Каква макара използвате при риболов с Фидър

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
jultopepi
фен клуб-скобар

Re: Каква макара използвате при риболов с Фидър

Мнение от jultopepi »

Аз ползвам DAM три лагера
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
Аватар
lastika
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от lastika »

Станимир Христов написа:Добре бе колеги тези баитръери размер 5000 дето тежат по 600 гр не ви ли идват много за фидерите ???/ И аз търся и не мога да си намера.... чуда се между една Окума -на която не мога да намера теглото или никво мнение и новия беиби баитрънер на Шиманоо.....

Коя да е .. никой не помогна никои не препоръча :)... УЖАС
Какво значение има колко тежи,ако ще и да е 1кг-нали не я държиш в ръка ами седи на стойката.Въпроса е според пръта да подбереш макара която да е балансира добре
Калин Запрянов
COLMIC BULGARIA
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Колега Станимир Христов, най-добре с пръта и право в магазина да тестваш коя макара пасва най-добре. :wink: Ако нямаш тази възможност,тогава сложи просто някаква макара със същото тегло на тази , която си гледал в интернет и прецени как е баланса в ръката ти.Щом пасва, поръчвай смело.
Above us only sky
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Баланс за фидер-както и да е.От двете ,която и да избереш ще ти служи добре.Теглото от 410гр.да не те плаши-дава допълнителна инерция при замятане,а въдицата ти стои на стойки,няма да ти се уморяват ръцете,при вадене ще си сигурен в нея-теглото и подсказва качествени железца из търбуха и.А ако се чудеш много вземи си 30-та на Окума и Шиманото,все някой ден ще се наложи да търсиш пак макара.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

Колеги, риболовът с фидер е все пак интензивен риболов т.е. необходимо е да се съобразим снякои фактори при покупката на макара, като например тежест на макарата, колко влакно прибира при един оборот, предавателно число, размер и форма на шпулата.
Използвам CORCAST Feeder 5PiF, много доволен съм от нея, но на скоро си взех и една нмакара на MILO /модела не се сещам в момента/, но определено е една класа над корморана. И двете не са байтрънър, но не мисля, че това е недостатък в предвит целта на използването им. :D
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Съгласен съм с теб колега.Единственото нещо ,което не ми хареса в избора ми е точно теглото,но както каза butnik това е гаранция за по-качествен"хастар".
Вчера имах възможност да видя коркаста на корморан - не фидеровия модел (заради,което я върнах).Абе кво да ти кажа...грознее ми много.Не,че това е от значение за рибите,но ми е кеф все пак тъкъма ми да има и вид...по моя вкус естествено.После,ловя най-вече на течение в дълбочини и изненадите от по-едри екземпляри не са рядкост.Една стабилна,та дори по-тежка макара е добър избор за тези условия.Мен също ми е неконфортен риболова с модели 4000,но ситуацията го изисква.Ако ходех по-често на затворен водоем,а пък ако и рибите,които очаквам рядко надвишават килограм,честно казано никога не бих ползвал по-голям от размер 3000.Губи се от кефа.Нали? :wink:А байтранъра никога не е излишен.Можеш да го ползваш,а можеш и да не го ползваш.Ако го няма,можеш само да не го ползваш. :D
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

За шаран е по-добре да е с ........още повече ,ако се лови с една въдица на перо и нямаме постоянно наблюдение върху фидера.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Точно! Мен на реката и само на фидер ми писва да гледам върха,а камо ли и с друга на плувка или пикер. :smt119
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Сгъне малко върха - пусне, пак дръпне леко - пак пусне. Почукне на върха, потрепне, леко сгъне - пак се откаже. Сгъне малко върха, задържи половин секунда и пак се откаже. Познато ли ви е? Дясната ми ръка стои в готовност на дръжката на фидера и си играем на нерви. Задържи ли половин секунда в леко сгънато полужение - мигновенно засичам със силен мах на горе. Ако има включен байт рънър в този момент, как да засека? Него ли да гледам или върха? Всичко става за мили секунди и няма никакво време за изключване на байт рънър, трябва да си много бърз. Засичам само с дясна ръка и след като засека, чак тогава хващам с лявата ръка ръкохватката на макарата. Ако има включен байт рънър, той ще ми пречи на засичането.
Така протича кълването при фидера и той е създаден точно за такова капризно и леко къване, което е трудно да се индикира от сигнализатори, камбанки и тн. Кълването при фидера е по-сходно с кълването при риболов на плувка, където при леко задржане в натиснато полужение, моментално се засича.
Ако очаквам мощни удари, които могат да отнесат пръчката, защо изобщо да ловя с фидер? Фидера дава предимство при плахо кълване на по-дребни риби. Ако на ловя такива, не бих ползвал фидер. Мисля че байт рънъра е задължителен при шаранджийския риболов и крайно нежелателен при фидера.

Може би се изразаявам сложно и пак ще остана неразбран, затова ще ви попитам нещо друго:
Защо макарите които са направени специално за фидер и моделите им се казват "FEEDER" никога не са с байт рънър?
Какво има да избирам между две макари, като на едната макара пише с главни букви "FEEDER", а на другата "BAITRUNNER", не е ли повече от ясно коя е за фидер?
нямам живарник
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

hristotihov написа:Сгъне малко върха - пусне, пак дръпне леко - пак пусне. .......

Много си прав колега, аз съм на същото мнение :D Едва ли има човек, който да отрече предимствата на байтрънър функцията, но все пак не говорим за универсалната макара, която да ползваме и за тежък дънен риболов, а за макара за риболов с фидер. Ако реша да се поразходя или да оставя въдицата без наблюдение просто разхлабвам аванса! Имал съм няколко случая да се закачат и по-едри риби и чувам един приятен звук на аванса, а не отпрашване на въдицата във водата.
п.п. Все пак всичко опира до лични предпочитания, убеждения, опит и т.н. :wink:
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

ivelin_1976 написа:... да оставя въдицата без наблюдение ...
Дори и да има силен удър точно тогава, пръчката е достатъчно мека за да го "поеме".
нямам живарник
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Доколкото разбирам колегата лови на фидер в Дунав и то предимно мрени.
Така че там филма с почукването го няма :wink: Но филма с късането или отплаването на въдицата е напълно реален. И защо е по-добре да е с байт-рънър , ами ако остави охлабен аванса и удари хубава рибка, после по-лесно се допускат грешки при затягане, в смисъл може да затегне повече и Пляссс :wink:
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Моя пост се отнася само за риболов на язовири. Риболов на река не практикувам, така че за него не изказвам мнение.
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

hristotihov написа:Моя пост се отнася само за риболов на язовири. Риболов на река не практикувам, така че за него не изказвам мнение.
Тогава не давай акъл за макарите като не ловиш силови риби и на река,а върха знаеш ли какво обира,обира ама да не казвам какво.Днес три удара -три късания още при удара.Само не ми казвайте,че кордата ми е виновна,какъв връх ще ти обере ударите бе.Ловете си перки и не давайте акъл ПРОТИВ байт рънера.Аз за моя си риболов съм се уверил за хиляден път.След късанията си включих онова и рибата се хвана,няма да обяснявам повече. И при засичане имам навик винаги да превъртя на работещият аванс.Ама това става с опит ,не с писане.
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

hristotihov написа:
ivelin_1976 написа:... да оставя въдицата без наблюдение ...
Дори и да има силен удър точно тогава, пръчката е достатъчно мека за да го "поеме".
Доста пъти ми се е случвало по Марица,специално за алая,просто няма кълване , направо лапа и заминава.В такъв случай,ако не е закрепена добре пръчката,като едното нищо си отива към водата.Много често,риби по реката в диапазона 800 гр. - кило,правят зверски взимания и няма връх,който да обере каквото и да е било.Имал съм случаи и на директно късане още от кълването.Бейт рънъра е голям плюс за такъв риболов на река.
TICA FAN
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”