Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
-
- научил се да хвърля
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Яворе (yavorsub) изцяло от карбон ли е изработката на харпуна или има и дървесен компонент !!!
иначе браво !!! изключителна изработка
иначе браво !!! изключителна изработка
Харпуна е направен само от файберглас и карбон.Питвах да направя дървена сърцевина , която да облеча с композит , но се оказа лоша работа.Вече съм писал в другия форум-в дървото винаги има влага и като го запечатиш с композит -започва да се измята, а започне ли -нищо не го спира !Аз си правя сърцевина от файбърглас , която обличам с подходящи по състав и оплетка въглеродни нишки , след което печа във вакум.Всъщност не е толкова просто колкото изглежда , но пък с годините човек се учи.
- spook
- ще става разбирач
Пичове , вижте какво намерих в нета :

За "домашни условия " - отговаря , но не знам дали ще е и добър ..
Като го гледам май само за попчета може да се ползва...

А ей тая хитра джаджа ме изкефи най-много в цялото харпунче..

За "домашни условия " - отговаря , но не знам дали ще е и добър ..

А ей тая хитра джаджа ме изкефи най-много в цялото харпунче..

- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Мен ме впечатли върхът на стрелата. Няма попче, което да избяга при що-годе точен изстрел.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Яворе имаш собствен стил : елегантен и черен , ефективен SS харпун от Спарта
,... дизайна е просто убийствен - арийска студена красота , носеща в себе си стаено и глухо предупреждение за рибите , които се изпречат пред нея
...аве наборе третото ти хоби да не е бижутерия ве 

Последно промяна от Булти на Пет Яну 15, 2010 10:18 am, променено общо 1 път.
Спук , джаджата е перфектна според мен , кво ли не измисля човешкия гений 

-
- научил се да хвърля
Яворе преди известно време работих в завода за ски в чепеларе и от производството на сноубордове ми мина през акъла, че по същата технология биха могли да се изработят и харпуни в производството на бордовете се използва т.н сандвич технология която вкл. и дървена сърцевина от тисово дърво основно, фибростъклен текстил и композитни смоли това нещо се изпича при определена температура. но както каза дървото има един недостатък има влага и се деформира.
P.S.
Познавам един човек кодовото му име е foripro, поздрави от него и разбрах че сте стари бойни дружки
P.S.
Познавам един човек кодовото му име е foripro, поздрави от него и разбрах че сте стари бойни дружки

Булти -благодаря за добрите думи, третото ми хоби е пак свързано с гмуркане.
@спук-щипката дето те кефи е позната повече от 45 години -тип звезда.Има и подобен вид спусъци, по-старите харпунджии още ги помнят и хвалят .А странния връх е масово разпространен в Австралия и го наричат -паралайзер.Пави се от неогънати фабрични заготовки за куки за риболов -Mustad.Озитата много ги ползват и характерното за него е че каквото и да удариш -направи го парализираш.До колкото знам -неофициалния рекорд за улов с паралайзер е на Грег Пикеринг -70 кила жълтоопашат тон.

@спук-щипката дето те кефи е позната повече от 45 години -тип звезда.Има и подобен вид спусъци, по-старите харпунджии още ги помнят и хвалят .А странния връх е масово разпространен в Австралия и го наричат -паралайзер.Пави се от неогънати фабрични заготовки за куки за риболов -Mustad.Озитата много ги ползват и характерното за него е че каквото и да удариш -направи го парализираш.До колкото знам -неофициалния рекорд за улов с паралайзер е на Грег Пикеринг -70 кила жълтоопашат тон.

- spook
- ще става разбирач
Ами аз нали съм новобранец в подводния риболов - та ми се стори интересно и практично - та затова я сложих снимката..
Яворе благодаря за разяснението относно технологията
Имам само един въпрос относно тая вакумна пещ можеш ли да разясниш по подробно самия процес че сигурно не само на мене е интересно.
Благодаря предварително!
А относно моя проект искам да споделя че днеска и вчера набързо измаисторих един малък харпун.
Наи вероятно ще става за попове , утре ще го довършвам и обещавам да пусна някоя снимка .
За материал ползвах една дръжка от метла или нещо подобно незнам просто я намерих в къщи .
Спусък си изработих от езика на една стара брава ,абе бая пилене падна
ама поне видях как става
А най важното е че действа безотказно .и е много лесен за изработка понеже има само 2 подвижни части и една пружинка

Абе голяма тръпка ви казвам ,като почнах вчера направо забравих да ям и да пия вода цял ден !
И днеска така,абе мани мани оспамих и аз малко темата ама ще ме прощавате
Та за пушкалото то е само така за проба да видя как е едва ли ще го ползвам ама за стената ще става
Не за друго ами щото частите на спусъка са от обикновенно железо и няма да изкарат много , най малкото ще ръждясат от солената вода!
За стрела ползвам един шиш от дюбел за изолация
,малко е къс ама и пушкалото нее кой знае колко голямо.
ластици съм сложил от едни стари руски харпуни дето ги имам от едно време.
както и да е , утре като стана първата ми работа е да му измисля някаква дръжка .хайде със здраве
..................................................................................................................................ИВО

Имам само един въпрос относно тая вакумна пещ можеш ли да разясниш по подробно самия процес че сигурно не само на мене е интересно.
Благодаря предварително!
А относно моя проект искам да споделя че днеска и вчера набързо измаисторих един малък харпун.
Наи вероятно ще става за попове , утре ще го довършвам и обещавам да пусна някоя снимка .
За материал ползвах една дръжка от метла или нещо подобно незнам просто я намерих в къщи .
Спусък си изработих от езика на една стара брава ,абе бая пилене падна

А най важното е че действа безотказно .и е много лесен за изработка понеже има само 2 подвижни части и една пружинка

Абе голяма тръпка ви казвам ,като почнах вчера направо забравих да ям и да пия вода цял ден !
И днеска така,абе мани мани оспамих и аз малко темата ама ще ме прощавате

Та за пушкалото то е само така за проба да видя как е едва ли ще го ползвам ама за стената ще става

Не за друго ами щото частите на спусъка са от обикновенно железо и няма да изкарат много , най малкото ще ръждясат от солената вода!
За стрела ползвам един шиш от дюбел за изолация

ластици съм сложил от едни стари руски харпуни дето ги имам от едно време.
както и да е , утре като стана първата ми работа е да му измисля някаква дръжка .хайде със здраве

OOOOOOOPS ШЯХ ДА ЗАБРАВЯ СНИМКИТЕ
НАЛИ СЪМ ОБЕЩАЛ !!!

УТРЕ ОЩЕ
НАЛИ СЪМ ОБЕЩАЛ !!!

Вакумна пещ нямам а ползвам вакум машина да стегна пакета и после печа в сушилня при температура 55-60- градуса.
Технологията има няколко разновидности -аз процедирам:предварително изрязан по форма карбонов плат се напоява със епоксидна смола , полагам върху предварително изработена сърцевина която е изработена от ... -сега да не ви кажа
. -
--След това се полага един синтетичен бинт който позволява на излишната смола да избие и по този начин да се притисне композита.
--Върху него се поставя найлон който е на дупки (през тях минава смолата )
, и най от горе се поставя едно меко кече, в което именно попива излишъка.
ІІЦялото това неещо се пакетира в един найлонов плик и чрез вакум помпа се вакумира на близо (минус)- 1бар.
--Следва печене.Вакума придърпва плика и той притиска пакета, смолата която е в повече избива и попива в кечето и така докато се втвърди.
Целата е да се намали обема на композита и да се постигне максимална плътнос за единица обем -така композита е по-здрав .
Това накратко е технологията за използване на композит за направата на харпун в домашни условия , има разбира се и други методи -може да намерите в нета тонове информация по въпроса, разбира се всичко това е много по-сложно и трудоемко освен това карбона е скъп а и консумативите също.Затова и крайния продукт е скъп!
Технологията има няколко разновидности -аз процедирам:предварително изрязан по форма карбонов плат се напоява със епоксидна смола , полагам върху предварително изработена сърцевина която е изработена от ... -сега да не ви кажа

--След това се полага един синтетичен бинт който позволява на излишната смола да избие и по този начин да се притисне композита.
--Върху него се поставя найлон който е на дупки (през тях минава смолата )

ІІЦялото това неещо се пакетира в един найлонов плик и чрез вакум помпа се вакумира на близо (минус)- 1бар.
--Следва печене.Вакума придърпва плика и той притиска пакета, смолата която е в повече избива и попива в кечето и така докато се втвърди.
Целата е да се намали обема на композита и да се постигне максимална плътнос за единица обем -така композита е по-здрав .
Това накратко е технологията за използване на композит за направата на харпун в домашни условия , има разбира се и други методи -може да намерите в нета тонове информация по въпроса, разбира се всичко това е много по-сложно и трудоемко освен това карбона е скъп а и консумативите също.Затова и крайния продукт е скъп!

Яворе мерси много
за информацията
ето сега и моито творение което можах да сътворя за два дена.

за сега толкова
по нататък още

ето сега и моито творение което можах да сътворя за два дена.

за сега толкова

Напредвам лека по лека

SORRY за качеството ама нямам фотоапарат и снимките са от телефона

SORRY за качеството ама нямам фотоапарат и снимките са от телефона

-
- научил се да хвърля
поздравления за доброто представяне !!!