Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Каква макара използвате при риболов с Фидър
Модератор: Paublo_Eskobar
- lastika
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Каква макара използвате при риболов с Фидър
Какво значение има колко тежи,ако ще и да е 1кг-нали не я държиш в ръка ами седи на стойката.Въпроса е според пръта да подбереш макара която да е балансира добреСтанимир Христов написа:Добре бе колеги тези баитръери размер 5000 дето тежат по 600 гр не ви ли идват много за фидерите ???/ И аз търся и не мога да си намера.... чуда се между една Окума -на която не мога да намера теглото или никво мнение и новия беиби баитрънер на Шиманоо.....
Коя да е .. никой не помогна никои не препоръча... УЖАС
Калин Запрянов
COLMIC BULGARIA
COLMIC BULGARIA
Колега Станимир Христов, най-добре с пръта и право в магазина да тестваш коя макара пасва най-добре.
Ако нямаш тази възможност,тогава сложи просто някаква макара със същото тегло на тази , която си гледал в интернет и прецени как е баланса в ръката ти.Щом пасва, поръчвай смело.

Above us only sky
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Баланс за фидер-както и да е.От двете ,която и да избереш ще ти служи добре.Теглото от 410гр.да не те плаши-дава допълнителна инерция при замятане,а въдицата ти стои на стойки,няма да ти се уморяват ръцете,при вадене ще си сигурен в нея-теглото и подсказва качествени железца из търбуха и.А ако се чудеш много вземи си 30-та на Окума и Шиманото,все някой ден ще се наложи да търсиш пак макара.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ivelin_1976
- разбира нещата
Колеги, риболовът с фидер е все пак интензивен риболов т.е. необходимо е да се съобразим снякои фактори при покупката на макара, като например тежест на макарата, колко влакно прибира при един оборот, предавателно число, размер и форма на шпулата.
Използвам CORCAST Feeder 5PiF, много доволен съм от нея, но на скоро си взех и една нмакара на MILO /модела не се сещам в момента/, но определено е една класа над корморана. И двете не са байтрънър, но не мисля, че това е недостатък в предвит целта на използването им.
Използвам CORCAST Feeder 5PiF, много доволен съм от нея, но на скоро си взех и една нмакара на MILO /модела не се сещам в момента/, но определено е една класа над корморана. И двете не са байтрънър, но не мисля, че това е недостатък в предвит целта на използването им.

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Съгласен съм с теб колега.Единственото нещо ,което не ми хареса в избора ми е точно теглото,но както каза butnik това е гаранция за по-качествен"хастар".
Вчера имах възможност да видя коркаста на корморан - не фидеровия модел (заради,което я върнах).Абе кво да ти кажа...грознее ми много.Не,че това е от значение за рибите,но ми е кеф все пак тъкъма ми да има и вид...по моя вкус естествено.После,ловя най-вече на течение в дълбочини и изненадите от по-едри екземпляри не са рядкост.Една стабилна,та дори по-тежка макара е добър избор за тези условия.Мен също ми е неконфортен риболова с модели 4000,но ситуацията го изисква.Ако ходех по-често на затворен водоем,а пък ако и рибите,които очаквам рядко надвишават килограм,честно казано никога не бих ползвал по-голям от размер 3000.Губи се от кефа.Нали?
А байтранъра никога не е излишен.Можеш да го ползваш,а можеш и да не го ползваш.Ако го няма,можеш само да не го ползваш. 
Вчера имах възможност да видя коркаста на корморан - не фидеровия модел (заради,което я върнах).Абе кво да ти кажа...грознее ми много.Не,че това е от значение за рибите,но ми е кеф все пак тъкъма ми да има и вид...по моя вкус естествено.После,ловя най-вече на течение в дълбочини и изненадите от по-едри екземпляри не са рядкост.Една стабилна,та дори по-тежка макара е добър избор за тези условия.Мен също ми е неконфортен риболова с модели 4000,но ситуацията го изисква.Ако ходех по-често на затворен водоем,а пък ако и рибите,които очаквам рядко надвишават килограм,честно казано никога не бих ползвал по-голям от размер 3000.Губи се от кефа.Нали?

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
За шаран е по-добре да е с ........още повече ,ако се лови с една въдица на перо и нямаме постоянно наблюдение върху фидера.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Точно! Мен на реката и само на фидер ми писва да гледам върха,а камо ли и с друга на плувка или пикер. 

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Сгъне малко върха - пусне, пак дръпне леко - пак пусне. Почукне на върха, потрепне, леко сгъне - пак се откаже. Сгъне малко върха, задържи половин секунда и пак се откаже. Познато ли ви е? Дясната ми ръка стои в готовност на дръжката на фидера и си играем на нерви. Задържи ли половин секунда в леко сгънато полужение - мигновенно засичам със силен мах на горе. Ако има включен байт рънър в този момент, как да засека? Него ли да гледам или върха? Всичко става за мили секунди и няма никакво време за изключване на байт рънър, трябва да си много бърз. Засичам само с дясна ръка и след като засека, чак тогава хващам с лявата ръка ръкохватката на макарата. Ако има включен байт рънър, той ще ми пречи на засичането.
Така протича кълването при фидера и той е създаден точно за такова капризно и леко къване, което е трудно да се индикира от сигнализатори, камбанки и тн. Кълването при фидера е по-сходно с кълването при риболов на плувка, където при леко задржане в натиснато полужение, моментално се засича.
Ако очаквам мощни удари, които могат да отнесат пръчката, защо изобщо да ловя с фидер? Фидера дава предимство при плахо кълване на по-дребни риби. Ако на ловя такива, не бих ползвал фидер. Мисля че байт рънъра е задължителен при шаранджийския риболов и крайно нежелателен при фидера.
Може би се изразаявам сложно и пак ще остана неразбран, затова ще ви попитам нещо друго:
Защо макарите които са направени специално за фидер и моделите им се казват "FEEDER" никога не са с байт рънър?
Какво има да избирам между две макари, като на едната макара пише с главни букви "FEEDER", а на другата "BAITRUNNER", не е ли повече от ясно коя е за фидер?
Така протича кълването при фидера и той е създаден точно за такова капризно и леко къване, което е трудно да се индикира от сигнализатори, камбанки и тн. Кълването при фидера е по-сходно с кълването при риболов на плувка, където при леко задржане в натиснато полужение, моментално се засича.
Ако очаквам мощни удари, които могат да отнесат пръчката, защо изобщо да ловя с фидер? Фидера дава предимство при плахо кълване на по-дребни риби. Ако на ловя такива, не бих ползвал фидер. Мисля че байт рънъра е задължителен при шаранджийския риболов и крайно нежелателен при фидера.
Може би се изразаявам сложно и пак ще остана неразбран, затова ще ви попитам нещо друго:
Защо макарите които са направени специално за фидер и моделите им се казват "FEEDER" никога не са с байт рънър?
Какво има да избирам между две макари, като на едната макара пише с главни букви "FEEDER", а на другата "BAITRUNNER", не е ли повече от ясно коя е за фидер?
нямам живарник
- ivelin_1976
- разбира нещата
hristotihov написа:Сгъне малко върха - пусне, пак дръпне леко - пак пусне. .......
Много си прав колега, аз съм на същото мнение

п.п. Все пак всичко опира до лични предпочитания, убеждения, опит и т.н.

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Дори и да има силен удър точно тогава, пръчката е достатъчно мека за да го "поеме".ivelin_1976 написа:... да оставя въдицата без наблюдение ...
нямам живарник
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Доколкото разбирам колегата лови на фидер в Дунав и то предимно мрени.
Така че там филма с почукването го няма
Но филма с късането или отплаването на въдицата е напълно реален. И защо е по-добре да е с байт-рънър , ами ако остави охлабен аванса и удари хубава рибка, после по-лесно се допускат грешки при затягане, в смисъл може да затегне повече и Пляссс 
Така че там филма с почукването го няма

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Моя пост се отнася само за риболов на язовири. Риболов на река не практикувам, така че за него не изказвам мнение.
нямам живарник
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Тогава не давай акъл за макарите като не ловиш силови риби и на река,а върха знаеш ли какво обира,обира ама да не казвам какво.Днес три удара -три късания още при удара.Само не ми казвайте,че кордата ми е виновна,какъв връх ще ти обере ударите бе.Ловете си перки и не давайте акъл ПРОТИВ байт рънера.Аз за моя си риболов съм се уверил за хиляден път.След късанията си включих онова и рибата се хвана,няма да обяснявам повече. И при засичане имам навик винаги да превъртя на работещият аванс.Ама това става с опит ,не с писане.hristotihov написа:Моя пост се отнася само за риболов на язовири. Риболов на река не практикувам, така че за него не изказвам мнение.
Доста пъти ми се е случвало по Марица,специално за алая,просто няма кълване , направо лапа и заминава.В такъв случай,ако не е закрепена добре пръчката,като едното нищо си отива към водата.Много често,риби по реката в диапазона 800 гр. - кило,правят зверски взимания и няма връх,който да обере каквото и да е било.Имал съм случаи и на директно късане още от кълването.Бейт рънъра е голям плюс за такъв риболов на река.hristotihov написа:Дори и да има силен удър точно тогава, пръчката е достатъчно мека за да го "поеме".ivelin_1976 написа:... да оставя въдицата без наблюдение ...
TICA FAN