Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Туй-онуй за сонара
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Re: Туй-онуй за сонара
например съм засекъл че на Фуруното процесора на 20-30 м си намалява мощноста на около 150-200 вата RMS. вярно че приемника му е много чуствителен и това ме навежда на мисълта че 300 вата RMS са достатачни за плитководен риболов
Напълно достатъчно за сладководен риболов.xoxo написа:например съм засекъл че на Фуруното процесора на 20-30 м си намалява мощноста на около 150-200 вата RMS. вярно че приемника му е много чуствителен и това ме навежда на мисълта че 300 вата RMS са достатачни за плитководен риболов
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- и господ не е толокова добър
Благодарско колеги.Не, че ще запомня всичко, но основните работи ми стигат.Другото на водоема 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
До същият извод стигнах и аз.Дано повече от колегите прочетат какво е писано преди да направят избор.
Re: Humminbird matrix 47x3d
колега да ти кажа за моя опит - става въпрос за аналогов сонар - дигиталните е друга история и друга тема. малко уточнение - опита ми е само в солена вода,сонара е Furuno LS серията. и така - този сонар има в програмата да отчита наличието на въздушен мехур и го индикира като риба. сонара няма символи с рибки но има силен звуков сигнал които алармира за риба/ при неко може да се сложи при колко голяма риба да пищи и на каква дълбочина - примерно само на 2м от дуното и само при големи риби. навремето съм правил опити с една бутилка с вода - ако нема въсдух в нея само петното дава но ако има въздух го индекира като риба. доста е точен и почти никога не се бърка с водорасли или при пускане на веригата на котвата кадето има въздушни мехури да го отчете като риба.може би ти е интересно как засича създанита дето немат въздушен мехур - при акулите е лесно голямо петно от силен сигнал без да го отчете като риба. другото е при stingray - /не знам как е на БГ - нещо като калкана - плоско,лежи по дъното или се движи на 15-20см от него и то няма мехур. това е наи трудната са откриване от сонарите риба. фуруното има една опциа - един екран на които дъното независимо какво е се дава като права линия и се показва само това което е над него - та при него рибата се поевява като голима дага все едно е второ дъно или като купчинка от мек материал - и там не го зачита и алармира за риба. не съм ловил сомове но би требвало да ги засича независимо дали лежат неподвижно или са близко до дъното щом сома има въздушен мехур.но понеже всеки сонар е различен требва да си разучиш твоя и разбереш как е ,кога подава фалшив сигнал и т.н.snegk написа:Отговори за отчитането на рибата.По мехура ли я отчита или не.Само на този въпрос за токовата и спирам да питам.![]()
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Хохо,доста грешки допускаш,особенно за въздушния мехур при рибите!
Всички до една имат въздушен мехур!
Звукът се отразява от много предмети и точно софтуерът на сонара е този,който различава,кое е риба и кое,не! 

прав си - тези дето са без въздушен мехур и аз и сонара не ги броимTroli Rapala написа:Хохо,доста грешки допускаш,особенно за въздушния мехур при рибите!Всички до една имат въздушен мехур!
Звукът се отразява от много предмети и точно софтуерът на сонара е този,който различава,кое е риба и кое,не!
за риби - например squida и тои нема мехур.

и за другото си прав точно софтоера оценява силата ,времето са вращане на сигнала и т.н.
По въпроса за мехура: Само ще отбележа един експеримент, който съм си правил с моя сонар - пускаш сондата зад перката (ама където се пени). Гледаш екрана. Сонарът полудява! Ако чувството ти не е, че се движиш върху кайма от риби, не зная как да го определя по друг начин. Та така. мисля че софтуерът е настроен именно да отчита мехура на рибата, т.е. отчита рязката граница между мека тъкан и въздушна среда, което кара софтуера да различи обекта като риба, а не като меко дъно или "нещо меко". Колег Троли рапала, направи си един елементарен експеримент: Вземи един камък, вържи го с корда, остави около 50-70 см. дължина на кордата, напълни едно пластмасово шише с вода, но остави около една пета от обема на шишето с въздух и затвори плътно шишето. Вържи шишето за кордата с камъка. После, пусни шишето с камъка някъде във водоема, примерно на дълбочина 5 метра. После - включи сонара и започни да преминаваш напред-назад върху мястото, където си пуснал шишето. Всеки път ще отчиташ РИБА!. Между другото, така се правят фалшиви риби срещу бракониери. Пускаш такива бутилки и бракониерите, като ги засекат - радост, радост, малее, сега ги напипахме..... После, когато разберат какво са напипали - по една студена вода.
. Лошото е, че така се замърсяват водоемите. Но за пробата става. Опитай.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
направо влезе с това в бисерите. и да не остана по назад - преди следващото състезание напускаш на неколко места и да се чудят хората защо не кълве тази "риба"jagger1 написа:... Пускаш такива бутилки и бракониерите, като ги засекат - радост, радост, малее, сега ги напипахме..... После, когато разберат какво са напипали - по една студена вода.. ....
-
- научил се да хвърля
аз ловя на над 300 м до 900 съм стигал,според цвета на точката е и големината рибата -син цвят -малки300-500гр,червен -големи600-1000гр.

e да - както бях писал някаде по горе това е друга работа. Колега що не опиташ с HDS на Лоърансе с 1 квт сонда - а може и 2 - тези сонари мисля че като всички дигитални си регулират мощноста колкото им е необходима. не познавам колега с такав сонар и ще ми е интересно впечатлениата от него. аз лично не ловя на повече от 150-200м но не е проблем да опитам за такива далбоководни животни - хапука например че рядко се намира на плитко
-
- научил се да хвърля
μоита сонда е 1киловат и 80% съм на дееп фишинг,сега мисля да взема HDS-5x да го свържа към сегашните апаратури че заради сина ми се налага да променя начина на риболов ,сега влизам на 15-20 мили навътре в морето ,с малкия нестава 

аз съм с 600 вата но усещам че 250-300м му идва към предела - въпреки че и 400м показва дъно. те HDS нещо с ватовете не ми е ясно - ниска мощност - нещо обесняват по този въпрос ама не вдявам. а пък ас возя внучките и не ходя много на далече. пиши впечетления като го вземеш
аз съм с 600 вата но усещам че 250-300м му идва към предела - въпреки че и 400м показва дъно. те HDS нещо с ватовете не ми е ясно - ниска мощност - нещо обесняват по този въпрос ама не вдявам. а пък ас возя внучките и не ходя много на далече. пиши впечетления като го вземеш
-
- и господ не е толокова добър
Въпрос, защо на тесния лъч ми дава дъното с тесен контур а на широкия лъч с дебел контур и то както се полага, на няколко пласта.Сравнявах го с един четири лъчев сонар, и моя когато е с широкия лъч не се различава почти по-нищо от скъпия, но на тесния не е така.Дали има някаква настройка

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.