Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Сом на тролинг
Цветът при тях е холографен т.е. вътрешен и нема кво да се лющи!
И понеже са пласт"масови",не дават нужното обратно инфо!
На пролет ловях с балса на "Тракиец",а Ники Йовчев до мене заложи на "Мария"-Джапан!Би ме с 10-5,но "японецът" след третата риба беше за боклука и останалите му бяха на балса-РАПАЛА!Говоря за бели риби,но и за сома важи същото!
Бе,ти па ко разбираш от тролинг,е ле па на сом!

Аз разбирам от воблери, Тролка.
Теориите са ти пълни смешки
Скоро ще ти ги опровергая със снимки
Теориите са ти пълни смешки

Скоро ще ти ги опровергая със снимки

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Верно съм "голем" смешко,но рибите са ми реалити!
Да почне сезона и пак ше си поприказваме-показваме!

И аз се зачудих на това, но не може да се отрече, че тая година има напредъкMarco Polo написа:Troli Rapala написа:... и пак ше си ...показваме!![]()
![]()
![]()
![]()

41 снимки в галерията, а едно време бяха от 0 до 1

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Марко,специално на тебе ти намекнах,че имаш любимият ми воблер за сом и бяла!
Просто,ако имаш амбицията да хванеш,ще хванеш,достатъчно е да имаш зрънцето за да омесиш хляб!
Истината е,че по принцип на всеки воблер може да се хване сом,стига да има благоприятно разположение на звездите,но...!Има няколко воблера,които покачват в пъти шансът за успех!
Златаря откри "златният" воблер за сом тази година независимо,че същият воблер е много-стар модел и досега не са били открити възможностите му у нас!
Може некой от нас да открие по-добър,нищо не се знае!Само да не се надуе после!

Троли, светът не се измерва само с твоята "галактика"
Този воблер го ползват много колеги, още преди да си се родил сигурно, па за мен да не говорим

Този воблер го ползват много колеги, още преди да си се родил сигурно, па за мен да не говорим

- krokibg
- учете се от него
Омръзна ми да вадя,откачам и пускам дребните рибки и взех решение,да пробвам да ловя само на големи примамки,които да не дават възможност на дребните да се закачат и т.н.Речено- сторено и се почна !Дава си достатъчно риба и то такава,която не да се чудиш дали можеш да я вземеш а направо се прибира без мерене.Достатъчни са ми три четили бели риби с такъв размер и да си направя прекрасна вечер,с пържена бяла, бира или бяло вино.Хубаво,ама започнаха да удрят и сомовете по-често и за голямо съжаление на "Анализатора",няколко се откачваха още след удара и даже нямах възможност да ги засека.Сомския удар,когато животното е голямо - от пет кила нагоре е направо зверски,поради тежеста на рибата.Направо огъва въдицата до водата.Не знам на какво се дължи това откачане,но тройките са прекрасни,понеже винаги заменям кекавите със сигурни и изпробвани в боя тройки.Винаги ми е удряло или когато съм в звой,или когато спирам лодката за някаква маниполация смяна на воблер или превързване наново на карабинката.Може би е от корема на конеца и няма прак удар до върха на пръчката и удара се омекотява от корема и няма как да го бодне и се откачат.Сега,след толкова много лангъркане по водоемите,имам мои си,изпробвани места и постоянно,когато отида на тези водоеми си джъткам само там и изобщо не търся риба на други.Мисълта ми,пък и съвета ми към вас е,просто си проверявайте настойчиво дашните места,на които сте хващали риба и гаранция че ще хванете.Рибата,както съм споменавал и преди си има любими места и винаги се върти по тях,каквото и да става.Това че няма удари,изобщо не означава че долу няма риба.Тя просто може да не взима а сома има гадния нрав,да не бара примамките дълго време,но ако минава доста често покрай него,непременно ще и вземе мярката защото все някога ще се раздразни.Слушал съм,пък и съм чел че може 100 пъти примамката да мине над дупката с говедото и то да не я пипне а на 101вия,да вземе.
И така,констатацията ми е че няма смисъл да се местя от едно място на друго,когато то е проверено и знаем че е дашно.Спестяваме си време,бензин,навиване и пускане на линията и т.н.Рядко,когато отида за риба с лодката съм се връщал валат,като не броя тези когато съм се пробвал да кльонкам.И на кльонка ще му дойде времето да му влезна изотзадзе.Нема лабаво,все ще си намеря моя си кльонк и тогава ще стане голям майтап,няма да има откачания

Анализаторе,няма да се надувам,обещавам най-тържественно
Абе Троли,има вече намерени,но хората се заразиха с това криене и спряха да си издават ловджийките.Има няколко модела на реномирани фирми,дето си ги ловят и ще излизат още.Само си гледай майтапа,като го намеря тази година.Вече имам два фаворита,но искам да им затвърдя името и тогава ще ги кажа

И така,констатацията ми е че няма смисъл да се местя от едно място на друго,когато то е проверено и знаем че е дашно.Спестяваме си време,бензин,навиване и пускане на линията и т.н.Рядко,когато отида за риба с лодката съм се връщал валат,като не броя тези когато съм се пробвал да кльонкам.И на кльонка ще му дойде времето да му влезна изотзадзе.Нема лабаво,все ще си намеря моя си кльонк и тогава ще стане голям майтап,няма да има откачания

Анализаторе,няма да се надувам,обещавам най-тържественно

Абе Троли,има вече намерени,но хората се заразиха с това криене и спряха да си издават ловджийките.Има няколко модела на реномирани фирми,дето си ги ловят и ще излизат още.Само си гледай майтапа,като го намеря тази година.Вече имам два фаворита,но искам да им затвърдя името и тогава ще ги кажа

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Кроки,обясни ми по какво разбираш,че удря бяла-5кг.или сом 6-7 кила?
При мен всички сомове на тролинг са закачени поне с едната тройка извън устата и понеже кожата му е невероятно здрава,нема откачане!
Има една основна разлика в тактиката на сома и бялата преди удър!Бялата може да плува след воблера доста дълго,преди да се реши на атака и за това удря в завой или спиране на лодката!Именно промяната на траекторията,на воблера провокира атаката!Това се разбира по почукванията,докато тактиката на сома е по-елементарна.Просто воблерът трябва да мине достатъчно/не знам колко?/ близо до него и ударът е плавен и мощен!
Имам рецепта за Ивак,ма него го нема!
Ейййй,потъна некъде това момче!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ей го тука заровил се във воблери и филми се учи
По малките сомчета и те гонят воблера според мен.
Но не мисля, че бялата или сома биха следвали воблера дълго време
А дистанцията дали има значение а? По далече дали значи по-вяла игра за воблерите

По малките сомчета и те гонят воблера според мен.
Но не мисля, че бялата или сома биха следвали воблера дълго време

А дистанцията дали има значение а? По далече дали значи по-вяла игра за воблерите

- krokibg
- учете се от него
Троли,сега стана и Нептун
абе,ти да не плуваш след лодката като ходиш на тролинг бе,много цветно ги описваш,като че ли си плувал с тях май.Единственно господ може да каже какво точно е ударило,но бялата,понеже е жилава и бърза риба,при удар последват бързи тресенета щото рибата се мята като щурава в първия момент.Сома,направо забива на място и започва мощни и отсечени удари.Бялата просто тръгва с лодката след няколко тресенета и ако внимаваш в час,ще ги забележиш разликите в ударите и т.н,нали си Нептун Анализаторов
Тлоли,не винаги и не само бялата удря при завой и когато спираш лодката.Всяка риба се активира при смяна на държанието на жертвата,която е забелязала и напада,така че просто човек да си изгради някакъв критерий,за да разпознава каква риба му е ударила !
Бялата риба,може би гони пет,максимум десет метра примамката и в повечето случай я напада като идва от доло на примамката/наблюдавал съм пасаж под нивото на което е воблера/ и следва удар.Това означава че най-добре е примамката да се движи малко над пасажите с бяла риба.Сома,понеже е тромав и се движи като цар/а той си е цар /никога не гони повече от метър-максимум два,поне нямам такива наблюдения,но не го твърдя със сигурност.Гоняча и победителя в това отношение е най-големия гад на водоемите - щуката.Тя,може да плува след жертвата си,доста дълго време и бие всички риби по продължително плуване след жертвата.

Тлоли,не винаги и не само бялата удря при завой и когато спираш лодката.Всяка риба се активира при смяна на държанието на жертвата,която е забелязала и напада,така че просто човек да си изгради някакъв критерий,за да разпознава каква риба му е ударила !
Бялата риба,може би гони пет,максимум десет метра примамката и в повечето случай я напада като идва от доло на примамката/наблюдавал съм пасаж под нивото на което е воблера/ и следва удар.Това означава че най-добре е примамката да се движи малко над пасажите с бяла риба.Сома,понеже е тромав и се движи като цар/а той си е цар /никога не гони повече от метър-максимум два,поне нямам такива наблюдения,но не го твърдя със сигурност.Гоняча и победителя в това отношение е най-големия гад на водоемите - щуката.Тя,може да плува след жертвата си,доста дълго време и бие всички риби по продължително плуване след жертвата.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не съм Нептун!
Можеш да видиш подводни снимки и филми всякакви в нета,и в двете серии на Рапала!
За съжаление се показват атаките само на белите риби,но не и на сомове!
На въпросите на Ивак,ще кажа-да,да!
Все още държа на мнението си,че цветът е определящ!Нищо,че сомът не вижда добре!
Моят цвят съвпада с този на Златаря,макар и воблерите да са коренно различни,а и играта им! 

- krokibg
- учете се от него
Забравих да кажа,че щуката в реките се държи по коренно различен начин,имам предвид нашите малки реки.Лежи и дебне като алигатор около дънери,клони и водорасли,но нищо чудно и тук да преследва примамките.Вголемите водоеми обаче, върви дълго и упорито след примамката и това го има на филм.Плува зад примамката по време на движението на лодката и братята руснаци го заснели като пускат воблера на метър от лодката !!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Троли ти хубаво криеш, аз пък не и да ти кажа за един магнум 7 см с черен гръб и бял корем с метална лопатка
(Сампо ме светна за него, за което съм ужасно благодарен
). Отделно погледни Грозните Патки над 6 см Включително
И да Цвета има голямо значение. От някой воблери има по 2-3 от разцветка и ми взема на точно определена
Добре де айде в друга насока.
Защо на доказани модели воблери ловящи сом от ръка не удря на влачене
И обратно разбира се.
Единия случай, е че при тези за влачене трудно стигат до сома с подходяща игра. Обратната ситуация тези , които са за от ръка при влачене достигат до сома с подходяща игра, но няма удари на тях
Та пак си отивам на мойто
, че има огромно значение разстоянието от лодката. Дали ако се пуснат по-близо или по-далече различините воблери биха работили по-добре или по-зле.
на една от софийските срещи с Тошко коментирахме една-две кутии воблери и каза, че е имах удъри на воблери, който аз лично не съм си и помислял да влача. Сещевременно аз показах модели на който съм хващал доволно риби,а той нямаше добри резултати на тях
Явно не е толкова прост тролинга
(Сампо ме светна за него, за което съм ужасно благодарен

Добре де айде в друга насока.

Защо на доказани модели воблери ловящи сом от ръка не удря на влачене

И обратно разбира се.
Единия случай, е че при тези за влачене трудно стигат до сома с подходяща игра. Обратната ситуация тези , които са за от ръка при влачене достигат до сома с подходяща игра, но няма удари на тях

Та пак си отивам на мойто

на една от софийските срещи с Тошко коментирахме една-две кутии воблери и каза, че е имах удъри на воблери, който аз лично не съм си и помислял да влача. Сещевременно аз показах модели на който съм хващал доволно риби,а той нямаше добри резултати на тях

Явно не е толкова прост тролинга
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Сомът е труден на тролинг!
И когато се появи риболовец успял целенасочено да улови 50-60 сома на тролинг през сезона,признавам че съм доста респектиран и изненадан!
При тролинга има един закон,набараш ли ваксата продължавай до край!
Защото испуснеш ли края и рибите свършват!
Не знам Ивак,как точно ловиш на тролинг за да дам някакво конкретно мнение?
Все още стои въпросът,как разбра,че ударите са сомски?
Сампо лови по съвсем различен начин от мен и го критикувам за много неща,но е старо куче и му имам уважението!
Крия се,щот на живо ще си кажа всичко мота-мо!
За Тошето знам,че е имал епизодичен пик на Ивайловград и до там!

Ми Тошето толко си може, един път удари кьоравото и толкоз, ма вече ша давам отчет по-често, обещавам.
То тва ми беше и първото ходене на гьола начи и късмета на начинаещия. Айде и по темата, миналата година имах няколко сомски удара, две откачания и другото закачания, но на маломерни сомчета, откачанията бяха на различни водоеми, но общото беше слузта по влакното. С оглед на дълбочината и воблера смятам, че удара на сом нее прецизен като на бялата и щуката и затова често тройката е извън устата, можеби заради лошото му зрение, а след единия удар имаше и трева по куките и както казах с оглед на дълбочината над 10метра значи след удара веднага забива към дъното, което допринася за откачането.
То тва ми беше и първото ходене на гьола начи и късмета на начинаещия. Айде и по темата, миналата година имах няколко сомски удара, две откачания и другото закачания, но на маломерни сомчета, откачанията бяха на различни водоеми, но общото беше слузта по влакното. С оглед на дълбочината и воблера смятам, че удара на сом нее прецизен като на бялата и щуката и затова често тройката е извън устата, можеби заради лошото му зрение, а след единия удар имаше и трева по куките и както казах с оглед на дълбочината над 10метра значи след удара веднага забива към дъното, което допринася за откачането.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!