Лефер-Паламуд. Има ли го!!!!!

Модератори: emo vasilev, alekst

Заключено
flying7777
новобранец
новобранец

Re: Лефер-Паламуд. Има ли го!!!!!

Мнение от flying7777 »

Днес по новините на СкатТВ даваха кратко репортажче за Ахелойските рибари. На камерата се мернаха 2 малки калканчета или писии , 10-ина карагиоза и една циганка
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

карид написа:Днес ми казаха, че поморийските рибари взели на мрежи за карагьоз мешено карагьоз и паламуд.
Карагьоза на мрежи,тепърва почва.Така че,не е новина.
А за паламуда не хващам бас,че не знам кога,къде,и по кое време ще се появи.
Чувал съм,че скумрията / черноморската / ,едно време са я морили през зимата.
Не знам дали съм споменавал,но в един от последните репортажи съм с един адаш.
Той пък е бил участник на риболов на карагьоз,през март.
–Адаш/ ми вика /не яде,но пускам чепарето,по 2-3 наведнъж се закачат.Тогава пасажа е бил дълъг 17км.Плътен пасаж.
Така,че има и моменти.И моменти,като тази година.Един четвъртък мина чернокопа,който беше на вода,си направи кефа,ний на другия ден хванахме по 6-7 бройки.
Но всяка информация е полезна,давайте.
Аватар
BigBerta
новобранец
новобранец

Мнение от BigBerta »

какво може да се лови на изскусвенно на морето от буна или вълнолом.моля за инфо защото съм доста неук във морският риболов. :oops: казаха ми че по това време се лови калкан на въдица но не зная дали нее забранен.моля за инфо :D
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Калкана не е забранен,намери темата за него,ще разбереш как се лови.
skalar
новобранец
новобранец

Мнение от skalar »

Бях в Истанбул на нова година и на моста на галата ловяха чернокоп. Голям купон е там. Има хиляди рибари, стоят един до друг и дори да си пречат не се карат. Това ако беше тука да сме се избили.А по ресторантите риба всякаква. Добре приготвена риба около 400 гр. е 15 лв. Може да пийнеш и раки между 5-8 лв. за 100гр.със силен аромат на анасон.Рибата е прясна. Носят ти я ня подноси и избираш коя риба да приготвят. На пазарите също прясна риба в т.ч. лефер, чернокоп, паламуд,калкан.
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

От години пътувам до Истанбул по работа и не пропускам да мина по моста на Златния рог и вечер да си пробвам късмета на кея на Бакъркьой. Забелязъл съм, че от пролетта до есента, каквото излезе на Босфора след месец е при нас. През януари обаче никога не са вадили чернокоп ?! Началото на декември чернокопа там беше от 200 до 300 гр. Какъв вадят сега? Това трябва да е признак повече риба от Средиземно море да ни посети догодина. И като имаме в предвид колко до късно сафрида, циганетата и паламуда се задържаха при нас , би трябвало да очакваме тази година да е ЛЕФЕРЕНА и ПАЛАМУДЕНА.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Дели,а за много години,като за начало.
Е туй твое изказване,го бутам в предсказанията,пък в края на годината ще видим дали ще излезе вярно.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
lefera1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lefera1 »

Почти съм сигурен ,че са ловили блеч - дребен карагьоз а не чернокоп. Между другото брачедите от босфора се оплакват, че от тази година ще им събират такса от около 50Е годишно за правото да ловиш от моста и изобщо в истанбул. Но има се предвид, че то това тяхното си е бизнес защото на 90% рибката от там директно отива на мангалите с въглища и се предлага на минувачите - най-вече туристи. Еееех има си риба там
Аватар
krasii
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasii »

Дели написа:От години пътувам до Истанбул по работа и не пропускам да мина по моста на Златния рог и вечер да си пробвам късмета на кея на Бакъркьой. Забелязъл съм, че от пролетта до есента, каквото излезе на Босфора след месец е при нас. През януари обаче никога не са вадили чернокоп ?! Началото на декември чернокопа там беше от 200 до 300 гр. Какъв вадят сега? Това трябва да е признак повече риба от Средиземно море да ни посети догодина. И като имаме в предвид колко до късно сафрида, циганетата и паламуда се задържаха при нас , би трябвало да очакваме тази година да е ЛЕФЕРЕНА и ПАЛАМУДЕНА.
Здрасти колега и аз пътувам от време на време до истанбул,отсядам в хотели в лалели.Ще ми обясниш ли по подробно как се стига до тоя мост,че да си пробвам късмета следващия път,или да видя поне :D
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Krasi, моста е между Karakoy и Emininu. По него минава метрото, което идва от Laleli. Не те съветвм обаче да ловиш на моста. Хората там са доста своенравни.
Аз ходя на спокойни места. През моста минавам за да видя какво има в момента.
От Лалели за десетина минути се слиза до морето . Рибата не е само под моста.
Дели
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Дели »

Киро, виждам че си ме "изтипосал" в " Познават ли старите рибари". Не ми хареса особено, защото не се имам за стар рибар. Още се уча. Нека мнението ми да се разбира повече като пожелание или нетърпение, кога ще дойде пак лятото . Рибата се влияе не само от един фактор и затова е невъзможно да се правят толкова далечни прогнози. И все пак би било добре ако старите рибари пишеха по често във форума. Има какво да се научи от тях.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Дели,не е изтипосване.Но нали разбираш,че ако сега имахме тази информация,щяхме да знаем за какво да се подготвяме за лятото.
Идеята ми е,ако някой чуй нещо от тоя род от по-старите рибари,да го обобщим тук и да го запазим за младите.
А мисля,че не е лека работа,по-точно се иска твърде много време.
Никой не е вечен,с изключение на рибата. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
lefera1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lefera1 »

Относно рибата в Истанбул ако искате да заложите на сигурно - отивате на Балък Пазар :) Ципурата е по 8лв/кг А разнообразието от риби е огромно и всичките са прясни :)
Аватар
krasii
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasii »

Благодаря за инфото колега Дели,следващото ходене ще е чак началото на април.Преди да тръгна ще те питам пак за по прясна информация и тоя път ще си взема някоя въдичка
Аватар
liubak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от liubak »

Колеги,с риск да предезвикам неодобрение от по-можещите и по-заещи от мен, ще Ви представя такъм за риболов на чернокоп или лефер на дъно.
Майка- дебелина 0.30мм
поводи- също 0.30мм
вирбел- голям, да не се отваря и затваря, без закопчалка.
силиконово топче /зелено/по-голямо.Като тези които се изполжват при риболов с бомбарда.
олово- 60-80гр.подвижно /сиреч с отвор по средата/
тапи - големи Ф14мм, дължина 25мм.
станиол или нещо от този род, което се залепя на тапата с моментните лепила.Аз използвам /SUPER BOND/.
куки - 2бр.- 2.0, и 2бр. - N 2/като за кая/.
Майката да е дълга около 120см. Вземам оловото и го нанизвам на майката.След това нанизвам и силиконовото топче /играе ролята на / амортисьор/.
Сега вече вързваме вирбела.На около 90см. от вирбела, нагоре по майката вързваме първия бидем, който е дълък 25-30см.Вторият бидем с дължина около 50см. вързвам за другото ухо на вирбела.Смятам че с тази дължина на поводите и с помоща на тапите ема /граца, парче заргана или друго, но гледам да е прясно/ да може да се движи от водата и да не пада на дъното.Станиола на тапите е за да блеси и превлича потенциалната жертва.Резултатът при риболов с този такъм е променлив , което се дължи или на липсата на риба или на някое негово несъвършенство.От три излета на Дружба / стария мост , под р/т Черноморец/, през 2008г. 5 бр. чернокопчета по 30см. Успех на всички и ще се радвам ако съм помогнал с нещо.
Изображение
Заключено

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”