", затова те цитирах. А полигона вярно, че е в Казахстан.
Друго, което забелязах, че видиш ли "По време на нощно движение в място с непознати координати" са улучили целта.
Дядо ни Тричко е герой, щом не вижда целта и не знае координатите - и свои и на целта. И все пак я уцелил макар, че се е движела.

Сигурно, защото е самолетоносач, а те са бая големички като цел. И малко по-бавнички от една яхта да речем.

- G.Petkov
dantho.mihov написа: ↑Чет Ное 02, 2023 2:10 pm .........
Дядо ни Тричко е герой, щом не вижда целта и не знае координатите - и свои и на целта. И все пак я уцелил макар, че се е движела.
........
Да, съгласен съм !
Сигурен съм, че дядо Тричко е "герой", уцелил "движеща се цел" ,ама ............ друг път !

Въпросните ракети SS-20 или Скъд летяха само по права линия, а разстоянието до целта се определяше от количеството гориво.
При тези параметри, точността на попадение бе плюс - минус 30 км, ако целта не мърда, разбира се !

Единствено, ако ракетата има ядрена бойна глава - имаше някакъв смисъл да се ползва.
В НРБ никога не е имало ядрени бойни глави, даже и с тротил нямаше.
В ракетата, с която тренирахме бяха поставили бетонна отливка, за баланс.
dantho.mihov написа: ↑Чет Ное 02, 2023 2:10 pm ........
Друго, което забелязах, че видиш ли "По време на нощно движение в място с непознати координати"
.........
Това за последно по темата за ракетите !

Привечер трябваше да идем до кухнята на руснаците да вземем бака с каша.
А там е равна степ до хоризонта и оттатък.
Никакви ориентири, никакви координати.
От цялата батарея, само старшината можеше да се ориентира по звездите, ама взе и мен - да сме двама.
До там горе-долу стигнахме, като хванеш следи от гуми - водят право при кашата !

На връщане - кофти.
Стъмни се и ............ до там.
Караме, пък спрем,
Старшинато гледа къде е Голямата мечка, пък Малката мечка ... и пак покараме малко. После пак гледа и .... така !
Стигнахме към полунощ, хората гладни - щяха да ни бият !