Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от life_is_ a_dive »

Яворе (yavorsub) изцяло от карбон ли е изработката на харпуна или има и дървесен компонент !!!

иначе браво !!! изключителна изработка
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Харпуна е направен само от файберглас и карбон.Питвах да направя дървена сърцевина , която да облеча с композит , но се оказа лоша работа.Вече съм писал в другия форум-в дървото винаги има влага и като го запечатиш с композит -започва да се измята, а започне ли -нищо не го спира !Аз си правя сърцевина от файбърглас , която обличам с подходящи по състав и оплетка въглеродни нишки , след което печа във вакум.Всъщност не е толкова просто колкото изглежда , но пък с годините човек се учи.
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

Пичове , вижте какво намерих в нета :

Изображение

За "домашни условия " - отговаря , но не знам дали ще е и добър .. :wink: Като го гледам май само за попчета може да се ползва... :roll: :lol:

А ей тая хитра джаджа ме изкефи най-много в цялото харпунче.. :D

Изображение
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Мен ме впечатли върхът на стрелата. Няма попче, което да избяга при що-годе точен изстрел.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Яворе имаш собствен стил : елегантен и черен , ефективен SS харпун от Спарта :D ,... дизайна е просто убийствен - арийска студена красота , носеща в себе си стаено и глухо предупреждение за рибите , които се изпречат пред нея :evil: :evil: :evil: :D ...аве наборе третото ти хоби да не е бижутерия ве :?:
Последно промяна от Булти на Пет Яну 15, 2010 10:18 am, променено общо 1 път.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Спук , джаджата е перфектна според мен , кво ли не измисля човешкия гений :rolleyes:
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Яворе преди известно време работих в завода за ски в чепеларе и от производството на сноубордове ми мина през акъла, че по същата технология биха могли да се изработят и харпуни в производството на бордовете се използва т.н сандвич технология която вкл. и дървена сърцевина от тисово дърво основно, фибростъклен текстил и композитни смоли това нещо се изпича при определена температура. но както каза дървото има един недостатък има влага и се деформира.

P.S.
Познавам един човек кодовото му име е foripro, поздрави от него и разбрах че сте стари бойни дружки :)
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Булти -благодаря за добрите думи, третото ми хоби е пак свързано с гмуркане. :shock: :D
@спук-щипката дето те кефи е позната повече от 45 години -тип звезда.Има и подобен вид спусъци, по-старите харпунджии още ги помнят и хвалят .А странния връх е масово разпространен в Австралия и го наричат -паралайзер.Пави се от неогънати фабрични заготовки за куки за риболов -Mustad.Озитата много ги ползват и характерното за него е че каквото и да удариш -направи го парализираш.До колкото знам -неофициалния рекорд за улов с паралайзер е на Грег Пикеринг -70 кила жълтоопашат тон. :shock: :rolleyes:
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spook »

Ами аз нали съм новобранец в подводния риболов - та ми се стори интересно и практично - та затова я сложих снимката..
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Яворе благодаря за разяснението относно технологията :smt038 :smt038 :smt038
Имам само един въпрос относно тая вакумна пещ можеш ли да разясниш по подробно самия процес че сигурно не само на мене е интересно.
Благодаря предварително!

А относно моя проект искам да споделя че днеска и вчера набързо измаисторих един малък харпун.
Наи вероятно ще става за попове , утре ще го довършвам и обещавам да пусна някоя снимка .
За материал ползвах една дръжка от метла или нещо подобно незнам просто я намерих в къщи .
Спусък си изработих от езика на една стара брава ,абе бая пилене падна :D ама поне видях как става
А най важното е че действа безотказно .и е много лесен за изработка понеже има само 2 подвижни части и една пружинка
Изображение
Абе голяма тръпка ви казвам ,като почнах вчера направо забравих да ям и да пия вода цял ден !
И днеска така,абе мани мани оспамих и аз малко темата ама ще ме прощавате :prayer:
Та за пушкалото то е само така за проба да видя как е едва ли ще го ползвам ама за стената ще става :D
Не за друго ами щото частите на спусъка са от обикновенно железо и няма да изкарат много , най малкото ще ръждясат от солената вода!
За стрела ползвам един шиш от дюбел за изолация :D ,малко е къс ама и пушкалото нее кой знае колко голямо.
ластици съм сложил от едни стари руски харпуни дето ги имам от едно време.
както и да е , утре като стана първата ми работа е да му измисля някаква дръжка .хайде със здраве :mrgreen: ..................................................................................................................................ИВОИзображение
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

OOOOOOOPS ШЯХ ДА ЗАБРАВЯ СНИМКИТЕ
НАЛИ СЪМ ОБЕЩАЛ !!! :smt081 :smt081 :smt081 :rolleyes:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: УТРЕ ОЩЕ
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Вакумна пещ нямам а ползвам вакум машина да стегна пакета и после печа в сушилня при температура 55-60- градуса.

Технологията има няколко разновидности -аз процедирам:предварително изрязан по форма карбонов плат се напоява със епоксидна смола , полагам върху предварително изработена сърцевина която е изработена от ... -сега да не ви кажа :D . -

--След това се полага един синтетичен бинт който позволява на излишната смола да избие и по този начин да се притисне композита.
--Върху него се поставя найлон който е на дупки (през тях минава смолата ) :wink: , и най от горе се поставя едно меко кече, в което именно попива излишъка.
ІІЦялото това неещо се пакетира в един найлонов плик и чрез вакум помпа се вакумира на близо (минус)- 1бар.
--Следва печене.Вакума придърпва плика и той притиска пакета, смолата която е в повече избива и попива в кечето и така докато се втвърди.

Целата е да се намали обема на композита и да се постигне максимална плътнос за единица обем -така композита е по-здрав .
Това накратко е технологията за използване на композит за направата на харпун в домашни условия , има разбира се и други методи -може да намерите в нета тонове информация по въпроса, разбира се всичко това е много по-сложно и трудоемко освен това карбона е скъп а и консумативите също.Затова и крайния продукт е скъп! :roll:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Яворе мерси много :smt023 за информацията
ето сега и моито творение което можах да сътворя за два дена. :axe:
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
за сега толкова :!: по нататък още :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Напредвам лека по лека :D
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

SORRY за качеството ама нямам фотоапарат и снимките са от телефона :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :rolleyes:
life_is_ a_dive
научил се да хвърля
научил се да хвърля

поздравления за доброто представяне !!!
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”